וייטנאם היא פנינה בדרום מזרח אסיה, שמשלבת יופי טבעי ומורשת תרבותית עשירה. מהרחובות ההומים של האנוי ועד לנופים השלווים של מפרץ הא לונג, הארץ הזו ידעה מהפכים, מלחמות וסכסוכים, אבל תמיד ידעה לשמור על המסורת העתיקה שלה ולהתגבר על המשברים.

ההיסטוריה של וייטנאם נמתחת אלפי שנים אחורה, ווהיא  הושפעה מתרבויות רבות, כולל סינית, צרפתית ואמריקאית. את כל התרבויות האלה עדיין אפשר להרגיש ברחובות ובכפרים של המדינה היפהפייה, ובמטבח העשיר שלה. הזוגות של "המירוץ למיליון" נחתו בארץ המסתורית הזו, והגיע הזמן שגם אנחנו נכיר כמה מהסודות המרתקים שלה. 

>> יש כאן אווירה מושלמת: בעיר האירופית הזו יש יותר בירה ממים

>> קשה להאמין: במדינה הזו חיים יותר מכל השאר

>> עבר קשה: למדינה היפה הזו יש היסטוריה אפלה

ארץ של גיוון

וייטנאם אישה ותינוק (צילום: Suriya99, shutterstock)
וייטנאם מלאה במגוון אתני שמשתלב היטב יחדיו|צילום: Suriya99, shutterstock

וייטנאם ידועה בגיוון האתני המרשים שלה. ישנן 54 קבוצות אתניות מוכרות במדינה, כל אחת עם מסורות, שפות ותרבויות ייחודיות משלה. בין הקבוצות, בני ה"קין" מהווים את הקבוצה האתנית הגדולה ביותר, כ-85 אחוזים מהאוכלוסייה. הקהילות ההמונג, הטאי והדאו, לדוגמה, תורמות לפסיפס התרבותי של וייטנאם, ומציגות בגדים מסורתיים, מוסיקה ופסטיבלים שמשתנים מאזור לאזור.

אגדת הדרקון

וייטנאם טקס דרקון (צילום: Tuleyhcm, shutterstock)
הוויטנאמים מאמינים שהם ילדיהם של פיה ודרקון|צילום: Tuleyhcm, shutterstock

על פי האמונה הוייטנאמית, הוייטנאמים הם צאצאים של דרקון ופיה. האגדה מספרת שמלך הדרקון, לאק לונג קואן, נישא לפיה אאו קו, ולזוג נולדו 100 ילדים. כאשר הגיע זמנם להיפרד, לאק לונג קואן לקח 50 מהילדים לים ואאו קו לקחה את ה-50 האחרים להרים. הסיפור המיתי הזה מסמל את האחדות והכוח של הוייטנאמים, ומגלם את מהות המורשת התרבותית שלהם.

המערה הגדולה ביותר בעולם

 וייטנאם מערת הנג סון דונג (צילום: kid315, shutterstock)
יש לה מערכת אקולוגית משלה. מערת סון דונג|צילום: kid315, shutterstock

בעומקו של הפארק הלאומי פהונג נהא-קה באנג (Phong Nha-Ke Bang) שוכנת מערת סון דונג (Son Doong), המערה הגדולה ביותר בעולם לפי נפח. אורכה של המערה העצומה הוא למעלה מ-8 קילומטרים והיא מכילה מערכת אקולוגית משלה, כולל נהר ויער. עם נטיפים ותצורות טבע מרהיבות, היא מספקת חוויה יוצאת דופן למטיילים אמיצים וחובבי מערות.

מולדת הקפה הוייטנאמי

קפה וייטנאם (צילום: gracethang2, shutterstock)
סצנת הקפה של וייטנאם מיוחדת במינה. קפה וייטנאמי|צילום: gracethang2, shutterstock

אחרי ברזיל, וייטנאם היא יצואנית הקפה השנייה בגודלה בעולם. ייצור הקפה, שהגיע למדינה על ידי השלטון הצרפתי, גדל באופן משמעותי לאחר סיום מלחמת וייטנאם. עם זאת, מה שבאמת ייחודי הוא ה"קפה ביצה", משקה פופולרי המשלב קפה רובוסטה (סוג קפה שמקורו ממערב אפריקה) חם עם תערובת שמנת של חלמונים מוקצפים, סוכר וחלב מרוכז, מה שהופך את סצנת הקפה של וייטנאם למיוחדת במינה. מלבד קפה הביצה המפורסם, וייטנאם מפורסמת גם ב"קפה סמור", הכולל בין היתר את תוצרי תהליך העיכול סמורים, והוא מדורג בין 10 סוגי הקפה היקרים ביותר בעולם. הקפה חשוב כל כך לחיי הוייטנאמים שיש אפילו מוזיאון המוקדש רק לו בבירה האנוי.

