הכתבה בקצרה: למרות השמיים הכהים בטיסות הלילה, עדיין לא ניתן לראות את אור הכוכבים מחלון המטוס. הסיבות לכך הן בין היתר בגלל זיהום האור, אבק שמפוזר באטמוספירה וזוהר הירח, בנוסף לגורמים בתוך המטוס כמו התאורה הפנימית וזגוגיות החלונות.  

ההרגשה הנפלאה הזו כשאתם יושבים במטוס, מתחתיכם אורות העיר הולכים ומצטמצמים ומעליכם רק מרחבי שמי הלילה. רוב נוסעי המטוס מוסחים כל כך מכל אלה שהם אפילו לא שמים לב שמשהו חסר ברקיע: כשאנחנו מביטים מחלון המטוס, אנחנו לא יכולים לראות שום כוכב בשמיים. ד"ר האראלד מיכאליס, העומד בראש המכון למחקר פלנטרי במרכז התעופה והחלל הגרמני, מגלה מדוע זה קורה.

לראות כוכבים מהמטוס

התבוננות בשמיים ממטוס לא אמורה להיות שונה בהרבה מהתבוננות בהם מהקרקע, לפחות בהקשר של היכולת שלנו לראות גרמי שמים מרוחקים שנמצאים מיליארדי קילומטרים מכדור הארץ.

הכוכב הקרוב ביותר לכוכב הלכת שלנו הוא, כמובן, השמש. למרות העובדה שהיא יושבת במרחק של כ-150,000,000 קילומטרים מאיתנו, לאור מהשמש לוקח רק כ-8 דקות להגיע לכדור הארץ. אחרי השמש, הכוכב השכן השני הכי קרוב אלינו הוא פרוקסימה קנטאורי, והמרחק בינו לבין השמש הוא 4.24 שנות אור. רק למען ההסבר, שנת אור אחת היא בערך 9 טריליון קילומטרים – לא מעט בכלל.

טיסת לילה (צילום: nicostock, shutterstock)
לא רואים כוכבים מהמטוס? הגיוני|צילום: nicostock, shutterstock

במהלך היום

אתם לא יכולים לראות כוכבים במהלך היום מהאדמה; מטוסים אינם שונים בהקשר זה. הסיבה זהה: במהלך היום, האור מהשמש כל כך בהיר עד שהוא מסתיר את עוצמת ההארה של כל עצם שמימי אחר. תשכחו מכוכבים שרחוקים מאיתנו טריליוני קילומטרים; ברוב הימים, אנחנו אפילו לא יכולים לראות את הירח, שנמצא במרחק של 384,000 קילומטרים בלבד מאיתנו, והוא אחד העצמים הבהירים ביותר בשמיים שלנו. לכן, הניסיון לראות את הכוכבים המנצנצים מחלון המטוס במהלך היום הוא חסר תוחלת.

למה אנחנו לא יכולים לראות כוכבים מחלון המטוס בלילה?

הגיוני לחשוב שקל לראות כוכבים בלילה – כשהשמש לא בסביבה והשמיים הכהים עומדים בניגוד מוחלט לכוכבים הנוצצים והמנצנצים. עם זאת, אתה עשויים להיות מופתעים לדעת שגם בלילה, אור הכוכבים חייב להתחרות בכמה מקורות אור אחרים.

"חלקיקים רבים כמו אבק דק מסתובבים להם באטמוספירה שלנו. מכיוון שאנו מאירים את הערים שלנו בצורה מוגזמת בלילה, החלקיקים הללו משקפים את האור הבהיר ויוצרים מסך דק  המסווה את הזוהר הקלוש למדי של הכוכבים. לכן אנחנו לא יכולים לראות אותם כשאנחנו טסים מעל עיר”. אפקט זה נקרא "skyglow" באנגלית. למעשה, זוהי תוצאה של זיהום אור עולמי – סוג מסוים של זיהום סביבתי. "למרות זאת", מסביר מיכאליס, "מטוס מטפס כל כך מהר עד שהוא משאיר מאחוריו את גבול החלקיקים".

טיסה מעל עיר (צילום: Micha Weber, shutterstock)
זיהום האור מפריע לראות את הכוכבים|צילום: Micha Weber, shutterstock

בשלב הזה המטוס עצמו הוא כעת הבעיה. האור בתא הנוסעים יוצר גם אור רקע המשתקף על זכוכית חלון המטוס הלא איכותית במיוחד, ובכך יוצר כמות קטנה של זיהום אור. למרות שרוב האורות במטוס כבים לטובת שנת הלילה, לא רואים את הכוכבים כי הזכוכית כל כך עבה מטעמי בטיחות.

כמו כן, תתקשו למצוא כוכבים בשמי הלילה דרך חלון המטוס אם הירח מלא, מכיוון שבאותם ימים, בהירות שמי הלילה בשיא, מה שמקשה על אור הכוכבים להגיע אל עינינו.

טריק בשביל לראות בכל זאת כמה כוכבים

ניתן לראות כוכבים דרך חלון המטוס בלילה, אם אתם יודע איך לעשות זאת. כפי שנאמר, לא ניתן לשנות את הגורמים שמקשים לראות כוכבים מתוך מטוס. עם זאת, מה שאתם יכולים לעשות זה לגרום לעיניים שלכם להסתגל לחושך (או לפחות לתאורה מינימלית) כך שהן יהיו מסוגלות לזהות את הזוהר הקלוש של הכוכבים.

אישה עם כיסוי עיניים במטוס (צילום: frantic00, shutterstock)
נסו לכסות את העיניים ולגרום להן להסתגל לחשיכה, ואולי תצליחו לראות כוכבים|צילום: frantic00, shutterstock

זה יכול להיעשות בכמה דרכים שונות. כמובן שהאופציה היעילה ביותר היא לעמעם (אם לא לכבות לחלוטין) את אורות התא למספר דקות כדי להפחית את רמות הבהירות. עם זאת, מכיוון שזה לא מאוד מעשי, אתם צריכים למצוא דרך להפחית את האור הסביבתי שמגיע לעיניים שלכם למינימום המוחלט.

דרך אחת לעשות זאת, היא לקחת פריט לבוש עבה (או שמיכה) ולהניח מעל הראש בצורה כזו שתאורת הסביבה תהיה (כמעט) חסומה לחלוטין. אם יתמזל מזלכם עם כל שאר הגורמים הטבעיים והחיצוניים (שאינכם יכולים לשלוט בהם), לאחר מספר דקות, כאשר העיניים שלכם מותאמות כראוי לחשיכה, תוכלו לראות את אותם גרמי שמים קטנים נוצצים בשמי הלילה.