למרות שהיא העיר השישית בגודלה בארה"ב ונמצאת באמצע בין ניו יורק לוושינגטון, ידענו מעט על פילדלפיה לפני ביקורנו בה לרגל תקופת לימודים קצרה של One Flying Boy באוניברסיטת Penn המפורסמת שבה. גילינו עיר כיפית, עכשווית, מעניינת וטעימה, שמספרת את סיפורה של אמריקה כולה. אנחנו כבר לא יכולים לחכות לטקס הענקת התואר כדי לחזור.
סיור באתרי החובה עם טום הנקס וג'ורג' וושינגטון
אולי אחת הסצנות הכי מפורסמות בקולנוע האמריקאי היא זו של טום הנקס בסרט "פילדלפיה" (תפקיד עליו זכה באוסקר) עומד "חבול ומוכה" כמילות שיר הנושא, Streets of Philadelphia, של ברוס ספרינגסטין (שגם כן זכה באוסקר), לאחר שהתפרצה בגופו מחלת האיידס והוא פוטר מעבודתו במשרד עו"ד יוקרתי בשל זאת. יחד עם פרקליטו האפרו-אמריקני (דנזל וושינגטון) הוא יוצא למלחמה במעסיקיו על צדק ושוויון.
כנראה שפילדלפיה לא נבחרה במקרה כמקום ההתרחשות של הסרט – זוהי העיר בה קבעו האבות המייסדים של ארה"ב כי "כל בני האדם נבראו שווים", הכריזו על עצמאותה וחוקקו את החוקה האמריקאית. השם שניתן לעיר, - שהייתה בירת ארה"ב עד המעבר לוושינגטון בשנת 1,800 - הוא אהבת אחים (פילוס אדלפוס ביוונית), The city of Brotherly Love - מה שחלמו האבות המייסדים עבור תושבי המדינה החדשה שהקימו.
אולי הסמל הבולט ביותר של סיפור העצמאות הזה הוא פעמון החירות שצלצל, ב-4 ביולי 1776 כדי לזמן את תושבי העיר להאזין להכרזת העצמאות. על הפעמון פסוק מספר ויקרא: "וקראתם דרור בארץ, לכל יושביה". במקור הוזמן הפעמון לבית הנבחרים של פנסילבניה עוד כשהייתה מושבה ובפעם הראשונה שצלצלו בו נסדק. במהלך מלחמת האזרחים הוסתר הפעמון במרתף כנסייה מחשש שהבריטים יפגעו בו בשל היותו סמל. היום מוצג הפעמון בפארק העצמאות ההיסטורי הלאומי (Independence National Historical Park) היפה, שנמצא בעיר הישנה של פילדלפיה, וזוכה לביקור של 3.5 מיליוני אנשים (וכנראה 35 מיליון תמונות) מדי שנה.
בסמוך לו בפארק, למרגלות שדרת העצמאות הירוקה, נמצא היכל העצמאות, שהיה בית לדיונים על הכרזת העצמאות, אימוצה והחתימה על החוקה, והוכר כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. אם הוא נראה לכם מוכר זה כנראה בגלל העובדה שהוא מופיע על גב שטר 100 הדולרים האמריקאי.
המשך שוטטות ברחובות היפים של העיר הישנה יביא אתכם אל בית הנשיא הראשון, בו התגוררו שני הנשיאים הראשונים, וושינגטון ואדמס. בהמשך תגיעו לקברו של בנג'מין פרנקלין, ולביתה של אחת בטסי רוס, שתפרה את דגל ארה"ב הראשון.
פילי החדשה – אהבה לא מושלמת
פילדלפיה, או פילי כפי שמכנים אותה, רחוקה מלהיות רק עיר היסטורית. מרחק נסיעה קצר מהעיר הישנה תגיעו למרכז העיר החדשה, התוססת והיפה: ברים, מסעדות טובות, נגני סקסופון בקרן רחוב ובניינים ישנים בסגנון אנגלי-קלאסי, יווני וויקטוריאני לצד ארכיטקטורה מודרנית וגורדי שחקים. בין כל אלה מלאה העיר בפארקים מטופחים וסמטאות חמימות שעושות את השוטטות בה נעימה וכיפית.
הלב הפועם של כל הטוב הזה היא כיכר ריטנהאוס. הכיכר היפה מוקפת בחנויות ומרכזי בילוי. בימי שבת מתקיים בה שוק אמנות, אוכל ושאר ירקות. למי שסבור (כמונו) שהסיפור של בני קהילת האמיש – נוצרים שאינם מעוניינים באורח חיים מתקדם ועל כן לבושים בפשטות, נוסעים בכרכרות וחיים בצניעות בלתי טכנולוגית בעליל – אינו מצדיק יציאה מהעיר לכפרים או החוות בפנסילבניה, יוכל לקבל טעימה מכמה דוכנים שהם מפעילים בשוק, ומיד לאחר מכן לחצות את הכביש ולבקר בחנות אפל הגדולה.
לא רחוק משני אלה נמצא לו גם בניין העירייה הענק ופארק האהבה שלידו, שיספק לכם את תמונת האינסטגרם הזוגית של הביקור בעיר, תחת פסל האהבה המפורסם של רוברט אינדיאנה. האגדה האורבנית של פילדלפיה מספרת שהאות O עקומה בכוונה כדי לדמות את האהבה שלעולם אינה מושלמת באמת. אגב, מפורסם לא פחות ממנו בימים אלה בעיר, הוא פסל האותיות הצהובות הניצב מחוץ למוזיאון הלאומי להיסטוריה יהודית, אשר בצידו אחד נקרא YO כקריאת השלום המקומית ומצידו השני נקרא "ביהודית" OY.
