כל מה שצריך לדעת על אתונה:

1. מה אסור לפספס באתונה

2. אתונה למתקדמים

3. איפה לישון באתונה?

4. איפה לאכול באתונה?

5. שופינג באתונה

6. תחבורה ציבורית באתונה


אתונה היא המרכז השלטוני ולבה הכלכלי והתרבותי של יוון. היא נוסדה בסביבות 2000 לפנה"ס, נקראת על שם האלה אתנה, ונחשבת אחת הערים העתיקות בעולם וכמובן גם ערש הדמוקרטיה.

>> המדריך השלם למטייל ביוון

>> כך נראים שלושה ימים באתונה

נכון, היא לא הכי יפה בעולם, אבל יש באתונה חיוניות וקסם שלא תמצאו בשום מקום אחר. כי איפה עוד תוכלו לצעוד בעקבות הפילוסופים הגדולים של יוון העתיקה בשעות הבוקר, לשבת בבית קפה שלקוח מסיפור אגדה אחר הצהריים, ואז לרקוד אל תוך הלילה לצלילי בוזוקי? ולפני שאתם שואלים עד כמה היא זולה, מדד הבירה של אתונה – 4 אירו (15 ₪) לחצי ליטר.

 

מה אסור לפספס באתונה?

האקרופוליס (Acropolis) הוא האתר המפורסם ביותר באתונה, והוא בולט למרחוק כמעט מכל פינה בעיר. בעת העתיקה, זו הייתה העיר העליונה של אתונה, ומכאן גם שמה. המתחם כולל כמה מבנים עתיקים מהמפורסמים בעולם, כולל   הפרתנון – מקדש דורי שנבנה לכבוד האלה אתנה, והפך סמל ליצירת מופת אדריכלית ולפרופורציות מושלמות.

אל תפספסו גם את מקדש הארכתיאון (Erechtheion) היפהפה, עם פסלי הקריאטידות שתומכות בגג המרפסת – הזדמנות צילום מושלמת ביום יפה – וכמובן את תיאטרון דיוניסוס (Theatre of Dionysus) השמור היטב, שנבנה במאה הרביעית ושימש במה למיטב המחזאים ביוון העתיקה. מחוץ למתחם האקרופוליס עצמו, טפסו (בזהירות) על הצוק הסלעי שנקרא אראופגוס (Areopagus). כאן ישבה בעת העתיקה מועצת החכמים של העיר, וכאן היה גם בית המשפט המרכזי להוצאות להורג. היום תיהנו ממרומי הצוק בעיקר מנוף מרהיב של העיר הפרושה לרגליכם.

ארכתיאון, אתונה (צילום: Nick N A, shutterstock)
ארכתיאון, אתונה|צילום: Nick N A, shutterstock

שתיים מהכיכרות המפורסמות באתונה הן סינטאגמה (Syntagma) ומונסטיראקי (Monastiraki). הראשונה היא לבה הפוליטי של אתונה, המקום שבו מתקיימים טקס חילופי המשמר, למרגלות בניין הפרלמנט, וגם העצרות והמחאות הפוליטיות. הכיכר השנייה תיירותית מאוד, גם בזכות הנוף המרשים לאקרופוליס, גם בזכות שוק הפשפשים הצמוד וגם בזכות המסעדות והטברנות הרבות שמקיפות אותה.

כיכר מונסטיראקי משתרעת בין המדרגות התלולות של הפּלאקה (Plaka), למרגלות האקרופוליס, אחד מאזורי הבילוי האהובים בעיר ובו אינספור טברנות הומות מאדם, לבין שכונת פּסירי (Psyri) האופנתית, המלאה גם היא בתי קפה וברים.

