בשנים האחרונות התיירים הישראלים הפכו את פולין ליעד מרכזי שרק ממשיך לעלות. עם היסטוריה מרתקת, מגוון עצום של אפשרויות בילוי ופנאי וכמובן מחירים זולים באופן משמעותי ממדינות אחרות ביבשת, פולין מצליחה להצדיק את ההתרגשות סביבה. 

מרבית התיירות במדינה מתמקדת בערים הגדולות  ובעיקר בבירה ורשה הצבעונית. אבל הגיע הזמן שנרחיב את המפה במדינה המסקרנת, ונגיע גם לנקודות אחרות ומעניינות לא פחות. יצאנו לטיול בורוצלב, עיר עתיקה שהיא מרכז תרבות מוביל, צעיר ודינמי, ובעיר הגדולה קרקוב שעדיין מחביאה כמה נקודות שוות. 

>> רוצים לטייל בפולין? הכנסו למדריך המלא

ורוצלב, האחות של ונציה

הידעתם שלונציה יש אחות פולניה? לא? גם אנחנו לא עד שהגענו וגילינו שורוצלב (Wrocław), העיר הכי יפה בפולין, מורכבת מ-12 איים, ביניהם זורמים נהר ועשרות תעלות שהופכים אותה ללוקיישן להתאהב בו. אלה, והאורבניות המדליקה שלה, הרחובות היפים, המבנים העתיקים, קצב החיים ושמחת התושבים, לצד המסעדות, הברים וחיי הלילה התוססים, הופכים אותה לעיר צעירה ודינמית. לזה תוסיפו את היותה עיר אקדמית, עם 12 אוניברסיטאות ו-150 אלף סטודנטים, ותבינו את הווייב הייחודי.

תהילתה של ורוצלב היא לא רק הודות ליופי, האקשן והבילוי. להפך, כמי שנבחרה ב-2016 לבירת התרבות האירופית, היא שופעת באתרי תרבות ואמנות מובילים, בהם בית אופרה מפואר, תיאטראות, מוזיאונים, גלריות, בתי קולנוע ופסטיבל סרטים נחשב. יש בה גם 44 פארקים (אחד עוד משנת 1783), גן בוטני ו-700 גמדים מתוקים שפזורים ברחביה. וזה לפני שספרנו, כמו תיירים מתלהבים, את הסמטאות הציוריות, הבתים הצבעונים, הכנסיות המרשימות, הסוהו היהודי, שוק הפרחים, השייט על הנהר, היין הטוב, האוכל המצוין והשופינג. עם כל הרשימה המפוארת הזו לא מפליא שב-2018 זכתה בתואר נוסף – "יעד התיירות הטוב ביותר באירופה", ועל הדרך עקפה את פריז, מילאנו ואתונה, שהיו בין המועמדות.

ורוצלב היא עיר רב תרבותית ושונה מאחיותיה הפולניות, זכר לשנים בהן נשלטה על ידי הגרמנים. היא, כמו ורשה, קרקוב, גדנסק, פוזנן וזקופנה, אטרקטיבית, זולה ומושלמת לחופשה רומנטית, משפחתית או עם חברות בראש טוב. יומיים-שלושה לא יספיקו לראות, לחוות ולספוג את כל היופי, האתרים והאווירה הנעימה, הדינמית והידידותית שלה.

ורוצלב (צילום: fotolupa, Shutterstock)
ורוצלב היא לוקיישן להתאהב בו|צילום: fotolupa, Shutterstock

הגשרים מעל אודרה

אחרי ונציה, אמסטרדם, המבורג וסנט פטרסבורג, ורוצלב היא החמישית בעולם המתפארת בעשרות גשרים. המקומיים אומרים שיש לה יותר ממאה שעוברים מעל נהר אודרה (Odra), ומעל התעלות, והטיול ביניהם מספק תפאורה מרגשת לצילומי סלפי. העתיק שבהם הוא גשר הברזל האדום שהוקם ב-1861, הגבוה הוא גשר המכשפות, הדומיננטי והמודרני הוא גרונוולד, המפורסם, המואר והמרשים בלילה הוא גשר המנעולים, ובשמו הרשמי - גשר טומסקי, שזוגות נועלים בו את אהבתם וזורקים את המפתח למים. דרך נוספת לתור ולהכיר את העיר היא בשייט לאך הנהר ובין התעלות.

