למרות שהונדורס לא נמצאת על מפת הטיולים של המטייל הישראלי, בשנת 2018 שמה עלה לא מעט בגלל הזמנתו של נשיא המדינה, חואן אורלנדו הרננדס, להדליק משואה בטקס יום העצמאות של ישראל. הזמנה זו הכעיסה לא מעט אנשים ובסופו של דבר הנשיא ביטל את הגעתו לטקס, בגלל בעיות בלו"ז לטענתו.
בדקנו מה קורה במדינה הזו, למה יש מי שכעס על הזמנה הזו של הנשיא, והאם שווה לנו להכניס אותה לרשימת היעדים שלנו? אתם מוזמנים לצאת למסע קצר.
אז מי את בכלל?
הונדורס נמצאת במרכז אמריקה. מכיוון דרום היא גובלת באל סלבדור ובניקרגואה ובמערב היא גובלת בגואטמלה. בירתה נקראת טגוסיגאלפה (Tegucigalpa). כשמונים אחוז משטחה הררי, חלקו מכוסה בג'ונגלים שאינם מיושבים. כיום משמשים כ-28 אחוז משטחה לחקלאות. יש לה שתי רצועות חוף – הארוכה יותר לאורך הים הקאריבי, והקצרה יותר לאורך האוקיינוס השקט. שמה של המדינה, שפירושו "מעמקים" בספרדית, ניתן לה על ידי קולומבוס שהגיע אליה בראשית המאה ה-16.
הספרדים שלטו בה עד שנת 1821. לאחר מכן הפכה הונדורס לחלק ממקסיקו וזמן קצר לאחר מכן הצטרפה לפרובינציות המאוחדות של מרכז אמריקה שכללו גם את גוואטמלה, אל סלוודור, ניקרגואה וקוסטה ריקה. בשנת 1838 לאחר שהמדינה המאוחדת התפרקה הכריזה הונדורס על עצמאותה. מאז ידעה המדינה חילופי שלטון תכופים.
בסוף המאה ה-19 רכשו חברות אמריקאיות אדמות פוריות שהתאימו לגידול בננות והקימו בה ענף לגידול וייצוא בננות. במהלך השנים השתלטו החברות גם כל כלכלת הונדורס ואף הובילו להדחת נשיא מכהן לאחר שסירב לאפשר להם הקלות במס. מאז דבק בה הכינוי "רפובליקת בננות" המתאר משטרים מושחתים במדינות מרכז אמריקה. הכינוי מטיל דופי במשטרים המושחתים, אולם אינו מבליט למעשה את הצד השני של המשוואה - השפעות מדינות המערב על הנעשה במדינות אלה. בשנות ה-80 של המאה הקודמת התערבה ארצות הברית בנעשה בהונדורס ואף אימנה קצינים בכירים בצבא המקומי (מאוחר יותר פורסם כי גם לישראל מעורבות בחימוש הצבא המקומי).
מלחמת כדורגל ובירוא יערות
בשנת 1969 פרצה מלחמה בין הודורס לשכנתה ניקרגואה - "מלחמת הכדורגל". הרקע למלחמה אינו ספורטיבי בעליל: משטרים מושחתים בשתי המדינות, תסיסה אזרחית וצרכים פנימיים של השליטים, תוכנית שגובשה בהונדורס להלאמת שטחים חקלאיים וחלוקתם לאיכרים מקומיים ובעקבותיה גירוש איכרים לאל סלבדור מהונדורס.
האיכרים שגורשו מהונדורס תבעו משלטונות מדינתם, אל סלבדור, לקיים גם כן רפורמה בחלוקת קרקעות. ב-15 ביוני 1969, במסגרת מוקדמות מונדיאל מקסיקו, התקיים באל סלבדור משחק כדורגל בינה לבין הונדורס. האחרונה הפסידה במשחק ובמקום התפתחו מהומות שאף הובילו למעשי לינץ'. 29 יום לאחר מכן התקיפה אל סלבדור את הונדורס, המלחמה בין שתי המדינות נמשכה ארבעה ימים. רק לאחר למעלה מעשור נחתם הסכם שלום בין המדינות.
