הכירו את ה"אב אינישיו", הדיילים והדיילות לעתיד של אמירייטס, הנחשבת לאחת מחברות התעופה המובילות בעולם, וזו שהגיעה בשבוע שעבר בקול תרועה רמה לישראל בפעם הראשונה. מקור השם הוא בלטינית (ab intio), ומשמעותו "מההתחלה", "מתחיל" או למעשה כפי שאצלנו קוראים לזה "טירון".

וזו כנראה באמת המקבילה של אמירייטס לטירונות, כזו שמטרתה לקחת את אותם צעירים וצעירות ולעצב אותם בדיוק לפי המודל שמייצג את החברה: בראש ובראשונה ייצוגיות בלתי מתפשרת, כזו שלוקחת את עניין הסמליות צעד אחד קדימה; שירות ללא דופי, שבו כל סטייק צריך להיות מוגש בטמפרטורה מדויקת ובחיוך שכאילו מקועקע לפנים.

מעל לכל מרחפת שימת הלב לפרטי פרטים ברמה יקית שאינה משאירה אף פרט ליד המקרה. ולא רק בהקשר של הלקוחות, אלא גם ברמה האישית – מהיציבה וממחוות הגוף, השליטה האבסולוטית בטונות של מידע, ועד התחושה שהמדים והכובע הם כמעט קדושים. ובשביל להגיע לשלמות הזו צריך לעבור 40 יום של אימון מבוקר עד ערב, במתקן מהוקצע שהפך לאבן שואבת בעבור רבים בתחום, ומושא לקנאה של לא מעט מחברות התעופה בעולם.

דיילות אמירייטס (צילום: Leonard Zhukovsky, shutterstock)
דיילות אמירייטס|צילום: Leonard Zhukovsky, shutterstock

הטובות לדיילות

כבר בכניסה למתחם האימונים ניצב מבנה מרכזי מעוצב בדמות מטוס. אין מדובר בעוד מבנה בטון רגיל, אלא על ייצוג סימבולי, וכמו כל דבר בדובאי, הניסיון להיות "הכי" – הכי מיוחדים, הכי גדולים והכי טובים – גם אם במחיר שלעין זרה הדבר ייראה מעט מוגזם או ילדותי. 

אף שהבניין המרכזי של "מכללת התעופה האמירותית" הוא שמושך את העין קודם, נראה שדווקא המבנה המשרדי התמים של "מרכז ההכשרה לצוותי האוויר" הסמוך אליו הוא היכן שמתרחשת המטמורפוזה האמיתית. כאן הצעירים, ובעיקר הצעירות (ההערכות נעות סביב 80 אחוזים לטובת מספר הנשים בקורס, לכן נמשיך בלשון נקבה מכאן), עוברות את האימון שבסופו הן יהיו חלק מכ-15 אלף הדיילים והדיילות בחברת התעופה. 

מבנה המטוס במכון האימונים (צילום: דניאל ארזי)
המבנה הוא ייצוג סימבולי ברור שמדובר במקום מיוחד|צילום: דניאל ארזי

עוד לפני שהן מגיעות לדובאי, אותן דיילות לעתיד צריכות לעבור מבחני קבלה קפדניים במיוחד. אותם מבחנים בודקים תחילה את רמת השליטה בשפה האנגלית, השפה הרשמית שבה מתנהלת החברה. אם רמת האנגלית של המועמדת אינה מספקת, יוותרו עליה עוד לפני שהגיעה לריאיון האישי. לאחר מכן המועמדות עוברות מבחני אישיות ודינמיקה קבוצתית, כדי לבחון את היכולת שלהן לתפקד היטב מול הלקוחות ובצוות, שלפעמים מונה קרוב ל-20 אנשי צוות בטיסה. לבסוף, ואולי בכלל מראש, נבחנות הדיילות לפי המראה שלהן. עליהן להיות בגובה ובמשקל שלא יחרגו מציון ה-BMI שנקבע להן מראש. 