ורוצלב (צילום: אריאלה אפללו)
הטיול בגשרים ומעל התעלות מספק תפאורה מרגשת לצילומי סלפי|צילום: אריאלה אפללו

כיכר רינק, העיר העתיקה

מרכז האקשן של העיר מתרחש בכיכר העתיקה רינק (Rynek). בכל שעה כמעט הכיכר הגדולה עמוסה ומלאת עניין עם ירידי אמנים ואומנים, מופעי רחוב, הופעות מוזיקה, הרקדות, פסטיבלים, תהלוכות ושווקים, בהם שוק חג המולד ושוק הפרחים הפתוח 24/7.

הכיכר הוקמה במאה ה-13, והיא מוקפת בבתים גותיים ציורים (ששוחזרו לאחר המלחמה), הצמודים זה לזה כחומה צבעונית. למרגלותיהם בוטיקים וחנויות ספרים, אמנות ומזכרות, בתי קפה, מסעדות וברים אופנתיים. במרכז הכיכר, במבנה עתיק, ממוקם לתפארת בית העירייה המרשים, ולצידו קתדרלה יפה ושדרת מזרקות.

ורוצלב (צילום: לשכת התיירות של פולין​)
כיכר רינק היא מרכז האקשן של העיר|צילום: לשכת התיירות של פולין​

הגמדים של ורוצלב

בנוסף ל-700 אלף תושבי העיר מתגוררים בה גם 700 גמדים. הגמדים המתוקים צצו לראשונה ברחובות ב-2001 והחלו כמחאה מקומית שהובילה תנועת אמנות אנטי קומוניסטית. 20 שנה לאחר מכן, מספרם של הגמדים הולך וגדל, והיום הם נחשבים לאטרקציה עירונית-תיירותית עם מפה ואפליקציה המציינות את מיקומם, למרות שהכי מרגש לגלות אותם במפתיע במקומות בלתי צפויים. לכל גמד דמות, אופי וסיפור משלו ולרוב מיקומם נבחר בהתאם למסר שלהם. כך למשל הגמד האסיר היושב על חלון בית הכלא לשעבר, הגמד שמקבץ תרומות בפתחה של כנסיית סנט אליזבט, ומשפחת הגמדים המקסימה שניצבת בפתחו של המדרחוב ההומה.

הגמדים של ורוצלב  (צילום: אריאלה אפללו)
הגמדים נחשבים לאטרקציה עירונית-תיירותית עם מפה ואפליקציה|צילום: אריאלה אפללו

הגמדים של ורוצלב  (צילום: אריאלה אפללו)
לכל גמד דמות, אופי וסיפור משלו |צילום: אריאלה אפללו

>> פרטים נוספים באפליקציית הגמדים

אי הקתדרלה

בורוצלב, כאמור, 12 איים שהיפה, העתיק וההיסטורי שבהם הוא אי הקתדרלה אוסטרו טומסקי (Ostrów Tumski), המוקף חומה ומתאפיין בטירות, כנסיות וקתדרלות שהן יצירות אדריכליות מפוארות. חלק מהמבנים הוקמו במאה ה-10 בהם המבנה הגותי המרהיב של כנסיית הצלב הקדוש, קתדרלת שני המגדלים על שם יוחנן הקדוש וקתדרלת סנט ג'ון, שהוקמה מהמאה ה-14 ומקודקודה נוף עוצר נשימה החולש על העיר.

אי הקתדרלה (צילום: אריאלה אפללו)
אי הקתדרלה מאופיין ביצירות אדריכליות מפוארות|צילום: אריאלה אפללו

הרובע היהודי: החסידה הלבנה ואהרון הכהן הגדול 

טרום המלחמה הקהילה היהודית בעיר הייתה גדולה ומפוארת. הרובע ובתי הכנסת, כמו בכל עיר כמעט, נהרסו במלחמה ושוחזרו בנאמנות למקור, כולל "החסידה הלבנה" - בית הכנסת היחיד ששרד. בית הכנסת נבנה ב-1829, שופץ בראשית שנות ה-2000 והפך למרכז חינוך ותרבות. בחזיתו חצר יפה עם בר-קפה סטודנטיאלי ומסעדה פולנית היסטורית (Mleczarnia). עוד ברובע, קיר גרפיטי ענק עליו נכתב בעברית, ובאותיות תנ"כיות סטייל – אהרון הכהן הגדול הראשון. בלילה הקיר מואר בפרוז'קטורים צבעוניים ואז אפשר לראות גם את דמותו של אהרון.

