כל מה שצריך לדעת על קהיר: 

1. מה אסור לפספס בקהיר?

2. קהיר למתקדמים

3. איפה לישון בקהיר?

4. איפה לאכול בקהיר?

5. שופינג בקהיר

6. תחבורה ציבורית בקהיר


קהיר רבתי, העיר הגדולה באפריקה ובמזרח התיכון, מונה כמעט 22 מיליון תושבים ומשתרעת לשתי גדות הנילוס, עורק החיים של מצרים כולה עוד משחר ההיסטוריה. העיר עצמה נוסדה ב-969 לספירה בסמוך לערי הבירה הקדומות גיזה, ממפיס ואון. ב-1517 כבשו אותה העות'מנים, ששלטו בה עד סוף המאה התשע-עשרה, עם הפסקה קצרה בעקבות הגעתו לאזור של נפוליאון בונפרטה.

היא הפכה לחלק מהאימפריה הבריטית ב-1882, וכמיטב המסורת, הבריטים בנו בה שלל מבנים קולוניאליים שתוכלו לראות כאן גם היום. מצרים זכתה בעצמאות ב-1922, ומאז העיר התפתחה והתרחבה פי כמה וכמה, אך למרות הניסיונות לחולל בה מודרניזציה – כולל רכבת תחתית ב-1987 – היא נותרה עיר צפופה, פקוקה ומזוהמת מאוד. ובכל זאת, אי אפשר להישאר אדישים לאוצרות התיירות הרבים בעיר ובסביבותיה, כולל הפירמידות הגדולות של גיזה. אבל לפני שנצא לטייל בעיר, זה הזמן להזכיר את מדד הבירה בקהיר – 35 לירות (5 ₪) לחצי ליטר.

*שימו לב! ישראלים צריכים להוציא ויזה לקהיר דרך השגרירות בארץ. מומלץ לפנות לשגרירות כשבועיים לפני הנסיעה.

> המדריך למטייל במצרים

> כתבה מצולמת מטיול לקהיר והפירמידות

 

מה אסור לפספס בקהיר?

המוזיאון המצרי החדש (Grand Egyptian Museum) עדיין פתוח חלקית בלבד – בשנה שעברה, למשל, נערכה כאן תערוכת דיור המפורסמת – אך הוא צפוי להיפתח בהמשך השנה, משתרע על שטח ענק ויוצגו בו מעל 50,000 מוצגים ועתיקות מאוספי המוזיאון הישן (Egyptian Museum), כולל תצוגה מלאה של קבר תות ענח' אמון, כך שיש למה לצפות. בדרום העיר, מומלץ לטייל בקהיר העתיקה ובשכונת פוסטאט (Fustat), ערש הולדתה של הבירה, שם תוכלו למצוא בין השאר את המוזיאון הלאומי לתרבות המצרית (National Museum of Egyptian Civilization; NMEC), מוזיאון חדש יחסית ובו שלל מוצגים ארכיאולוגיים, כולל 22 מומיות שמורות היטב של פרעוני ושל מלכות מצרים. בעיר העתיקה, כדאי לבקר בקלעת סלאח א-דין (Citadel of Saladin) מימי הביניים, מצודת קהיר וכיום אתר לשימור, ובו כמה מוזיאונים ומסגדים; וכן בבית הכנסת בן עזרא, שם נתגלתה הגניזה הקהירית. כרגע הוא אמנם סגור זמנית לשיפוצים, אבל עתיד להיפתח בקרוב.

המוזיאון המצרי החדש, קהיר (צילום: MartinEvans, shutterstock)
המוזיאון המצרי החדש, קהיר|צילום: MartinEvans, shutterstock

כדאי לבקר גם בכיכר תחריר (Tehrir) המפורסמת, שנבנתה עוד במאה התשע-עשרה ומוקפת סביב אדריכלות ניאו-קלאסית. במאה הנוכחית, היא הפכה לסמל האביב הערבי. אם תמשיכו מזרחה משם, תגיעו אל שוק חאן אל חלילי (Kahn el-Khalili) המפורסם והססגוני, ובו שלל חנויות תבלינים, עור ועוד. אם תפנו מערבה, לעומת זאת, תגיעו אל מגדל קהיר (Cairo Tower), שיושב באי ג'זירה, ומספק נקודת תצפית משגעת על העיר. שכונת זמאלכ (Zamalek) שעל האי נחשבת אחת היוקרתיות בעיר, ויש כאן גם יותר שטחים פתוחים, גלריות, מסעדות ובתי קפה, כך שתוכלו לטייל באי בנחת.

