בעוד אצלנו כבר שנה וחצי שמס הבצורת מגביל השקייה של חצרות פרטיות וגנים ציבורים, במקומות אחרים בעולם הירוק ירוק מתמיד. בחלק גדול מהערים מטפחת הרשות המקומית גן בוטני למטרות מחקר, המשמש גם בתור ריאה ירוקה המיועדת לתושבי העיר כמקום בילוי לשעות הפנאי. אצלנו מאיימים בסגירת השיבר לגנים הבהאיים היפים של חיפה, ואצלם – הכל פורח. הנה כמה מקומות לקנא בהם.
גני קיו בלונדון
הגנים המלכותיים בבירת הממלכה המאוחדת, גני קיו (kew), משתרעים על פני 1,200 דונם, ולא בכדי הם נחשבים לגנים הגדולים בעולם. 30 אלף זני צמחים שונים גדלים שם, בנוסף ל-7 מיליון סוגי צמחים מיובשים ומשומרים. בנוסף, לוקח הגן חלק מרכזי בפרוייקט "בנק הזרע של המילניום" השומר זרעי צמחים מכל העולם, ומשמש מעין "תעודת ביטוח" למקרה שמשהו ישתבש וצמחיית העולם תושמד.
האטרקציה המרכזית של המקום נמצאת בגובה 20 מטר מעל פני הקרקע, במסלול גשרים בן 200 מטרים החולף בין צמרות העצים.
הגן הבוטני של ניו יורק
הגן הבוטני של ניו יורק (The New York Botanical Garden) ברובע ברונקס מתפרס על פני 1,000 דונם – ויש בו 50 גנים שונים, איזור ביצות, עצי דובדבן, עצי אשוח בני 200 שנה וחלק מהיער המקורי שכיסה את ניו יורק, לפני שהגיעו למקום המתיישבים הראשונים מאירופה וכרתו את רובו במאה ה-17.
הגן הבוטני של ברוקלין
הגן הזה (Brooklyn Botanic Garden) אמנם קטן יותר משכנו שמצפון, רק 200 דונם, אך המגוון הבוטני בו כולל עשרת אלפי זנים של צמחים. אחת מהנקודות הצבעוניות נמצאת בלב האתר, בגן של לא פחות מ-5,000 שיחי ורדים בני 1,400 זנים שונים.
הקירסטנבוס בדרום אפריקה
אחד הגנים הבוטניים הידועים של דרום אפריקה, הקירסטנבוס (Kirstenbosch), שוכן על השיפולים המזרחיים של ההר הסמוך לקייפטאון, ונפרש על פני 360 דונם. כמעט כל סוגי הצמחים שבגן אופייניים לסביבה הטבעית של דרום אפריקה, ואת גאוותם המקומית תולים הגננים בפרח "ציפור גן עדן" שהפך לסמל המסחרי של הגן.
התוצרת הבוטנית של קירסטנבוס שברה לפני שלוש שנים שיאים, כאשר הגן זכה ב-29 מדליות מתוך 33 בתערוכת הפרחים השנתית שנערכת בצ'לסי, לונדון.
הגן הבוטני של שיקגו
1,500 הדונמים של הגן הבוטני בשיקגו (Chicago Botanic Garden) הופכים אותו לאחד הגנים הגדולים באמריקה כמו גם לבסיס ידוע למחקרים בוטניים וללימודי עיצוב נוף וגננות. כל אחד מחלקי הגן מאופיין אחרת: על אחד הגגות נפרש מרבד מלבלב של צמחייה נמוכה, בחלק אחר מקשטים בצבעוניות ערוגות צבעונים ובשאר המתחמים גדלים בנפרד צמחי פקעות, צמחי מים, עצים ירוקי-עד ועוד ועוד. העניין הוא שכל הצבעוניות הזאת נעלמת בחודשי החורף ומתכסה תחת מעטה כבד של שלג - יש גם מי שיגידו שזה אפילו יותר יפה ככה.
גן הארמון ורסאי בצרפת
לשניים מהגנים הבוטנים המפורסמים בצרפת שורשים הנטועים עמוק במורשת ההיסטורית הצרפתית, עוד מהמאה ה-17. המוכר מבין השניים, גן הארמון ורסאי, מושך כ-6 מיליון תיירים בשנה והפך לשם נרדף לקלאסיקה צרפתית. במהלך 400 שנות קיומו הורחב, שופץ ושונה בהתאם לקפריזות של מי ששלט בבית המלוכה, ובמאה השנים האחרונות נעשה ניסיון לשמור על חזות הגנים כפי שהיו בעבר.
הגן הבוטני של קלוד מונה בגיברני
גן צרפתי נוסף נמצא בכפר גיברני (Giverny), והוא ידוע כגנו של הצייר בן הכפר קלוד מונה, שגם תיעד אותו בכמה מציוריו. חצי מיליון תיירים מגיעים מדי שנה כדי לראות את הגן, שמזכיר תמונה אימפרסיוניסטית. הגן שופע אגמים קטנים, עצי ערבה בוכייה וערוגות פרחים המוכתמות בצבעי הקשת.
הגן הבוטני של ארמון סנסוסי בגרמניה
שתי מלחמות עולם שרד הגן הבוטני של ארמון סנסוסי בפוטסדאם, גרמניה. הארמון, שנבנה עבור פרידריך הגדול עוד בימים שקראו לגרמניה פּרוסיה, הוקם בראש גבעת טראסות המשמשת כיום כגן ירק ענק. במורד הטראסות משתרגות זמורות גפן, וכל טראסה נחלקת ברצועת דשא ובעצי נוי, כאשר בתחתית המדרון נבנו גינות צרפתיות קטנות ומזרקות מים. 3,000 שיחי גדר חיה שנשתלו יחד עם עצי פרי רבים ומקדשים שהוצבו בגן השלימו את המראה הבארוקי, והיוו את הקונטרה הגרמנית לארמון ורסאי.
הגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים
לא תמיד צריך לרעות בשדות זרים כדי למצוא גנים בוטניים אטרקטיבים - גם בירושלים פורח אחד כזה, הגן הבוטני האוניברסיטאי. 90 הדונמים של הגן שבבירה מחולקים ביעילות לשישה איזורי גידול: דרום אפריקה, אירופה, אמריקה הצפונית, אוסטרליה, מרכז אסיה והמזרח התיכון, וכל איזור שכזה מחולק לתתי איזורים.
אירופה, למשל, מחולקת ליער מעורב של רחבי עלים ומחטניים, ליער נשיר ולצומח אלפיני. אוסטרליה, לעומת זאת, נחלקת לצומח טרופי ולצומח מדברי. את היערות הטרופיים בגן דחסו לתוך חממות גידול, השומרות על 16 מעלות לכל אורך השנה.