גן עדן קולינרי

מרק פו וייטנאם  (צילום: structuresxx, shutterstock)
המטבח הוויטנאמי מלא בהשפעות. מרק פו מסורתי|צילום: structuresxx, shutterstock

המסעדות הוייטנאמיות הן תמהיל של טעמים ורכיבים, עם כל אזור שמציע מאכלים מיוחדים לו. הפו (Pho), מרק אטריות ארומטי, הוא כנראה המנה המפורסמת ביותר, אך המטבח הוייטנאמיתי חורג הרבה מעבר לאבן הפינה האהובה הזו: הגוי קון (Gỏi cuốn), ספרינג רול טרי עם דג, ירקות או עוף; לחמניות הבאן מי טרונג (Bánh Mì Trứng), המשלבות גם בגט מהשפעות המבטח הצרפתי; ועד והקום טאם (Cơm tấm, אורז שבור), מנת אורז פופולרית באזור הדרומי של וייטנאם, במיוחד בהו צ'י מין סיטי (לשעבר סייגון). השימוש בעשבים טריים ובאיזון של מתוק, מלוח, חמוץ וחריף מגדירים את המסורת הקולינרית העשירה הזו.

ראש השנה הסיני-וייטנאמי

חג טט וייטנאם ראש השנה (צילום: Scout901, shutterstock)
חג הטט הוא החשוב ביותר בוויטנאם|צילום: Scout901, shutterstock

טט נגוין דאן (Tet Nguyen Dan), או פשוט תט, הוא חג השנה החדשה הסינית-וייטנאמית ומדובר למעשה בחג החשוב ביותר בוייטנאם. החגיגה, הנערכת בסוף ינואר או בתחילת פברואר, מסמלת את הגעת האביב וזו תקופה למפגשי משפחה, כיבוד אבות, והנאה ממאכלים חגיגיים. המנהגים כוללים ניקיון ושיפוץ בתים, לבישת בגדים חדשים ומתן כסף למזל במעטפות אדומות. החג ספוג סמליות ומהווה תצוגה חיה של התרבות הווייטנאמית.

אוקיינוס של אופנועים

אופנועים וייטנאם  (צילום: David Bokuchava, shutterstock)
האופנועים שולטים בכבישי וייטנאם|צילום: David Bokuchava, shutterstock

בערים כמו הו צ'י מין והאנוי, התנועה עשויה להיראות כאוטית, והרחובות מלאים פעמים רבות בים של אופנועים. עם כ-54 מיליון אופנועים במדינה מדובר בצורת התחבורה הנפוצה ביותר. חציית הכביש יכולה להיות הרפתקה בפני עצמה, והמפתח הוא להישאר רגועים ולנוע בקצב עד שמגיעים למדרכה שממול.

היסטוריה של עמידות

מחילות קו צ'י וייטנאם (צילום: Scout901, shutterstock)
נתיירים יכולים לבקר באתרי המלחמה |צילום: Scout901, shutterstock

ההיסטוריה של וייטנאם מסומנת בתקופות של עמידות ומאבק, כולל מאות של שלטון סיני, שלטון קולוניאלי צרפתי ומלחמת וייטנאם העקובה מדם. למרות האתגרים הללו, הוייטנאמים שמרו על תחושת זהות תרבותית ולאומית חזקה עד היום. אתרים כמו מחילות קו צ'י (Địa đạo Củ Chi), המנהרות ששימשו את הגרילה הווייטנאמית ומוזיאון המלחמה שמציעים תובנות על ההיסטוריה הסוערת הזו, בעוד שחידוש אתרים עתיקים כמו משקף את הקשר התרבותי וההיסטורי של העם למדינה.

שתיית יין נחשים

יין נחשים וייטנאם (צילום: Melnikov Dmitriy, shutterstock)
הוויטנאמים מאמינים שהוא מסייע לבריאות. יין נחשים|צילום: Melnikov Dmitriy, shutterstock

שתיית יין נחשים היא נוהג מסורתי בווייטנאם ובכמה מדינות אסיה אחרות, שכן המקומיים מאמינים שיש לו תכונות שמשפרות את הבריאות ואת הגבריות. נחשים שלמים, בדרך כלל ארסיים כמו קוברה, מושרים ביין אורז וייטנאמי. הארס עובר דנטורציה על ידי תכולת האלכוהול הגבוהה, מה שהופך את המשקה הזה לבטוח לצריכה. על פי האמונה המקומית יין הנחשים יכול לשפר את זרימת הדם בגוף ולשפר את כוח הגברא אצל גברים. היין המיוחד נצרך לעתים קרובות באירועים מיוחדים.