וכמובן, אי אפשר להגיע לקהיר ולא לצאת מחוצה לה אל גיזה (Giza), כעשרים קילומטר מדרום-מערב למרכז העיר, כדי לעמוד בפה פעור מול אחד משבעת פלאי העולם העתיק, והפלא היחיד שנותר על תילו. הפירמידות נבנו 2,500 שנה לפני הספירה, שימשו כאחוזות קבורה לפרעונים, וכיום הן האתר המתויר ביותר במצרים. אל תוותרו על הפירמידה הגדולה, על פסל הספינקס המפורסם והשחוק משהו, וגם על הנקרופוליס (עיר המתים).

מגדל קהיר (צילום: AlexAnton, shutterstock)
מגדל קהיר|צילום: AlexAnton, shutterstock

הפירמידות בגיזה, מצרים (צילום: ImAAm, shutterstock)
הפירמידות בגיזה, מצרים|צילום: ImAAm, shutterstock

קהיר למתקדמים

פארק אל-אזהאר (Al-Azhar) הוא הריאה הירוקה של קהיר, פארק שניטע בשנת 2005 לרווחת התושבים, ובו גם כמה אתרים ארכיאולוגיים. בזמן שאתם פה, תנשמו עמוק, כי מיד ממזרח לכאן תצטרכו לעצור את הנשימה. רובע זבאלין (Zabaleen) הוא 'המזבלה' של העיר, ותושביו הם נוצרים קופטים שמתפרנסים מאיסוף זבל מרחבי העיר: הם מביאים אותו לכאן, ממיינים וממחזרים אותו, ואז מוכרים את הזכוכית, המתכות והנייר. כאמור, מסריח כאן למות, אך בדומה לרבעי הבורסקאים של מרוקו או למכבסות של הודו, יש בזה גם קסם. רק מה? האזור מסוכן לטיול לבד, כך שלא למומלץ להגיע לכאן ללא מלווה מקומי צמוד.

אם אתם כבר באזור, בקרו במנזר שמעון הבורסקאי (Simon The Tanner) – כנסיית המנזר טבעה בהררים של זבל עד לפני כמה שנים, כשכומר אחד החליט לגייס את תושבי השכונה כדי לפנות את הכול, וכיום זו כנסיית מערה ענקית ומרשימה, שמאכלסת עד 20,000 מתפללים.

פארק אל-אזהאר, קהיר (צילום: Mltz, shutterstock)
פארק אל-אזהאר, קהיר|צילום: Mltz, shutterstock
עיר הזבל המצרים (צילום: עינת פרומין שושני)
זאבלין, עיר הזבל בקהיר|צילום: עינת פרומין שושני

איפה לישון בקהיר?

ארבעה מהאזורים הטובים ביותר ללינה בקהיר הם מרכז העיר (Downtown), במיוחד באזורים הקולוניאליים לשעבר, שם תוכלו ליהנות מקרבה למסעדות ולמוקדי העניין, אבל כדאי לזכור שהאזור סואן מאוד; שכונת זמאלכ שעל האי, מעבר לנהר, למי שמחפש קצת שקט וירוק בעיניים; פרבר קהיר החדשה (New Cairo), המרוחק אמנם ממרכז העיר, אבל מתאים מאוד למשפחות, גם בזכות הקרבה לפארקי שעשועים כמו KidZania Cairo; או עיר הגנים (Garden City) שמעט מדרום לאי ג'זירה, שם תמצאו כמה ממלונות היוקרה כמו קמפינסקי ופור סיזנס.

