בואו נודה באמת, אין עוד הרבה מדינות שמשתוות ביופי שלהן לניו זילנד. המפלים, הפיורדים והירוק האינסופי, כל מה שאתם מדמיינים הוא באמת נכון. מדובר במדינה שהביטוי שנקשר אליה הוא "No Worries" (אין דאגות). זה מה שיענה לך הקיווי (השם העממי לניו זילנדי, כמו "ישראלי צבר") הממוצע כשתשאל אותו מה שלומו. טיול בניו זילנד הוא באמת חוויה אחרת. פעימות הלב מתרגלות לקצב אחר, העיניים מתרגלות לצבעים אחרים ובאמת יש ימים שכל מה שרוצים לעשות שם זה לקפץ על גבעות ירוקות ולצעוק – יוהלייליה!
והנה מגיע החלק של ה-"אבל". אין דבר כזה מושלם וגם במדינה כמו ניו זילנד יש ממה להיזהר או לכל הפחות להיות מודעים לסכנות ששקיימות מתחת לפני השטח המדהים הזה. כן, מסתבר שגם במדינת ה- "No Worries" יש לא מעט דברים שאתם צריכים לדאוג בגללם.
#1 רעידות אדמה
מאוד קשה לשכוח את רעידת האדמה שפקדה את האי הדרומי בניו זילנד בשנת 2011 והחריבה חלקים נרחבים מבירת האי – כרייסצ'רץ'. מי שביקר בעיר בשנה שלאחר רעש האדמה (כולל את כותב שורות אלו) יכול להעיד על הרס בקנה מידה מטורף. מבני ציבור ומבני מגורים קרסו, במבנים אחרים נפער סדק שחוצה חדרים וכבישים נחצו לשניים. כמובן שאי אפשר להפריד מההרס הזה גם את האבדות בנפש שרעידת האדמה הזו גבתה, ביניהם גם מטיילים ישראלים.
רעידות אדמה הן למעשה די גזירת גורל, אבל גם בהקשר הזה, יש מעט דברים שאפשר לעשות כדי לצמצם נזקים. הניו זילנדים השכילו מהניסיון שלהם עם רעידות אדמה לשלט את המדינה בלא מעט שלטי אזהרה להתנהגות בשעות מצוקה – שלטי הכוונה למקלטים בשעת צונמי, אזורים בטרקים שעדיף להזדרז ולא להתעכב בהם בגלל חשש מפני מפולות שלגים, מבנים שנבדקו ואושרו כבטוחים גם בשעת רעידת אדמה (מבנים שבנויים מחומרים יחסית גמישים) ועוד. להתחיל לחפש את השלטים הללו כל הטיול למקרה שאולי תהיה רעידת אדמה? זה לא ריאלי, אבל אם נתקלתם בכאלו, הקדישו להם תשומת לב.
#2 מזג אוויר הפכפך
ביטוי ניו זילנדי מוכר הוא "ארבע עונות ביום אחד". ביום נתון בניו זילנד אפשר לחוות שרב, שלג, עננות אפורה וגשם זלעפות. ההסבר המדעי לתופעה הזאת הוא שניו זילנד היא מדינת איים הממוקמת בלב האוקיינוס השקט. כל גרמי השמיים שחולפים באוקיינוס, חולפים גם מעליה, משפיעים על האקלים וממשיכים הלאה. כך שסופות שלגים שיכולות להימשך בין חצי שעה לכמה ימים, גשמים חזקים פתאומיים, שרב באמצע החורף או קור מקפיא בשיא הקיץ, הן דברים די שגרתיים. תחזיות מזג האוויר בעיתונים ואתרי החדשות הניו-זילנדיים מחולקים לפי שעות ביממה ומשתנים בין מחוז למחוז ובין עיר לעיר, וגם הן מהוות בסיס להרבה הפתעות שיכולות להתרחש במהלך היום.
