חופים מדהימים, תרבות עשירה, אוכל טעים ואנשים חמים – בטיסה ישירה קצרה של כשעה וחצי חיכה לנו בזרועות פתוחות גן העדן היווני כרתים, הגדול שבאיי הרפובליקה ההלנית. האי הים-תיכוני עולה מחדש על המפה של התיירים הישראלים וצפוי להיות היעד החם בעונת התיירות הקרובה, בייחוד אחרי התקררות היחסים בין אנקרה לירושלים. יצאנו לבדוק ארבעה מלונות ואתרים מומלצים רגע לפני שכולכם תהיו שם.

> המדריך המלא למטייל בכרתים

נתחיל מהסוף: המלונאים בכרתים מצפים מאוד לנחשול של מבקרים מישראל, חלקם גם סיפרו לנו שערכו התאמות מיוחדות לשם כך בכל הנוגע לכשרות ולאבטחה, בפרט אחרי שפחתה תנועת התיירים לאי מרוסיה ומאוקראינה. כל הכרתאים שפגשנו, אם באתרי התיירות ואם באופן אקראי בדרכים ובשווקים, דאגו שאנחנו הישראלים נרגיש בטוחים ורצויים. הרבה מהם הביעו אמפתיה כלפינו והתעניינו ביום-יום שלנו. עוד התברר לנו שעברית היא ממש לא שפה שצריך להצניע באי, להבדיל ממקומות רבים אחרים ביבשת בתקופה הזאת.

אין צורך לתכנן חופשה ארוכה במיוחד – אפילו סוף שבוע קצר, או אם תרצו גם ביקור של ארבעה ימים, יכול להספיק כדי להיטען באנרגיות חדשות ולחזור שזופים.

מלון  (צילום: אור שפירא)
באי מצפים מאוד לנחשול של ישראלים. מלון ווינדהאם|צילום: אור שפירא

את הסיור שלנו באי ערכנו ברצועת החוף בקו הרוחב של הבירה הרקליון, שם נוחתים רוב הישראלים (נמל התעופה הגדול האחר נמצא בחאניה, כ-120 ק"מ מערבה). האי עצמו מחולק לארבעה מחוזות: הרקליון ולאסיתי ממזרח, ורתימנו וחאניה ממערב.

מקומות ואטרקציות

ספינלונגה (Spinalonga)

אל אי המצורעים המפורסם – מבצר ונציאני מהמאה ה-16 שאכלס במאה שעברה את מי שנדבקו במחלה התנ"כית טרם פותח הטיפול בה – תוכלו להגיע בשיט מאורגן או עצמאי. הדרך לשם יכולה להיות חוויה מרהיבה כשלעצמה, וכדאי ללבוש בגד ים למקרה שתספיקו בעגינה בחצי הדרך לטבול בים הטורקיז בקפיצה מהאונייה. אחרי הליכה של שעה בסמטאות האי אפשר להמשיך בשיט של כחצי שעה לכפר הדייגים אלונדה (Elounda) – שקנה את המוניטין שלו ביושר, שכן אנשיו מחמירים מאוד בכל הקשור לתנאי הגידול של בעלי הזימים ואיכות המים – ומשם לחוף הרביצה היפהפה קולוקיתה (Kolokytha).

ספינלונגה בדרך לאי (צילום: אור שפירא)
אפשר לעגון ולטבול. בדרך ל"אי של סופיה" (אי המצורעים), הסמוך לאגיוס ניקולאוס|צילום: אור שפירא

ספינלונגה - כאן גרו מצורעים עד תחילת שנות ה-50 (צילום: אור שפירא)
בבקתות האלה גרו מצורעים עד תחילת שנות ה-50. הנאצים חששו שיידבקו ולא פלשו אל האי. ספינלונגה|צילום: אור שפירא

משפחת ליראקיס (Lyrakis Family)

