כבר שנים שטורקיה בכלל, ואיסטנבול בפרט, הן היעדים הכי מבוקשים של הישראלים. רק בשנה האחרונה ביקרו בעיר הטורקית 780 אלף ישראלים (5.2 אחוז מסך כל התיירים שביקרו בעיר ב-2022), עלייה חדה לעומת השיא הקודם בשנת 2019, אז ביקרו בה כ-590 אלף בלבד. ובכל זאת, כשהמראנו עם חברת ישראייר לטיסה הראשונה של חברה ישראלית לראשונה מאז 2007, היתה הרגשה שאנחנו בדרך ליעד חדש שנפתח.
ניצני האירוע החגיגי החלו כבר לפני שנה כאשר הרצוג פגש את ארודאן במטרה למסד מחדש את היחסים בין המדינות, אחרי שנים של חוסר יציבות - בלי מלחמה מצד אחד, אבל גם בלי אהדה הדדית גדולה. זה המשיך בתחילת יולי השנה, אז חתם משרד התחבורה הישראלי על הסכם מול הנציגים הטורקים, שבו הצליחו להגיע יחדיו להבנות שמאפשרות את הפעלת הטיסות הישירות של החברות הישראליות והסתיים כאמור, בטיסת הבכורה של ישראייר ליעד. וכך, למרות העובדה שמאות ישראלים נוחתים כאן בכל שנה, הכרזתו של מנכ"ל החברה, אורי סירקיס: "איסטנבול חזרנו אלייך אחרי 15 שנה", הרגישה מאוד מדויקת.
> המדריך המלא למטייל באיסטנבול
> מעל כולם: איסטנבול היא יעד השנה של 2022
> אחרי 15 שנה הטיסה הראשונה של חברה ישראלית נחתה באיסטנבול
כשבוע לפני ההמראה החגיגית נחתו בדרום טורקיה, מאות קילומטרים מאיסטנבול, צוותי חילוץ ישראלים שסייעו במאמצי החילוץ בעקבות האסון הכבד שפקד את המדינה לאחר רעש האדמה הקטלני. החיבוק שקיבלה ישראל בעקבות העזרה ההומניטרית, כאילו הושלם סופית עם נחיתת המטוס עליו היינו, שהביא איתו עוד ציוד הומניטרי. וזהו, נראה שכולם שמו את העבר מאחור באופן סופי. בטורקיה ממש מחכים שנגיע בהמונינו, כלומר, אפילו יותר מהכמות שהגענו עד עכשיו.
השילוש הקדוש של איסטנבול
גם בטורקיה יודעים ששנת 2023 צפויה להביא איתה שיאים חדשים של מבקרים ישראלים והתחזיות מדברות על כמיליון מבקרים. ואם חשבתם שכולם טסים לדובאי, זה רק כי לא התהלכתם ברחובות איסטנבול לאחרונה, אפילו עכשיו באוף סיזן, עם יותר מ-20 טיסות ביום מנתב"ג.
גם אנחנו כאמור נחתנו בעיר הענקית, סקרנים מאוד להבין מה הקסם שמושך אליה כל כך הרבה ישראלים גם בתקופות של חוסר יציבות פוליטית ושימשכו אליה עוד הרבה יותר מבקרים מעכשיו. לקח לנו בערך חצי יום כדי להבין התשובה. בשורה התחתונה, באיסטנבול יש את השילוש הקדום: היא קרובה, זולה ומאוד יפה.
1. איסטנבול הקרובה
הטיסה לאיסטנבול לוקחת כשעתיים. למי שלא יצא לו לטוס ליעד כל כך כך קרוב לאחרונה, מדובר ביתרון ענק לחופשה. בלי ג'ט לג, בלי לדאוג שיישרף היום ובלי לחשוב איך מעבירים את הטיסה וכמה צריך לישון לפני הנחיתה. אין הרבה ערים גדולות (כ-16 מיליון תושבים), מגוונות והיסטוריות כמו איסטנבול שאנחנו יכולים לבקר בהן, במרחק כל כך קרוב. חבילת נופש עם ישראייר אגב עולה כעת 364 דולרים ל-4 ימים במלון 5 כוכבים.