את פרק אתרי החובה בעיר התחלנו עם טום הנקס ונסיים עם עוד סצנה קולנועית אייקונית, והפעם בכיכובו של סילבסטר סטאלון: גיבור הסרט רוקי מטפס במסגרת האימונים המפרכים את 72 המדרגות של המוזיאון לאמנות – שזכו מאז לכינוי המדרגות של רוקי – ומניף ידיו בתנועת ניצחון אל מול העיר פילדלפיה. מדרגות המוזיאון הפכו לאתר עלייה לרגל לתיירים הרבים שמשחזרים בהמוניהם את הסצנה המפורסמת ומצטלמים עם פסלו של רוקי (אותו אחד בו נעשה שימוש בסרט רוקי 3) במקום. אם אתם פחות בעניין של טראש הוליוודי, כנסו למוזיאון עצמו, שנחשב לאחד הגדולים בארה"ב, ותציצו ביצירות של ואן גוך, סזאן, מונה, פיקאסו ואחרים.
הפינות הנסתרות של פילדלפיה
כהרגלנו בקודש, נמליץ לכם גם על שני מקומות פחות מוכרים לתיירים שאסור לכם להחמיץ:
סמטת אלפרת' היא כנראה הרחוב היפה ביותר בעיר כולה (ויש האומרים בארה"ב). מדובר ברחוב המגורים ובעלי המלאכה העתיק ביותר בעיר שנראה גם היום כאילו נלקח מסרט. בסמטה מרוצפת האבן 32 בתים צבעוניים בסגנון אנגלי, אשר שימשו את תושביה הראשונים של האומה המתהווה. כל בית ברחוב מעוטר פרחים ודגלים ותריסיו ודלתותיו צבועים בצבע שונה. התמזל מזלנו ונוסף על כל אלה ביקרנו במקום סביב חג ההאלווין והמקום היה מקושט בדלעות ושדונים כך שהלכה למעשה היה מדובר בגן עדן לבלוגרים.
חובבי התרבות והאמנות ייהנו מאוד בפילדלפיה – במוזיאון האמנות, מוזיאון רודן, מוזיאון המדע על שם פרנקלין ואחרים. יפה להפליא, יוצא דופן ופחות מוכר הוא מוזיאון הגנים הקסומים: מתחם אמנות בגודל של חצי בלוק מרוצף כולו בפסיפס, ומכיל יצירות אמנות מודרניות-אורבניות. המיזם התחיל כשיגעון של אמן פסיפס מקומי (איזאיה זאגאר), שפשוט החל להדביק גלגלי אופניים, מראות, בקבוקים, שברי קרמיקה וכו' במגרש ליד הסטודיו שלו. המתחם תפס את תשומת הלב הציבורית, נתמך על ידי תושבי המקום, והיום מהווה בית לאמנות מקומית.
מה אוכלים?
יש לומר בכנות – מאכליה המפורסמים של העיר הם מפגע קלורי אשר מהווה עילה לתביעה של ממש בבית הדין בהאג. פילי סנדביץ' הוא לחמנייה עמוסת נתחי אנטריקוט דקים ובצל מטוגן, אשר מעליהם מותכת כמות נדיבה של גבינה עתירת כולסטרול. למעוניינים בגיוון יוצעו שלל כריכים מפוצצים בנקניקים או גבינות ושילובים שלהם. מאכל נפוץ נוסף הוא פאי עגבניות – בצק עבה שעליו רוטב עגבניות ומעט פרמזן – אשר לרוב אוכלים לא מחומם (אגב, בניגוד למקובל לחשוב, מקורה של גבינת "פילדלפיה" הוא דווקא בניו יורק).
בין אם אתם חובבי הז'אנר ובין אם לאו, אל תפספסו ביקור בשוק טרמינל רידינג. מדובר באחד השווקים הגדולים במדינה, המציע דוכני אוכל אסיאתי, מזרח תיכוני וכמובן מקומי, שרבים מהם בבעלות משפחתית.
אם תרצו ארוחה באווירה מדליקה, אל תחמיצו ארוחה ב-The Dandelion המצוינת, שחוץ מאוכל טעים מציעה פינות ישיבה ייחודיות, ברים, מסדרונות וחדרים בעיצוב ואופי שונה. אפשר לשתות שם בירה ליד האח, תה בחדר האוכל הוויקטוריאני, או לאכול המבורגר בבר המגניב.
זה לא חו"ל בלי שופינג
פילדלפיה היא מקום מעולה לקניות. קניון מלך פרוסיה (King of Prussia, או בקיצור KOP) נמצא מרחק חצי שעת נסיעה ממרכז העיר ונחשב לאחד הקניונים הגדולים בארה"ב כולה. שני מוקדי קניות נוספים בעיר הם פאשן דיסטריקט ואזור כיכר ריטנהאוס שהזכרנו לעיל. בשונה מהמקובל, בפילדלפיה תוכלו למצוא כמה חנויות אאוטלט בתוך העיר עצמה, כמו זו של בננה ריפבליק וקולומביה. אאוטלט גדול ומצוין הנמצא מרחק 40 דקות נסיעה מהעיר הוא פילדלפיה פרימיום אאוטלט.