אוכלוסיית כדור הארץ מעולם לא הייתה גדולה יותר. בשנת 2024, האוכלוסייה העולמית הגיעה לשיא של 8.2 מיליארד בני אדם, עם תחזיות שמעידות כי עד לשנת 2050 צפויה האוכלוסייה לעבור את רף 9 המיליארד. אך למרות הנתונים המרשימים, ישנן עדיין מדינות ברחבי העולם עם אוכלוסייה דלילה במיוחד, כשסיבות כלכליות, פוליטיות וגאוגרפיות מסבירות מדוע בקושי מתגוררים שם אנשים.

איסלנד

כפר באיסלנד (צילום: Pavel Svoboda, shutterstock)
כל כך יפה וכל כך ריקה. איסלנד|צילום: Pavel Svoboda, shutterstock

 

במקום החמישי ברשימה נמצאת איסלנד, המדינה האירופית היחידה. האי הנורדי פופולרי מאוד בקרב תיירים, ובזמן שהאו יחסית מבודד, הוא נמצא במרחק טיסה קצר מהיבשת. הצפיפות הנמוכה של איסלנד (3.82 תושבים לקילומטר רבוע) נובעת בעיקר מהמאפיינים הפיזיים שלה. האי, שבו פחות מ-390 אלף תושבים, ממוקם בין לוחות טקטוניים ומכיל 41 מערכות געשיות פעילות. התפרצויות היסטוריות הפכו חלקים נרחבים מהאי לבלתי אפשריים ליישוב, ולכן רוב התושבים חיים באזור עיר הבירה רייקיאוויק בדרום המדינה.

>> חיים את החלום: במדינה האירופית הזאת אין בכלל יתושים

גיאנה

יער גיאנה (צילום: Kid Dog Travel, shutterstock)
רוב הדינה נמצא בשטח של יער האמזונס. גיאנה|צילום: Kid Dog Travel, shutterstock

גיאנה, המדינה דוברת האנגלית היחידה בדרום אמריקה, מנותקת משכנותיה עקב תשתיות לקויות והעובדה שהיא נמצאת ברובה בתוך יער האמזונס. במדינה יש פחות מ-800 קילומטרים של כבישים סלולים, מה שמקשה מאוד על התחבורה ועל פיתוח יישובים. האוכלוסייה בגיאנה מונה כ-831 אלף תושבים, או 3.79 תושבים לקילומטר רבוע.

>> גן עדן בסכנה: המדינה היפה שעוד רגע במלחמה

אוסטרליה

אוסטרליה אאוטבאק (צילום: Nick Brundle Photography, shutterstock)
האאוטבק האוסטרלי בקושי מיושב. אוסטרליה|צילום: Nick Brundle Photography, shutterstock

אוסטרליה, ששטחה כמעט זהה לזה של ארצות הברית, סובלת מתופעת צפיפות נמוכה במיוחד, עם קצת יותר מ-27 מיליון תושבים, בהשוואה ל-333 מיליון תושבים בארצות הברית. צפיפות האוכלוסין עומדת על 3.48 תושבים לקילומטר רבוע, ואם נוציא לרגע את הערים הגדולות כמו מלבורן, סידני ובריזביין מהמשוואה, אוסטרליה תהפוך למעשה למדינה הכי פחות צפופה בעולם. עובדה זו נובעת מהשטחים העצומים והיבשים של ה"אאוטבק" האוסטרלי, אזור מדברי עצום במרכז היבשת-מדינה, שם כמעט בלתי ניתן לגור.

>> טסים לאוסטרליה? היכנסו למדריך המלא

נמיביה

חוף השלדים נמיביה (צילום: muratart, shutterstock)
לנמיביה יש חוף אבל הוא בלתי מיושב. נמיביה|צילום: muratart, shutterstock

חוף השלדים של נמיביה ומדבר נמיב מקשים על החיים במדינה האפריקאית הדרומית. במדינה יש 3.36 תושבים לקילומטר רבוע, ולמרות שהיא כפולה בגודלה מקליפורניה, שמאכלסת יותר מ-39 מיליון תושבים, בנמיביה מתגוררים רק 2.7 מיליון תושבים. הסיבה לצפיפות הנמוכה היא גודלו של מדבר נמיב, המשתרע על פני 1,900 קילומטרים לאורך החוף, כשבממוצע בנמיביה יורדים רק 2 מ"מ של גשם בשנה. בנוסף, זרמים קרים מאנטארקטיקה פוגעים בחוף החם ויוצרים ערפל כבד, מה שמקשה על ייבוא דרך הים. מסיבה זו ניתן לראות בנמיביה מדינה שלמעשה חסרת חוף.

מונגוליה

עמק אורחון מונגוליה (צילום: Wolfgang Zwanzger, shutterstock)
מזג האוויר יכול להיות קיצוני. מונגוליה|צילום: Wolfgang Zwanzger, shutterstock

מונגוליה היא אחת מהמדינות המדהימות למי שמעוניין לטייל במדינה מרהיבה עם צפיפות אוכלוסין נמוכה. במדינה, הממוקמת במרכז אסיה, יש רק 2.2 תושבים לקילומטר רבוע. מונגוליה כפולה בגודלה מטקסס, אך יש לה רק 3.5 מיליון תושבים, פחות מכפי שיש בסקוטלנד. ישנן מספר סיבות לריקנות הזו: היא ממוקמת במרחק של כ-700 קילומטרים מהאוקיינוס הקרוב, וכ-90 אחוזים משטחה מורכב מערבות גבוהות או מדבריות. כתוצאה מכך, המדינה חווה טמפרטורות קיצוניות, במיוחד חורפים קרים וארוכים. בנוסף, רבים מהתושבים האתניים שלה חיים למעשה בשטחים של רוסיה או סין ולא במונגוליה עצמה.

>> יקום מקביל: נחתנו במדינה שלא דומה לשום מקום שהכרנו עד היום