2. איסטנבול הזולה
Lets Talk Dugri - זו כנראה הסיבה שמושכת לכאן הכי הרבה ישראלים. הלירה הטורקית נמצאת בשפל (שקל=חמש לירות טורקיות), מה שהופך את החופשה הטורקית לזולה מאוד ואת השופינג לחווייתי מאוד. כדי להבין את הפרופורציה, מנת דונר עולה 10 שקלים (50 לירה טורקית), מנת וופר עולה כ-20 שקלים, נסיעה ממוצעת של 20 דקות במונית בעיר תעלה לכם כ-10 שקלים (היזהרו מרמאים) וביגוד זול בכ-20 אחוזים מהארץ (לפני מבצעים ומיקוח).
בכל מקום בו תלכו בעיר תוכלו למצוא אזור קניות, כל אחד ייחודי ושונה באופיו: גולת הכותרת של הקניות באיסטנבול ונקודת החובה של כל מבקר הוא מדרחוב איסתיקלאל (İstiklal). ואל תתנו לעובדה שמדובר בתחנת חובה להוריד לכם, המקום לגמרי שווה את זה. הרחוב הרחב, שנמתח לאורך 1.5 ק"מ, בין מגדל גלאטה (Galata Tower) לכיכר טקסים (Taksim Square), מיועד רק להולכי רגל (מלבד קרונית היסטורית שחוצה אותו ללא הפסקה). הוא מלא כל הזמן, גם בפברואר הקר, וההליכה בו נעימה, במיוחד בערב כשאורות הכריסמס שנשארו לרמדן מוארים מעל. כך, תיירים לצד מקומיים, כולם נוהרים לאיסתיקלאל - המקום הכי שוקק בעיר. המלון בו ישנו בעיר - Pera Palace, הקלאסי והמומלץ, היה ממש סמוך לרחוב, כך שבמהלך הביקור הקצר שלנו התהלכנו לאורכו שלוש פעמים, וזה היה מהנה בכל פעם מחדש.
לאוהבי המיקוחים - בבזאר הגדול (Grand Bazaar), שוק אלף לילה ולילה מסודר, נעים ונקי, תמצאו בגדים, תיקים, מתנות ואוכל. בסך הכל יש כאן 4,000 חנויות, לא מעט מהם של זיופים באיכות טובה, בשלל רחובות מקורים ומתפתלים. בסמוך אליו יש גם את שוק התבלינים.
שכונת באלאט (Balat) הצבעונית תעניק לכם אווירת קניות אחרת, יותר בוהמית. השכונה נראית קצת כמו נווה צדק הטורקית ובעיקר מומלץ להסתובב כאן בין בתי הקפה. רחוב קניות נוסף באווירה ייחודית הוא נישטאש (Nisantasi), בו תמצאו לא מעט חנויות מקומיות לצד מותגים.
בגלאטה פורט (Galata Port), שנפתח רק לפני שנה, תמצאו חוויית קניות יותר יוקרתית ויקרה, כמו אזור הנמל בתל אביב, עם שלל מותגים וחנויות שונות ובאווירה נעימה, כשהנמל לידכם ושחפים חגים מעליכם. קניון יוקרתי נוסף, למי שמחפש את מותגי היוקרה (בלי זיופים) הוא זורלו סנטר (Zorlu Center) בו תמצאו את מנגו וזארה לצד גוצ'י ולואי ויטון.
3. איסטנבול היפה
העיר לא רק יפה - היא גם מגוונת, נקייה, נעימה ומקבלת פנים (לא נתקלנו בשום יחס עוין כלפינו). איסטנבול מחלוקת לשני אזורים מרכזיים בהם מבקרים ומופרדים על ידי מפרץ קרן הזהב (Haliç): החלק "החדש" - בו נמצא רחוב איסתיקלאל ובו גם ישנו. והחלק ה"עתיק" - בו נמצאים הבזאר הגדול, המסגד הכחול, ארמון טופקאפי וכנסיית איה סופיה, שהם נקודות חובה.
זווית נוספת לחוות את העיר היא בשיט במיצר הבוספורוס (Bosporus). מהמים נחשפים לבניינים המרשימים, לגבעות הרבות ולגשרי הענק של איסטנבול שאי אפשר לראות מהיבשה.
ובתוך הגיוון הזה, כל אחד יכול למצוא את איסטנבול שמתאימה לו: חובבי הקניות כמובן, חובבי ההיסטוריה, חובבי הארכיטקטורה, חובבי הגסטרונומיה, חובבי הספורט (גמר ליגת האלופות השנה יתקיים בעיר), חובבי הטלנובלות וחובבי הלילה - כולם ימצאו כאן את מבוקשם בצורה מושלמת.
