מכירים את אנתוני בורדיין? אפשר לקרוא לו בקיצור אישיות קולינרית ואפשר גם טייל עולמי, אבל לא בקיצור מדובר על איש לא פחות מאדיר. שף, מכור לסמים לשעבר, שמסתובב כבר עשר שנים במקומות אקזוטיים בעולם ומצלם על כך תכניות דוקומנטריות. רק השבוע הוא בילה עם הנשיא אובמה במזללה בווייטנאם ובשנה הבאה הוא מתכנן לפתוח שוק אוכל עצום בגודלו בניו יורק.

אנתוני בורדיין (צילום: Aaron Davidson, GettyImages IL)
אנתוני בורדיין|צילום: Aaron Davidson, GettyImages IL

כשהוא נשאל לאחרונה בראיון מה הדבר הראשון שהוא עושה כשהוא מגיע לעיר חדשה, הוא ענה תשובה שמוטב שכולנו ניישם: לבקר בשוק המרכזי של העיר. "אתה רואה מה יש למכירה, מה בעונה, הצבעים הבסיסיים של המטבח" אמר, "ואתה באמת מקבל את התחושה של התרבות המקומית".

ולא סתם, שווקים, ובעיקר שוקי אוכל, הם הדבר הכי מעניין בכל עיר שמצביע יותר מכל על אופיו של המקום בו אתם מבקרים. הנה כמה שוקי אוכל שווים ברחבי העולם, שכדאי לכם לבקר בהם.

אין תמונה
מאכלים מכל חבל צרפת, עם דגש על צפון המדינה. שוק סן מיגל

שוק סן מיגל, מדריד: אותן המנות מחוץ לשוק יקרות פי שלוש

אמנם בברצלונה תאכלו אוכל קטלוני וים תיכוני מעולה, אבל אם תרצו לטעום מכל חבלי המדינה הספרדית כדאי לכם לדבר עם איתי הרגיל, שף מסעדת הבסטה שבשוק הכרמל בתל אביב. "בשוק סן מיגל במדריד תמצאו מאכלים מכל חבל בספרד, עם דגש צפון ספרדי", אומר הרגיל. 

בסופי שבוע השוק מקבל יותר אופי של שוק אוכל ותוכלו למצוא בו שפע של פירות ים, בהם לא תפגשו בקלות לאורך טיול סטנדרטי. והמחירים? עממיים - "אכלתי את אותן המנות במסעדה יוקרתית מחוץ לשוק, המחיר היה פי שלוש והאיכות הייתה הרבה פחות טובה ממה שיש בשוק" הרגיל מציין. 

מיקום: 
השוק נמצא בכיכר סן מיגל הנמצאת ביציאה המזרחית לפלזה המרכזית. הוא פתוח בימי שני, שלישי וראשון בשעות 10:00-24:00. בימי שישי ושבת בשעות 10:00-14:00.

אין תמונה
שני האנגרים עצומי ממדים של גבינות

שוק רנג'יס, צרפת: השוק הסיטונאי הגדול באירופה

שף ברק אהרוני, ממליץ על שוק רנג'יס - Rungis Marche International, השוק הסיטונאי מחוץ לפריז: "זה השוק הסיטונאי הגדול ביותר באירופה. כל חומרי הגלם והמזון שמיובא לאירופה מגיע לשוק הזה: מחבש, מרוקו איראן, נורבגיה, אפריקה" הוא אומר. הבעיה היחידה היא שברנג'יס לא ניתן לרכוש אוכל באופן פרטי, אלא אם יש לך תעודה של סוחר מזון או בעל מסעדה. אבל יש בשוק סיור לקבוצות מאורגנות.

נג'יס מחולק לסקטורים - שוק דגים ופירות ים טריים ומעובדים, שוק עופות וציד, שוק בשר, שוק חלקי פנים, שני האנגרים עצומי ממדים של גבינות, שוק פירות וירקות, שוק פרחים ועוד. "בשוק יש אגף המתמחה בגסטרונומיה עילית, צורכי מעדניות ומזון יוקרה, תבלינים, תמציות וחומרי הגלם הנדירים והמובחרים ביותר שמגיעים מהמקומות האקזוטיים ביותר" מסביר אהרוני, "זה המקום בו קיבלתי השראה להרבה מהמנות שלי בטאפאס בשוק, מאחר והוא אוצר את חומרי הגלם מכל העולם במקום אחד".

