יוון היא אחת המדינות המתוירות בעולם, ובצדק – היא בורכה בשילוב המושלם בין היסטוריה בת אלפי שנים לנופים מרהיבים, לאקלים שטוף שמש ולאוכל משובח. המדינה מארחת מדי שנה מעל שלושים מיליון תיירים שגודשים בעיקר את האיים הציוריים ונהנים מהאווירה הים-תיכונית.

היוונים אמנם ידועים כאנשים נינוחים ומכניסי אורחים, אבל יש כמה המלצות שכדאי להביא בחשבון לפני שאתם מתכננים את הגיחה הבאה שלכם אל מדינת האיים, וגם כמה דברים שחשוב מאוד להימנע מהם – הידעתם, לדוגמה, שאם תניפו את כף היד במחווה של "עצור" כשחמש האצבעות פרושות, כל יווני יחשוב שעשיתם לו אצבע משולשת? כן, קוראים לזה מוּנצה (mountza). מותר כמובן לנופף למישהו לשלום, אבל לא לתקוע את כף היד שלכם בפרצוף שלו. אבל בואו נגלה עוד כמה דברים שיוונים פשוט לא עושים.

אוכל ומשקאות

המטבח היווני טעים, פשוט ובריא, והוא ודאי לא זר לחיך הישראלי, אבל גם כאן מסתבר שנשארו לנו כמה דברים שכדאי ללמוד, ובעיקר לא לעשות.

ליפול למוכר ולא לצאת מאזור הנוחות

יוון טברנה (צילום: Symeonidis Dimitrios, shutterstock)
נסו לצאת מהמוכר והידוע באוכל|צילום: Symeonidis Dimitrios, shutterstock

המטבח היווני הוא הרבה יותר מגירוס (ביוונית יש לומר יִירוֹס), סופלאקי, מוסקה או סלט יווני עם גבינת פטה, אז אל תסתפקו בכל ארוחה רק במנות המוכרות, נסו לגוון והזמינו מיני מאפים טעימים, דגים טריים, לביבות קישואים, עגבניות ממולאות, בשר ציד, פסטיציו (Pastitsio; מעין לזניה יוונית) או נקניקים מסורתיים. היוונים מכינים מטעמים גם מאברים פנימיים ואפילו מפרחי בר שהם מקפיצים במחבת עם שום ועולש ומגישים כמאזטים, כך שמומלץ להרחיב את הרפרטואר.

חוץ מזה, כשאתם מטיילים באתונה, השתדלו להתרחק מאזורים מתוירים ועתירי מלכודות תיירים כמו מונסטיראקי (Monastiraki) ולחפש מסעדות אותנטיות בשכונות כמו קוקאקי (Koukaki)  הקרובה לפלאקה, או אקסרכיה (Exarcheia).

להתלונן על כמות השמן באוכל

אוכל יווני (צילום: Nadir Keklik, shutterstock)
באוכל היווני יש שמן - וככה אוכלים אותו|צילום: Nadir Keklik, shutterstock

כן, יוונים נוטים להשתמש בהרבה שמן בעת ​​הבישול. למעשה, יווני ממוצע צורך מעל עשרים ליטר שמן זית בשנה. זה נשמע הרבה, אבל בשמן זית יש נוגדי חמצון רבים ונאמר שהוא אחד המקורות הטובים ביותר לשומן בלתי רווי. מכיוון שהתזונה היוונית מורכבת בעיקר מירקות, כמות השמן מאוזנת עם כמות שהם אוכלים. ואל תשכחו ששמן הזית הוא אחת הסיבות העיקריות לכך שהאוכל היווני כל כך טעים, אז אם אתם חוששים מהקלוריות, תזכירו לעצמכם שתמיד נשאר קצת שמן בצלחת, אתם לא באמת צורכים את הכול.

להשאיר טיפ גבוה או לא להשאיר בכלל

מסעדה ביוון (צילום: Laurence Berger, shutterstock)
אל תשאירו טיפ גבוה מדי, אבל תשאירו|צילום: Laurence Berger, shutterstock

ביוון לא נהוג להשאיר טיפ של 20 אחוז (כמו בארצות הברית שבה תרבות הטיפים יצאה משליטה), אבל מצד שני זה גם לא מקובל וגם לא מנומס לא להשאיר כלום. המקומיים נוהגים לעגל את החשבון או להשאיר 2-3 אירו כטיפ, אלא אם כן מדובר במסעדה יוקרתית יותר, אז נהוג להשאיר בסביבות 10 אחוזים.

לצאת לארוחת ערב מוקדם

מסעדה בקוס יוון  (צילום: pisaphotography, shutterstock)
אם תצאו מוקדם מדי למסעדה תמצאו את עצמכם לבד|צילום: pisaphotography, shutterstock

כמו כל עמי אגן הים התיכון, גם היוונים אוכלים מאוחר, אז אל תתייצבו במסעדה כבר בשש בערב, אלא אם כן אתם רוצים לשבת בה לבד – כי המקומיים רק יתחילו להגיע בסביבות תשע, וימשכו את הארוחה גם כמה שיותר. היוונים אוהבים לחלוק מנות, וליהנות אל תוך הלילה מארוחה נינוחה שמלווה בכמה כוסות של אוזו.