וכדי שלא תחשדו בנו במחמאות יתר - כמובן שיש לאיסטנבול צדדים גם פחות יפים: היא מאוד פקוקה ונסיעה ממקום למקום (העיר באמת ענקית) יכולה לקחת לא מעט זמן. אגב, הצפירות כאן כמו בארץ. בנוסף, למרות שהיא מאוד גדולה, היא גם מאוד צפופה.
בעיה נוספת שידועה רק למקומיים, היא העובדה שאיסטנבול בתקופתו של ארדואן (קרוב ל-20 שנה) הפכה למאוד דתית ובעלת פערי מעמדות גדולים. דבר אחרון, אותו בהחלט ניתן להרגיש גם כתיירים, הוא את נוכחות הפליטים שמקבצים נדבות. הם יוצאים בעיקר בלילה והמחזה יכול להיות לא נעים.
ביום הטיסה חזרה לארץ, לאחר 3 ימים גדושים שלא הספיקו, בזמן שעשינו בידוק בטחוני בנמל התעופה החדש בעיר, שלט ענק הודה בעברית לישראלים על העזרה שלהם במאמצי החילוץ. זו היתה דרך מרגשת לסגור איתה את הביקור ההיסטורי שלנו. איסטנבול, אנחנו עוד נחזור אלייך.
11 טיפים שיעזרו לכם בזמן הביקור באיסטנבול
- אל תגיעו לאיסטנבול לפחות מ-4 ימים מלאים.
- נחתתם בנמל התעופה הענקי של איסטנבול? אתם לא חייבים לקחת מונית. בקומה מינוס 2 יש אוטובוסים לעיר. ברציף 15 למשל יש קו לכיכר טקסים. המחיר: כ-10 שקלים. יש גם מטרו שנפתח לפני כחודש ויוצא מכיוון מנמל התעופה לעיר.
- בכל זאת לקחתם מונית? שימו לב שהיא צריכה לעלות לכם כ-250 לירות (50 שקלים) לנסיעה של 45 דקות. נהגי המוניות אהבים לקחת תיירים (המקומיים מתלוננים על כך שלא עוצרים להם) ולא מעט מהם מנסים לעקוץ. בקשו להפעיל מונה ועקבו אחרי מסלול הנסיעה בווייז.
- בכלל, כל איסטנבול מרושתת בתחבורה ציבורית (אוטובוסים, טראם, רכבת תחתית ואפילו שיט). כרטיס לתחבורה ציבורית בעיר - איסטנבול כארד, יכול לשמש לכל אמצעי התחבורה במחיר זול. אל תהססו להשתמש בו.
- רוב הישראלים ישנים באזור איסתיקלאל, אך אפשר לישון גם באזור נישטאש (Nisantasi) או בשיקטאש (Beşiktaş).
- הטיול באיסטנבול קורה ברחובות, השווקים והקניונים. לא חייבים להשקיע במלון ממש יקר, גם ככה תהיו רוב הזמן בחוץ.
- הקולינריה באיסטנבול היא מדהימה (יש בה לא מעט מסעדות מישלן), אך אל תחזרו מבלי לאכול ברחוב דונר (שווארמה מקומית על טהרת הקבב) או קוקורץ' (סוג של מעורב ירושלמי מקומי על טהרת מעיים של כבש).
- אוהבים להתמקח? בשווקים ניתן להתמקח ולהוריד עד כ-20 אחוזים מהמחיר שנתנו לכם בהתחלה. שימו לב שהרבה פעמים יהיה מדובר בסכום מאוד זניח, גם אם נשמע גדול, אז אל תגזימו במיקוח.
- טורקיה זולה מאוד, אבל תיק גוצ'י ב-300 לירות הוא מזויף. בכלל, תרבות הזיוף בעיר היא מאוד גדולה, אז קחו זאת בחשבון. הזיופים אגב, יכולים להיות מאוד איכותיים.
- האווירה בעיר נעימה, אך אם אתם נכנסים לאחד המסגדים בעיר, אנא התלבשו בהתאם וכבדו את החוקים המקומיים.
> המדריך המלא למטייל באיסטנבול
*הכתב היה אורח של חברת ישראייר