מיקום:
 השוק ממוקם בקומונה של רנג'יס, בפרבריה הדרומיים של פריז. כדי להגיע יש לקחת מונית מפריז - נסיעה של 20-30 דקות.

המלצת השף: יש כמה מקומות בשוק בהם כדאי לכם לאכול, למשל מסעדת הדגים שבאגף הדגים בשוק - הטבחים מביאים את הדג שאתה מזמין באותו הרגע מדוכני הדגים הסמוכים. בנוסף, נסו את המאפייה של ג'ורג' – אופה זקן שעושה את הבגטים המופלאים בעולם".

אין תמונה
מתמחים בזידי דגים מדגה ופירות ים. Pike Market

שוק Pike Market, סיאטל: מצלמות רשת 24 שעות ביממה

“כשפית שאוהבת ומגישה פירות ים ודגים אני ממליצה בחום על Pike Market Chowder הממוקמת בפייק מרקט בסיאטל" אומרת אמילי גולדברג, השפית לשעבר של מסעדת מונטיפיורי 7. "כפי ששמם מעיד עליהם הם מתמחים בצ'אודר - נזידי דגים מדגה ופירות ים מהטובים בעולם". 

Pike Market הוא שוק המתגאה בטריות הדגים שלו, ובחלק מהדוכנים אף קיימות מצלמות רשת המתעדות את המתרחש 24 שעות ביממה, כשהאווירה בשוק שמחה וצוהלת. 

אין תמונה
בערב השוק שונה לגמרי ממה שהוא בבוקר. שוק מרקש


מיקום: 
השוק הוא בעל שני מפלסים: מפלס תחתון שפתוח כל יום משעה 11:00-17:00, ומפלס עליון הנמצא בשדרה מספר אחת בסיאטל ופתוח כל יום מ-11:00 עד 17:00. המסעדות פתוחות כבר משעה 7:00.

המלצת השף: לטעום את היוגורט המקומי עם שזיפים ופיסטוקים, להתענג על הסקונס הרכות ועל הטוסט עם תפוחים קלויים וגבינה מקומית.

אגב, אם אתם מחפשים עוד מקום מיוחד ולא יקר בסיאטל, גולדברג ממליצה גם על Sitka & Spruce במלרוז מרקט: "מקום מדליק שגם בו ניכרת התוצרת הטריה ואיכות חומרי הגלם שנותנים את הטון ומסייעים ליצירת מנות פשוטות וטעימות. הישראלים יופתעו לגלות שאחת המנות שם מכילה פול, פלפלים מטוגנים וביצה עם חריסה".

שוק מרקש, מרוקו: הלחם נאפה על חלוקי נחל

השף שלומי בן שימול ממליץ על השוק במרקש, מרוקו. "במרקש האוכל המקומי פוגש השפעות צרפתיות, ספרדיות ואיטלקיות אותם תפגשו בעיקר בשוק. אפשר לאכול בכל מקום בשוק והוא נקי מאוד, אני ממליץ לבקר בו גם בבוקר וגם בערב. בבוקר המקום אפוף בריח הפרנה – הלחם המרוקאי המעולה הנאפה במקום על חלוקי נחל, ובתוך טאנג'ינים ופתיליות כבר מכינים את האוכל לצהריים".

בן שימול מסביר כי המרוקאים ידועים בהכנסת האורחים החמה שלהם וזו חלק מהחוויה בשוק. אבל בערב, השוק שונה לגמרי ממה שקורה בו בבוקר. "אחרי השקיעה השוק משתנה ואפוף כולו עשן וחגיגה מרוקאית. שוק הלילה של מרקש מציע אווירה של חגיגה – מעמידים שולחנות ארוכים עליהם מוגשים מאכלי בשר, נקניקיות וקבב שנטחן במקום, והחוויה חזקה ומרגשת".

