בליטא אפשר למצוא את השילוב הנכון בין היסטוריה ועכשוויות, קולינריה ששואבת השראה מקצוות שונים, בתי קפה רגועים מול חיי לילה סוערים שמפתיעים כל פעם מחדש. ואולי אחד היתרונות הבולטים בה, היא עדיין זולה בהרבה מיעדים אחרים ביבשת, והיא רק מחכה לרגע שכולם יגלו את הקסם שטמון בה.
עיר הבירה וילנה
וילנה (Vilnius) היא עיירה שלווה ועשירה, בכל המובנים. זוהי הבירה והעיר הגדולה ביותר במדינה, אבל עם חצי מיליון תושבים היא נותרה עיר בקנה מידה אנושי שניתן לגלות בקלות ברגל. זהו יעד אידיאלי לסוף שבוע או יותר, עם מספר טיסות ישירות מישראל שאורכות כארבע שעות.
כשהיא מספקת את הרקע לחלק מהמיני-סדרה של HBO צ'רנוביל, וילנה נודעה לקהל בינלאומי בזכות הארכיטקטורה שלה מהתקופה הסובייטית. אבל בירת ליטא, למרות שהיא קומפקטית, עשירה בתרבות והיסטוריה. תוכלו למצוא כאן ארכיטקטורה אקלקטית, מסעדות חדשניות, אינסוף של ירוק וחיי לילה בוהמיינים.
מה עושים בוילנה?
העיר העתיקה של וילנה, או רובע סנאמייסטיס בליטאית, שנרשמה כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו, ניתנת לביקור בקלות ברגל, בכל עונה. באופן לא מפתיע, האזור שבו תמצאו את עיקר האתרים החשובים, עם שפע של סגנונות אדריכליים, שמדגימים את התפתחות העיר, כולל מבנים בסגנון רנסנס, בארוק וניאו-קלאסיים.
מגדל גדימינאס (Gediminas) הוא ללא ספק הסמל המרכזי של העיר העתיקה בווילנה. המגדל יושב בראש גבעת גדימינאס, עליה ניתן לטפס עם פניקולר, ולצפות על העיר מלמעלה. קתדרלת וילנה, היא סמל חשוב נוסף של העיר, עם העמודים הלבנים, מגדל הפעמונים והכיכר.
העיר העתיקה של וילנה היא גם ביתו של הארמון הנשיאותי, שאירח מפורסמים רבים בתקופתו, כולל המלך לואי ה-18, נפוליאון והצאר אלכסנדר הראשון. ממול נמצאת אוניברסיטת וילנה, שהיא מבוך של חצרות יפות וחללים עתיקים. בשטחה גם מגדל הפעמונים של האוניברסיטה, אליו ניתן להיכנס עונתית בתשלום נפרד, וממנו נשקף נוף מרהיב של העיר ממרכז העיר העתיקה.
כיכר העירייה היא כיכר מרכזית בעיר העתיקה של וילנה עם מזרקה, חלל גדול שבו מתנהלים שווקים (כולל שוק חג המולד). מבנים היסטוריים בסגנונות אדריכליים שונים מקיפים את הכיכר, ובהם מסעדות וחנויות המוכרות ענבר בלטי, פשתן ליטאי, כלי חרס, בגדי מעצבים, תכשיטים, ספרים ועוד.
שכונת אוז'ופיס (Užupis) יושבת בצד השני של הנהר, מופרדת מהעיר העתיקה בגשר ומשם פירוש שמה - "מעבר לנהר". במהלך אמצע המאה ה-20 כשהאזור היה תחת השלטון סובייטי, השכונה הייתה אזור נטוש. אולם כיום, הרחובות המרוצפים המפותלים כוללים מיצבי אמנות ותחושת חיים מחודשת.
השכונה הזו שהיא מעין אוטונומיה, יש שיגידו היפית, במרכז וילנה. במרכז הרפובליקה המזערית, הוקם בשנת 2002 פסלו של המלאך גבריאל, "מלאך אוז'ופיס" כסמל לצמיחה ולידה מחדש, כשהחצוצרה שלו מבשרת עידן חדש של חשיבה חופשית לאומה. בשכונה אפשר למצוא לא מעט מהמסעדות השוות ביותר בעיר, בתי קפה, ברים וחנויות.
וילנה היא גם אחת הערים הבודדות באירופה שמאפשרות לכדורים פורחים לשוט ממש מעל גגות הבתים. מדובר בעסק שהליטאים לוקחים ברצינות המרבית, כשעל המטיסים לעבור קורס שלם בהפרחת כדורים פורחים, לרשום את כלי התעופה שלהם ולקבל לוחית רישוי, ולעבור בדיקות מקיפות מדי תקופה. למעשה, עסקי הבלונים הפורחים הם לרוב עסק משפחתי, שעובר מאב לבן ולפעמים אפילו שלושה דורות.
