סביר להניח שיושב לידכם מישהו שאו שהיה בלונדון בתקופה האחרונה, או שטס אליה בקרוב. זה יכול להיות למשחק כדורגל, הופעה של קולדפליי, תערוכה משגעת, או במקרה שלי, ביקור של הבן שלי שעושה שנת שירות מטעם הסוכנות היהודית בלונדון. אז מלבד היכרותי עם העיר, זכיתי לטייל עם הילד הפרטי שלי, לשמוע על מנהגים מקומיים, על פינות מיוחדות לשבת לקפה או לקרוא ספר, מה עושים המקומיים בעיר התוססת ובעיקר להגיד הרבה פעמים ביום: sorry.

הנה כמה טיפים והמלצות לביקור בלונדון כמו מקומיים. זוהי כמובן רשימה חלקית, כי יש עוד הרבה מה לומר ולכתוב, אבל בינתיים תתרווחו בכורסה ותכינו לעצמכם תה אינגליש ברקפסט.

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו"ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם 

נמלי תעופה – המראות ונחיתות

הית'רו דיוטי פרי שדה תעופה לונדון (צילום: Ceri Breeze, shutterstock)
חשוב לבחור את נמל התעופה המשתלם ביותר. הית'רו, לונדון|צילום: Ceri Breeze, shutterstock

לונדון היא יעד חזק לישראלים, אין ספק. ועל כן, תוכלו לטוס במספר לא מבוטל של חברות תעופה, וביניהן חברות הלואו קוסט: וויז אייר, איזי ג׳ט, וגם חברות תעופה בינלאומיות נוספות: אל על, בריטיש איירוויז, וירג׳ין אטלנטיק ועוד. הטיסות ללונדון מגיעות ל-3 שדות תעופה: הית׳רו (הגדול והמרכזי), לוטון וגטוויק.

פעמים רבות תוכלו למצוא טיסות ממש זולות (בפער) של חברות הלואו קוסט, בעיקר לגטוויק, אבל כאן מגיע הקאץ׳. הטיסות יכולות להיות בשעות מאוד לא נוחות, הגעה באמצע הלילה והמראה חזרה לפנות בוקר, כלומר מפספסים בעצם כמעט יומיים. כמו כן, בשעות מאוחרות לעיתים אין לכם את כל האופציות של תחבורה ציבורית, או שאתם חוששים להסתבך ועלות של מונית לדוגמא מגטוויק היא יקרה מאוד.



לכן, תעשו את השקלול של כל החבילה, לא רק מחיר טיסה. הפרמטרים הכי חשובים להתייחס אליהם הם שדה התעופה בו נוחתים (אני ממליצה על הית'רו או לוטון), שעות הטיסות, כבודה שאתם לוקחים אתכם והאם כלולה במחיר וביטוח ביטול הטיסה, האם כלול, האם תצטרכו להוסיף, או שאתם מוותרים מראש.

נמל תעופה הית'רו (צילום: Peter Macdiarmid, GettyImages IL)
לונדון היא אחד היעדים המבוקשים לישראלים|צילום: Peter Macdiarmid, GettyImages IL

יש גם אופציה לנחות מאוחר בלילה ולקחת מלון זול בשדה התעופה ובבוקר לעבור אל העיר. באופן אישי, העדפתי להרוויח עוד יומיים מלאים של טיול בעיר, גם במחיר מעט יותר יקר. הכי חשוב להכיר את היתרונות והחסרונות, של חברות התעופה ושדות התעופה. ואם לא ברור, מוזמנים תמיד להתייעץ.

תחבורה ציבורית

לונדון רכבת תחתית (צילום: Tania Volosianko, shutterstock)
התחבורה הציבורית בלונדון יעילה ביותר|צילום: Tania Volosianko, shutterstock

לונדון נהדרת מבחינת תחבורה ציבורית, המטרו (underground), מה שרובנו מכנים "הטיוב", נוחה מאוד ומרושתת היטב ברחבי העיר ומחוצה לה. בכל תחנת טיוב תוכלו לקחת מפה קטנה עם הסברים ובכל קרון יש מפה של התחנות, שמות וצבעי הקווים.

אבל, כיאה ל-2023, ממש לא חייבים מפה מודפסת, אפשר בהחלט להיעזר באפליקציות, או גוגל מפות, או אפליקציה נוספת מצוינת בשם citymapper. כך תוכלו לנווט ברחבי העיר, לדעת היכן להחליף קווים ולתכנן נכון את היום שלכם. בכל תחנה יש לוח אלקטרוני שמראה זמני הגעה של הרכבת הבאה. ויש תדירות גבוהה מאוד. המלצה שלי – אל תרוצו לקרון פתוח בתקווה להספיק להיכנס לפני שתיסגר עליכם הדלת. זה לא שווה את זה, חכו בסבלנות לרכבת הבאה.

לונדון רכבת תחתית עיתון (צילום: Pack-Shot, shutterstock)
שווה לשלם לתחבורה הציבורית עם הטלפון הנייד|צילום: Pack-Shot, shutterstock

תשלום לטיוב: היום הכי נוח לשלם דרך הטלפון, ובאופן כללי זה תופס כמעט בכל לונדון. אולם יש כמובן אופציה של רכישת כרטיס תחבורה ציבורית, האוייסטר (oyster), תלוי לכמה ימים אתם מגיעים. תבדקו מחירים ותורידו לטלפון שלכם את אפליקציות התשלומים. אין התעסקות עם כרטיסים הכל בנייד. כך תשלמו גם באוטובוסים, בהם יש להקפיד לעלות רק בדלת הקדמית, לשלם ומייד לפנות את השטח לבאים אחריכם. הירידה מהאוטובוס היא מהדלת האחורית.

אטרקציות ופעילויות שכדאי להזמין מראש 

ביג בן לונדון (צילום: andersphoto, shutterstock)
כדאי מאוד להזמין כרטיסים מראש לאטרקציות המרכזיות|צילום: andersphoto, shutterstock

כמות התיירים שמגיעה ללונדון גדולה מאוד, אומנם יש תאריכים יותר עמוסים, כמו החגים והחופש הגדול ועדיין, תמיד תהיה בה תנועה גדולה. ועל כן, מאוד מומלץ להזמין מקום מראש לאטרקציות המרכזיות. כמובן שתמיד עדיף להזמין עם אופציה לביטול אם אפשר, או דרך אפליקציה שמאפשרת זאת, או תשלום קטן נוסף לביטול ושינוי הכרטיסים.

אחת האטרקציות הפופולריות ביותר כאשר מגיעים עם ילדים ללונדון, היא ביקור באולפנים של הארי פוטר. כאן חובה ממש להזמין ברגע שסגרתם כרטיסי טיסה. הערה זו נכונה גם לגבי הזמנת מסעדות שחשוב לכם לאכול בהן, בין אם זו מסעדת מישלן, מסעדה שהיא חוויה, או אפרטנון תה (afternoon tea) מגניב. דוגמא למקום מיוחד לכוס תה בעולם של אגדות – sketch.  

מחזות זמר – מיוזיקל והצגות

ווסט אנד לונדון (צילום: cowardlion, shutterstock)
אפשר לקנות כרטיסים מוזלים להצגות בכיכר לסטר במרכז העיר|צילום: cowardlion, shutterstock

גם בלונדון, כמו בניו יורק, השמיים הם הגבול בנושא מחזות הזמר, הצגות ומופעים. תוכלו לרכוש מראש און-ליין,  ואני ממליצה לא לרכוש מאתרים לא רשמיים או מספסרים. זה לא שווה את הכסף ובטח לא את האכזבה אם תגיעו למופע ולא יתנו לכם להיכנס.

טיפ מקומי: בכיכר לסטר (leicester square), יש לכם עמדה לרכישת כרטיסים מוזלים. כמובן שצריך לדעת שזה מה שפנוי באותו יום, ולאו דווקא מה שרציתם. אז אפשר לקנות שם וליהנות מאלמנט ההפתעה, או להשאיר את זה כאופציה נוספת מוזלת.

כרגע, המופע הכי מדובר בפער הוא Abba Voyage, מופע מוזיקלי של חברי להקת אבבא, אשר שובר שיאים מבחינת ההפקה שלו. המופע משלב את דמויות חברי להקת אבבא מהעבר ומשלב אותם בתוך הופעה מוזיקלית עם מיטב הלהיטים. חברי הלהקה הם בעצם אווטארים – הולוגרמה, ולא נוכחים על הבמה. בטח לא זכו בחיי נצח אבל בהחלט נשארו צעירים לנצח, לפחות בהופעה "המסע של אבבא" באולם ארנה במזרח לונדון.

מחירים ועלויות בעיר

לונדון שוק ספיטפילד שורדיץ (צילום: מירב טלמור קשי)
לונדון שוק ספיטפילד שורדיץ|צילום: מירב טלמור קשי

מה כבר לא נאמר על הפאונד. עולה-יורד-כדאי-לא כדאי. אז הטיפ המקומי הכי טוב שאני יכולה לתת לכם, הוא לא להביא מהארץ הרבה מזומן. לאחר הקורונה הבריטים לא חובבים כסף מזומן, יעדיפו תמיד (או כמעט תמיד), כרטיס אשראי או תשלום בסלולרי. לכן אני ממליצה להביא לצורך נסיעה בהסעות ישירות מהשדה ואליו, הסעה פרטית, שאז כמעט תמיד תתבקשו לשלם במזומן (תשאלו מראש).

היום בלונדון, אפילו בשווקים, מעדיפים תשלום לא במזומן. ובכל מקרה, שימו לב שאלו השטרות החדשים של הפאונד, כי אם שמרתם בבית שטרות ישנים, לא תוכלו להשתמש בהם. תשר (טיפ) במסעדות – ברוב המקרים, מוסיפים לחשבון, תוכלו להסתכל ולראות, כך שאתם לא נדרשים לעשות את החישוב, אלא רק לשלם את הסכום הסופי.

אטרקציה חינמית שממש כדאי להכיר

אחד הדברים שאני אוהבת לעשות בכל עיר שאני מגיעה אליה, זה למצוא תצפית יפה. אפשר גם יותר מאחת, אבל לפחות אחת. התצפית מאפשרת לנו מבט רחב על חלקים מהעיר, צפייה במונומנטים מרכזיים "ממעוף הציפור" והיכרות טובה יותר עם המבנה הגאוגרפי והתכנון העירוני.

אחד המקומות היפים לתצפית על לונדון הוא sky garden, חינמי לגמרי, אולם יש להירשם אליו כשבועיים לפני המועד (פחות או יותר). הכי חשוב, להיכנס לאתר ולרפרש כל יום, עד שתוכלו להזמין.

התצפית היא על נהר התמזה, גשר הטאוור ברידג' (Tower bridge) , גלגל ענק (רחוק), מגדל השארד ועוד. שני טיפים מקומיים: האחד, תזמינו לשעת ערביים או לשקיעה, שתספיקו לראות גם בשקיעה וגם בחושך, אז זה מרשים במיוחד. השני, במידה ולא הצלחתם להזמין מקום, תמיד תוכלו להזמין מקום למסעדה שבמקום ותזכו בנוף לאורך כל הארוחה. לא חינמי (האוכל), הנוף כן. ושווה מאוד.

פארקים עירוניים בלונדון – הכי מקומי שיש

לונדון פרימרוז היל  (צילום: מירב טלמור קשי)
לונדון פרימרוז היל|צילום: מירב טלמור קשי

הפארקים בלונדון נפלאים, תוכלו ליהנות מהם בכל עונה, כמובן אם תשאלו אותי אין על הסתיו בו הם עמוסים בעלי שלכת, אבל כמובן יפים גם בקיץ, באביב ובחורף (בעיקר אם זכיתם ויורד שלג בעיר). יש הרבה שטחים ירוקים בלונדון, הרבה פארקים והרבה תיירים פחות לוקחים את זה בחשבון. 

אל תפספסו – לפחות אחד או שניים. רשימת ההמלצות שלי ארוכה ומיוחדת, אתן כאן דוגמא אחת לפארק בו תוכלו לפגוש מקומיים, אנשי עסקים במהלך היום עם כוס קפה, משפחות בסופי שבוע עם הילדים והכלב ואולי אולי איזה נסיך או נסיכה.

הייד פארק עם יותם ורז (צילום: מירב טלמור קשי)
פארק רחב ידיים, עם הרבה פינות מיוחדות. הייד פארק|צילום: מירב טלמור קשי

טיפ של מקומי (המקום האהוב על הבן שלי): הייד פארק. פארק רחב ידיים, עם הרבה פינות מיוחדות, אגם, ברבורים, מזרקות מים, בתי קפה קטנים ואפילו ארמון קנזינגטון, הלא הוא ביתם של הנסיך והנסיכה מווילס wales – ויליאם וקייט ושלושת ילדיהם, אשר ממוקם בגני קנזינגטון (kensington) בחלק המערבי של הייד פארק. ניתן לצאת לסיורים מודרכים בארמון, לשבת בבית הקפה בכניסה, או לרכוש מזכרת או שתיים מהחנות היפה של הארמון. והכי מרגש, אם במקרה תפגשו במשפחת המלוכה, יוצאת לנשום אוויר ולשחק עם הילדים על הדשא. 

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו"ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם