באסקים, לא ספרדים
דבר ראשון שאתם חייבים לדעת על אנשי הבאסקים, זה שמה שמאפיין אותם יותר מהכל – זוהי הגאווה הבאסקית שלהם. מיקומם הוא אמנם בצפון ספרד, אך הם נחשבים לקהילה אוטונומית, רואים עצמם כישות פוליטית נפרדת לחלוטין ומרביתם אף מאמינים שעליהם לקבל עצמאות נרחבת. יותר מזה, זרם קיצוני מתוכו הקים את ארגון הטרור אט"א – מחתרת באסקית שביצעה פיגועים בספרד נגד הממשל וגבתה מאות קורבנות, אך אל דאגה - לפני כעשור הוכרזה הפסקת אש, לאחר 50 שנות פעילות. מזל.
כיום החבל משתרע על פני 7,234 קמ"ר ומאכלס קצת מעל ל-2.1 מיליון אנשים. המטבע המקומי הוא האירו וכצפוי, השפה הבאסקית היא גם הרשמית (לצד זו הספרדית) והם מאוד מקפידים על השימוש בה. בירתם היא ויטוריה, אך מרבית התושבים גרים בעיר בילבאו – שהיא גם הגדולה ביותר בחבל. ואם בא לכם טבילה בים? אתם תתאהבו בסן סבסטיאן. מזג האוויר די דומה לזה הישראלי, והחודשים הטובים ביותר לביקור הם בין מאי לאוקטובר - אז ישנן טמפרטורות מושלמות.
מוזיאון גוגנהיים
גם לבילבאו יש גוגנהיים משלה. המוזיאון, שעוצב על ידי האדריכל היהודי-אמריקאי פרנק גרי, נבנה ב-1997 מתוך כוונה להילחם במשבר הכלכלי אליו נקלעה העיר, והוא גם הצליח – מיליון התיירים שהגיעו לבילבאו בשנה שיקמו את מצבה ואפילו הורידו את רמת האבטלה. חוץ מתערוכת ענק של אקספרסיוניזם אבסטרקטי המוצגת בכל עת (עם יצירות של אמנים כמו קליפורד סטיל, וויליאם דה קונינג וג'קסון פולוק), תוכלו בהמשך לצפות גם בתערוכות של דיוויד הוקני הבריטי, גאורג בזליץ הגרמני, הקולנוען הניאו-אוונגרדי קן ג'ייקובס ואמן הווידאו-ארט המוערך ביל ויולה. אבל אם להודות, האטרקציה המלהיבה ביותר היא כנראה "הכלבלב" – פסל הכלב הפרחוני הענק של ג'ף קונס, שמוצב בכניסה למוזיאון ולא מצליח להשאיר אף סלפי אדיש בפניו.
אצטדיון סן ממס
האצטדיון האייקוני של קבוצת אתלטיק בילבאו שופץ בשנים האחרונות והוא מייצר עניין גם אצל הבחורה הטיפוסית שכדורגל לא בדיוק מדבר אליה (אבל לחבר שלה כן). האצטדיון המקורי עומד בבילבאו מאז 1913, וכמאה שנה לאחר מכן נפתח מחדש בתצורתו הנוכחית, שהפכה אותו לאטרקציה רצינית. חוץ מלצפות במשחק כדורגל באחד מ-53 אלף המושבים שבו, תוכלו לעשות גם סיור במתחם ה-VIP המעוצב שנמצא בטבעת המקיפה את האצטדיון, בו ישנם מתחמי צפייה מיוחדים, תאים פרטיים יוקרתיים (75,000 יורו לשנה, אם תרצו) ואף מסעדות עם סך של 9(!) כוכבי מישלן. אבל במידה ולא קניתם כרטיס ועדיין בא לכם לספוג חלק מהחוויה, תוכלו לשבת באחד הברים מחוץ לאצטדיון ולצפות במסך הענק שמוצב מחוצה לאצטדיון.
ואם אתם כבר שם - עוד מקומות ששווים הצצה:
גשר ביסקאיה – הגשר התלוי הראשון בעולם שמשמש למטרות תחבורה נבנה ב-1893 והוכרז על ידי אונסק"ו ב-2006 כאתר מורשת עולמית תרבותי. הוא מגיע לגובה של 50 מטרים (ואם תהיו אמיצים מספיק גם תוכלו לעלות אליו במעלית), ואורכו 160 מטרים – אותם תוכלו לחצות בעזרת מעבורת שמחברת בין הערים גצ'ו ופורטוגלטה, שמעט דרומיות לבילבאו.
תחנת השבילים של ארץ הבאסקים – אאיסקורי-אראץ היא שמורת הטבע השנייה בגודלה בבאסקים, המשתרעת על פני 16,000 דונם של הר. מנקודת התחלה שנמצאת בזגאמה אפשר לצאת לשבילים המשמשים לשלל מסלולי הליכה ואף ריצה ברמות קושי שונות, או לאבד את זה לגמרי ולקחת את מסלול ההארדקור של ה-35 ק"מ שמתחבר לרכס הרי אראלאר. רק לא לשכוח קרם הגנה וג'ריקן.