הריחוף האיטי מעל העיר מאפשר ליהנות מהמבנים של וילנה, להתפעל מקנה המידה של שני הנהרות, ולהתפלא מכמות הירוק מכל עבר. את האטרקציה צריך לקבוע מראש, ובדרך כלל החברה המפעילה אוספת את הנוסעים מבית המלון ישר לנקודת ההמראה. המחיר מתחיל מ-90 אירו לאדם ויכול לטפס גם למאות, תלוי בזמן הרחיפה וסוג הכדור הפורח.
אם אתם מאלה שמבחינתם חופשה חייבת גם לשלב משהו קצת יותר אקטיבי, בווילנה תוכלו למצוא גם לא מעט אפשרויות לרכיבה על אופניים או שיט קיאקים, בייחוד באזור בלמונטס (Belmontas). האזור כולו ירוק, עם מרכז שבו תוכלו גם למצוא מסעדות ומבשלות בירה. האזור כולו הוא חלק מהפארק האזורי פבילניאי (Pavilniai Regional Park), שבו גם אפשר לצאת לטיולים רגליים ולהגיע לתצפית מעל היער.
"ירושלים של הצפון": הרובע היהודי
ליטא זוכרת, מנציחה ומחנכת את אנשיה וגם את המבקרים בה, אודות הקהילה היהודית שכמעט נמחקה במהלך השואה. לפני מלחמת העולם השנייה חיו בבירה כ-100,000 מתוך 250,000 יהודי המדינה, שהיוו כמעט מחצית מאוכלוסיית העיר, ובזכותם ניתן לה הכינוי "ירושלים של הצפון". למרבה הצער, כמעט 90 אחוזים מאוכלוסייה זו נרצחו במהלך המלחמה.
ליטא נאבקת בבירור בתפקידה בשיתוף הפעולה עם הנאצים, אך כיום אומנים, רופאים ופילוסופים יהודים מונצחים בפסלים ובלוחות ברחבי הרובע שהיה גם גטו בזמנו, ובתי כנסת נבנים מחדש ומשוחזרים. בפרויקט חדש שנקרא "קירות זוכרים", פוזרו ברחבי הרובע תמונות ופסלים ולידם קוד QR שאותו ניתן לסרוק, ולהקשיב להיסטוריה היהודית המקומי.
הרחוב הראשי של הרובע היהודי בווילנה – רחוב היהודים – נהרס כמעט לגמרי במהלך מלחמת העולם השנייה. עם זאת, כמה אלמנטים היסטוריים של רחוב זה נותרו ללא פגע לאחר המלחמה, ומזכירים את העבר הצבעוני של הקהילה היהודית המקומית. ואפילו הבניינים ההם, שנהרסו, נותרו בסיפורים, מיתוסים ואגדות רבים כחלק מהסיפור היהודי של וילנה – על בית הכנסת הגדול, על הגאון מווילנה, או אפילו על אחד מהשירותים הציבוריים הראשונים בעיר.
איפה אוכלים ומבלים בווילנה?
ליטא הופכת במהירות לילד המגניב של אירופה. עם עוגן תרבותי חזק, וילנה מלאה בבתי קפה ומסעדות עם קונספטים מעניינים של מנות, ובשילוב עם פסטיבלים מדי תקופה, האווירה כאן צעירה, תוססת וחיה. כשזה מגיע למסעדות, יש כמה מקומות שאי אפשר לפספס.
אחת המסעדות המעניינות בוילנה היא Ertilo Namas, שנמצאת בעיר העתיקה. מדובר במסעדה ליטאית אותנטית, אבל בהחלט יוקרתית. התפריט שואב את רוחו מהעבר, עד המאה ה-14, עם מנות ליטאיות מסורתיות עם טוויסט מודרני. כאן תוכלו למצוא מאכלים מגוונים, חלקם קצת משונים לחיך הישראלי כמו כבד בונה, אבל גם לא מעט אפשרויות שאולי יעברו לכם קצת יותר חלק בגרון.
אפשרות מעניינת אחרת, היא לצאת למסע קולינרי ברובע היהודי, שעובר בין מספר מסעדות שונות עם קונספטים שעוברים בין מטבח ליטאי, איטלקי, צרפתי, קינוחים ועוד. את הסיור מלווה הקלטה בעברית של ישראלית בשם עדי, שמספרת על המורשת של המשפחה שלה בליטא, ועוד סיפורים של הקהילה. הסיור מתחיל ב-Senatoriu pasazas, פסאז' פתוח עם מגוון מסעדות, שם נמצאת התחנה הראשונה Taures, ביסטרו עם יין מצויין. כאן תקבלו את המפה להמשך הסיור.
גם בגזרת חיי הלילה, אולי תופתעו לגלות שווילנה מתעוררת לחיים בשעות המאוחרת, עם ברים, מועדונים, פאבים ולא מעט מקומות עם נרגילות. הרחוב שתרצו להגיע אליו הוא רחוב Vilnius, שמשעות הערב המוקדמות מתמלא במבלים שיושבים בפאבים לאורך הרחוב, שהופך למדרחוב בשעות הלילה.
כדאי גם להגיע לבר הרופטופ OPERA social house, שנמצא על גג מבנה גבוה שהיה בעבר בשימוש הסובייטים, והיום הוא אכסנייה לצעירים. מהבר הפתוח תראו את הנוף של וילנה, ובשעות השקיעה גם ירחפו מעליכם כדורים פורחים, שברקע מוזיקה חיה ובירה איכותית שזורמת.
איפה ישנים בווילנה?
עדיין זול יחסית לשהות במרכז העיר, עם מחירי מלונות נמוכים מאלה של ערי בירה אחרות באירופה. אחד המלונות הטובים בעיר הוא מלון Pacai, שנמצא בלב העיר העתיקה, עם גישה נוחה ברגל לכל האתרים המרכזיים. המלון, בעל 5 הכוכבים, ממוקם בתוך מבנה עתיק שהיה שייך למשפחת אצולה, ויש לו ספא יוקרתי, בר-מסעדה עם אוכל משובח ושירות אדיב ברמה גבוהה. המחיר מתחיל מכ-250 אירו לחדר זוגי ללילה.
שופינג בווילנה
בכל רחבי וילנה תוכלו למצוא חנויות שמתחילות ממוצרים ומעצבים מקומיים ועד לרשתות הבינלאומיות הגדולות בעולם. באופן כללי, המחירים בליטא זולים, בהחלט עבור התייר הישראלי, והפערים בין הרשתות המוכרות לנו הם גדולים, אך עולים בהדרגה.
רחוב השופינג המרכזי של העיר הוא שדרת גדמינס (Gediminas Avenue), וכאן אפשר למצוא את כל החנויות המוכרות. בנסיעה קצרה ממרכז העיר נמצא הקניון הגדול Akropolis, עם קרוב למאתיים חנויות, מוכרות יותר ופחות, במחירים טובים.
טרקאי
טרקאי (Trakai) היא הבירה העתיקה של ליטא והמקום בו עמדה הטירה המזרח-אירופית היחידה שנבנתה על אי. האזור נמצא במרחק נסיעה קצר של כשעה מווילנה, ואפשר להגיע אליו לטיול יום, או להתארח באחד מהמלונות ובתי האירוח הרבים שנמצאים באזור.
טירת סאלוס (Salos), שנמצאת על אי בלב אגם גאלווה (Galvė), היא האטרקציה המרכזית של טרקאי. מאמינים שבנייתה החלה בסוף המאה ה-14 על ידי הדוכס הגדול קסטוטיס, והסתיימה על ידי בנו ויטאוטס בתחילת המאה ה-15. בתחילת המאה ה-16, השימוש והמשמעות של הטירה הצטמצמו מאוד. כיום המקום הוא מוזיאון שבו ניתן לבקר ולהכיר את ההיסטוריה של ליטא, וללמוד על הדרך שבה הטירה ויושביה סיוע לבניית המדינה.
האזור מפורסם גם בזכות קהילת הקראים שעדיין קיימת במקום (עם שפה שמקורה במשפחת השפות הטורקיות). על פי אנשי הקהילה, הדוכס הגדול ויטאוטס הביא את הקראים לליטא לפני כ-500 שנים כלוחמים ומשרתים נאמנים. הוא הציב אותם בין חצי האי לטירה, ובטח בהם כמגיניו. כיום, הרחוב הראשי המוביל לאגם - רחוב קאראימו - מלא בבתי עץ צבעוניים, האופייניים לקבוצה זו, כולל בית הכנסת הישן של הקהילה. לאורך הגדה ניתן לשבת במסעדות ולבקר בשוק המקומי, המוכר מזכרות מהאזור.
