בשבוע שעבר, אחרי שעוכבו כחודש במדינה, שוחררו פרופסור יוסי חדד ואשתו דליה, תושבי באר שבע, מאזרבייג'ן והותרו לשוב לארץ.
>> לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
הכל החל כשבמהלך בידוק ביטחוני שנעשה לתיק של דליה, גילו המאבטחים בשדה התעופה בבאקו חמישה קליעים של רובה M-16. מתברר, שחדד לקחה את התיק של בתה החיילת מבלי לבדוק את תכולתו. חדד שעוכבה לחקירה ולא הורשתה כאמור לצאת מהמדינה עד לסיומה. הקונסולית, לילך אטיאס הגיע לשדה התעופה לסייע לה אך השלטונות המקומיים סירבו לאפשר לחדד לעזוב את המקום והיא נותרה במדינה.
מקרה דומה אירע גם לאלי אדרי מהרצליה שטס שלושה שבועות לפני חדד לבאקו יחד עם אשתו. בבדיקה בתיקו נמצאו חמישה קליעי אקדח שהשאיר בטעות בתום לב. אדרי עוכב לחקירה ולא הורשה לצאת מהמדינה עד לבדיקת נסיבות מציאת הקליעים.
לאחר כחודש וחצי של שהייה בבאקו ובעקבות פעילות אינטנסיבית של הקונסולית הגיעו גורמי הביטחון המדינה למסקנה שהקליעים הוכנסו בטעות למדינה והוחלט לשחררם. ובכל זאת, החוויה הייתה בהחלט לא נעימה.
שורה של אזהרות
אזרבייג'ן הפכה באחרונה לאחד היעדים החדשים והחמים של המטיילים הישראליים ובצדק. מדובר במדינה בהתפתחות מדהימה, זולה מאוד, עם אתרים עתיקים, חיי לילה סוערים ושווקים מרהיבים, שמושכת אליה תיירים רבים. מחירי הטיסות נעים בין 330 ל-400 דולרים וניתן לסגור מהארץ גם חבילה של כחמישה לילות בבית מלון בדרגות שונות.
המחירים הזולים כאמור הפכו את אזרבייג'ן למדינה נחשקת על ידי הישראלים. 8.5 מיליון תושבים מתגוררים במדינה המוסלמית ששטחה פי ארבע ממדינת ישראל ומתגוררים בה כ-15 אלף יהודים.
בעקבות המעצרים האחרונים של הישראליים במדינה שיכלו להסתיים במעצר ובכתב אישום חמור, החליטו במשרד החוץ הישראלי לפרסם שורה של אזהרות לנוסעים למדינה זו כדי שלא יסתבכו ולא תיגרם להם עוגמת נפש.
- כל נוסע מחויב בוויזת כניסה. עלות הוויזה היא 20 דולרים וניתן להוציא אותה דרך אתר משרד החוץ, לשלם בכרטיס אשראי ותוך שלושה ימים לקבלה.
- על פי הנוהל במדינה, כל אזרח השוהה בתוכה למעלה מעשרה ימים מחויב להירשם במשרדי הרשויות ההגירה המקומיים. במידה ושוהים בבית מלון, האחריות לעדכון היא של בית המלון. במידה ומדובר בביקור פרטי על האזרח לשלוח את פרטי התייר, כולל צילום דרכון וויזה למייל של משרדי ההגירה.
- חל איסור מוחלט להכניס סמים למדינה ומי שנתפס צפוי לעונש מאסר.
- אסור להיכנס עם אמצעי לחימה או אלכוהול.
- לא מקובל שגברים מסתובבים במדינה עם מכנסיים קצרים.
- אין להוציא חפצי אמנות יקרי ערך כגון שטיחים וכלי כסף ללא תעודות ואישורים מתאימים. אם החלטתם לרכוש את הפריטים הללו עליכם להצטייד בתעודה SHAHDAT NAAME המאשרת את הרכישה והוצאת החפצים מהמדינה. מי שאין בידו את האישור הזה עלול להסתבך בתשלום קנס כבד, תיק פלילי ואפילו בעונש מאסר.
- יש להימנע לחלוטין מביקור בחבל נגורנו קרבאך- NAGORNO KARABAKE. מדובר בחבל ארץ בין אזרבייג'ן לארמניה שבו התנהלה מלחמה רווית דמים (כיום יש הפסקת אש), שאסורה אליו הכניסה לתיירים ישראליים. מי שמסתכן בכך צפוי למעצר וכתב אישום.
- הקרבה של אזרבייג'ן לאיראן עלולה לסכן תיירים ישראליים ולכן מומלץ להם להצניע את זהותם שכן אזרחים איראניים רבים מבקרים במדינה שלה גבול פתוח עם איראן.
- מומלץ להירשם בנציגות הישראלית במדינה ולציין את מסלול הנסיעה ולהתעדכן במידע על אזורים מסוכנים ולקבל טיפים שונים כדי למנוע גניבת כספים.
- חל איסור מוחלט לעבוד במדינה ללא אישור מהרשויות.
- דאגו לביטוח רפואי שכן במדינה יש חשש למחלות מלריה, קדחת צהובה, דלקת מוח, כלבת, טיפוס, שחפת, מחלות זיהומיות בדרכי העיכול ועוד.
- כסף: מותר להיכנס למדינה עם סכום של עד 50 אלף דולר במזומן אבל חל איסור לצאת ממנה עם יותר מ-10 אלף דולר אלא באישור בנקים או גורמים פיננסים של המדינה.
- אפשר לצאת מהמדינה עם זהב במשקל של 20 גרם בלבד, יהלומים במשקל חצי קראט, טבק במשך של עד 600 גרם, משקאות ויינות עד שלושה ליטר וקוויאר עד 125 גרם. מי שחורג מכך מסתכן במעצר, בקנס וכתב אישום.
חשוב לציין שלפי המטה ללוחמה בטרור ניתן להגיע לאזרבייג'ן בימים אלה, לטייל בה ולשהות בה, אך מומלץ לשים לב לאזהרות וההנחיות הספציפיות הללו במהלך החופשה.