מדרגות הפלאקה (צילום: Tito Slack)
מדרגות הפלאקה, אתונה|צילום: Tito Slack
שכונת פסירי, אתונה (צילום: Milan Gonda, shutterstock)
שכונת פסירי, אתונה|צילום: Milan Gonda, shutterstock

גם אם אתם לא משוחרי המוזיאונים, יש שניים (או לפחות אחד) שאסור להחמיץ בביקור באתונה: המוזיאון הלאומי לארכיאולוגיה (National Archeological Museum) נחשב אחד הטובים מסוגו בעולם, ויש בו אוסף עשיר של פיסול, אמנות ותכשיטים יפהפיים מהעת העתיקה; ואילו מוזיאון האקרופוליס (Acropolis Museum) החדש שוכן במבנה חדיש ומרשים בפני עצמו  - הבנוי מבטון, זכוכית ומתכת - ויש מעל 4000 מוצגים היסטוריים, כולל שרידים מהפרתנון.

אתונה למתקדמים

בדרככם חזרה למטה מהאקרופוליס, בקרו בשכונת אנפיוטיקה (Anafiotika) הציורית שלמרגלות הצוק, ותיהנו מאווירה של כפר יווני בלבה של העיר. זו אחת השכונות היפות והססגוניות בעיר, ונבנתה במאה ה-19 כשהמלך אותון ייבא לאתונה קבוצה של בנאים מהאיים הקיקלידיים. במהלך היום, הבנאים עבדו קשה על בניית ארמון המלך, ובלילות הם נשלחו למצוא מקום לישון, אז הם פשוט בנו לעצמם בתים. מסתבר שעל פי החוק העות'מני של אותם ימים, מותר היה לזרים לבנות רק משקיעת החמה ועד הזריחה – וכך הם יצרו לעצמם שכונה שהיא העתק מושלם של האי אנפי שממנו הגיעו (ומכאן גם שמה של השכונה).

אגם ווליאגמני, אתונה (צילום: Israfoto, shutterstock)
אגם ווליאגמני, אתונה|צילום: Israfoto, shutterstock

אתר נוסף שאינו מוכר לרוב התיירים הוא אגם ווליאגמני (Vouliagmeni), בפרבריה היוקרתיים של אתונה. האגם הטבעי הוא אחד מפינות החמד היפות באזור הבירה, וכדאי להגיע לכאן לטיול של יום שלם. הכניסה אמנם בתשלום (18 אירו לאדם), אבל הירוק בעיניים ומימי האגם הצלולים – והנעימים יחסית לרחצה בחודשי הקיץ – שווים את ההשקעה.

איפה לישון באתונה?

אזור הלינה המרכזי של אתונה משתרע בין הפּלאקה, רובע עשיר באפשרויות לינה מכל הסוגים, מאכסניות זולות ודירות להשכרה ועד מלונות יוקרה, לכיכר סינטאגמה, המוקפת בכמה מהמלונות הגדולים – כמה מהם מפוארים מאוד, כמו מלון King George. זה גם אזור הבילויים והקניות של העיר, ויש בו אינספור ברים, מסעדות וחנויות, והכול במרחק הליכה מהאקרופוליס ומשאר חלקי העיר.

אם תעדיפו ללון בשכונה שקטה יותר, בקולונאקי (Kolonaki) היוקרתית תמצאו כמה אפשרויות לינה מצוינות, ממלון Saint George Lycabettus היוקרתי עם הבריכה על הגג והנוף לאקרופוליס, ועד מלון המעצבים Coco-Mat Hotel.

מלון בראון לייטהאוס  (צילום:  פיגמליון קראטסאס)
גג מלון בראון לייטהאוס, אתונה|צילום: פיגמליון קראטסאס

גם לרשת מלונות בראון הישראלית יש נציגות יפה באתונה, החל ממלון Villa Brown Ermou היוקרתי והמרכזי, דרך מלונות לייטהאוס ואקרופול, וכלה באפשרויות לינה זולות והיפסטריות.

איפה לאכול באתונה?