קובנה
לעיר השנייה בגודלה בליטא יש אולי היסטוריה עשירה וסוערת, אבל היא עדיין עיר מודרנית ועשירה בתרבות. הפארקים הירוקים הרבים שלה, המונומנטים העתיקים והרחובות המקסימים להולכי הרגל, הופכים אותה לאחת הערים הנעימות ביותר לביקור במדינה. כאן תמצאו שילוב של מודרניות ומסורת שבו מרגישים במהירות מפתיעה בבית.
מה עושים בקובנה?
רכז אמיתי של ההיסטוריה הליטאית, קובנה היא ביתם של מבנים ארכיטקטוניים מפוארים כמו הארמון הנשיאותי שבו עדיין מוצגים רהיטים, ציורים וחפצים אחרים שהיו שייכים לנשיאים השונים. במרכז העיר, קשה ללכת יותר מ-100 מטר מבלי לעצור מול אנדרטה. העיר היא מבוך אמיתי של סמטאות היסטוריות ציוריות. בית העירייה והארכיטקטורה שלו המשלבת סגנונות קלאסיים, בארוק וגותיים, הקתדרלה של קובנה וטירת קובנה, כולם יגרמו לכם לטייל בעבר ובאגדות העיר.
הפוניקולר של גבעת Žaliakalnis - כלי תחבורה ייחודי, נמצא בשימוש עד היום, כולל הקרון המקורי מלפני המלחמה, מושבי עץ ורציפי התחנה. גם היום הפוניקולר לוקח אנשים אל הגבעה, שממנה פתוחה לרווחה הפנורמה של מרכז העיר קובנה והעיר העתיקה.
הרחובות המרוצפים והמדרחובים להולכי הרגל והפארקים של קובנה מציעים הזדמנויות נהדרות לטיולים. במרכז העיר נמצא רחוב וילנה, עם החנויות הרבות שלו, המרפסות שטופות השמש והמוזיאונים. רחוב מרכזי נוסף הוא שדרת לייסווס (Laisvės), בתרגום לעברית שדרת החירות. בנוסף למבחר הגדול של החנויות והמסעדות במדרחוב המרכזי, ברחוב תוכלו לראות שילוב נהדר בין אדריכלות אירופית קלאסית, אדריכלות מודרנית מתחילת המאה ה-20 ובנייה סובייטית טיפוסית.
הקהילה היהודית בקובנה
על פי ההערכות, ליטוואקים - יהודים ליטאים - הגיעו לאזור קובנה בתחילת המאה ה-15, והתיישבו במקור בעיירת סלובודקה הסמוכה (שכונת Vilijampolė של היום) ממש מעבר לנהר מהעיר העתיקה ומיקומו של גטו קובנה בזמן המלחמה. בזמן הפלישה הנאצית לליטא ב-22 ביוני 1941, מנתה האוכלוסייה היהודית בעיר למעלה מ-30,000 תושבים. כמות עצומה ולעיתים נשכחת מהאדריכלות של העיר בין המלחמות, נבנתה תוך שימוש במומחיות יהודית או כסף מאנשי הקהילה. בין הקהילות היהודיות המוכרות, ניתן למצוא את המשוררת לאה גולדברג, שהייתה ילידת העיר, ומונצחת על קיר גדול היכן שביתה היה בעבר.
מה אוכלים בקובנה?
חלק מרכזי במטבח הליטאי הוא לחם שיפון כהה, שזוכה לכבוד רב ואף נקרא "קדוש", כשהליטאים נותנים לו כבוד גדול. בביקור בקובנה תוכלו לזכות בהזדמנות לטעום מרק מסורתי מתוך קערת לחם.
גם למשקאות המקומיים יש מסורות עתיקות מאוד, וכדי להכיר אותם טוב יותר תוכלו לבקר במוזיאון Stumbras, שמציע סיור מודרך בהיסטוריה וטעימות של משקאות חזקים. בין שלל הדברים שגורמים לכל ליטאי להתנפח מגאווה (היסטוריה עשירה, ענבר, טבע יפהפה, כדורסל וכו'), יש אחד שיש לו מקום מיוחד בלבו - הבירה הליטאית.
איפה ישנים בקובנה?
מלון Kaunas יושב במרכז שדרת לייסווס, במיקום מרכזי בעיר בין המסעדות והחנויות הכי שוות בעיר. המלון הוא בעל 4 וחצי כוכבים, ויש לו שני חלקים, כאשר האחד ממוקם במבנה עתיק ומהודר ממש על השדרה, אך בשל כך החדרים לא גדולים. לעומת זאת, בחלק השני של המלון, שממוקמם במבנה מודרני אך עורפי, החדרים מרווחים וגדולים בהרבה. מחיר לינה במלון מתחיל ב-200 אירו לחדר זוגי ללילה.
*הכתב היה אורח של משרד התיירות הליטאי