בית הכנסת החסידה הלבנה (צילום: אריאלה אפללו)
בית הכנסת החסידה הלבנה|צילום: אריאלה אפללו
הרובע היהודי בורוצלב (צילום: אריאלה אפללו)
הרובע היהודי הפך למרכז חינוך ותרבות|צילום: אריאלה אפללו

רובע ארבע הדתות

הרובע היהודי הקטן הוא חלק מרובע ארבע הדתות (Four Denominations District), בו ממוקמים זה לצד זה בית הכנסת ושלוש כנסיות – אורתודוקסית, קתולית ופרוטסטנטית. באופן מפתיע הרובע הפך בשנים האחרונות לאחד מאזורי התרבות והבילוי המרכזיים והתוססים בעיר בכל שעות היממה. הכי כיף ומעניין לשוטט ולגלות את החצרות הנסתרות בין הבתים, לטייל בין הגלריות, להיכנס לסטודיו ולסדנאות האמנים, לשבת בבתי הקפה ובמסעדות ולבלות בברים, במועדוני היפסטרים ובמועדוני רוק מחתרתיים הממוקמים במרתפים.

הניאון יארד – אחת מהחצרות הייחודיות ברובע, שהפכה למרכז סצנת חיי הלילה עם ברים ומועדונים. עיקר העניין בחצר הם הגרפיטי ושלטי הניאון הרבים ,שהיו פרוסים בעיר בשנות ה-60 וה-70, רוכזו ונתלו על הבניינים ובחסות החשיכה הם מאירים את החצר בתאורה צבעונית שמוסיפה אפקט מסיבתי למקום.  החצר נמצאת ברחוב וולוצקוביצה (wlodkowica).

רובע הדתות (צילום: אריאלה אפללו)
הרובע הפך בשנים האחרונות לאחד מאזורי התרבות והבילוי המרכזיים|צילום: אריאלה אפללו
חצר הניאון  (צילום: אריאלה אפללו)
ניאון יארד|צילום: אריאלה אפללו

קומפלקס סנטניאל הול

 הקומפלקס הענק Centennial Hall הוא אחד ממרכזי התרבות והבילוי המעניינים והמגוונים בעיר, ואפשר לבלות בו יום שלם:

כחלק מהקומפלקס ניצב היכל המאה – מרכז ספורט שנבנה ב-1911, והודות לכיפת הבטון הייחודית, המרשימה והעוצמתית שלו (שהמקומיים טוענים שהיא הגדולה בעולם), הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית והפך לאייקון אדריכלי. בצמוד להיכל, המשמש גם להופעות בינלאומיות, מוזיאון המציג תוכניות, תמונות, סרטונים, מיצג אורקולי ומודלים של בנייתו.

נהר אודרה (צילום: אריאלה אפללו)
היכל המאה הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית|צילום: אריאלה אפללו

M, מוזיאון לאמנות עכשווית – מוזיאון מודרני שנצבע כולו בלבן בוהק ומתפאר בארבע כיפות ובחצר גדולה. כאן מוצגות תערוכות מתחלפות בהן התערוכה הנהדרת של האמנית מגדלנה אבקנוביץ', שאם אתם בעיר רוצו לראות.

עוד במתחם מופע מזרקות ומולטימדיה (שמציג בין מאי לספטמבר), גן בוטני וגן יפני מרהיבים ביופיים, גן חיות עם אקווריומים ענקיים, חורשה עם מתקני שעשועים ועגלות אוכל.

>> לפרטים נוספים הכנסו לאתר הקומפלקס 

Kolejkowo , סקאי טוואר

מוזיאון מיניאטורות מקסים ומרתק המתפרש על 900 מ"ר ומציג העתק מדויק ומדהים של העיר עם הרחובות, הבתים, הכנסיות, מבני הציבור, הפארקים, הכבישים, המכוניות, עשרות הרכבות (שחלקן בנויות מלגו), וגם הלונה פארק ואתר הסקי המושלג שבמחוז שלזיה (Śląsk). הכל פעיל, נע, מסתובב ומואר, ואם תגיעו עם ילדים, ראו הוזהרתם, הם לא ירצו לעזוב. וגם אתם לא. המגדל, אגב, הוא הגבוה בעיר ומראשו תצפית פנורמית.

