נכון להיום (ב', 12.10), עדיין אסור לקנות כרטיסי טיסה חדשים לחו"ל ורק מי שהזמין טיסה לפני תחילת הסגר השני (25.9), יכול לצאת לחופשה המיוחלת. לפי המתווה שפורסם אתמול, החל מיום ראשון הבא (18.10), נתב"ג צפוי להיפתח מחדש ומי שירצה לטוס לנופש או לכל סיבה אחרת, יוכל לעשות זאת. כזכור, ההחלטה על סגירת נתב"ג לוותה בביקורת גדולה, לאחר שנחשף שהתקבלה כאות סולידריות ולא בגלל הצדקה אפידמיולוגית.

כעת, כשהחופשות בחו"ל עומדות לחזור לחיינו (אם לא יהיו שינויים), בדקנו איך מתנהגים ומה ההנחיות השונות ביוון, בולגריה וסרביה, שלוש מדינות ירוקות שלא מחייבות בידוד בהלוך או בחזור. בנוסף בדקנו מה קורה בטורקיה וקפריסין שגם אליהן מגיעים ישראלים בתקופה האחרונה. 

יוון

חולים פעילים: 11,653 | מתים מהנגיף: 436

נועה אייזנברג טסה רגע לפני תחילת הסגר לחופשה ברודוס. "רודוס הרגישה כמו אילת, היא מתארת", בשיחה עם mako חופש. "מלבד ישראלים היה ניתן לראות בעיקר משפחות מבוגרות מרוסיה. מכל משפחה או זוג שנוחת ביוון לוקחים מישהו אחד לעבור בדיקת קורונה ובמשך 24 שעות אסור לצאת מהמלון. אם לא יצרו איתך קשר תוך יממה, אתה יכול לצאת ולהתחיל לטייל חופשי".

מאותה הרגע שיכלה לצאת לחדר המלון, נועה מציינת שהאווירה ביוון היתה נעימה ונינוחה, הכי רחוקה מזו שיש בארץ ("לא מעט אנשים האריכו את החופשה כי לא רצו לחזור לישראל"). במלון ובחופים, התיירים, שכמעט כולם היו כאמור מישראל, לא חייבים לעטות מסכות, אך היתה הקפדה על ריחוק לטענתה ("החופים לא היו מלאים מאוד"). בנוסף, צוות המלון מאוד הקפיד. את הבריכה במלון חיטאו כל הזמן ואת האוכל הגישו ולא היה ניתן לקחת לבד. "אפילו את מיץ התפוזים מזגו לך"", היא אומרת. 

ומה באשר לחללים סגורים? "בחנויות ובאטרקציות סגורות יש הקפדה מאוד גדולה על מסכות וריחוק והמשטרה המקומית ממש אוכפת את זה", מתארת נועה. "גם במסעדות התיירים צריכים לשים מסכות עד שמתחילים לאכול". 

חוף ברודוס (צילום: נועה אייזנברג)
כך נראה בימים אלה חוף ברודוס, יוון|צילום: נועה אייזנברג

בולגריה

חולים פעילים: 7,610 | מתים מהנגיף: 891

בבולגריה השמירה על ההנחיות נראית אחרת לגמרי. אביב בצון, שטייל לאחרונה במשך שבועיים במדינה הירוקה מתאר מדינה שבה לא הרבה אנשים מסתובבים עם מסכות, יש פסטיבלים והרחובות בעיר הבירה מלאים. 

"בשבוע הראשון שהיינו בבולגריה אני ובת הזוג שלי הסתובבנו עם מסיכה כל הזמן והסתכלו עלינו מוזר", הוא אומר. "בסופיה, עיר הבירה, עוד קצת מקפידים כשנכנסים למקומות סגורים, אבל כשמסתובבים בחוץ, נדיר לראות מישהו ששם מסיכה. גם אין בדיקות או הקפדה על מרחק. בזמן שהיינו כאן התקיים פסטיבל מאוד גדול והמוני ללא שום בעיה. במלונות הצוות מסתובב ללא מסיכה והוא שם רק במקרים מיוחדים".

"כשהגענו לורנה ובורגס, שם כבר לא ראית זכר להנחיות כלשהן. לא בפנים ולא בחוץ. חשוב לציין שבשתי עיירות התיירות הללו הכל כמעט היה סגור, אפילו מקדונלדס והשגרה צפויה לחזור רק בקיץ הבא. בקניונים או בקזינו שכן עבדו, הכל התנהל רגיל לגמרי, כלומר ללא הנחיות כלשהן. לא היה שום זכר לקורונה. בהתחלה זה מוזר, אבל בסוף מתרגלים לזה. כשחזרנו לארץ היינו צריכים להתרגל מחדש". 

