בכל שנה אני יוצא למסע אל עבר ביתו של סנטה קלאוס. הזקן המדושן והחביב "גר" בחבל הארץ לפלנד הממוקם במשפך שבין צפון פינלנד, נורווגיה ושוודיה. על סנטה קלאוס קיימים עשרות סיפורים, אגדות ומעשיות, כאשר יופייה של חבל הארץ ממנה הגיע, רק מעצים אצלי את החוויה כל פעם שאני "מבקר אצלו".

מזחלת כלבים (צילום: זיו שנהב)
במקום מונית: מזחלת כלבים|צילום: זיו שנהב


בתחילת המסע ביקרנו בחוות איילי הצפון, שנמצאת בתחומי העיר רובניימי (הבירה של לפלנד). למדנו להכיר את אורחות חייהם ומנהגיהם של בעל חיים זה, שמתמודד רוב ימות השנה בתנאים קיצוניים (למעט הימים שהוא טס באוויר עם סנטה קלאוס, לחלק מתנות לילדים במסעותיו בליל חג המולד). לאחר שהתרגלנו לאיילים והם אלינו, פנינו כתלמידים לקחת חלק בקורס קצר בנהיגת מזחלות איילים, בסופו נקבל "רישיון נוהג אייל מוסמך". בסיומו, צפינו בהתרגשות בטקס פולחני של הרועים והרוכבים המקצועיים המטפלים באיילים.

לאחר שנהיינו כשירים לעבודה בצי "שדוני סנטה", המשכנו בטיולינו לעבר הכפר שלו המוצב בקרבת החווה. אמנם סנטה הוא בנאדם טוב לב, אבל כמו כל טיקוני הנדל"ן בעולם, הוא לא חסך מלפרגן לעצמו במהלך חייו, לכן הכפר נקרא על שמו- "כפרו של סנטה קלאוס". הכפר עצמו ממוקם בדיוק על חוג הקוטב הצפוני, כמו שמצוין באגדה עצמה ואותנו קיבלו בטקס פולחני: מסמנים לכל אחד מהאורחים שני פסים שחורים מגחל שנלקח מהמדורה על המצח, ומי שמקריב קורבן לאלים יחזור בגלגול הבא כאייל (לכן שני פסים כמו הקרניים). מי שלא יחזור בתור פיל באפריקה.

לאחר קבלת הפנים, התיישבנו לאכול ארוחת ערב דשנה הכוללת מאכלים מקומיים כמו סמורגסבורד (smorgasbard) – פרוסות לחם שיפון שעליהן מניחים הרינג כבוש, בשר קר, גבינה או מעדנים אחרים; צ'וטבולר (kottbullar) – כדורי בשר המוגשים עם פירה וריבת חמוציות; מרק סלמון והרבה הרבה חמאה.

כרכת סנטה (צילום: זיו שנהב)
מי לא רוצה להיות נהג מוסמך של מזחלות איילים?|צילום: זיו שנהב

כפר סנטה (צילום: זיו שנהב)
קבלת פנים כמיטב המסורת. כפר סנטה קלאוס|צילום: זיו שנהב

לאחר יום ההכרות עם סנטה קלאוס, בני ביתו, בעלי החיים שלו וכיוצא בזאת, אנו יותר ממוכנים לצאת למסע מופלא במרחבים הבלתי נגמרים והלבנים של לפלנד. כיוון שרוב החלקים היותר מעניינים של לפלנד קפואים למשך רוב ימות השנה, התנועה היא בעזרת מזחלות כלבים ואופנועי שלג, שעוזרים לנו להתנייד במהירות אל תוך מרחבי הקרח העצומים.

הקבוצה ואני צילמנו את הנוף הלבן שמסביב ואת בעלי החיים השזורים בכל הסיפורים והאגדות שמסביבו: איילי הצפון, כלבים אסקיים, מאות סוגים של ציפורים שחיות ומקננות במקום, ליליות שלג (ינשופים), דובי קוטב לבנים, שועלים, גרגרנים ולוטרה.

לילית שלג (צילום: זיו שנהב)
לילית שלג|צילום: זיו שנהב

דוב קוטב (צילום: זיו שנהב)
דוב קוטב|צילום: זיו שנהב

אייל צפון (צילום: זיו שנהב)
אייל צפון|צילום: זיו שנהב

בנוסף, נתקלנו בתופעות טבע עוצרות נשימה שמוכרות לאזור הגיאוגרפי הספציפי הזה בכדור הארץ. השתיים העיקריות הן תופעת הזוהר הצפוני, ותופעת הקיפאון של חלק מן האוקיינוס- מה שמאפשר לנוע על "פני הים" בעזרת אופנועי שלג ומזחלות כלבים, ולהתקדם אל עבר מקומות שבעונות הקיץ הם בעצם חלק מן הים.

ללא צל של ספק, החיים השקטים של סנטה, בסביבה כל כך לבנה וטהורה, מצליחים לגרום לי כל פעם מחדש לעור ברווז. האפשרות לחיות סביב בעלי החיים הנדירים האלה ולצפות בתופעות טבע מרהיבות הם בהחלט פריווילגיה ייחודית. אבל למרות כל האמור לעיל, המשפחה שמחכה בבית, הים והחום של תל אביב, הם כנראה סביבת העבודה הטובה עבורי - אני וסנטה נצטרך להיפגש "רק בשמחות".

רועי גליץ הוא מנכ"ל חברת פוטוטבע, המוציאה מידי שנה מסעות צילום רגילים ואקסטרים ברחבי הגלובוס.

>> מחפשים בנרות: כל האירועים וההמלצות לחג החנוכה
>> איפה תתנשקו בליל השנה החדשה?