מלון מונופול (צילום: אריאלה אפללו)
גם המבוגרים לא ירצו לעזוב. מוזיאון המיניאטורות|צילום: אריאלה אפללו

>> לפרטים הכנסו לאתר המוזיאון

הידרופוליס – מרכז למדע ומים

מוזיאון אינטראקטיבי ייחודי, מרשים ומשכיל בדרך חווייתית, העוסק בעולמות המים, האקולוגיה והקיימות ומציג אותם באמצעות סרטים, מיצגים, מולטימדיה והתנסות אישית. הכניסה למוזיאון היא דרך קיר גשם דיגיטלי ובין חלליו מיצגי מים מרשימים, עולם תת ימי עם מעבר מתחת ללהקת כרישים, קיר שקוף המדמה רוחות והתהוות עננים, כניסה לתוך 'צוללת', ועוד.

הידרופוליס (צילום: אריאלה אפללו)
מוזיאון אינטרקטיבי העוסק בעולמות המים|צילום: אריאלה אפללו

לפרטים הכנסו לאתר המוזיאון 

סמטת Stare Jatki 

לולא פסלי הכבשים, העיזים, החזירים והאווזים בחצר המשק קשה להאמין שבסמטה היפה פעל שוק הקצבים המקומי. לאחר שאלה התפנו נפתחו במקומם גלריות, חנויות עיצוב, מזכרות ובגדי וינטג'. המקומיים מספרים שנגיעה בגללי העיזים המפוסלים תזכה אתכם בעושר ושפשוף הקרניים באושר מסוג אחר חיי מין תוססים. אך שימו לב, כדי שאלה יתממשו תצטרכו לבחור ולגעת רק באחת מהם.

הטראם – קרון עץ היסטורי של החשמלית שיצא לדרכה לפני 120 שנה. החשמלית ירדה מהפסים אך השאירה מזכרת חווייתית - נסיעה בקרון לאורך הרחובות ובין המוזיאונים. תחנת היציאה נמצאת בחזית בית האופרה.

כיכר Rynek (צילום: אריאלה אפללו)
קרון עץ היסטורי של החשמלית שיצא לדרכה לפני 120 שנה|צילום: אריאלה אפללו

הרובע האיטלקי (רחוב ויזאינה) – שכונה ציורית עם רחובות קטנים, פיצריות, מסעדות וברים בניחוח איטלקי. וגם בית סוהר שהפך למסעדה ובר, שממוקמים במרתף, ובין בירה לנשנוש נותנים דרור לדמיון על סוהרים ואסירים ששהו בו.

איפה אוכלים

מסעדת Mleczarnia, הרובע היהודי – מהאותנטיות והוותיקות בעיר, בה נדמה שהזמן עצר מלכת. המסעדה נפתחה טרום מלחמת העולם השנייה ומאז נשארה כשהייתה עם אותו הריהוט, השטיחים הכהים, מפות הקרושה, הספרים והתמונות המצהיבות על הקירות. התפאורה מזכירה בית פולני קלאסי, אפלולי, וזה סוד הקסם. בניגוד למראה "הזקן", הסועדים הם מהמגזר הצעיר שעפים על האוכל הפולני-יהודי המסורתי. המסעדה נמצאת בצמוד לבית הכנסת החסידה הלבנה.

מסעדת Przystań & Marinaאלגנטית, יפה, אנינה וחביבה על אנשי העסקים והאצולה המקומית. אם מזג האוויר מאפשר, שריינו שולחן במרפסת הממוקמת מעל הנהר, המספקת נוף מרחיב לב, כשברקע הבניין העתיק של האוניברסיטה. אכלנו עסקית צוהריים, אבל אם אתם בעניין של רומנטיקה, אורות הלילה המשתקפים על המים, היינות המשובחים והאוכל הנהדר, יעצימו את ההנאה והבילוי במקום. מחיר ארוחה מלאה, כולל, יין, כ-120 שקל.

