אחת המגמות המעניינות שקיימת היום בעולם התיירות (הייתה קיימת גם בעבר, אבל לאחר הקורונה תפסה יותר תאוצה), היא הסלואו טוריזם. slow tourism או slow travel, היא מגמה המדברת על טיול שדוגל בקצב איטי יותר, רגוע, ולא במטרה לכבוש יעדים ולסמן וי על כמה שיותר אטרקציות שונות, אלא להיפך - להגיע למקום (כפר, עיר קטנה, שכונה, אזור) ולהישאר רק בו.

> ועל בייבי מון כבר שמעתם?

ולמה המטיילים התאהבו בקונספט הזה? יש משהו נינוח יותר בגישה הזו, לחפש כפר יפה, או בקתה על יד אגם, או דירה נעימה בעיר מרכזית, להתמקם למספר ימים או יותר ולהכיר את המקום כמו המקומיים, את השכנים, את החנויות והשוק המקומי, את בתי הקפה המומלצים ואת התרבות המקומית.

יש מספר עקרונות מרכזיים שמאפיינים את הסלואו טוריזם, לא כולם צריכים להתקיים במקביל, אבל חשוב שחלק מהם יבואו לידי ביטוי:

  1. בחירה במיקום "רגוע" יותר, נינוח, המאפשר להכיר את האזור ולחקור אותו על ידי הליכה רגלית, רכיבה על אופניים, או טיולים ארוכים יותר, כאשר החזרה היא תמיד לנקודת הבסיס.
  2. השתתפות בתרבות המקומית, אירועים קטנים וגדולים, חיבור לאורח החיים של התושבים המקומיים, כולל קניות בשווקים, ישיבה לקפה או לבירה, מפגש שכנים וכיוצא בזה.
  3. לוקחים את הזמן ולא ממהרים. מקדישים לכל אטרקציה או פעילות יותר זמן, טיולים רגליים בטבע שיכולים להיות ארוכים יותר, כולל פיקניק באגם בדרך.
  4. למתקדמים בתחום, אפשר גם להשקיע בלימוד השפה המקומית, להשתתף בחוג או סדנה, לקנות מעסקים מקומיים ולפרגן להם.

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו"ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם 

 

נשמע לכם מעניין? הנה 4 יעדים בסגנונות שונים שיכולים להתאים לחופשה איטית:

העיירה ויאלה (Vielha) - הרי הפירנאים - ספרד

העיירה ויאלה ממוקמת בחבל אראן, בהרי הפירנאים שבקטלוניה, ספרד. זה אחד המקומות המשגעים שהגענו אליהם בטיול שלנו לפירנאים, המתאים בדיוק לתיירות איטית ורגועה. כל אזור חבל אראן, והעיירה ויאלה בפרט, מתאימות לטיולים רגליים בטבע המשגע של הפירנאים (בחודשי הקיץ וחלק מהסתיו). עם הליכה רגלית ברחובות העיירה, בין בתי האבן המשגעים, אדניות פורחות, נהר זורם ומסעדות קטנות של אוכל מקומי. בערב הראשון, מצאנו רק מסעדה מקומית אחת פתוחה, על הדלפק הוצגו מנות קטנות שניתן לבחור מהן, מה שעוזר גם כאשר לא דוברים את השפה. אמרנו למלצר שיזמין עבורנו וכך היה. מטר מהבקתה הקסומה שלנו על הנחל, אוכל מקומי ויין משובח וזול. מה צריך יותר מזה?

צימר בויהלה הרי הפירנאים (צילום: מירב טלמור-קשי)
צימר בויהלה הרי הפירנאים|צילום: מירב טלמור-קשי

איך מגיעים? טסים לברצלונה ומשם שוכרים רכב.


