יפן היא אחת המדינות המרתקות, עם תרבות שמסקרנת את העולם במשך מאות שנים. אבל אם יש משהו שבהחלט אפשר להגיד על יפן באופן ברור היא העובדה שכאן הכללים אינם רק בגדר הצעה. מאוד לא כדאי ואף אסור לכופף, להתעלם, ללעוג או לערער עליהם, וכולם מצייתים להם - מה שהופך את ההתנהלות במדינה למסודרת ביותר. רגע לפני שהיא פותחת את שעריה מחדש לתיירים, הנה כמה מהדברים שאתם חייבים לדעת:

  1. זו חובה לשאת את הדרכון שלכם ביפן

    יפן מקדש בטוקיו (צילום: Gritsana P, shutterstock)
    שאו את הדרכונים אתכם למקרה ותידרשו להציג אותם |צילום: Gritsana P, shutterstock

    תיירים זרים מחויבים לשאת איתם את הדרכונים שלהם על פי החוק היפני. במידה והמשטרה תבקש להציג את הדרכון שלכם ברחוב ותסרבו או שאינו בהישג ידכם, תסתכנו בקנס של עד 100,000 ין (כ-2,600 שקל). כמו ודאו שאתם נושאים את הדרכון האמיתי שלכם ולא צילום שלו. (ניתן לעשות צילום למקרה שתיאלצו לאמת את זהותכם בשגרירות שלך במקרה שהדרכון שלך אבד או נגנב).

    >> רוצים לטייל ביפן? היכנסו למדריך המלא
  2. שימוש במריחואנה ביפן

    יפן מריחואנה (צילום: eldirector77, shutterstock)
    החזקת מריחואנה היא עבירה חמורה על פי החוק היפני|צילום: eldirector77, shutterstock

    בעוד שמדינות אחרות הקלו את החוקים על קנאביס, החזקת מריחואנה היא עבירה חמורה על פי החוק היפני. גם אם יש לכם מרשם למריחואנה רפואית, אינכם פטורים על פי החוק היפני, שאינו עושה הבחנה בין שימוש במריחואנה רפואית לפנאי. אפילו כמות קטנה של מריחואנה עלולה לגרום לקנס ולעונש מאסר ארוך.

    חומרים כגון שמן CBD נמצאים מחוץ לחוק באותה מידה, אלא אם הם מלווים בנתוני בדיקה המאשרים שהפריט נטול THC, כשעל המידע להיות כתוב ביפנית. מומלץ מאוד להשאיר כל חומר שעלול להיות חשוד בבית ולא להכניס ליפן.


  3. כניסה עם תרופות מרשם ליפן  

    בית מרקחת ביפן (צילום: ferdyboy, shutterstock)
    חשוב לדעת אילו מהתרופות אסורות לכניסה ביפן|צילום: ferdyboy, shutterstock


    בעוד שחלק מהתרופות הפסיכוטרופיות והנרקוטיות "פשוט" ידרשו תיעוד נוסף, תרופות אחרות אסורות על הסף. הרשימה ארוכה מאוד, אבל כמה אזכורים בולטים הם: ויאגרה ומשפרי מין אחרים, אמפטמין, דסוקסין ופרוזק.

    חלק מתרופות ללא מרשם (OTC) מותרות לנשיאה ביפן, במידה והן בכמות מסוימת. כמה דוגמאות לתרופות המותרות הן: טבליות קדחת השחת (Cetirizine, Fexofenadine), אקמול, איבופרופן ורוב הוויטמינים. 