כשאתם יוצאים לטרק מומלץ להתעדכן בתחילת כל בוקר במזג האוויר הצפוי (בשמורות מסתובבים פקחים שניתן לברר איתם את המידע הזה) כך שתוכלו לצאת ערוכים לכל תנאי מזג האוויר – בגדים אווריריים למזג אוויר שרבי ובגדים מבודדים למקרה שבו תתקלו בסופת שלגים. רצוי לתכנן את הדברים היטב ולהצטייד בביגוד מבודד קומפקטי כמה שניתן. טרק עם ארון בגדים שלם על הגב הוא לא חוויה מומלצת, אבל גם להיתקע בשלג כשכל מה שיש לכם זו חולצת סוף מסלול, בגד ים ובוקסר סוף טירונות, זה לא נעים. גם במקרה שאתם יוצאים לנסיעה ארוכה, רצוי לעקוב אחר מזג האוויר ולוודא שאתם לא נתקעים בשיטפונות בדרכים המשובשות במדינה (שלהן הקדשנו אזהרה מיוחדת).
#3 הקרינה הסולרית החריפה ביותר על כדור הארץ
המיקום של ניו זילנד על הגלובוס יוצר מצב שהיא מאוד קרובה לשמש במהלך הקיץ. בנוסף, ריבוי הכבשים ויתר חיות המשק במדינה יוצרים מצב של פליטה מוגברת של גזי חממה אל האטמוספירה וכתוצאה מכך – דילול שכבת האוזון במדינה.
השילוב של השניים מביאים לכך שקרינת השמש בניו זילנד היא מהגבוהות ביותר בעולם. לשם השוואה, מדד ה-UV בניו זילנד הוא מעל ל-11 בשעות הצהריים לעומת ישראל שבה מדד ה-UV נע בין 8 ל-10. לידע כללי, מדד ה-UV מחושב תוך שקלול של מידת הקרינה שגורמת כוויה לעור בהיר תוך חצי שעה של חשיפה לשמש. כפי שבטח הצלחתם להבין מטיילים נכווים מהשמש הניו זילנדית בטירוף וחשוב להיות הרבה יותר חכמים בשמש. כשאתם חוזרים לארץ, לא יזיק לראות רופא עור כדי שיעיף מבט ויגיד לכם שהכל טודו בום.
#4 תאונות דרכים
ניו זילנד היא מדינה מערבית לכל דבר, חוץ מהכבישים במדינה, שנשארו אי שם מאחור. סביר להניח שמדובר בבחירה מודעת של הניו זילנדים שחשוב להם מאוד לשמור על הטבע במדינה ובעובדה שמדובר במדינה גדולה מאוד עם מעט מאוד תושבים. הכבישים המהירים בניו זילנד יכולים להתגלות הרבה פעמים כדרך עפר צרה, מפותלת ומשובשת שהופכת מוצפת ברגע שיורד גשם. אגב, גם בדרכים האלו המהירות המותרת היא 100 קמ"ש. לא ברור לאיזה רכב, אבל שיהיה.
לאחר לילות גשומים נפוץ למצוא בדרכים ההרריות סלעים שהדרדרו אל הכביש במהלך הלילה (וכמובן שצריך לרדת מהאוטו ולהזיז אותן כדי שיהיה אפשר לעבור) או שחלקים מהכביש קרסו אל הוואדי (ואז צריך פשוט להיזהר ולהתקשר ולדווח במשטרה). נשמע כמו הגזמות פראיות, אבל הכל מוכר מתוך ניסיון אישי.
מעבר לחזות היפיפייה של ניו זילנד יש בעיה קשה של תאונות דרכים, בגלל תיירים שהיו שקועים בנוף במקום בדרך (אתגר אמיתי!), בגלל תופעה נפוצה של נהגים שנוהגים תחת השפעת סמים או אלכוהול או פשוט בגלל הדרך המשובשת. שימו לב שאתם נוהגים בזהירות ונמנעים מנהיגה בלילה במקומות שבהם אין תאורה.
#5 תולעים זוהרות
נתחיל ונגיד, התולעים ידידותיות לחלוטין. מדובר בתולעים מקומיות ייחודיות לניו זילנד שמתיישבות במקומות לחים כמו יערות, נקיקים ומערות שהגוף שלהן זוהר בחושך. בסך הכל הן באמת חמודות. אז למה אנחנו מזהירים אתכם מהן? כי הניו זילנדים עושים בעזרתן המון כסף כי הם יודעים שתרצו לראות אותן. הבשורה שלנו היא שאתם לא חייבים לשלם כסף על סיור עם אבובים בתוך מערה כדי לחזות בתופעה, במקום פשוט דברו עם מקומיים ובקשו מהם שיספרו לכם איפה אפשר לראות את אותן התולעים. השאלה הזו יכולה לחסוך לכם כ-150 דולר מקומי. אם אתם מתביישים, לא תהיה לכם בעיה גם לקבל הכוונות ברשת.