כיאה לאי שרוב כלכלתו מבוססת על חקלאות (זיתים, ענבים, הדרים, צאן), בתי הבד בו הם חלק מההוויה והחוויה. משפחת ליראקיס תשמח לארח אתכם חינם לסיור לא ארוך מדי בבית הבד שברשותה (מאז 1975), הכולל טעימות של זיתים ושמנים ואפשרות לקנות שמן ומוצריו בהכנה מקומית. ואם אתם כבר שם, אל תוותרו על ערב זוגי או משפחתי מעולה, במחיר נוח, של בופה עשיר מול להקת נגנים ורקדנים. בשלב מסוים הם גם יזמינו אתכם למעגל ההרקדה וייתנו לכם לשבור צלחות. (אתר, מפה)

טברנת ליראקיס - אוכלים ביוונית וברקע ריקוד עממי (צילום: אור שפירא)
האוכל יווני, הריקודים עממיים והצלחות לא מסיימות את היום שלמות. הטברנה של משפחת ליראקיס|צילום: אור שפירא

Palm Beach Club, חרסוניסוס

מועדון-מסעדה על קו החוף השוקק של עיירת החוף הסמוכה לבירה, שהייתה כפר דייגים קטן והפכה למעצמת תיירות מקומית עד השעות הקטנות של הלילה. אחרי סיור בטיילת על שפת הים, מקום ער וצעיר, תוכלו להמשיך למתחם פאלם ביץ' קלאב, שם יש ברים, קוקטיילים יצירתיים, רחבת ריקודים ודיג'יי אנרגטי ברחבה פתוחה תחת שמי האי. (אתר, מפה).

חרסוניסוס - טיילת על שפת הים ואת הלילה אפשר לסגור בבר (צילום: אור שפירא)
טיילת ערה על שפת הים – ואת הלילה אפשר לסגור בקוקטייל. חרסוניסוס|צילום: אור שפירא

הרקליון

זרקו את עצמכם למזרקת מורוסיני (Krini Morosini), עורק המסחר הראשי בבירה, ומשם תנו לרגליים שלכם לבחור כל כיוון: מדרחובים רבים של קניות בזול, אופנה ומותגים, אוכל, פראפה ומאפה, ללא תנועת כלי רכב; מצודה ונציאנית על הים ששימשה להדיפת הטורקים (ובה תותחים, חללי מלאכה והרבה פינות צילום על רקע צריחים ומטוסים שממריאים); אתר ההנצחה המטופח של הוגה הדעות והסופר ניקוס קאזאנצאקיס הצופה על העיר מגובה; רחובות שקטים מעוטרים איורי קיר; כנסיות קטנות כגדולות, מונומנטים ואתרי ארכיאולוגיה, תרבות ומורשת. כמו בכל עיר תיירות גדולה כדאי לחמוק באלגנטיות מאותם בדרני רחוב שאולי יעוטו עליכם. את הקניות מומלץ לעשות ביום האחרון, לפני החזרה לנמל התעופה.

הרקליון - מצודה ונציאנית בשני מפלסים (צילום: אור שפירא)
למה לבחור בין שופינג לסלפי במצודה ונציאנית על הים אם אפשר גם וגם? הרקליון|צילום: אור שפירא

הרקליון - לכו לאיבוד בסמטאות הסמוכות (צילום: אור שפירא)
התחילו במזרקת מורוסיני ותנו לעצמכם ללכת לאיבוד בסמטאות הסמוכות. הבירה הרקליון|צילום: אור שפירא

איפה מומלץ לישון בכרתים?

ארבעת הריזורטים שהתארחנו בהם מותאמים מאוד למשפחות ולזוגות, כולם מארחים במתכונת "הכל כלול" ומקיימים את ההבטחה כהלכתה. מדובר במקומות רחבי ידיים, לחלקם רצועת חוף פרטית, ואפשר להעביר את השהייה כמעט בלי לצאת מהם. כל המחירים שלפניכם הם לאדם בהרכב של זוג ושני ילדים בחדר, לשלושה לילות על בסיס "הכל כלול", דרך חברת השטיח המעופף – שמטעמה התארחנו. המחירים כוללים טיסה ישירה לכרתים הכוללות כבודה (מזוודה לבטן המטוס וטרולי לכל נוסע), הסעה הלוך ושוב, שירות ונציגים מקומיים דוברי עברית שיקדם את פניכם עם הנחיתה.