כתשעה מיליון בני אדם חיים בהונדורס. רובם נוצרים, ותערובת של מהגרים מאירופה עם ילדים. השפה הרשמית במדינה ספרדית ומדוברות בה גם שפות אינדיאניות. הונדורס היא אחת המדינות העניות במרכז אמריקה, עם כ-65 אחוז תושבים עניים.
בהונדורס ישנה פעילות מסיבית של בירוא יערות. כריתת היערות פוגעת בבעלי החיים היחודיים לה, וכן בשבטים אינדיאנים מקומיים. פעיליות נוספות הפוגעות בבעלי החיים ובתושבים המקומיים הן כרייה ובניית סכרים, פעולות שנתקלות בהתנגדות של פעילים סביבתיים רבים. על פי דו"ח של ארגון איכות סביבה, שהתפרסם בגרדיאן, מאז שנת 2009 נרצחו בהונדורס למעלה מ-120 פעילים למען קרקעות או איכות סביבה. נוסף על כך הונדורס נמצאת במשבר פוליטי על רקע טענות לזיוף תוצאות הבחירות.
בתוך כך, בשנת 1998 פגע בחופי המדינה הוריקן מיץ'. כ-5,600 בני אדם נספו. אסון הטבע פגע אנושות בכלכלת המדינה.
מה אסור לפספס בה?
אם למרות הכל תגיעו לטייל במדינה (היפה, חשוב לציין), הנה כמה מקומות שלא כדאי לכם לפספס:
קופאן (Copán): אתר זה הנמצא במערב המדינה נחשב לאחד מאתרי תרבות המאיה המרשימים ביותר. קופאן שכנה בקצה הדרום-מזרחי של תרבות המאיה. כבר בשנת 1,300 לפני הספירה בקירוב היתה כאן, בעמק הפורה, התיישבות אנושית. עיר המאיה הוקמה במאה השניה לספירה ושגשגה במאות החמישית-תשיעית. כ-4,500 שרידי מבנים התגלו כאן, החשובים שבהם שימשו כמרכז המנהלי של העיר. מזבח Q נחשב לממצא החשוב ביותר – על המזבח ישנן חריטות המתארות את 16 המלכים ששלטו בעיר. המזבח אפשר לשחזר את ההיסטוריה של קופאן. באתר נמצאו עוד עשרות "סטלות", מצבות אבן המעידות אף הן על ספורה הייחודי של קופאן.
>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
קומייגואה (Comayagua): העיר שימשה כמרכז הקולוניאלי של הונדורס. כדאי לבקר בה לקראת חג הפסחא, אז נפרסים בעיר שטיחי נסורת צבעוניים.
טגוסיגאלפה (Tegucigalpa): עיר הבירה של הונדורס מאז שנת 1880. העיר בנויה על גבעות ויש בה כנסיות מעניינות - "לוס דולורס" ו"סן מיגל ארנחל".
כפרי הגריפונה: הגריפונה הם צאצאים של עבדים שהגיעו לאזור בספינות עבדים. לאחר שהספינות טבעו, הקימו הניצולים התיישבות באזור. קשרי נישואין עם אינדיאנים מקומיים הובילו ליצירת תרבות ייחודית המשלב בין תרבות אפריקאית לאינדיאנית. צאצאייהם חיים בהודורס וגם בניקרגואה ובבליז הסמוכות.
מפרץ טלה (Tela): מן המפרץ אפשר לצאת לטיולי טבע נהדרים, למשל אל הפארק הלאומי פונטה סאל, הנקרא היום על שם פעילת זכויות אדם שנרצחה לפני כעשרים שנה. פונטה סאל הוא חצי אי ארוך עם לגונה וחופים יפים. כמו כן יש כאן כפר של הגאריפונה.
צלילה: האיים אוטילה ורואטאן המשתייכים ל"איי הנסיכה" במערב הים הקריבי, מושכים אליהם חובבי צלילה. באוטילה (Utila) ישנה גם סצינת מסיבות.