סן חואן דה גאסטלוגאצה (San Juan de Gaztelugatxe)
גאסטלוגאצה (טירת אבן, בבאסקית) הוא אחד מהמקומות שאסור לפספס אם אתם כבר מגיעים לחבל. זהו אי שממוקם בסמוך למפרץ ביסקאיה, 35 ק"מ מזרחה לבילבאו. על פסגת האי הקטנטן ממוקמת כנסייה שמוקדשת ליוחנן המטביל, והשמועות אומרות שהוא אפילו ביקר באי. פרט טריוויה כיפי הוא שצילמו על האי ממש לאחרונה סצנות מהעונה השביעית והחדשה של "משחקי הכס", אז אם תרצו לבקר על הסט תוכלו לטפס 241 מדרגות, להגיע לכנסייה ועל פי האגדה – אם תצלצלו בפעמון 3 פעמים גם תורשו להביע משאלה, כמו לייחל שג'ון סנואו או דאינריז יופיעו שם באורח פלא. כנראה שזה לא יעבוד, אבל היי, שווה לנסות.
האוכל
פינצ'וס – אחת מהאטרקציות הגסטרונומיות של חבל הבאסקים הם ללא ספק הפינצ'וס –נשנושים קטנים ומסורתיים על מקל אותם המקומיים נוהגים לאכול בפינצ'ו ברים או בתי קפה בשלבים השונים של היום. הפואנטה היא לאכול הרבה, אך במנות קטנות, כשהמחיר נע בין יורו וחצי לחמישה יורו למנה – תלוי במרכיבים. אחד מהשיפודים הפופולריים למשל הוא ה"ג'ילדה" – פלפל צ'ילי ירוק חמצמץ, חתיכת אנשובי וזית עסיסי. אם אתם רוצים לנהוג כמו מקומיים – הגיעו לבר, הזמינו דרינק, בחרו שני פינצ'וסים, נשנשו אותם והמשיכו לבר נוסף, וחוזר חלילה.
מסעדות מישלן – הנה כמה עובדות שאתם כנראה לא יודעים על חבל הבאסקים: סך הכל, יש בו 40 מסעדות מישלן, כשסאן סבסטיאן היא העיר עם הכי הרבה כוכבי מישלן פר תושב. לא מספיק מרשים אתכם? אז תשמחו גם לגלות ששלוש מסעדות באסקיות נמצאות בטופ 20 של רשימת "50 המסעדות הטובות בעולם". אין בעד מה.
דגים ובשר – אם אתם מגיעים לחבל הבאסקים, כדאי מאוד שתאהבו דגים. יש להם חיבה עזה מאוד לכל מה שקשור לדגי קוד, בקלה, סרדינים, אנשובי, מקרל, טונה, מיני צלופחים ואפילו סרטנים ותמנונים, והם ישתדלו לשלב אותם ברוב המנות. אם אתם יותר בקטע של בשר, כמובן שתוכלו למצוא גם שלל סוגי סטייקים, נקניקים, צלעות כבש ובשר חזיר. מה שבטוח – רעבים לא תצאו משם.
גבינות – נכון, אז מדובר בעוד מקום בו אין גבינות רכות למריחה כמו שאתם רגילים בבית (וגם לא ממש ירקות ופירות, כי זה תלוי עונה), אבל אם יש משהו שהם מצטיינים בו אלה הגבינות הקשות, המעושנות והעבשות. האזור שהכי מצטיין בתחום הוא אידיאזאבל (Idiazabal) הקרוב להרי אאיסקורי-אראץ, וידוע בהכנת גבינות עזים מהטובות בעולם. אם תגיעו לאזור תוכלו לבחור במסלולים מיוחדים לתיירים ולקבל הצצה למפעלי גבינה כמו גם מחלבות ביתיות, שם הרועים יתנו לילדים לשחק עם הגדיים הקטנים ואתם תוכלו לטעום מגבינות מקומיות טריות. בחלקן ישנם גם צימרים לשינה, כך שתוכלו ליהנות מהאווירה הכפרית במידה ויתחשק לכם.
היינות
אז מסתבר שיין זה די ביג דיל בבאסקים, ואם תזמינו במסעדה בקבוק קולה אתם כנראה תזכו לגלגול עיניים רציני מצד המלצרית. בחבל הבאסקים תוכלו למצוא שלל אזורים המתמחים ביין, למשל גטרייה (Getaria) שליד סן סבסטיאן, שם מכינים את הטסקולי (Txakoli) הלבן והתוסס קלות, בעוד שאת היין האדום המפורסם שלהם תמצאו באזור ריוחה (Rioja-Alavesa), שם מרוכזים יקבים, מוזיאוני יין, מסעדות, מרתפי יין וכרמים רבים אותם כדאי לתור באמצעות סיורים מסודרים.
