כשעה נסיעה מבנקוק, בעיר התאילנדית סמוט סונגקהרם (Samut Songkhram) תוכלו למצוא את שוק מקלונג (Maeklong Market) - אחד השווקים המוזרים ביותר בעולם. למראית עין מדובר בשוק סטנדרטי לחלוטין: גם כאן, כמו בשווקים רבים בתאילנד, מוכרים שפע עצום של ירקות טריים היישר מהשדה, אגוזי קוקוס, מנגו, ליצ'י, דגים טריים, תבלינים טחונים ובשר. המקומיים עושים את דרכם בין המוכרים ואוספים מהם את המצרכים, והתיירים מהופנטים משלל המזון המשונה הנמכר במקום, כמו צפרדעים מטוגנות על מקל ומעדנים מציתי דמיון נוספים.
ובכל זאת, אי אפשר להשוות בין השוק הזה לשווקים אחרים בתאילנד – או בעולם כולו. את שלוות השוק הפסטורלי מפריע רעש גלגלי הרכבת שמונה פעמים ביום: כן, רכבת ארוכה עוברת ממש במרכז השוק. בשעה היעודה, כאשר ענק הפלדה מתקרב, ממהרים הרוכלים לגלגל את הסוככים שמעל דוכניהם, והרכבת משקשקת ועוברת ממש מעל לפירות ולירקות המונחים במקביל לפסים.
שוק מקלונג ממוקם במרכז העיר וממש על פסי הרכבת שלה - השביל המרכזי של השוק הוא למעשה תוואי פסי הרכבת, והקונים מתהלכים, נעצרים וממששים את הסחורה תוך כדי שהם עומדים על פסיה של רכבת פעילה. משני צידי הפסים יש דוכנים קטנים, וחלק מהמוכרים לא מטריחים את עצמם בבניית דוכן ומסתפקים בהנחת הסחורה על האדמה, ממש לצד הפסים.
שמונה פעמים ביום, כאשר הרכבת מגיעה, מתפנה בשלווה הקהל העמוס מעל הפסים כבתרגולת יומיומית סדורה. אין צפירות, אין צעקות ואף אחד לא מתעצבן - כולם פשוט זזים בשקט ומפנים מקום. כשהרכבת מסתלקת, חוזרים כולם בטבעיות מרובה לשגרת הקניות והמכירות.
מה פתאם פסי רכבת באמצע השוק? השוק, שהמקומיים מעידים עליו שהוא קיים במקום מאז בריאת העולם פחות או יותר, עמד בפני בעיה רצינית בשנת 1905, כאשר הוחלט שבמקום תעבור רכבת. כאשר נבנו הפסים פינו הרוכלים מקום לבונים, או יותר נכון זזו קצת הצידה, כדי שכולם יוכלו לחיות בשלום. המוכרים הזיזו קצת את הארגזים, הפועלים הניחו את הפסים, וכשסיימו הוחזרו ארגזי הסחורה למקומם. כך נעשה גם כשעברה הרכבת הראשונה: הרוכלים קיפלו בדממה את הסוככים שהפריעו למעבר הקרונות, וכאשר אלה נעלמו באופק הוחזרו הסוככים למקומם. וכך נוצר סטאטוס קוו, המשתמר מאז: ותגור בשלום רכבת עם שוק.