מסעדת Młoda Polska Bistro & Pianino, כיכר העיר – מהמסעדות האופנתיות והנחשקות גם בגלל השפית, שהיא זוכת מאסטר שף הפולני. במסעדה מספר חללי ישיבה, כולל שולחן גדול מול המטבח הפתוח וקומת מרתף שנראית כמו מערה עתיקה. כשפסנתרן מנעים ברקע, יגישו לכם מנות פולניות עם נגיעות מודרניות בהן הרינג, מטיאס מעושן, כבד קצוץ מצוין, גראטן תפוחי אדמה עם ערימת שמיר וקרפצ'ו סלרי נפלא אפוי עם עלי תרד ושמן כמהין. בעיקריות – ברווז לצד ניוקי סלק וכרובית צלויה עם רוטב חרדל מעולה.

מתחם המאה (צילום: אריאלה אפללו)
השפית של מסעדת מודה היא זוכת מאסטר שף הפולני|צילום: אריאלה אפללו

איפה לנים?

למלון Monopol ייחוס היסטורי, וכמו אז גם היום הוא נחשב למעוז היוקרה והסלבס. על רשימת האורחים המפוארת נמנים פבלו פיקאסו, מייקל ג'קסון, וגם היטלר, שהמחשבה שהתארח כאן מעלה צמרמורת.

מעבר להיותו המלון העתיק ביותר בעיר, הממוקם במנזר לשעבר, יש לו מיקום מנצח – במרכז העיר, מול בית האופרה היפה, בסמיכות למדרחוב, לכיכר העיר ולמרכזי התרבות והשופינג. המלון מתהדר בחמישה כוכבים וכולל לובי קטן, ובצמוד לו מסעדה וחדר אוכל עם ארוחות בוקר טובות, בריכה מחוממת, בריכת ג'קוזי וספא בקומת המרתף, וגם בר נחשב על הגג עם פנורמה נהדרת. המחיר הוא מ-100 דולר ללילה לזוג.

>> לפרטים נוספים הכנסו לאתר המלון 

איך מגיעים לורוצלב?

טרום הקורונה היו טיסות ישירות מנתב"ג לורוצלב שטרם חודשו, אך לדברי נציגי התיירות המקומית הם עובדים במרץ לחידוש הקו.

את הדרך מורשה לורוצלב עשינו ב-Pendolino fast train, רכבת ובראשה קטר סקסי, שנראה יותר כמו מכונית מרוץ ביונית עם חרטום מחודד, שטס במהירות 250 קמ"ש. משך הנסיעה כשלוש שעות ואפשר לבחור בנסיעה באחת משלוש המחלקות, הכוללות גם קרון עם מזנון ומסעדה. המחלקה הראשונה, למשל, יפה ומרווחת ומציעה מושבים מתכווננים, כרית ושמיכה, מנורת קריאה אישית, שולחן וארוחה המוגשת על יד מלצר מעונב, כולל תה וקפה המוגשים בכוסות חרסינה. הנוף יפה, השקיעה מרהיבה, מוזיקת הרקע נעימה ואין ספק שזו דרך מענגת לדלג בין שתי הערים.

הרכבת המהירה (צילום: אריאלה אפללו)
הרכבת המהירה מוורשה לורוצלב|צילום: אריאלה אפללו

מחיר: 160-130 שקל במחלקה הראשונה, כולל הארוחה, ומ-30 שקל במחלקות הרגילות.

>> לפרטים נוספים הכנסו לאתר הרכבת 

קרקוב - האחות המלכותית, האלגנטית

אם ורוצלב היא היפהיפייה הפחות מוכרת, הרי שלקרקוב (Kraków) מקום של כבוד על מפת התיירות הישראלית, והיא משאירה מאחור לא מעט ערים ברחבי אירופה הקלאסית. קרקוב היא מהערים המתחדשות והתוססות של פולין, שמושכת אליה הרבה תיירים, צעירים ובליינים, גם בשל חיי הלילה השוקקים בעיר העתיקה וברובע קז'ימייז', בהם ממוקמים הרבה ברים ומועדונים.