במקרה שאותן מועמדות צלחו את המבחנים הפדנטיים, הן יישלחו למרכז חייהן החדש – דובאי. כאן הן יצטרפו לקבוצה של צעירים וצעירות מרחבי העולם, שיוכשרו במתקן האימונים. על פי אמירייטס, בחברת התעופה מועסקים צוותי אוויר מכ-130 לאומים שונים, ורובם ישובצו לקווים שטסים למדינות האם שלהם. בכל שבוע מצטרפים בין 100 ל-120 אנשי צוות חדשים – אם הם יעמדו לאורך אותם 40 ימי טירונות בכל הקריטריונים, המבחנים והלחץ.

כניסה למכון האימון לדיילות (צילום: דניאל ארזי)
מבנה ההכשרה יהפוך לביתן החדש של הצעירות ל-40 יום של אימונים |צילום: דניאל ארזי

תרגול מוביל לשלמות: קשה באימונים קל בקרב 

עד כאן החלק הקל. לאחר שהפכו רשמית ל"אב אינישיו", מקבלות הטירוניות מדים ייצוגיים שילוו אותן לאורך ההכשרה: מכנס שחור אחיד, חולצת פולו אדומה בהתאם לצבעי החברה, וסרט אדום לשיער שאיתו הן יעטפו את התסרוקת העגולה המזוהה עם אמירייטס. בתום ההכשרה על הטירוניות להחזיר את מדי האימונים, והן מקבלות את המדים הרשמיים. גם אותם בהשאלה, וכשאר יעזבו ייאלצו להחזיר אותם עם הכובע האדום המפורסם.

דיילות מתאמנות אמירייטס (צילום: דניאל ארזי)
ה"אב אנישיו" מקבלות מדי אימונים בצבעים התואמים את סמלי החברה|צילום: דניאל ארזי

האימונים מתחילים כבר משעות הבוקר המוקדמות, כאשר האב אינישיו מגיעות בהסעות שאוספות אותן ממגוריהן שקיבלו מחברת התעופה לתקופת ההכשרה, למתקן האימונים. לוח הזמנים מחולק לנושאים שונים וביניהם ימים המתמקדים בסימולציות של אירועים שונים במהלך הטיסה, טיפוח אישי, ביטחון הנוסעים ושירות, מכירת מוצרים ועוד.

במרכז מבנה ההכשרה ישנו חלל עצום, ובו דגמי מטוסים עם תא נוסעים וטייס שבהם מתנסות לראשונה האב אינשיו בחיי הדיילות. ראשון מקבל את הטירוניות דגם ה-A380 הדו-קומתי, שנמצא אך ורק במתקן זה, ומעוצב עם המושבים, חדרי השירותים, המטבחונים ושאר חלקי המטוס, במטרה שהצוותים יכירו בעל פה את כל הפינות עוד בטרם עלו לאוויר. כאן מתנהלות סימולציות כדוגמת אירוע שבו תא הנוסעים מתמלא עשן.

דיילות אמירייטס מחכות להיכנס לסימולציה (צילום: דניאל ארזי)
הטירוניות מחכות להיכנס לסימולציה בדגם מטוס A380|צילום: דניאל ארזי

 

האב אינשיו שכבר קיבלו הסבר מקדים, לובשות ברדסים מיוחדים ומתחילות לסרוק את המטוס. הן מאירות בפנסים, מחפשות סימן לנוסעים שנותרו על המטוס או התעלפו ופועלות כצוות. לאחר הסימולציה יקבלו משוב, כאשר צוות ההדרכה דואג למלא דוח מדויק ובו יציינו את ההתנהלות באופן צוותי ובאופן פרטני. 

דיילות בתרגול עשן במטוס אמירייטס (צילום: דניאל ארזי)
התרגולים מתבצעים בתוך דגם מדויק של המטוס. תרגול אירוע עשן בתא הנוסעים|צילום: דניאל ארזי
דיילות עם ברדסים באימון עשן (צילום: דניאל ארזי)
תפקיד הסימולציה לדמות תנאים אמיתיים. הטירוניות עם הברדסים בתרגול אירוע עשן|צילום: דניאל ארזי

בתוך שטח המתחם עוד שני דגמי מטוסים שונים. האחד הוא ה-B777-300 הנפוץ. גם כאן מתנהלות סימולציות שונות וביניהן גם הדמיית אירועים ביטחוניים שונים, פינוי המטוס, מקרים רפואיים ועוד. המטוס האחר הוא דגם ה-A330, שמדמה תנאי טיסה אמיתיים. המטוס מחובר לבוכנות שמזיזות אותו כך שהתחושה בו תהיה של מצב טיסה, ובו מתקיים שילוב של אימונים צוותי הדיילות עם צוות הטייסים, למשל באירועי כיבוי שריפות, כיסי אוויר ותנאי מזג אוויר קיצוניים.