האוכל היווני הוא לא רק סופלקי, גירוס (שוורמה) וציזיקי, אף שכבודם בהחלט במקומם מונח. ומכיוון שבכל זאת אי אפשר לבקר באתונה מבלי ליהנות מאוכל רחוב יווני אסלי, קבלו המלצה לסופלקי ולגירוס הכי טובים באתונה, לא רחוק מכיכר סינטאגמה. O Kostas הוא שם דבר באתונה, מוסד של ממש מאז 1950 ואחד המקומות האהובים על תושבי העיר דווקא משום שהוא פשוט ולא יומרני. מומלץ להגיע לכאן לפני 16:00.

בנוסף לאוכל הרחוב המוכר והאהוב, תגלו שהעיר עשירה בטברנות אותנטיות ובברים מעוצבים, ברופטופים עם נוף עוצר נשימה, במסעדות מישלן נוצצות – כמו מסעדת Delta שזכתה בשני כוכבים – ובבתי קפה מתקתקים עד משוגעים, כמו Little Kook הקיטשי והמפורסם, האהוב על ילדים בזכות העיצוב המשתנה כל כמה חודשים (הביקור כאן הוא חוויה, אך התפריט עצמו, על טהרת הקינוחים, לא יפיל אתכם מהכיסא).

האזורים העשירים ביותר במסעדות הם פּסירי, מונסטיראקי ופּלאקה, הסמוכים זה לזה, ובכולם תמצאו אינספור טברנות עממיות שמציעות אוכל מסורתי, טרי וזול, לא פעם בליווי של הופעה חיה.

למי שמחפש ארוחה בסטייל, בקולונאקי נמצאת מסעדת Barbounaki (יש בעיר כמה סניפים) המתמחה בדגים ובפירות ים  טריים ואיכותיים, כולל מנות מסורתיות לצד מטבח מודרני. ובמונסטיראקי, תוכלו ליהנות מאוכל יווני עדכני במסעדת Gastone Athens האופנתית, המציעה תפריט מצוין של מנות אהובות כמו זוקיני מטוגן, חציל מעושן, וגם טרטר וקרפצ'ו ומנות בשר על הגריל, וכמובן גם לוקומאדס לקינוח.

שופינג באתונה

אתונה היא גן עדן לשוחרי קניות, ורחוב ארמו (Ermou), שנמתח מכיכר סינטאגמה עד כיכר מונסטיראקי, הוא ללא ספק רחוב הקניות מספר אחת באתונה - כל הרשתות המובילות מיוצגות בו היטב. למי שמחפש בוטיקים מיוחדים ומותגי יוקרה, מומלץ לטפס אל שכונת קולונאקי היפה, העשירה בחנויות אופנה, כלי בית ותכשיטי מעצבים, לצד חנויות ספרים ונעליים (חנות הדגל היפהפייה של מותג ההנעלה Kalogírou, למשל, נמצאת בכתובת Patriarchou Ioakim 4). ובמזג אוויר גשום, תוכלו לבקר גם במרכז הקניות Attica שבמרכז העיר, או להרחיק עד Factory Outlet הסמוך לנמל התעפה.

רחוב ארמו, אתונה (צילום: Nejdet Duzen, shutterstock)
רחוב ארמו, אתונה|צילום: Nejdet Duzen, shutterstock

תחבורה ציבורית באתונה

אתונה היא עיר קומפקטית יחסית באוכלוסייתה ובשטחה, כך שקל ונוח לטייל בה ברגל, ותוכלו להגיע כמעט לכל מקום מבלי להשתמש בתחבורה הציבורית. אם בכל זאת תרצו לקצר מרחקים, הנסיעה במוניות זולה מאוד.

במטרו כמעט לא תצטרכו להשתמש, אלא כדי להגיע מנמל התעופה לתחנת סינטאגמה או מונסטיראקי שבמרכז העיר (בקו 3 הכחול; שעות הפעילות 5:30-00:30). ואפשר להגיע לנמל התעופה גם בקו X95, המחבר בין כיכר סינטאגמה לנמל התעופה (24 שעות ביממה פרט לחג הפסחא).