העיירה באת׳ (Bath) - קוטסוולד cotswolds - אנגליה הכפרית

לכל המעוניינים בתפאורה של סרט אנגלי, של אווירה בנוסח ג׳יין אוסטין, העיירה באת׳ בקוטסוולד יכולה ממש להתאים לכם. ראשית, יש הרבה אנשים שחוששים מהנהיגה ההפוכה בצד שמאל באנגליה ועל כן, שהייה במקום אחד יכולה מאוד להקל על החששות. יש כמובן גם תחבורה ציבורית מאוד נוחה מלונדון לבאת׳.

היתרון בשהות בעיירה הוא שתוכלו בקלות להתחבר להוויה המקומית: בבוקר מוקדם לצאת לטיולים רגליים לאורך העיירה, לפגוש את משכימי הקום (מעטים), לגלות שבתי קפה נפתחים רק סביב 08:30 – 09:00, ליהנות מאוויר הבוקר הצונן ולהכיר את בעלי העסקים המקומיים. לאחר ארוחת בוקר בה ניתן להתייעץ עם בעלי הצימר (זוהי תמיד המלצה שלי לדבר עם המארחים ולשמוע מהם), ניתן להמשיך לטיולים קצרים במקום, קניות, סיור היסטורי או אדריכלי, ביקור במוזיאון או באחד מהאתרים המוכרים, אבל הכל בנחת וברגוע. מכיוון שבקיץ יש אור עד מאוחר, נשאר לכם הרבה זמן להכיר את המקום ובערב כמובן, לשבת בפאב המקומי על כוס בירה עם המקומיים.

איך מגיעים? טסים ללונדון ומשם שוכרים רכב, או בתחבורה ציבורית.


רובע המארה (Le Marais) - פריז

פריז, אחת הערים הציוריות והרומנטיות, בהחלט יכולה להתאים גם לתיירות איטית. ולמה בחרתי ברובע המארה? אחרי שהתגוררתי מספר ימים בדירה חמודה ברובע, ללא תחבורה ציבורית בכל העיר ( שביתה כללית), יכולתי לגלות לכמה ימים קצת על חיי היומיום של הפריזאים. היכרנו את הבולונז'רי המקומי, הפטיסרי, חנות הגבינות והשוקולד, השוק המתוק על שלל מוצריו הטריים ומסעדות מקומיות. יש משהו מאוד נעים לקום בבוקר, לרדת למטה להביא באגט טרי, אולי כמה ירקות וגבינה, לעלות לדירה ולאכול בנחת. להרגיש ממש כמו פריזאי.

ההליכה רגועה ממקום למקום, אם מתעייפים עוצרים באחד מבתי הקפה הרבים, אם רעבים עוצרים בביסטרו מקומי או באחד מהשווקים, או בכלל נכנסים וקונים קצת מצרכים ועושים פיקניק באחד מהפארקים או הגינות הציבוריות. אם יש לכם זמן, תביאו גם ספר טוב.

איך מגיעים? טיסה


האי כרתים - יוון

האי כרתים הוא האי הגדול באיי יוון ועל כן, יש בו הרבה אופציות של מקומות לינה, טיולים, עיירות וכפרים מבודדים. וכן, הוא גם מאפשר שלל סגנונות חופשה, לרבות איטיות. יש לקחת בחשבון התמקמות באחד מארבעת המחוזות הגדולים של האי ולהישאר בסביבתו.

אני ממליצה לבחור את אחת העיירות המרוחקות יותר, לדוגמא העיירה רת׳ימנו (Rethymno), שמתחברת היטב לקונספט הרגוע. תוכלו לטייל בעיר העתיקה, בנמל, במוזיאון הפולקלור (אמרנו להכיר קצת תרבות מקומית), לשבת בכל שעה כמעט בטברנות מקומיות ולקחת את החיים באיזי. ואם תוסיפו לכך את החופים המשגעים והים הכחול, כולל האוכל היווני, קצת אוזו וכמובן מפגש עם אנשי המקום החביבים, תקבלו חופשה מושלמת ורגועה.

איך מגיעים? טסים להרקליון או לחאניה

 

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו"ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם