לפי מדד הדרכונים של חברת הייעוץ Henley & Partners, יפן היא המדינה עם הדרכון החזק בעולם. בהתאם לכך, אזרחים יפנים יכולים כיום לנסוע ל-193 מדינות ברחבי העולם ללא צורך בבקשת ויזה. הבעיה היחידה: לרבים אין כוונה לעזוב אי פעם את ארצם (שוב).
כפי שמדווח CNN, סקר שנערך בשנה שעברה על ידי שירות החדשות העולמי וחברת Morning Consult, כ-35 אחוז מהיפנים שנשאלו לא היו מוכנים לנסוע שוב לחו"ל. מדובר במספר הגבוה ביותר מכל מדינה אחרת שנכללה במחקר. נתונים אלה באים גם על רקע העובדה כי לפי נתוני משרד החוץ היפני, פחות מ-20 אחוז מהיפנים מחזיקים בדרכון.
למה יפנים רבים לא רוצים לנסוע?
CNN שאל את טטסו נאקאמורה, פרופסור באוניברסיטת Tamagawa ומומחה להתנהגות תיירותית ופסיכולוגיה, מדוע יפנים רבים לא רוצים לנסוע. לדבריו, תוצאות הסקר אינן מפתיעות: "בשנת 2019, עוד לפני המגיפה, היפנים שנסעו לחו"ל לפחות פעם בשנה היוו כ-10 אחוז מהאוכלוסייה". לשם השוואה: מנתוני הלמ"ס ב-2019, שנת השיא בתיירות הישראלית, מחצית מה-4.3 מיליון ישראלים שיצאו לחו"ל בשנת 2019, טסו יותר מפעם אחת.
לפי מחקר שערך נאקאמורה ב-2016, ישנן שתי קבוצות בקרב היפנים שלא רוצות לטייל. מצד אחד יש את מה שנקרא "פסיביסטים", כלומר אנשים שאומרים שהם רוצים לנסוע לחו"ל, אבל לא עושים את זה. הקבוצה השנייה מורכבת ממה שנקרא "סרבנים", כלומר אנשים שאינם מגלים עניין בנסיעות לחו"ל ואינם עושים זאת. יחד, שתי הקבוצות הללו היוו כ-70 אחוז מכלל המשיבים במחקר שלו, 30 אחוז מהם היו "מתנגדים".
אבל למה בדיוק כל כך הרבה מסרבים לנסוע לחו"ל? הפרופסור אומר, "יפנים רבים מרגישים שהנסיעה לחו"ל גוזלת זמן, עוד לפני שהם מגיעים למדינה זרה". לטענתם, כל התהליך המקדים לחופשה, פשוט מתיש מדי עבורם.
גם מגפת הקורונה משחקת תפקיד
מומחה נוסף ש-CNN שוחח איתו בנושא, הוא מנתח התעופה והנסיעות היפנית קוטארו טוריומי. הוא חושד שמגפת הקורונה הפחיתה את הרצון של היפנים לנסוע עוד יותר. "אנשים שנהגו לנסוע חוששים כיום לנסוע לחו"ל כי הסיכון להידבקות גבוה מדי. אני חושב שהם מבינים יותר ויותר שיש הרבה יעדי תיירות אטרקטיביים ביפן ושאפשר ליהנות מבלי לנסוע לחו"ל".
בנוסף, מטבע הין כיום הוא החלש ביותר מזה עשרות שנים, ועובדים יפנים רבים לא קיבלו תוספת שכר כבר 30 שנה. "בהשוואה לדורות המבוגרים, צעירים נוטים פחות לנסוע לחו"ל כי אין להם הרבה כסף. כמו כן, צעירים רבים מוצאים בידור מקוון או משחקי סמארטפון מבדרים יותר מאשר נסיעה לחו"ל", אומר טוריומי. אנשים מבוגרים רבים, לעומת זאת, היו רוצים לנסוע שוב לחו"ל כשהמגפה תסתיים לחלוטין. "מי שנהג לנסוע רק בגלל שזה היה זול, או שלא אוהב במיוחד לטייל, לא נוסע יותר".