איסלנד היא אחת המדינות הצעירות בעולם. מדובר באי געשי שנוצר לפני מעט זמן ומבחינה גיאולוגית, הוא עדיין בתהליך התהוות. הודות לעובדה הזו מדובר בחתיכת אדמה בתולית המכוסה בקרחונים ברובה, עדיין פעילה גיאולוגית ומאופיינת במערכות אקולוגיות שעדיין מתהוות להן לאיתן. מזג האוויר באי מאופיין בחורף קר וקשה מאוד ורובו לא מותאם להתיישבות ולחקלאות. רוב האי לא מיושב ולא מעובד, מה שהופך אותו ליעד ללא מעט מבקרים שבאים לחזות בקרחונים מצד אחד ובהרי הגעש מצד שני, באוקיינוס הרחב ובגייזרים המתפרצים. ועוד לא אמרו כלום על הזוהר הצפוני.
>> לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
איסלנד היא מקום נהדר לחזות בו בבריאת העולם יום אחר יום – מתוהו ובוהו ולא כלום, ליבשה שנוצרת בתהליכים גיאותרמיים מרתקים שנמשכים מאות אלפי שנים כמעט ללא מגע יד אדם. אבל מתחת לכל היופי, הזה ואולי דווקא בגללו, מסתתרות באיסלנד לא מעט סכנות שהתיירים הרבים עדיין לא יודעים להיזהר מפניהן. ככה זה כשהכל עדיין כל כך ראשוני.
מעיינות חמים (מידי)
אחד הדברים המדהימים באיסלנד זו האנרגיה המטורפת הטמונה באדמה. אנחנו לא מדברים פה על אנרגיות מאגיות מהסוג שפוגשים בהודו, אלא על אנרגיה של חום. האיסלנדים, לפני הרבה שנים, למדו להעריך את אותו החום שנפלט מהארץ הצעירה והפעילה וולקנית שעליה הם יושבים כאנרגיה ירוקה ומתחדשת. לצורך העניין, בעוד שבארץ אנחנו מחממים מים באמצעות אנרגיה סולרית מהשמש, באיסלנד, הם מחממים מים באמצעות אנרגיה גיאותרמית מהאדמה.
מי שיצא לו לעשות טרקים בחייו, יכול לספר שמעיין חם בסוף היום הוא פנטזיה שאין כמוהה. האמת היא, שמעיין חם בסוף כל יום קר, או בתחילתו, הוא מבורך גל בלי קשר לטרקים. באיסלנד יש הרבה כאלו, אלא שלא לכולם באמת כדאי להיכנס. מחלקם באמת נובעים מים חמים ונעימים, אבל מאחרים נובעים מים בטמפרטורות גבוהות שעשויות לגרום לכוויות קשות מאוד מכף רגל ועד ראש.
הגעתם למעיין חם במהלך היום? לא משנה כמה קר לכם ומה מצב השרירים שלכם, עדיף להפעיל שיקול דעת לפני שפשוט נכנסים. גם אם המים נעימים בשלב מסוים, רצוי לברר אם הם לא יכולים לשנות את הטמפרטורה שלהם ולהתחמם מאוד באופן קיצוני.
עוד אזהרה באשר למעיינות חמים: רצוי לא להתקרב. הסכנה השקטה שאורבת בשוליו היא הבוץ שמקיף אותו שעשוי להיות חלקלק וחם – לפחות כמו המים. רגע של חוסר תשומת לב על הבוץ הרותח יכול לגרור אתכם לתוך המים הרותחים שהעדפתם לא להיכנס אליהם.
מזג אוויר לא צפוי
מזג האוויר באיסלנד גורם לכך שרב האי לא מיושב. מדובר במזג אוויר הפכפך מאוד לאורך כל השנה. המשפט "ארבע עונות ביום אחד" נכתב על ניו זילנד, אבל נכון גם לאיסלנד, שבה יותר מעונה אחת יכולות להתרחש בו זמנית. סופת שלגים יכולה להתרחש במקום מסוים בעוד שכמה עשרות מטרים ממנה השמש תזרח. העובדה הזו דורשת ממטיילים להיות ערוכים לכל שינו במזג האוויר – מבחינת רכבים, לבוש, אוכל למקרה שנתקעים ולא פחות חשוב, הדרך להזעיק עזרה.
אחת הדוגמאות הטרגיות לתופעה זו היא של עידו קינן ז"ל. בשנת 2004 יצא עידו לטיול מ-Landmannalaugar ל-Thórsmörk כאשר בשעות אחר הצהריים מזג האוויר השתנה באופן קיצוני וערפל כבד כיסה את השביל עליו הלך והוא איבד את דרכו. במקום החלה להשתולל סופת שלגים כבדה והטמפרטורות צנחו אל מתחת לאפס. במהלך הלילה נמצא עידו ללא רוח חיים במרחק של מאות מטרים מהבקתה אליה היה אמור להגיע.
הבהרה:
בכתבה המקורית פורסמו מספר פרטים לא נכונים על המקרה הטרגי של עידו קינן ז"ל. אנו מתנצלים על כך ומשתתפים בצערה של המשפחה.
לטיולים רגליים באיסלנד מומלץ לצאת עם לבוש לכל תנאי מזג אוויר ולהימנע מבגדי כותנה וג'ינסים שיירטבו ועשויים לגרום לקור קיצוני עוד יותר.