#6 פינגווינים
אותו הסיפור בדיוק. יציעו לכם לשלם כדי לראות אותם, אבל אם קצת תתעניינו בעצמכם המקומיים יספרו לכם איפה אפשר לראות פינגווינים בחינם. אגב, יש עיירות שבהן הפינגווינים הם על תקן חתולי רחוב. רק תדמיינו מה היה קורה אם מישהו היה מבקש כסף על לצלם חתולי רחוב בארץ.
#7 פריצות לרכבים
רב המטיילים בניו זילנד שוכרים או קונים רכב בתחילת הטיול ומחזירים או מוכרים אותו בסופו. גם המקומיים מן הסתם מודעים להסדר הזה, והם מנצלים אותו לפרוץ לרכבי התיירים – במקום שבו הם ישנו בלילה, בזמן שהם בטרק או אפילו בכמה שעות שהם סתם לא ברכב. נכון, במדינה מושלמת כמו ניו זילנד זה לא צפוי, אבל זה באמת קורה המון. מומלץ לא להשאיר באוטו דברים שיהיה קשה להסתדר בלעדיהם, כמו מסמכים, תרופות, משקפי ראיה וכו.
#8 זבובי חולות
אין מטייל שהגיע לניו זילנד ולא נתקל בתופעה הזו שמכונה - The Sand Flies. נתחיל בהקדמה – בניו זילנד אין חיות שעוקצות. סביר להניח שאם תלכו יחפים על הדשא, שום דבר לא יעקוץ אתכם. יש שם טרקים שלמים שאפשר לעשות יחפים ושום דבר לא יקרה.
אבל, במדינה יש את זבובי החול שהזכרנו. מדובר בזבובים קטנטנים מוצצי דם שמסתערים ברגע שמגיעים למקומות ההתקהלות שלהם. הם לא יכולים להרוג, אבל הם בהחלט גורמים לתחושה לא נעימה. הניו זילנדים מספרים שהאי הדרומי לא מיושב רק בגלל זבובי החולות.
אז איך מתמודדים איתם? עם אלטוש מקומי שנקרא דיטול. אחרי שתמרחו אותו הזבובים עדיין יטרידו אותכם, אבל ימותו ברגע שהם יבואו במגע עם העור שלכם. אגב, אם נשאר לכם בקבוק דיטול לפני שאתם חוזרים לארץ, דאגו להעביר אותו הלאה למטיילים אחרים, מדובר בחומר הדברה שאינו חוקי בישראל.
#9 גאות ושפל
אחד הדברים שצריכים להיות מודעים אליו בניו זילנד אלו השעות של הגאות והשפל בחופים. למה? כי לוח הזמנים הזה משפיע על היכולת לעבור קטע מסוים בטרק, כך שאם פספסתם את השפל, סביר להניח שתצטרכו לחכות 12 שעות עד שתוכלו לעבור שוב. נכון, גם בישראל יש גאות ושפל, אבל שם מדובר בפער של בין כמה מאוד מטרים לכמה קילומטרים בין גאות לשפל. קחו את הגאות והשפל ככלי בתכנון הטיול שלכם.
הגאות והשפל משפיעים גם על היכולת לראות תופעת טבע מסוימת (ודי באסה לנסוע 6 שעות עד לחוף מסוים רק כדי לגלות שהגולות הענקיות שבו נמצאות מתחת למים כי יש גאות) וגם יכולים להרוס סתם רגע רגוע, כי אם בדיוק פרסתם מחצלת אתם לא רוצים לגלות אחרי חצי שעה שהיא נרטבה לגמרי.
#10 גדרות בקר
ניו זילנד היא מדינה חקלאית. יש בה גידולי תירס, קיווי, כבשים, פרות, זיתים, ענבים ומה לא. מישהו חייב לעשות שם סדר. ואכן, החוות מגודרות מבפנים ובחוץ בגדרות בקר שמעבירות זרם חשמלי למי שנוגע בהן. זה בעיקר נגד בקר וכבשים כדי שלא ינסו לדלג מעל לגדר. אם אין לכם קוצב לב, הזרם החשמלי הזה סתם לא נעים ותכל'ס, מזה לא נמליץ לכם להימנע, זו דווקא חוויה ניו זילנדית די מבדרת. לכו על זה.