עד המאה ה-15, קרקוב המלכותית, ויש שיאמרו "הרומנטית והאלגנטית", הייתה בירתה הרשמית של פולין עד שורשה והדיחה אותה מהבכורה. גם קרקוב, כאחיותיה, נושאת בתואר בינלאומי וב-2019 הוכתרה כ"בירה האירופית של התרבות הגסטרונומית" והפכה לעיר הראשונה הנושאת בתואר, שהוענק לה על ידי האקדמיה האירופית לגסטרונומיה היושבת בצרפת. הבחירה בה היא, בין השאר, הודות ל-30 מסעדות מכוכבות ומומלצות על ידי מישלן, והקולינריה המשובחת שלה הנובעת, לדבריהם, מהפרודוקטים האיכותיים שמגיעים ממגדלים, יצרנים וספקים מקומיים, וכן מהשילוב בין מטבח מסורתי למטבח מודרני, שבניגוד לשם האפרורי והמשעמם, שיצא לו, הוא מפתיע ביג טיים.

אבל לא על האוכל לבדו, מאחר וקרקוב נודעת גם באתריה ההיסטוריים, באדריכלות, בתרבות, בשילוב בין ישן לחדש ובין עירוניות לטבע, בילויים, שווקים, וכמובן גם קניונים ושופינג הזול.

קרקוב (צילום: Mark and Anna Photography, shutterstock)
נמצאת על מפת התיירות של הישראלים|צילום: Mark and Anna Photography, shutterstock

>> רוצים לטייל בקרקוב? הכנסו למדריך המלא

הוויסלה וגבעת ואוול

נהר הויסלה הגדול, אותו פגשנו כבר בורשה, זורם לאורך מאות ק"מ וחוצה בדרכו את קרקוב לשניים – האזור הישן והמתחדש. גם כאן אפשר לשוט לאורך הנהר, לטייל על הגדות המטופחות, לתצפת על העיר ממרומי הגלגל הענק ומ"הבלון" – כדור פורח סטטי הממריא לגובה. אפשר גם לראות את הדרקון המיתולוגי היורק אש, להצטלם בגשר המנעולים, מהיפים שבגשרי העיר, שמתפאר בפסלי ספורטאים התלויים בין שמים למים, ולטפס אל הגבעה המלכותית של Wawel.

סמטת  Stare Jatki (צילום: אריאלה אפללו)
נהר הויסלה הגדול חוצה בדרכו את קרקוב לשניים|צילום: אריאלה אפללו
נהר ויסלה קרקוב  (צילום: אריאלה אפללו)
גשר המנעולים מעל נהר הויסלה|צילום: אריאלה אפללו

במרומי הגבעה נישאות הטירה והקתדרלה המפוארות של שושלת המלוכה הפולנית, המוקפים בגנים מרהיבים ואלפי פרחי טוליפ צבעוניים. הכניסה לגבעה היא ללא תשלום אבל אם תרצו לראות את פאר החדרים והאולמות, את המוזיאונים, את יצירות האמנות ואוסף הגובלנים הנדירים, תצטרכו להיפרד מ-40 זלוטי.

 

גבעת ואוול קרקוב (צילום: אריאלה אפללו)
הטירה והקתדרלה המפוארות של שושלת המלוכה הפולנית|צילום: אריאלה אפללו

כיכר רינק גלווני (Rynek Glowny), העיר העתיקה

הכיכר שהוקמה במאה ה-13, נחשבת לגדולה (40 אלף מ"ר) והעתיקה באירופה. היא מוקפת בתים צבעוניים, גלריות, מוזיאונים, כנסיות, שפע של מסעדות ובתי קפה וסוקניצה - מבנה עתיק ומקורה המאכלס שדרת אמנים ומזכרות בסגנון עדות נחלת בנימין. ירידה במדרגות המבנה תוביל אתכם למוזיאון ההיסטורי של העיר.

עוד בכיכר – כרכרות רתומות לסוסים אצילים, למי שחייב סיבוב ברחובות הסמוכים, סניף סטארבקס וחנות של זארה, מהיפות של הרשת שלא תקועה בעוד קניון גינרי. וגם הצריחים הגותים של בזיליקת מריה הקדושה ובניין העירייה, שעליה ב-120 המדרגות הצרות שלו מובילות למרפסת שתזכה אתכם בנוף מרהיב.

