בעידן המידע שבו אנו חיים, מיתוסים ומחשבות שגויות על מקומות שונים ברחבי העולם ממשיכים להתפשט כמו אש בשדה קוצים. רבים מאיתנו בטוחים כי הפירמידה הגדולה ביותר נמצאת במצרים או שאסקימוסים חיים באיגלו, אך בפועל המציאות הרבה יותר מורכבת ומרתקת. כל מיתוס משקף לא רק תפיסה שגויה, אלא גם את התרבות וההיסטוריה של היעד המדובר, ועשוי להוביל אותנו לגלות דברים שלא ידענו על העולם שסביבנו.
מעבר למיתוסים המוכרים, ישנן תפיסות רבות שמציירות תמונה לא מדויקת של תרבויות שונות. האם באמת אפשר לראות את החומה הסינית מהחלל? ומה לגבי האמונה שיפן היא מדינה הומוגנית לחלוטין? הגיע הזמן שנגלה את האמת שמאחורי כמה מהתפיסות השגויות והמפורסמות ביותר.
>> לא ביג דיל: אלה האטרקציות הכי אוברייטד בעולם
>> פתחו ת'ראש: 22 עובדות שלא ידעתם על העולם
>> לא רק לגיקים של תעופה: 25 שאלות על מטוסים שכל אחד חייב לדעת את התשובה עליהן
הפירמידה הגדולה בעולם
לעומת מה שכנראה חשבתם עד כה, הפירמידה הגדולה בעולם לא נמצאת במצרים, אלא במקסיקו, ליד העיר צ'ולולה (cholula). הפירמידה לא כל כך בולטת בנוף כמו אלו שבמצרים, אבל עם אורך צד של 450 מטר, היא מכסה שטח הרבה יותר גדול וגם הנפח שלה גדול יותר מהפירמידה המפורסמת של גיזה. עם זאת, המצרית גבוהה יותר.
אסקימואים חיים באיגלו
אסקימואים, שלמעשה נקראים אינואיטים, אינם חיים באיגלו. התושבים הילידים שחיים בחוג הארקטי תמיד התגוררו בבקתות עשויות אבן, עץ או דשא. כשהם בחוץ, הם משתמשים באוהלי יורט או אוהלים אחרים. רק כשאין אפשרות אחרת, וכשהם יוצאים מלמסעות ציד בחורף, אז הם בונים לעצמם איגלו.
ההר הגבוה באירופה
המון בלאן אינו ההר הגבוה ביותר באירופה. סמוך לגבול בין גאורגיה לרוסיה מתנשא הר אלברוס (Elbrus) בגובה 5,642 מטר, ב-835 מטרים מעל המון בלאן. עם זאת, העובדה שהלאברוס הוא הגבוה ביותר באירופה תלויה בעיקר בהגדרת הגבול האירו-אסייתי, כשהיום הוא מצויר לרוב לאורך רכס הרי הקווקז.
איפה יושב פסל החירות?
אם אתם נוסעים לניו יורק כדי לראות את הפסל המפורסם, תחילה עליכם לעלות על ספינה. ה"ליידי ליברטי" ניצבת באי ליברטי, כיום מובלעת בשליטת הממשל הפדרלי האמריקאי. לפני שהוקם שם פסל החירות, האי היה בכלל שייך למדינת ניו ג'רזי, המדינה השכנה של העיר ניו יורק.
אגודל מורם – טוב ורע
אגודל מורם הוא אחד האימוג'ים הפופולריים ביותר וברחבי העולם הוא מובן כאישור או שהוא מבטא מחווה של "כל הכבוד". אז מתברר שלא בכל העולם: במדינות רבות הרמת אגודל נחשבת למחווה מגונה – למשל ברוסיה, יוון, צרפת ואוסטרליה.
מי זה בן הגדול?
האתר המפורסם ביותר בלונדון נקרא "ביג בן"? לא ממש. באופן רשמי, ביג בן הוא רק שמו של הפעמון הגדול ביותר במגדל המפורסם של ארמון וסטמינסטר, בו יושב הפרלמנט הבריטי. רשמית, המגדל כולו נקרא מאז 2012 "מגדל אליזבת" – לכבוד המלכה אליזבת השנייה שהלכה לעולמה עשור לאחר מכן. קיים ויכוח על מקור השם "בן", כאשר יש אנשים המאמינים שהוא נקרא על שם המתאגרף בנג'מין קאונט, שהיה אלוף אנגליה במשקל כבד. אחרים מאמינים שהפעמון הגדול נקרא על שמו של סר בנג'מין הול, שפיקח על התקנת הפעמון הגדול.