מיקום:
בצד המזרחי של Jemaa El Fna – כיכר בעיר העתיקה של מרקש.

המלצת השף:
"לא לוותר על הלחם שנאפה במקום!"

אין תמונה
סרדינים מטוגנים - טאפס בבוקרייה

הבוקרייה, ברצלונה: מביאים את המצרכים ומבשלים במקום

השוק האהוד ביותר על השפים שלנו, הוא ללא ספק, שוק הבוקרייה בברצלונה, שרובם ציינו אותו בתור מקור ההשראה למסעדת השוק שלהם. כבר בכניסה לבוקרייה יקדם אתכם מפגן  צבעוני של דוכני פירות עמוסים מאירופה, אפריקה ודרום אמריקה. תמורת יורו אחד יציעו לכם שייק פירות טרי על בסיס חלב קוקוס או פירות חתוכים. בהמשך, תעברו בין דוכנים מרהיבים עמוסי כול טוב היבשת. קשה להחליט איזו מחלקה עשירה יותר, ססגונית יותר, אסטטית יותר.

שוק לה בוקרייה בברצלונה (צילום: Jasper Juinen, Istock)
השוק האהוד ביותר על השפים. לה בוקרייה|צילום: Jasper Juinen, Istock

הנהלת השוק שומרת בקנאות על רמת נקיון גבוהה. בין המחלקות מפוזרות מסעדות עליהם יגישו לכם את מיטב הטאפסים המפורסמים של ברצלונה. אחרי סיבוב משכר בין הדוכנים מומלץ לנוח באחד הדלפקים, לשתות כוס יין Rioja קטלוני או כוס קאווה מקומי בליווי טאפס לפי המלצת השף. המחירים זולים בהרבה ממסעדות ברמה דומה בחוץ והאווירה שמחה וייחודית. חלק מברים אלו זכו לפרסום רב ותהילה עולמית.

"אתה מזמין בדוכן והטבחים רצים למזווה הממוקם בקדמתו, מביאים את המצרכים ומבשלים במקום. אהבתי מאוד את הרעיון שהמזווה הוא חלק מתצוגת המסעדה וכך גם עשיתי במסעדה שלי" אומרת מיטל כהן, מבעלי מסעדת הכובשים בשוק הכרמל שנבנתה ברוח המקום. הצמחונים שביניכם יצטרכו להתגבר על ריח הדגים ולהמשיך עד לדוכן  אורגניק אורגזמיק שבסופו ימצאו אוכל צמחוני אורגני מוכן במקום.

מיקום:
הבוקרייה נמצאת על שדרות הרמבלס ליד תחנת המטרו Liceo. המקום פתוח בימים שני עד שבת 8:00-20:30, היזהרו מכייסים.

המלצת השף: "חמון איבריקו – בשר חזיר נע המיושן בתהליך מיוחד שמשמש כגולת הכותרת של המקום. החזירים מקבלים תזונה מיוחדת של פירות יבשים ותירס".

שוק הדגים
לאוהבי הדגים. בורסת הטונה בשוק הדגים ביפן

שוק הדגים צוקיג'י, יפן: בורסת הטונה המפורסמת

שוק נוסף לאוהבי הדגים הוא צוקיג'י ביפן – שוק הדגים הגדול בעולם, עליו ממליץ אורן גולדווסר ממסעדת פסטה פיורי שבנמל תל אביב. "בשוק הדגים הענק הזה תמצאו כל ייצור שקיים בים, ובפאתים המערביים של השוק תאכלו לאכול סושי מעולה". גם בחלק החיצוני של השוק ממוקמות מסעדות סושי מצוינות, ואטרקציה נוספת למטיילים בשוק היא בורסת הטונה הידועה של טוקיו.

