אישה באמבט (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
משלפוחיות על העור ועד דלקות ריאות|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אין כמו טבילה מהנה אחרי יום ארוך של טיולים, טרקינג או שופינג באמבטיה או בג'קוזי שבבית המלון או בצימר, אבל אם לרגע תחשבו על מספר האנשים שחשבו אותו הדבר וטבלו לפניכם באמבט יש מצב טוב מאד שתסתפקו במקלחת מהירה בלבד. שני מחקרים אמריקנים חדשים מזהירים ממכלול רחב של מחלות, גם מסוכנות, ששוכנות מתחת לפני המים ויגרמו לכם לעוות את פניכם בזעזוע כשתזכרו במספר הפעמים בהם כן טבלתם באמבטיות שבמלונות.

"כף שלמה של צואה בתוך האמבט" 

מישל הילבסה (Michele Hlavsa), אפידמיולוגית וראש שחייה בריאה במרכז לבקרת מניעת מחלות, וצ'ארלס גרבה (Charles Gerba), פרופסור למיקרוביולוגיה ולימודי סביבה באוניברסיטת אריזונה בארצות הברית, טוענים שהגוף שלנו עלול לסבול מחיידקים ששוהים יחד איתנו בתוך האמבט. על פי דיווח הדיילי מייל, בשל הטמפרטורה הגבוהה של המים באמבט החם - זה כמעט בלתי אפשרי לשמור על רמות חיטוי גבוהות דיין כדי שיהרגו חיידקים מסוימים.

חיידק אחד שלרוב נמצא באמבטיות הוא Pseudomonas aeruginosa, חיידק של גראם שלילי המשתייך לקבוצת החיידקים הארגמניים ויכול לגרום לדלקת שנקראת Pseudomonas folliculitis או "שפשפת הג'קוזי" - כך על פי מאמר רפואי מאת מיכל כהן-דר, איתמר גרוטו ונועה די–קסטרו שיצא בשנת 2012 על "שתי התפרצויות תחלואה הקשורות בבריכות שחייה או בבריכות זרמים (ג'קוזי) בחדרי אירוח בצפון ישראל בשנת 2012". במאמר נכתב כי ההתפרצות באה לידי ביטוי "בתפרחת עם שלפוחיות על העור, בעיקר בעכוזים, בבתי השחי ובגפיים, חום, הגדלת קשריות לימפה ודלקת אוזניים". החיידק מכפיל את עצמו במים כאשר רמות החיטוי נמוכות ומסוגל להישאר שם גם כשרמות החיטוי עולות שוב.

"אנשים נוטים לשבת באמבטיות חמות לזמן מה כך שהעור שלהם נחשף למים מזוהמים", אומרת הילבסה. מצב קשה יותר שעלול להיגרם לחובבי האמבטיות נגרם מחיידק שנקרא לגיונלה שנמצא במים חמים ואותו ניתן לשאוף מהאדים של ג'קוזי או אמבט מזוהם. החיידק יכול לחלוף מעצמו תוך כשבוע ללא הופעת דלקת ריאות או עלול לגרום לדלקת ריאות קשה ואף למוות כפי שקרה בשנת 1976 בו מתו 34 אנשים מדלקת ריאות קשה בשל החיידק שנמצא היה באמבטיות של בית מלון בפילדלפיה בו שהו.

>> עוד בחופש:

להתכלב? לא אצל התרמילאים הכי סטייליסטים בעולם 
הקיבוצים שהכי שווה לנפוש בהם
הטרנד החדש: מצטלמים טופלס על רקע הנוף

ואם זה לא הספיק לכם, קחו בחשבון שאנשים מביאים חיידקים משלהם לתוך האמבט החם. "למתרחץ הממוצע יש כעשירית גרם של צואה בחריץ הישבן שלו", סיפר גרבה. משמע שאם חמישה אנשים שהו באמבט לפניך, מדובר ב"כף שלמה של צואה בתוך האמבט". כמו כן, כשפסולת אנושית כמו שתן וזיעה מתערבבת עם כלור, מטרד שנקרא כלוראמין נוצר ויכול לגרום לצריבה בעיניים ואף לגירוי בדרכי הנשימה.

המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (ה-CDC) ממליץ שלאמבטיות חמות וג'קוזי יהיו אריחים חלקים וטמפרטורה שלא תעלה  על 40 מעלות. הם גם ממליצים להתקלח לפני הכניסה לאמבט החם, כיוון שמוצרים כמו איפור וקרם הגנה מנצלים את החיטוי במים וגורמים לו להיות אפקטיבי פחות נגד החרקים והחיידקים. כמו כן, תמיד הימנעו מלהכניס את המים לפה שלכם. יש לנו אבל תחושה חזקה שאחרי זה ייקח לכם הרבה מאד זמן לרצות לקפוץ לאמבט או ג'קוזי.