המפלים החזקים ביותר בעולם
האם מפלי הניאגרה הם המפלים החזקים ביותר בעולם? זה תלוי למה מתכוונים כשחושבים על עוצמה. בגובה 60 מטר, מפלי הניאגרה נמוכים למדי בהשוואה למפל אנחל בוונצואלה, המתחיל בגובה של כמעט 1,000 מטר. מפלי יוסמיטי בארה"ב מתנשאים לגובה של 700 מטר, ובמפלי האיגואסו בדרום אמריקה ובמפלי ויקטוריה באפריקה יש יותר מפי שניים יותר מים ממפלי הניאגרה. מבחינת עוצמת זרימת המים, מפלי מורצ'יסון באוגנדה נחשבים לחזקים ביותר בעולם.
סהרה הוא מדבר החול המושלם
הסהרה הוא מדבר החול המושלם ביותר בעולם. לפחות זה מה שהתמונות המרשימות של דיונות חול אין-סופיות גורמות לרובנו להאמין. במציאות, מדבר הסהרה מורכב בעיקר מאבן, סלע וחצץ, והדיונות המפורסמות שלו מהוות פחות מ-20 אחוז ממנו. למעשה, הדיונות הגבוהות בעולם נמצאות בנמיביה וגובהן מעל 350 מטר. לפי מקורות אחרים, דונה פדריקו קירבוס בארגנטינה היא דיונת החול הגבוהה ביותר בגובה של יותר מ-1,200 מטר.
האפקט של משולש ברמודה
אחד המיתוסים הפופולריים בעולם מדבר על כך שספינות וכלי טיס נעלמים בצורה מסתורית במשולש ברמודה שבצפון האוקיינוס האטלנטי. את המיתוס שניתן לייחס לכתבות עיתונים ומגזינים אמריקאים משנות החמישים, בחנו אינסוף מחקרים אמינים של גופים כמו משמר החופים האמריקאי וחוקרים ומדענים שלא מצאו הוכחות למספר לא פרופורציונלי של היעלמויות בתוך תחום משולש ברמודה, רק הרבה דיווחים לא מדויקים, מוגזמים ויצירתיים.
קתדרלה צבעונית – סיפור קודר
את קתדרלת סנט וסילי שבמוסקבה הורה לבנות איוון האיום לציון כיבוש קאזאן ב-1552. על פי האגדה, לאחר שנבנתה הקתדרלה הצבעונית, איוון עיוור את האדריכלים שלה כדי שלעולם לא יתכננו מבנה יפה כמו זה. למרות המיתוס הרווח, העובדות מוכיחות שאותם אדריכלים שתכננו את סנט וסילי בנו אחר כך מבנים נוספים, ואפילו תכננו הרחבה לקתדרלה שרשומה כיום כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.
ביפן יש רק יפנים
לעיתים קרובות יפן נחשבת למדינה ההומוגנית ביותר בעולם, ורבים חושבים שהיא למעשה מורכבת מקבוצה אחת בלבד, וכי מדובר במדינה היחידה בעולם שהיא מונו-אתנית. אבל ביפן חיים כמה מיעוטים אתניים שמהווים יחדיו כאחוז אחד מכלל האוכלוסייה, ובהם גם הריוקיואנים, הילידים של איי ריוקיו, ארכיפלג הממוקם בין יפן לטייוואן. יש להם תרבות, שפה, דת והיסטוריה מובחנות, נפרדות מאלה של יפן היבשתית.
החומה הסינית מגיעה לחלל
נסיים באחד המיתוסים המפורסמים בעולם: אפשר לראות את החומה הסינית מהחלל החיצון. אז לצערנו לא, אי אפשר לראות את החומה העצומה ממרחק שכזה. למרות שהחומה הסינית מייצגת את אחד מפרויקטי הבנייה הגדולים בהיסטוריה, מתברר שהחומה לא גדולה מספיק כדי שייראו אותה מהחלל, נקודה שהובהרה ב-2003 על ידי יאנג ליווי, אחד מהאסטרונאוטים של סין עצמה, ואדם שבהחלט ידע היכן להסתכל. ממשלת סין נשבעה שתסיר את המיתוס הזה מכל ספרי הלימוד של התלמידים במדינה.