העיר העתיקה קרקוב (צילום: אריאלה אפללו)
כרכרות רתומות לסוסים אצילים בכיכר רינק|צילום: אריאלה אפללו

קז'ימייז': הרובע היהודי

הרובע הפך לאחד מהנחשבים והנחשקים שמוביל את סצנת הבילויים, האמנות והתיירות בעיר. הרובע המתחדש הוא שילוב היפסטרי של שכונת פלורנטין, עם הגרפיטי השולט ברחובות, והסמטאות והבתים הישנים של יפו ונווה צדק. שורשיו מובילים לקהילה היהודית, המפוארת, שהתגוררה שם טרום המלחמה והקימה עשרות בתי כנסת.

הקהילה נכחדה, רוב בתי הכנסת נהרסו, ואת השניים שנצלו - הרמ"א והאלטע שול ברחוב שירוקה (Szeroka), פוקדים מעט מתפללים קשישים. האלטע שול הוקם ב-1557, והוא בית הכנסת העתיק בפולין המאכלס גם את המוזיאון ההיסטורי לתולדות יהדות קרקוב. ההווי נשמר גם הודות לבית התרבות היהודי, למוזיאונים, לחבורות הכליזמרים, לחנויות הספרים בעברית ויידיש, לבעלי המלאכה ולמסעדות הכשרות המגישות אוכל מסורתי. תהילתה של השכונה היא גם הודות לסרט "רשימת שינדלר" שצולם שם לפני 30 שנה.

הסצנה החדשה מתמקדת סביב Plac Nowy – כיכר השוק הישנה שהפכה למוקד של אוכל רחוב עם ריח של קבב טורקי הנישא באוויר. ברחובות הסובבים תמצאו גם גלריות, בוטיקים יד שנייה, חנויות תקליטים, חדרי מוזיקה, פאבים אפלוליים, מבשלות בירה ובתי קפה שכונתיים.

Plac Nowy כיכר קרקוב (צילום: אריאלה אפללו)
כיכר השוק הישנה הפכה למוקד של אוכל רחוב|צילום: אריאלה אפללו

מכרות המלח בוויליצ'קה

המכרות המלאכותיים של וויליצ'קה (Wieliczka) הם מהעתיקים בעולם, בהם כרו מלח ברציפות החל מהמאה ה-13 ועד 1996. המכרות הוכרזו כאתר מורשת עולמית והפכו לאטרקציה מפתיעה בגודלה ובעוצמתה עד שקשה להאמין שהכל נחצב ידנית, בעבודה סזיפית ובלי מכשור וטכנולוגיה מתקדמת.

קרקוב מכרות המלח וויליצ'קה  (צילום: אריאלה אפללו)
קשה להאמין שהכול נחצב באופן ידני|צילום: אריאלה אפללו

המכרות ממוקמים בעומק 164 מטר, מתפרסים על תשע קומות ו-900 מדרגות, אך הסיור המודרך יורד רק עד עומק 139 מטר. ירידה של 320 מדרגות מובילה לקומה הראשונה, והליכה של כשלושה ק"מ עוברת בין מנהרות, מערות, חדרים, אולמות מפוארים עם שנדלירים שמשתלשלים מהתקרה, 10 כנסיות וקפלות, פסלים ויצירות אמנות שכולם עשויים ממלח – בהם פיסלו של קופרינקוס, מדען שנולד ב-1473 ונחשב לתייר הראשון מתחת לאדמה. על הדרך מוקרנים מיצגים, סרטונים ואפקטים של תאורה, כולל באגם המסתורי, שנחשף רק שהפנסים נדלקים. בעומק 135 גילינו שתי מסעדות המשמשות גם כאולמות לאירועים ולחתונות.

המקום מרתק, מסקרן, מדהים ועוצר נשימה, ואם תגיעו עם ילדים תוכלו להצטייד במפה ולחפש את המטמון. ורק כדי להרגיע לחוצים וקצרי נשימה – במכרות יש סירקולציה של אוויר, שנחשב לטוב יותר מאחר והוא עשיר במלחים ומינרליים, ואת העלייה חזרה עושים במעלית.

קרקוב מכרות המלח וויליצ'קה  (צילום: אריאלה אפללו)
המכרות מתפרסים על תשע קומות|צילום: אריאלה אפללו

מחיר: 60 שקלים לאדם, 220 למשפחה.

>> לפרטים נוספים הכנסו לאתר המכרות 

מוזיאון הארקייד

מוזיאון כמו שילדים וגברים אוהבים במיוחד, וזה המקום להפקיד אותם בזמן שתעשו שופינג. במוזיאון מרוכזים משחקי וידאו, מחשב ומכונות פליפר כמו של פעם, בהם משחקי פאקמן, סופר מריו, מורטל קוממט, סימולטורים של אופנועים ומכוניות מרוץ ועוד כאלה בסגנון.