מדרחוב ויטושה בסופיה, בולגריה (צילום: אילן ארנון)
ברחוב הראשי בסופיה כבר לא רואים כמעט מסכות|צילום: אילן ארנון

סרביה

חולים פעילים: 2,387 | מתים מהנגיף: 762

המדינה הירוקה הכי טרייה שנכנסה לרשימה היא סרביה. יפית רכס אפוטקר, שטסה לטייל בה עם משפחתה במהלך הסגר מציינת ש"מבחינת הנחיות הקורונה, בכל המקומות הסגורים מקפידים על ריחוק ומסיכה. ברחוב אין צורך במסיכה אך מקפידים על ריחוק. כמשפחה שאוהבת לטייל בטבע וליהנות מנופים וארכיטקטורה זה לא ממש השפיע עלינו".

יפית מוסיפה: "סרביה לא מסוכנת בכלל, נהפוך הוא, הרגשנו כאן מאוד בטוחים. אני ממליצה מאוד להגיע לכאן ואנחנו מתכננים לשוב אליה בקרוב ולעשות חלקים נוספים באזור הבלקן".

בלגרד (צילום: Leonid Andronov, Shutterstock)
בסרביה בכלל ובבלגרד בפרט מקפידים על ההנחיות|צילום: Leonid Andronov, Shutterstock

טורקיה

חולים פעילים: 32,108 | מתים מהנגיף: 8,778

מי שחשב שנתוני התחלואה הקשים בטורקיה, שנחשבת למדינה אדומה בישראל, מפחידים את התושבים ומונעים מהם לצאת מהבית ולבלות, כנראה לא מכיר את הטורקים.

שמעון איפרגן, שטס לאיסטנבול במהלך הקיץ, מציין שהעם הטורקי אוהב את החיים הטובים, לשבת בבתי הקפה, במסעדות, לעשות קניות או להסתובב במרכז העיר ההומה, ונראה שהשגרה בבירה הטורקית מנהלת כמעט רגיל. יחד עם זאת, בטורקיה מקפידים מאוד על חבישת מסיכות, בעיקר במקומות סגורים כמו חנויות, בתי קפה, מסעדות. קניונים, בכיכרות המרכזיים, בפארקים, ברחובות ובמרכזי קניות.

בחנויות ובקניונים למשל, מקפידים שהלקוחות ייכנסו עם מסיכות ויש שמירת מרחק. בכל חנות גדולה לא יכולים להיכנס יותר מעשרה לקוחות בבת אחת. במרבית החנויות יש בכניסה עמדת חיטוי עם אלכוג'ל ומגבונים לחים והעובדים מודדים חום ללקוחות.

גם ברחובות מרבית האזרחים חובשים מסיכות. כשאזרח או תייר לא חובש מסיכה יש אלפי שוטרים הפזורים ברחבי איסטנבול שמעירים להם אך רושמים דו"חות. בים ובפארקים הציבוריים חלק מהאנשים חובשים מסיכות אבל מרבית הרוחצים והמשתזפים שומרים על מרחקים של כארבעה מטר האחד מהשני וכך גם בפארקים ואפילו בקרב הדייגים במזח יש שמירת מרחק.

טורקיה 2020 (צילום: שמעון איפרגן​)
מבלים ושומרים על ההנחיות. איסטנבול|צילום: שמעון איפרגן​

קפריסין

חולים פעילים: 517 | מתים מהנגיף: 25

אמנם קפריסין נחשבת למדינה ירוקה בארץ, אך היא לא מאפשרת כיום כניסה של ישראלים לתחומיה באופן חופשי. עדי אלפסי החליטה לטוס לאיה נאפה כבר בתחילת הקיץ, בזמן שעדיין הסכימו לקבל אותנו ללא בידוד, אחרי שהבינה שיהיה לה יותר נוח להעביר את העונה החמה מעבר לים. 

עדי ציינה ש"כל הזמן אנשים עושים בדיקות ובעיקר לוקחים את העניין מאוד ברצינות: כולם נשמרים, כל הזמן מחטאים ידיים, בכל מקום יש מי שסופר את האנשים ומוודא שאין התקהלויות ולמרות שלא חייבים לשים מסכות, המבוגרים מסתובבים איתן לכל מקום. אפילו בפאבים אנשים יושבים עם מסכות וכפפות ואסור לרקוד".

"המעט תיירים שיש כאן הגיעו מרומניה, רוסיה ובריטניה. אלה תיירים ממדינות שמחייבות בידוד ורובם 'נתקעו' כאן. בישראלים כמעט ולא נתקלתי".

קפריסין (צילום: משרד התיירות של קפריסין)
אין הרבה תיירים בקפריסין|צילום: משרד התיירות של קפריסין