חופים קטלניים
איסלנד מוקפת בחופים יפיפיים המאופיינים בסלעים מדהימים, חול שחור, שקיעות מטורפות ויש לציין – ים עוצמתי. חופי הים של איסלנד יכולים להיות מסוכנים מאוד ובלתי צפויים בכל שעה ביממה ובכל עונה בשנה. המקומיים מספרים על גלים בלתי צפויים שלפתע נשטפים אל חוץ הים ללא כל סימן מרמז. אלו לוקחים איתם את כל מה שעומד בדרכם ועשויים להטיח אותו חזרה לאחד הצוקים או הסלעים החדים שמאפיינים את הנוף באזורים הללו.
לא מעט מהחופים במדינה ידועים לשמצה בשל היסטוריה ארוכה של מטיילים שמצאו בהם את מותם בשל זרם לא צפוי שסחף אותם הרחק מהחוף. מהסיבה הזו, לאורך כל האי פזורים שלטי אזהרה, וניסיון העבר מלמד שלא כדאי להתעלם מהם.
קרחונים לא יציבים
אחד מהיעדים המבוקשים במדינה היא הלגונה הקרחונית יוקולסרלון (Jökulsárlón). מדובר בלגונה גדולה שצפים בה קרחונים, מה שנותן לה יופי מיוחד. בחודשי החורף ניתן לראות ממנה את הזוהר הצפוני שמשתקף במי הלגונה ובקרחונים. אחת הבעיות בלגונה הזו היא העובדה שהמטיילים שמגיעים אליה נוטים להעריך באופן לא נכון את חוזק הקרח בשוליים שלה. הקרח הזה יכול להיסדק ולהישבר מהר מאוד ומי שעומד עליו יכול למצוא את עצמו בתוך המים הקפואים שעשויים לגרום להיפותרמיה ואף למוות.
טעות נוספת שלא מעט מטיילים עושים היא להיכנס למים כדי לשחות. לא די בכך שהמים קרים מאוד, גם בקיץ, הזרם בהם חזק כל כך עד שהם עשויים לסחוף איתם את השוחים.
כמו יתר האתרים הבעייתיים באיסלנד, גם הלגונה הזו משולטת בשלטי אזהרה. גם בה, למרבה הצער, לא מעט מטיילים בוחרים להתעלם. עשו לעצמכם טובה ועצרו את יצר ההרפתקנות שלכם. המים שם גם ככה קרים, לא מדובר בתענוג של ממש.
מערות קרח
עוד תופעת טבע מיוחדת שמאפיינת את איסלנד היא מערות הקרח שפזורות בכל שטחה. קרני השמש שחודרות אל הקרח נשברות ויוצרות מראות מקסימים של קרח כחול וצורות יפות. המערות האלו הפכו גם הן לאטרקציה בעבור המטיילים במדינה, אלא שגם הן טומנות בחובן לא מעט סכנות. הקרח הוא חומר דינמי וכך גם המערות, אשר יכולות לקרוס וללכוד את המטיילים בתוכן.
למערות האלו מומלץ להיכנס רק באופן מוסדר, עם אדם מקומי שמכיר אותן באופן מדויק. ביתר המקרים, עדיף לוותר על החוויה.
סע לאט
המלצה נוספת קשורה דווקא בזוהר הצפוני המרהיב. זה לא מופרך שתסעו בשעות הערב ותבחינו באורות הזוהר מתחילים להופיע בשמיים. האינסטינקט של רובנו הוא לעצור לצד הכביש, לכבות אורות ולהתחיל לצלם. אז עדיף לא לעשות את זה. הרכב הבא שיגיע עלול לפספס אתכם וזה יכול להסתיים רע מאוד. ראיתם את אורות הזוהר תוך כדי נסיעה ובחרתם לעצור? הדליקו אורות איתות.
התפרצויות של הרי געש
כל כמה שנים איסלנד עולה לכותרות כשמתפרץ בה הר געש. התקשורת העולמית לא מתעניינת במיוחד בשלום האיסלנדים, זה לא הסיפור. הסיבה לכך היא העובדה שההתפרצויות האלו גוררות אחריהן הסטת מסלולי טיסה באירופה כולה, או בחלק מהמקרים, השבתה לשבוע או יותר בשל ענני האפר הוולקני והסמיכים שהם מפזרים לאחר כל התפרצות. אם בחרתם לנסוע למקום היפייפה הזה, תכינו את עצמכם לאפשרות שהחופשה תתארך בגלל התפרצות כזו או אחרת.
איסלנד, כמו שציינו, הוא אי צעיר עם מספר הרי געש פעילים. בדצמבר האחרון, אחד מהרי הגעש במדינה, ברברדונגה, שלא התפרץ כבר 300 שנה, עורר את דאגת המקומיים כאשר נמדדו סביבו מספר רב של רעידות אדמה מקומיות שעשויות לנבא התפרצות קרבה. אלא שההר חזר למנוחתו בשלב מסוים, מה שעשוי לרמז על כך שהוא דווקא עבר למצב יציב יותר. מומחים שהתראיינו באתרי התקשורת השונים, טענו כי אין לציבור המטיילים מה לחשוש ושאפשר להמשיך לבקר באי.
הסכנות הכרוכות בהתפרצויות הרי געש הן הגזים הרעילים שפולטים ההרים, האפר הוולקני שפוגע בנשימה והסלעים שעפים שעפים לכל עבר.