מוזיאון מיניאטורות (צילום: מתן הירש)
מוזיאון הארקייד|צילום: מתן הירש

מחיר: 40 זלוטי לשעה, 60 לכל היום

אנרג'ילנדיה

פארק שעשועים הממוקם ליד קרקוב. לא היינו, אך סיפרו לנו שהוא פארק מושקע ומאורגן ונחשב לאחד מהטובים באירופה, המשלב בין פארק שעשועים לפארק מים (בקיץ) ונחשב לגן עדן לילדים עם מתקנים לכל הגילאים.

יערות וולסקי, גבעת סובינייץ

ברחבי העיר 20 פארקים ובראשם וולסקי – שמורת טבע עירונית עם מרחבים ירוקים ונופים הנשקפים מראש הגבעה. כאן תוכלו לבחור ולטייל ברגל, באופנים או על גב סוס, באחד משמונת המסלולים המומלצים בשטח.

איפה אוכלים בקרקוב?

שוק Stary Kleparz – מעבר לשפע הפירות, הירקות, הגבינות, הדגים, הנקניקים, השמנים, הזיתים, החמוצים, הריבות והפרחים, תמצאו כאן מעדניות עם אוכל מסורתי וכן דוכנים של מאמות פולניות שאופות לחמי מחמצת ענקיים ומכינות פירוגי, גבינות ונקניקים ביתיים. המחירים בלתי נתפסים - 18 זלוטי לאספרגרוס, 15 לקופסת פטל ואוכמניות, 10 לפטריות ו-5 לשלושה פירוגי שמנמנים.

בחלק הימני של השוק מורגשת התחדשות ורוח צעירה עם מעדניות של גודיס מרחבי העולם, חנות קפה עם גינה מתוקה לשתות בה קפה טרי וריחני שנטחן במקום ו-Dzikie wino – חנות ובר יין נהדר עם ברמן ידידותי שהגיש כוס יין ו"שפריץ" פולני, בול לאתנחתא שלאחר הקניות.

השוק בקרקוב (צילום: אריאלה אפללו)
השוק המסורתי של קרקוב|צילום: אריאלה אפללו

מסעדת Szara Gęś w Kuchni בכיכר העתיקה עשרות מסעדות, אך סזארה היא מהיפות והטובות שבהן, הן בשל מיקומה – במה שהיה פעם כנסייה מפוארת עם קשתות, תקרות גבוהות ופרסקאות על הקירות, בשל העיצוב האלגנטי-יוקרתי, ובשל תפריט הגורמה (פולני מודרני) בו מככבים בעיקר מנות אווזים וקינוחים יצירתיים במיוחד. גולת הכותרת "ציפור בקן" – ביצת שוקולד לבן במילוי קרם פסיפלורה שיושבת בתוך קן עשוי מקדאיף שוקולד ועטוף בשערות סבתא.

מסעדת מודה (צילום: אריאלה אפללו)
המסעדה נמצאת במבנה שהיה כנסייה |צילום: אריאלה אפללו

מסעדת  Karczma pod Wielką Solą  מסעדה כפרית, פולנית אופיינית, על הדרך בין קרקוב למכרות המלח. המסעדה מומלצת גם למשפחות הודות למתקני השעשועים בחצר ושני חדרי המשחקים בתוך המסעדה, וגם הודות לאוכל הטוב, למנות הגדולות מאוד ולמחירים הזולים עד בלתי נתפסים במחוזותינו.

ארוחה מלאה שכללה מרק, סטייק 250 גר', קינוח ושתייה עלתה 75 זלוטי, ובעברית 60 שקל. ארוחת שניצל, שמוגש עם מרק, סלט, שתי לביבות גדולות וקינוח, עלתה 52 שקל. בהזמנה של מנת גלידה קטנה קבלנו "אגרטל משפחתי" מלא בגלידה, פירות והר קצפת, במחיר של כדור גלידה בגולדה, למשל.

מסעדת Kuchni קרקוב (צילום: אריאלה אפללו)
 מסעדה כפרית, פולנית אופיינית|צילום: אריאלה אפללו