Fodele Beach & Water Park Holiday Resort

עם רצועת חוף חולית פרטית ורחבה ופארק מים לכל הגילים ששופץ בהשקעה גדולה והפך לגולת הכותרת שלו, מלון פודלה, שיושב על צלע הר במרחק חצי שעה נסיעה מערבה מנמל התעופה, מחכה לנו הישראלים – על 400 חדריו המרווחים ושלוש מסעדותיו. לחדר האוכל שתבחרו כדאי לכם להגיע רעבים, כי יש המון טעמים וצבעים. אם החדר שלכם בגובה ההר התלול, רכבת המלון תאסוף אתכם מרחבת הכניסה למעלה מגלשות המים המתוחזקות או לסוויטות המרוחקות יותר, עם בריכות שחייה פרטיות או ג'קוזי. בייחוד למשפחות עם עגלות מומלץ לבחור חדר קרוב להתרחשויות. יש פעילויות בריכה לילדים, נפרדות מבריכות המבוגרים, חדר משחקי מחשב, חדרי כושר ועיסוי וברי שתייה וחטיפים על החוף. (מפה)

המחיר: מ-679 דולר

מלון פודלה - רכבת על גלגלים תיקח אתכם לפארק המים (צילום: אור שפירא)
רכבת על גלגלים תיקח אתכם לפארק המים. מלון פודלה שעל צלע ההר|צילום: אור שפירא

מלון פודלה - בריכות נפרדות לבוגרים ורצועת חוף פרטית עם בר (צילום: אור שפירא)
בריכות נפרדות לבוגרים ורצועת חוף פרטית עם בר. מלון פודלה|צילום: אור שפירא

מלון פודלה - ים טורקיז (צילום: אור שפירא)
"ים כחול ושמיים, כפר ירוק בין ערביים". מלון פודלה|צילום: אור שפירא

Wyndham Grand Crete Mirabello Bay

למלון הזה, שמכיל למעלה מ-300 חדרים, סוויטות ובונגלוס (ב-55 מהם בריכה או ג'קוזי פרטיים), יש מפרצון פרטי, חוף ומרינה, פינות שיזוף, בריכות מופרדות לפי גילים, מיטות זוגיות צפות על בריכות שמשקיפות לים, מתחמי יוגה, סרטים באוויר הפתוח, צלילה, סקי מים, סירות משוטים, חדר אוכל המשקיף פנורמית אל הים. מי שמתאכסן בקומות הגבוהות של המבנה המרכזי (שש בסך הכל) נהנה מנוף מרגיע: ים, ספינות עוגנות ואיים טובלים בכחול-כחול; מי שהולך על הסוויטות הפרטיות מרוויח חוויה מפנקת מעולם אחר. המלון, מרשת זאוס, קרוב מאוד לעיר הנמל אגיוס ניקולאוס, שם אפשר לטייל לצד אגם ווליסמני המלאכותי, המוקף בתי קפה וטברנות – ולתפוס שיט לספינלונגה. (מפה)

המחיר: מ-599 דולר

מלון Wyndham  (צילום:  יחצ)
מלון ווינדהאם שעל מיראבלו, המפרץ הגדול ביותר באיי יוון|צילום: יחצ

ווינדהאם - חלקת הסוויטות (צילום: אור שפירא)
חלקת הסוויטות. מלון ווינדהאם|צילום: אור שפירא
מלון ווינדהאם - סתלבט ושיזוף (צילום: אור שפירא)
סתלבט ושיזוף. רצועת החוף הפרטית של ווינדהאם|צילום: אור שפירא
מלון ווינדהאם (צילום: אור שפירא)
חדר בקומה 6 של מלון ווינדהאם|צילום: אור שפירא

