אין תמונה
החיים ברפש ובסחלה. המקומות שלעומתם ישראל נראית נקיה ומטופחת

אם המצרים לא יחזרו בקרוב לספק לנו גז, אמר השבוע השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, ישראל עוד תמצא את עצמה מייצרת חשמל מנפט. ואם נמצא את עצמנו מייצרים חשמל מנפט, הוא הוסיף ואיים, אנחנו עוד יכולים להתדרדר לרמות הזיהום הסביבתי המקובלות במדינות העולם השלישי. רוצים לראות למה ארדן התכוון? לחיים ברפש ובסחלה, בין ערפיח, זבל, פסולת רדיואקטיבית וטינופת. הנה, בדיוק כמו שחיים האנשים במקומות עליהם אנחנו מספרים לכם בכתבה הבאה.

רניפרט, הודו: אסור לגעת במים

החקלאים בעיירה רניפרט בצפון הודו אומרים שבכל פעם שהם באים במגע עם מי ההשקיה, הם מקבלים כיבים זיהומיים על העור – ולכן הם משתדלים להשקות את הגידולים שלהם מבלי לגעת במים.

האזור נחשב לאחד המזוהמים בעולם. האצבע המאשימה מופנית אל המפעלים לייצור עורות, המייצרים כמעט מיליון וחצי טון אשפה מוצקה בשנה. בשני העשורים האחרונים הזבל הזה לא התפנה לשום מקום, ככה שפרט לירקות נגועים צומחים בשדות העיר גם הררי טינופת. ב-1996 החליט המשרד לאיכות הסביבה של הודו לסגור את אחד המפעלים המזהמים, ולפתח תוכנית לניקוי האזור; אבל בהודו כמו בהודו - לזמן יש קצב משלו, ורק ב-2005 החלו הרשויות בפעולות מעשיות.

אין תמונה
אוי, נגעתי במי ההשקיה. צריך מקלחת דחוף

סין: הערים המזוהמות ביותר בעולם

מסכות המנתחים על פניהם של הסינים הן ניסיון נחמד להתמודד עם רמות זיהום האוויר הגבוהות במטרופולינים של הדיקטטורה הקומוניסטית. התיעוש המוגבר והצמיחה הכלכלית של הענק הסיני אמנם הקפיצו אותו למקום השני בעולם במדד התוצר הלאומי הגולמי, אבל גם הכניסו נציגות נכבדת שלו לדו"ח שהוציא ארגון הבריאות העולמי בתחילת העשור, לפיו שבע מתוך עשר הערים המזוהמות ביותר בעולם נמצאות בסין. כבוד.

אין תמונה
כן, המסכות בטוח עוזרות לכם. סינים נאיביים

אין תמונה
ירוק לא תמיד מסמל טבע וצמחייה

צ'רנוביל, אוקראינה: 25 שנה של קרינה רדיואקטיבית

חצי יובל אחרי האסון בצ'רנוביל, והשטח שברדיוס 30 קילומטרים סביב הכור עדיין מוכרז כאזור אסון והוא אסור למגורי אדם. מה שהתחיל כטעות של עובדי הכור האטומי באחד הלילות של אפריל 1986, הוביל לפיצוץ שהחריד את העיירה צ'רנוביל ושחרר מסיר הלחץ ענני נשורת רדיואקטיבית שהגיעו עד לגבול רוסיה–בלארוס, כמעט 300 קילומטרים משם.

יותר מרבע מיליון איש ברחו מבתיהם, ונאלצו להתיישב מחדש במקום אחר. עד שנת 2002 אובחנו כמעט 4,000 מקרים של סרטן בלוטת התריס שנקשר בדיעבד לחשיפה לקרינה הרדיואקטיבית.

זיהום סביבתי אסון צ'רנוביל (צילום: Vladimirovic, Istock)
עד היום אסור להתקרב. צ'רנוביל|צילום: Vladimirovic, Istock

לוס אנג'לס: עדיף שלא תצאו מהבית

בימים של אובך כבד ורמות זיהום אוויר גבוהות, מוציא משרד הבריאות בישראל המלצה לקשישים, חולים ואנשים הסובלים מבעיות נשימה שלא לצאת מהבית. בעוד אצלנו זה קורה מספר ימים ספור בשנה, בלוס אנג'לס הוכרזו בשנה שעברה 195 ימים כבעלי רמות זיהום אוויר המסוכנות לאוכלוסיות רגישות; 55 ימים הוכרזו כמסוכנים לכולם. קליפורניה אולי רחוקה מההגדרה של מדינת עולם שלישי, אך בדו"ח שפרסם הארגון האמריקאי למלחמה בסרטן ניצבת לוס אנג'לס במקום הראשון מבין הערים בעלות זיהום האוויר הגבוה בארה"ב.

זיהום סביבתי לוס אנג'לס (צילום: David McNew, GettyImages IL)
זו לא סצנה מסרט אסונות, זוהי לוס אנג'לס ביום רע|צילום: David McNew, GettyImages IL

סמגאט, אזרבייג'אן: חומרים רעילים ופסולת כימיכלית

גם 20 שנה אחרי שהייתה פח האשפה של מכונות התעשייה הסובייטית, עדיין נולדים בעיר האזרית סמגאט (Sumgait) ילדים בעלי פיגור שכלי, מומים ועיוותים מחרידים. על פי ההערכות, כ-120 אלף טונות של חומרים רעילים נפלטים על בסיס יומי בסמגאט והופכים לעוד יום של חול וחולירע.

האוויר בעיר דחוס ונושא ריח של גז, וקו הרקיע מעוטר בארובות מפעלים שמעשנות עננים אפורים למרחקים. כבונוס לאיכות החיים, נהנים כרבע מיליון תושבי העיר גם מערימות של פסולת תעשייתית, מתכות כבדות ושפכי תעשייה, אותם קיבלו בירושה מברית המועצות - כשזו הפכה את סמגאט למרכז לייצור כימיקלים עבור המעצמה הרוסית, ושכחה לנקות אחריה כשעזבה.

אין תמונה
הסובייטים השאירו אותם עם כל הג'יפה. אזרבייג'אן
חופשה לכל אישה: אמרי לנו בת כמה את, ונאמר לך לאן את צריכה לנסוע