טיפ שלנו: אל תבחרו במלונות של 3 כוכבים ומטה, רמת השירות בדרך כלל נמוכה ביותר. לתחושת ביטחון טובה, לכו על 4 כוכבים לפחות, ואם אתם רוצים ליהנות באמת, הזמינו מלון 5 כוכבים במחיר נמוך בהרבה מהמקובל במדינות אחרות.

איפה לאכול בקהיר?

תיירים רבים אוכלים במסעדות שבתוך המלונות, אבל אם תשמרו על כללי זהירות בסיסיים, תוכלו ליהנות גם מאוכל רחוב – הקפידו לאכול בדוכנים נקיים, שבהם המטבח גלוי לעין, ואל תתפתו לרוכלים שיציעו לכם שתייה מכדי חרס גדולים, זה מתכון לשלשול מידי. במקום זה, לכו על דוכנים נקיים של מיצים טריים, או על שתייה מבקבוק פקוק היטב.

אחרי כל האזהרות, אל תחששו לצאת לטעימות בין שלל דוכני הרחוב של קהיר המוסלמי, מדרום לשוק חאן אל-חלילי. המצרים נוהגים לאכול בבוקר מנה של פול, ולנגב אותה עם פיתה חמה, ואל תוותרו גם על הפלאפל המצרי, העשוי מפול טחון ולא מחומוס. בצהריים, אחת המנות הפופולריות ביותר היא הקושארי ׁׁ(Koshary), שתוכלו לדגום גם בדוכן רכוב וגם במסעדות המתמחות רק בו, כמו Koshary Abou Tarek. מדובר במנה של אורז ואטריות, המעורבבים עם עדשים ובצל מטוגן ומתובלים ברוטב עגבניות.

בדוכני רחוב רבים תוכלו ליהנות גם משלל בשרים על האש, כולל שישליק וקופטה, או מעופות צלויים, ולצמחוניים שביניכם כדאי לחפש דוכן של בטטות חמות שאופים כאן בקליפה. למי שמעדיף מסעדה מסוגננת, בזמאלכ מחכות לכם Abou El Sid, המתמחה באוכל מצרי קלאסי, או Pier 88 שעל המים, למי שמעדיף תפריט בינלאומי יותר. לקינוח, הזמינו בקוואה או כנאפה ב-Mandarine Koueider.

שופינג בקהיר

בשוק חאן אל חלילי (Khan el-Khalili) תוכלו לקנות גלביה או פינג'ן, תבלינים או שטיח, פריט מעור או מזכרת בכתב חרטומים, יש כאן הכול מכול וכול, וחצי מהכיף זה לשוטט בסמטאות השוק. גם רחובות קהיר המוסלמית ושאר שכונות העיר העתיקה עמוסים בחנויות ובדוכני רחוב, כך שלא חסרות כאן הזדמנויות למלא את המזוודה במזכרות זולות. אם אתם מעדיפים מרכזי קניות מודרניים, גם לא תצאו בידיים ריקות – לבחירתכם קניון City Stars המודרני, או Mall Of Arabia, מרכז הקניות הגדול במצרים.

שוק חאן אל חלילי, קהיר (צילום: Merydolla, shutterstock)
שוק חאן אל חלילי, קהיר|צילום: Merydolla, shutterstock

תחבורה ציבורית בקהיר

התחבורה הציבורית בעיר כוללת אינספור קווי אוטובוס עמוסים להחריד, וגם שלושת קווי המטרו נוחים ויעילים לנסיעות ארוכות יחסית, אבל כדאי לזכור שמדובר בעיר של 20 מיליון תושבים כך שעלול להיות חם, צפוף ומחניק. ישראלים רבים מרגישים הרבה יותר בנוח לנסוע במוניות הזולות – תוכלו להזמין אותן גם דרך Uber – או לשכור נהג/מדריך צמוד שילווה אתכם לאורך כל היום. והישמרו על נפשותיכם כשאתם חוצים כבישים, הנהגים בקהיר לא עוצרים לאף אחד.