    >> אלו הדברים שכדאי להימנע מהם בלונדון

    >> אלו הדברים שכדאי להימנע מהם ברומא

    >> אלו הדברים שכדאי להימנע מהם בתאילנד

    >> אלו הדברים שכדאי להימנע מהם בדובאי


  4. קרונות לנשים בלבד

    יפן קרונות רכבת לנשים בלבד (צילום: Pack-Shot, shutterstock)
    שימו לב לקרונות הרכבת לנשים בלבד|צילום: Pack-Shot, shutterstock


    קווי רכבת רבים ביפן מספקים קרונות לנשים בלבד בעיקר בתוך הערים. כפי שהשם מרמז, קרונות אלו מוגבלים לנוסעות בזמנים מוגדרים מסוימים - בדרך כלל בשעות העומס של הבוקר והערב וכן בשעות הערב המאוחרות. מטרת הקרונות האלו היא לגרום לנשים להרגיש בנוח גם כאשר הרכבת צפופה מאוד. אם גבר נכנס במקרה לקרון לנשים בלבד אפילו בטעות, סביר להניח שהוא יקבל קריאה על ידי נוסעות, צוות התחנה או נהג הרכבת, יחד עם מבטים עוינים רבים.


  5. אסור לעשן ולהשליך אשפה ברחוב

    שלט אסור לעשן או להשליך אשפה יפן (צילום: Travers Lewis, shutterstock)
    מספר הולך וגדל של ערים אוסר על עישון במרחב הציבורי|צילום: Travers Lewis, shutterstock


    מספר הרשויות המקומיות שיוצרות תקנות נגד עישון השלכת אשפה ברחוב הולך וגדל. באזורים היסטוריים מסוימים, כמו קיוטו, לכלוך היא עבירה שעונשה קנס. ובמיוחד בטוקיו, רובעים רבים בעיר הפנימית אוסרים עישון ברחוב על פי התקנות המקומיות. לרשויות מקומיות רבות יש גם תקנות האוסרות על עישון בזמן הליכה - שאף עשויות להיאכף בקנס.


  6. אל תיכנסו לבית או למקדש עם נעליים

    שלט לחליצת נעליים ביפן (צילום: Kristi Blokhin, shutterstock)
    שימו לב היכן עליכם לחלוץ את הנעליים|צילום: Kristi Blokhin, shutterstock


    רוב האנשים מודעים לכך שיש לחלוץ את הנעליים לפני הכניסה לבית ביפן. זו בקשה סבירה והיגיינית כשחושבים על זה, הם פשוט לא רוצים שהאבק והלכלוך מהרחובות החיצוניים יועברו על כל הרצפה הנקייה ומחצלות הטאטאמי שלהם. ברוב הבתים יש פרוזדור שקוע קטן הנקרא גנקן, שבו יש להסיר נעליים וללבוש נעלי בית (לרוב מסופקות נעלי בית לאורחים).

    סביר להניח שתבחינו בכך גם בריוקאן מסורתי (בית אירוח), מסעדות יפניות וכמובן בתוך מקדשים. כמו כן, כלל חשוב נוסף שיש לשים לב אליו הוא שמצופה מכם גם להחליף את נעלי הבית ב"נעלי שירותים" אם תבקרו בתא השירותים. אתם כנראה תראו אותם ליד דלת השירותים כך שלא תוכלו לפספס, אבל אל תשכחו להחליף בחזרה כשתסיימו. כמו כן, מסעדות לרוב מספקות לוקרים שבהם אתם יכולים לאחסן את הנעליים שלכם.


  7. עקבו אחרי הכללים של בתי המרחץ

    בית מרחץ יפני (צילום: weniliou, shutterstock)
    בדקו את כללי האונסן אליו אתם מגיעים|צילום: weniliou, shutterstock


    רחצה באונסן (מרחצאות מעיינות חמים) היא חלק חשוב מאוד מהתרבות היפנית, והיא זוכה לפופולריות על ידי תיירים ויפנים כאחד. עם זאת, ישנם חוקי אונסן ברורים, ויש דברים שתיירים צריכים להימנע מהם בעת הביקור בבתי המרחץ.

    הכללים העיקריים שכדאי להיות מודע אליהם הם שכולם חייבים לשטוף את עצמם היטב לפני הכניסה למעיינות, צריך לחשוף הכול (בלי בגדי ים), לא לצלם ולבדוק תמיד את מדיניות הקעקועים של האונסן. עניין הקעקועים אינם אהודים במידה מסוימת ביפן, אבל עבור יפנים רבים קעקועים קשורים לכנופיות פשע או ה"יאקוזה". חללי הרחצה מופרדים לפי מגדר ותוכלו להתכסות במגבת לפני הכניסה.