מיקום:
השוק ממוקם במרכז טוקיו ליד תחנת רכבת התחתית Tsukijishijō Station. השוק הסיטונאי פתוח משש בבוקר ועד ל-9:00, והמסעדות נשארות פתוחה עד 18:00. בורסת הטונה פתוחה ל-120 מבקרים ביום מ-5 עשרים וחמש לשש ורבע. השוק סגור בימי רביעי.

המלצת השף: ניגירי עם דג לפי העונה ולפי המלצת המוכר.

אין תמונה
רכבת לילה מהאנוי. סאפה מרקט, וייטנאם

סאפה מרקט, וייאטנם: אוכל של דודות

טל בן שלמה, מדריך טיולים ומרצה לדרום מזרח אסיה וסין ושף בעצמו, ממליץ למטיילים במזרח לאכול בשוק סאפה מרקט בווייטנאם. "בצפון וייטנאם, מרחק רכבת לילה מהאנוי הבירה לכיוון לאוס וסין, שוכנת סאפה. העיר ממוקמת בליבה של רשת ההרים הגבוה במדינה וצופה על טרסות האורז. בשוק המקומי, בין חנויות לשכמיות ומגפיים לחנויות לצמחי מרפא, תמצאו ירקות ופירות שנקטפו בבוקר והובאו מהכפרים סביבה, שיקויים, קמעות ותה". אומר בן שלמה ומוסיף: "על שרפרפים קטנים לצד סיר מרק ענק יושבים מקומיים, כשמולם טבחיות מבוגרות שקולפות וחותכות שומר, כוסברה ושום מוחמץ, עם בזיליקום וייטנאמי מיוחד - כולם משחררים לחלל האוויר ריח וארומה משכרים". אם תרצו לטעום את טעמו של האוכל המסורתי הזה, ה"דודות" הוייטנאמיות יכינו לכם את האוכל המצוין הזה משעה 9:00 בבוקר עד ל-14:00 אחה"צ.

אין תמונה
אוכל של דודות וייטנאמיות



מיקום:
צפון וייטנאם - לקחת רכבת לילה מהאנוי, להגיע לסאפה ולברר איפה השוק המקומי.

המלצת השף: מרק Nuoc Mam מבוסס על רוטב דגים, קינמון, אניס, נבטים ועוד הפתעות שגם ישראלים יכולים לאכול. לידיעתכם - בוויאטנם נהוג ומנומס להשאיר קצת מרק בקערה.

אין תמונה
לונה פארק של אוכל טוב וחומרי גלם. הבורו מרקט בלונדון

שוק בורו מרקט, לונדון: אי אפשר לעזוב את המקום

המסעדן אסף ליס ממסעדת "קיטשן מרקט" בנמל גילה את בורו מרקט (Borough market) שבלונדון לפני כמה שנים, בטיול אוכל עם שף ירון שלו ממסעדת טוטו. "מדובר בלונה פארק של אוכל טוב וחומרי גלם. הסתובבנו שם שעות ולא יכולנו לעזוב את המקום. השוק מציע ירקות, פירות, דגים, גבינות ובשר באיכות הכי גבוהה שיש", אומר ליס, "הבורו מרקט הוא שוק שמתמחה במוצרים מגידולים מיוחדים שקשה מאד למצוא בשווקים רגילים. תמצאו שם דוכני מכירה של חומרי גלם לצד מזון מהיר איכותי מאוד וזול" אומר ליס.
.

"בבורו מרקט בעצם נולד הרעיון שלי למקם את המסעדה ליד שוק. השוק הקרוב מאפשר שימוש בחומרי גלם איכותיים כמו ירקות שנקטפו באותו היום כמה שעות לפני פתיחת הסרוויס, ויצירת תפריט המשתנה בהתאם לעונה. עדיף לבוא בשבתות - אז השוק תוסס במיוחד", הוא אומר.

מיקום:
השוק נמצא ליד תחנת הרכבת התחתית London bridge, פתוח כול יום עד שעה 17:00.

המלצת השף: תפו"א עם ראקלט של גבינה שוויצרית (אלוהי) ודוכן הפרושוטו.

>> מלון אלמא: מלון הבוטיק עם הנוף הבלתי נגמר
>> כך תימנעו מטביעה בים