דגם בואינג 777 עם מגלשה אמירייטס (צילום: דניאל ארזי)
דגם בואינג 777 עם מגלשה מתנפחת לתרגול סימולציות |צילום: דניאל ארזי
דגם טיסה אמירייטס (צילום: דניאל ארזי)
המטוס ממוקם על בוכנות שמזיזות אותו וכך ניתן לדמות תנאי מזג אוויר וטיסה אמיתיים|צילום: דניאל ארזי

לכל המטוסים מחוברות מגלשות מתנפחות לפינוי הנוסעים בשעת הצורך, כאשר במרכז המתחם ישנה בריכה גדולה שבה מתנהלות סימולציות שבהן הצוותים לומדים כיצד עליהם לנהוג במידה והמטוס נוחת או מתרסק לתוך גוף מים. מחוץ לחלל הגדול ישנן כיתות לימוד שבהן לומדים הצוותים גם מתן עזרה ראשונה, כיבוי שריפה עם אש חיה ואפילו סיוע בלידה במקרה הצורך.

בריכה במתקן האימונים של אמירייטס (צילום: דניאל ארזי)
במרכז המבנה ישנה בריכה לתרגילי פינוי במקרה של נחיתה בגוף מים|צילום: דניאל ארזי
אימון כיבוי אש אמירייטס (צילום: דניאל ארזי)
הטירוניות לומדות גם כיצד להתנהל במקרה של התלקחות אש בזמן הטיסה|צילום: דניאל ארזי

מעבר לטירוניות הטריות, פעם בשנה מגיעה כל דיילת למתקן האימונים ועוברת רענון ועדכון נהלים והדמיות ללא הנחות, ועליהן לשלוט בכל הפרמטרים באופן מושלם. 

בושם, יין ומניקור: דיוק הוא שם המשחק

זוכרים שדיברנו על BMI? אז אצל אמירייטס זה רק תנאי בסיס טבעי שבעיני החברה על כל דיילת לעמוד בו. כל דיילת שמגיעה לטיסה עוברת לפני כן בדיקות מחמירות עם בוחנים ייעודיים שבוחנים אותה מכף רגל ועד ראש. במידה והיא חורגת מהמשקל שנקבע לה, היא לא תעלה על הטיסה, חד וחלק. עם זאת, בהכשרה הטירוניות לומדות על תזונה, והן מקבלות ליווי צמוד שמסייע להן לשמור על המשקל. אפשר לצקצק ולגלגל עיניים, אבל גם אם לא אוהבים את זה לא מדובר בסוד, אלא בסטנדרט ברור שנמצא על השולחן מהיום הראשון. 

דיילת מטוס אמירייטס (צילום: M101Studio, shutterstock)
לפני כל טיסה הדיילות צריכות לעבור בדיקה ולוודא שהן במשקל הרצוי|צילום: M101Studio, shutterstock

אבל כדי להגיע לרמת השלמות הנדרשת, קודם צריך ללמוד בדיוק מהן הדרישות ולהתאים אותן באופן אישי לכל אחת. האב אינשיו עוברות קורס טיפוח מקיף, משיערות הראש והתסרוקת, עור הפנים והגוף, ציפורניים ואפילו התאמה אישית לשפתון האדום האייקוני בגוון שיתאים באופן פרטיקולרי לכל אחת. הן לומדות כיצד לבצע שגרת טיפוח יומית שתזרז את ההתארגנות שלהן, ולמעשה תיישר קו עם כל שאר חברות הצוות. הן לומדות גם כיצד ללבוש את המדים באופן הנכון, כולל חבישת הכובע האדום הסימבולי והשל הלבן המתלווה אליו. אל דאגה, גם הדיילים צריכים לעמוד בסטנדרטים מחמירים של טיפוח יומי שנבחן גם הוא לפני כל טיסה. 