  8. שימו לב למה שאתם מצלמים ביפן

    מקדש יפני (צילום: Boris-B, shutterstock)
    בתוך מקדשים רבים חל איסור לצלם|צילום: Boris-B, shutterstock


    למרות היופי הבלתי נגמר של יפן, כדאי לדעת שלא ניתן לצלם בכל מקום. חשוב לזכור שעליכם לשאול לפני צילום תמונות של אנשים ומקומות שבהם אתם מבקרים. כך למשל בתוך מקדשים רבים חל איסור לצלם, ובחלקם גם נאסר לצלם במרחבים החיצוניים של האתרים הקדושים, וקיימים גם הרבה שלטים שמורים על כך. שימו לב כי זהו חוק, אבל מדובר בהתנהלות שהיפנים תופסים כלא מכובדת בעליל.


  9. החזירו עודף נוסף

    חנות ביפן (צילום: Tupungato, shutterstock)
    לא חוקי לשמור עודף חורג|צילום: Tupungato, shutterstock
     

    רבים מאיתנו מכירים את התחושה הזו. הקופאי מניח ערימת כסף ביד שלנו רק שמשהו נראה לא בסדר. מסתבר שהוא טעה והשיב לך יותר עודף ממה שצריך, ועכשיו אנחנו נכנסים למלחמת מצפון עם עצמנו, ולפעמים פשוט מכניסים את העודף לכיס והולכים. אז מסתבר שביפן מדובר בהפרת חוק, וגם אם לקחתם ממש קצת, אתם עדיין מסתכנים בקנס על הונאה.


  10. שתיה בזמן רכיבה על אופניים

    יפן אופניים (צילום: Page Light Studios, shutterstock)
    אל תרכבו על האופניים ותשתו|צילום: Page Light Studios, shutterstock
     

    החוק הזה מדבר כנראה יותר על שתיית אלכוהול תוך כדי רכיבה על אופניים, אבל לא הייתי בוחנים את היפנים. אז נכון, אתם יכולים לגרום נזק משמעותי להולך רגל בזמן רכיבה על אופניים, אבל בעודכם שיכורים כנראה יותר סביר שתתהפכו לתוך שיח או תפגעו בגדר לפני שתגיעו למהירות מסוכנת. עם זאת, העונשים על שתייה ורכיבה חמורים למדי, עם קנס מקסימלי של מיליון ין (קרוב ל-30 אלף שקל) או עד חמש שנים בכלא.
  11. היפנים לא יורקים בפארקים

    יפן פארק (צילום: Shawn.ccf, shutterstock)
    ביפן אתם יכולים להיכנס לכלא אם אתם יורקים בפארק|צילום: Shawn.ccf, shutterstock

    גם אם זה נשמע לכם מעט קיצוני, יריקה בפארק ביפן היא עבירה. על פי הנתונים, אנשים שעוברים על חוק זה עלולים להישלח ל-30 ימי מאסר או לשלם קנסות שנעים בין 1,000 ל-10,000 ין, כשלפעמים העבירה עלולה להירשם בתיק הפלילי.


  12. עקיפת תורים ביפן

    תור לרכבת ביפן (צילום: AsiaTravel, shutterstock)
    חכו לתורכם בדיוק כמו כולם|צילום: AsiaTravel, shutterstock

    כולנו יודעים כמה זה יכול להיות מעצבן שמישהו עוקף אותנו בתור כשאנחנו מחכים כל כך יפה, אבל מי היה מאמין שמדובר בפשע של ממש? 

    אם חושבים על זה, החוק הזה דווקא מאוד מתאים לרוח התרבותית ביפן, שמקדשת את הסדר החברתי ואת הניסיון להפריע כמה שפחות לזולת. מבחינת אכיפה, העוברים על החוק צפויים להיענש בדיוק באותה חומרה של אלו שיורקים בפארק, עם קנסות, חודש מאסר פוטנציאלי ורישום פלילי.