אם בא לכם להפוך את טעימת היינות לאטרקציה של ממש – אל תפספסו את מלון-יקב אגורן אוגרטה (Eguren Ugarte), שמציע סיור במרתפי היין המצויים במערות תת קרקעיות, מסעדה מצוינת, מלון ברמה גבוהה והכי חשוב – כמה מהנופים המדהימים ביותר שאתם רק יכולים לדמיין (כולל הרי הפירנאים). עוד משקה פופולרי בחבל הוא הסיידר האלכוהולי, אך בניגוד למה שהישראלים היו מדמיינים – סטרונגבואו או סאמרסבי – כאן בבאסקים מדובר בטעם די מריר שמזכיר בירה, מאשר זה המתקתק אליו אנו רגילים. שווה להזמין ולטעום, רק אל תגידו לא ידענו.
השופינג
כנראה שתשמחו לגלות שזה שאתם רחוקים ממדריד או ברצלונה, לא אומר שאתם רחוקים מהשופינג השווה. מעבר לחנויות המקומיות ולבוטיקים הקטנים שמתחבאים בערים העתיקות, תוכלו למצוא בבילבאו, בסאן סבסטיאן ובוויטוריה גם מותגי יוקרה וכמובן את הרשתות המוכרות במחירים מעט יותר זולים.
רשת פופולרית שם (ובליבנו) היא פרימארק, שתוכלו למצוא במרכז המסחרי Ballonti שבבילבאו, בו ישנן גם כל חנויות זארה, פול אנד בר וברשקה למיניהן, לצד H&M, אינטימיסימי, קלצדוניה וסאנגלאס האט. גם בקניון Vitoria Boulevard שבוויטוריה תוכלו למצוא פרימארק, לצד אותן החנויות הנ"ל וגם C&A, מנגו, פפה ג'ינס, נאטורה וזארה הום. בסאן סבסטיאן אזור הקניות המרכזי הוא פתוח, ברחוב Avenida de la Libertad, שם ישנם סניפים של מנגו, זארה, ברשקה והאחיות האחרות לרשת. אך המעניינת ביותר היא רשת fnac הצרפתית, המושלמת למי שמחפשים אחר מוזיקה, טכנולוגיה, מוצרי נייר, ספרים, משחקי מחשב ושאר פיצ'פקעס (או: מקום להשאיר בו את הבן זוג/אבא בזמן שאת הולכת לאיבוד בזארה).
טיפ לפאשניסטות: אם תעברו בעיר הדייגים גטאריה תופתעו לגלות בה את מוזיאון בלנסיאגה, המוקדש לכריסטובל בלנסיאגה - מייסד בית האופנה היוקרתי, שגדל בעיר ואחרי שפתח ב-1919 את הבוטיק הראשון שלו בסאן סבסטיאן, התרחב לערים נוספות והפך להצלחה.
פסטיבל המוזיקה בבילבאו (BBK)
פסטיבל רוק ופופ שמתקיים מידי שנה על מדרונות הר קובטאס שבבילבאו מאז 2006. הפסטיבל מערבב בין כחול וירוק (לאו דווקא מהסוג שאתם חושבים), כשמעבר להנאה ממיטב ההופעות, המקום מהווה אטרקציה גם לגולשים עם אזור גלישה פופולרי במיוחד. השנה יתקיים הפסטיבל בין 7-9 ביולי ויופיעו בו שמות גדולים במיוחד: דפש מוד, הקילרז, בריאן ווילסון, די אנטוורד, ג'אסטיס, טו דור סינמה קלאב, פליט פוקסז, The 1975, קייג' דה אלפנט, רויאל בלאד ועוד רבים. המחירים נעים בין 217 שקל ליום בפסטיבל ל-493 שקל לשלושה ימים כולל קמפינג במקום. למתפנקים ישנם גם דילים למלונות באתר הפסטיבל.
פסטיבל הסרטים הבינלאומי בסאן סבסטיאן
הפסטיבל, שיתקיים זאת השנה ה-65 בין ה-22-30 בספטמבר בטיילת לה קונצ'ה (חוף הצדפה), נחשב לאחד מהפסטיבלים הנחשבים והמוערכים ביותר. מדי שנה מגיעים למקום מיטב היוצרים והשחקנים כדי להתמודד על פרס "צדפת הזהב" (או "הכסף", תלוי כמה טובים הייתם), ועל אף שטרם הוכרזו מועמדי 2017, נעשה ניים דרופינג קצר של המבקרים בשנה שעברה: איתן הוק, סיגורני וויבר, גאל גרסיה ברנל, יואן מקגרגור, איזבל הופר, מוניקה בלוצ'י, ג'ניפר קונלי, יו גרנט, שיילין וודלי, ג'וזף גורדון לוויט, ריצ'רד גיר, חוויאר בארדם ועוד. מי יודע, אם תהיו באזור אולי תזכו להתחכך באבק כוכבים אמיתי.
*הכותבת הייתה אורחת "קשרי תעופה".