מלון ווינדהאם - נוף (צילום: אור שפירא)
איים טובלים בכחול-כחול. מלון ווינדהאם|צילום: אור שפירא

Minos Imperial Luxury Beach Resort

אחת ההפתעות היותר נעימות שלנו באי הייתה האירוח באימפריה של מינוס, בעלי המלון, דמות צבעונית ואוהב-ישראל לא קטן, צעיר בעשור השמיני לחייו, שלא נח לרגע והראה לנו כמעט כל סוויטה (כמאה מהן מכילות בריכה פרטית או ג'קוזי) וחדר (יש כ-340 בסך הכל, פרוסים על מרחב עצום), בריכה (יש שבע), תלולית דשא, מטבח (מכל לאום בערך) וכיוון אוויר בחלום שהוא יוצרו ובוראו: אבני שיש עוטפות כל חלל פנים ממסד עד הטפחות, בעיצוב שמגרה את העין (בגוונים בהירים או חמימים-מינואיים). את המקום מקיפים מזח, בריכות, גנים וטרסות, שני חופים פרטיים על שפת הים האגאי, פינות סתלבט, מזרקות ומה לא. המלון בפינה מעט מבודדת מסביבתו, מרחק 45 דקות מנמל התעופה, 20 דקות נסיעה ממאליה ו-20 דקות הליכה מכפר הדייגים מילאטוס. מצד שני, המתקנים והמרחבים בו מייתרים כמעט לגמרי יציאה החוצה. (מפה)

המחיר: מ-499 דולר

מינוס - מלון על טהרת השיש (צילום: אור שפירא)
על טהרת השיש. מלון מינוס אימפריאל|צילום: אור שפירא

מינוס - מיטת שיזוף בבריכה (צילום: אור שפירא)
מיטות שיזוף בבריכה בסוויטה. מינוס אימפריאל|צילום: אור שפירא

מינוס - כדי להיכנס לסוויטה תצטרכו לדלג על אבנים (צילום: אור שפירא)
כדי להיכנס לסוויטה תצטרכו לדלג על אבנים. מינוס אימפריאל|צילום: אור שפירא

Atlantica Caldera Palace

אל החדר הבא שלכם יש סיכוי שתשחו: במרחק חמש דקות הליכה מכפר אנאליפסי, שמונה דקות נסיעה מחרסוניסוס ומול חוף ליטוס הציבורי הפונה צפונה, נמצא המלון הבא, שפתח לפנינו את שעריו לקול נגינת סקסופון מרגיע במבואה. כמה מהחדרים בו (יותר מ-400 בסך הכל) כוללים אמבט-ג'קוזי וגישה ישירה לבריכה, באחרים מרפסת רחבה או טרסה. עוד במקום: בריכות, מגרשי כדורגל, כדורעף וטניס, קליעה בחץ וקשת, ביליארד, מתחם כושר, מרכז משחקים לילדים, מגלשות מים, ספורט מים ומתחם ספא וסאונה מושקע (בשני האחרונים ייתכנו דמי כניסה). במרחק רבע שעה נסיעה משם יש טברנה עם בשר טוב והרקדה. (מפה)

המחיר: מ-599 דולר

אטלנטיקה  (צילום: אור שפירא)
מלון אטלנטיקה, סמוך לחוף הים הציבורי|צילום: אור שפירא

אטלנטיקה - אפשר לשחות לחדר (צילום: אור שפירא)
גישה ישירה לבריכה. מלון אטלנטיקה|צילום: אור שפירא

אטלנטיקה  (צילום: אור שפירא)
חדרים מרווחים שמחכים לארח ישראלים. מלון אטלנטיקה|צילום: אור שפירא

הכותב היה אורח של חברת השטיח המעופף