כובע של אמירייטס (צילום: דניאל ארזי)
האב אינישיו מקבלות שיעורים על טיפוח אישי ולומדות כיצד לחבוש את הכובע האדום האייקוני|צילום: דניאל ארזי
שגרת מניקור אמירייטס (צילום: דניאל ארזי)
גם הגברים לומדים כיצד לדאוג לטיפוח שלהם. טירונים מבצעים מניקור|צילום: דניאל ארזי
כיתת לימוד תכשיטים ויין אמירייטס (צילום: דניאל ארזי)
כיתת הלימוד לתכשיטים ויין |צילום: דניאל ארזי

אמירייטס גם משקיעה מאמצים במכירת אלכוהול בדגש על יינות. חברת התעופה רכשה יקבים בצרפת שישמשו אותה במשך עשרות השנים הבאות, ויוצרים אוסף של יינות משובחים ואיכותיים. הדיילות מתנסות ושותות מהיינות כדי שהן יוכלו להכיר את הטעם ולהציע ללקוחות את השילוב הנכון עם המנה המתאימה. כמו כן, הטירוניות גם לומדות על הבשמים השונים, השעונים ושאר המוצרים שמופיעים בקטלוג המכירות שבמטוס. הן לומדות את כל שמות המוצרים והיצרנים שלהם, ומשננות את המחירים בעל פה.

כיתת קולינריה אמירייטס (צילום: דניאל ארזי)
לימודי הדרכה קולינרית למחלקה הראשונה |צילום: דניאל ארזי

את המטבח והמנות המוגשות לומדות האב אינישיו לפי המחלקה שאליה הן ממוינות. באופן טבעי, המחלקה הראשונה "זוכה" להדרכה מוקפדת מעין כמוה, שמכשירה את הטירוניות לדעת את השניות והטמפרטורות המדויקות שבהן הסטייק צריך להיות מוגש. הן לומדות לערוך את השולחנות, מציעות את השתייה והקינוח המושלמים למנה העיקרית ועוזרות באופן אישי לנוסע לבחור את הארוחה השלמה שלו מתוך התפריט. את ההדרכה מעביר שף החברה, שמבחינתו האוכל הוא אמנם 96 אחוזים מחוויית הסעודה, אך החלק הנותר שייך לדיילות ומדובר מבחינת אמירייטס באירוע קריטי שיכול להפוך טיסה ממושלמת לאסון. 

יוצאות אל העולם הגדול

זהו, ההכשרה הסתיימה וכעת הטירוניות הן כבר לא אב אינישיו, הן הפכו לדיילות מן המניין, נושאות את המדים בגאווה, ומתחילות את השגרה בתור חלק מצוותי האוויר של למעלה מ-150 יעדי החברה השונים. אבל ההכשרה לא מסתיימת כל כך מהר. עם כל הכבוד לסימולציות ודגמים של מטוסים, ההתנהלות מול בני אדם חיים ונושמים, בתנאי לחץ שקיימים רק מחוץ לעולם המעבדתי של מרכז ההכשרה, היא הרבה יותר מורכבת.

דיילת אמירייטס במטוס (צילום: דניאל ארזי)
בתום ההכשרה הטירוניות הופכות לדיילות מן המניין|צילום: דניאל ארזי

מסיבה זו לכל דיילת מוצמדת מלווה, שמסייעת לה במעבר החד במשך חצי שנה. היא עוזרת לה ומכוונת אותה ומעירה לה כשצריך, אך בעיקר דואגת שהסטנדרט הקפדני לא יישבר. הן כעת סמל, כזה שגם מרוח על תמונת ענק בכניסה וביציאה משדה התעופה של דובאי, וככאלה מצופה מהן ללא פחות משלמות. לאחר חצי השנה של הליווי, מגיע מחזור הדיילות לטקס סיום שבו הן חוגגות את ההצלחה שלהן ומצטרפות באופן רשמי, שוב, לחברת התעופה שהיא אולי הכי טובה בעולם. 

כניסה לנמל התעופה של דובאי אמירייטס (צילום: דניאל ארזי)
הפנים שלהן מקבלים את היוצאים והנכנסים לדובאי|צילום: דניאל ארזי

*הכתב היה אורח חברת אמירייטס