אגב, ידעתם שבטברנות רבות (במיוחד בכפרים ובעיירות הקטנות) אין צורך להזמין קינוח? במסעדות רבות נהוג להגיש לסועדים קינוח קטן על חשבון הבית אחרי שתבקשו חשבון, בדרך כלל פירות, גלידה או מאפה קטן.

אטרקציות

יוון היא מדינה גדולה, ויש בה הכול: הרים ירוקים וים כחול, ערים סואנות וכפרים שהזמן עצר בהם מלכת, אתרי עתיקות ומוזיאונים וגם טבע בתולי. כל המגוון העצום הזה עלול גם לבלבל, אז מה כן כדאי לעשות? להתמקד רק באזור אחד (או באי אחד), להקדיש לו את הכבוד הראוי לו, ובעיקר לא למהר לשום מקום, כי ביוון החיים מתנהלים סיגה סיגה. אבל רגע, מה לא כדאי לעשות?

לדלג רק בין איים מוכרים

שקיעה סנטוריני תיירים  (צילום: ARIS OIKONOMOU, getty images)
לא חובה ללכת לכל האיים שכולם הולכים אליהם. סנטוריני|צילום: ARIS OIKONOMOU, getty images

יש ביוון 227 איים מיושבים, כך שתוכלו לראות הרבה יותר ממיקונוס וסנטוריני. כאמור, תחשבו מראש מה מתאים לכם – אם אתם בקטע של נופש, יש איים קטנים כמו קוס שמתאימים למשפחות, איים שקטים וציוריים כמו פארוס או פקסוס, ואם אתם ממש רוצים להתבודד, ישנו גם האי קימולוס.

אם אתם רוצים גם לטייל, יש איים גדולים כמו כרתים שאפשר לחרוש במשך שבועות, או שתוכלו לגלות בכלל את היבשת ולטייל באזור הפלופונס שממערב לאתונה, לעלות צפונה לחצי האי פיליון או לזגוריה, ולהגשים את החלום ההוא של ביקור במטאורה. ואם תרצו לשלב בין חוויה עירונית לבטן גב, טוסו לסלוניקי והמשיכו משם אל שלוש האצבעות של חצי האי חלקידיקי. בקיצור, תגוונו.

לבקר באתרי עתיקות בצהריים

אקרופוליס אתונה אוגוסט 2023 (צילום: Milos Bicanski , getty images)
לא כל כך כדאי לעלות לכאן בשיא החום. האקרופוליס, אתונה|צילום: Milos Bicanski , getty images

לטפס אל מרומי האקרופוליס בשעות הצהריים של אוגוסט זו טעות גדולה. כל מקומי יודע שלא מבקרים באתרים ארכיאולוגיים בשיא החום, כי ההגעה לשם עלולה להיות מפרכת ורוב האתרים עצמם אינם מוצלים בשום צורה. העדיפו תמיד לבקר בהם בשעות הבוקר המוקדמות או לקראת שעות הערב, כשהטמפרטורה נוחה יותר. בכלל, כמו בספרד ובאיטליה, גם ביוון נהוג לנצל את שעות הצהריים לסייסטה במזגן, ואז לצאת שוב בערב.

להסתמך על כרטיסי אשראי בלבד

רודוס יוון חנויות (צילום: Littleaom, shutterstock)
כדאי לקחת גם מזומן ולא רק אשראי. רודוס|צילום: Littleaom, shutterstock

אם אתם יוצאים לשופינג, אל תסמכו רק על כרטיס האשראי או על תשלום מהנייד. על פי חוק, המוכרים ביוון נדרשים אמנם להחזיק מסוף לתשלום בכרטיסי אשראי, אבל זה לא תמיד קורה. לכן, הצטיידו מראש בסכום כסף מסוים, במיוחד כשאתם יוצאים לשוקי אוכל ופשפשים, או מטיילים באיים הקטנים יחסית או בכפרים זעירים שנמצאים מחוץ למסלול השחוק. שם תגלו לא פעם שעדיין מצפים לתשלום במזומן, גם בטברנות וגם בחנויות המזכרות.

תחבורה

גם אם תטיילו ברכב שכור, בשלב כזה או אחר תזדקקו כנראה לתחבורה הציבורית – בין אם זה למטרו או למונית באתונה, או למעבורת ששטה לאי הסמוך. הנה כמה דברים חשובים שכדאי להימנע מהם.

לנסוע במונית ללא מונה

מוניות אתונה יוון (צילום: Frank Fell Media, shutterstock)
תבחרו רק במוניות עם מונה. אתונה|צילום: Frank Fell Media, shutterstock

תיירים רבים נופלים בפח ומסכימים לנסוע באתונה במחיר קבוע מראש, אבל היוונים יתעקשו תמיד על הפעלת מונה. הם יודעים שזו הדרך היחידה להבטיח מחיר הוגן ולהימנע מהונאות. לחלופין, תוכלו להשתמש באובר המקומי (בשונה מאובר העולמי, הנהגים ביוון חייבים להיות מורשים, והנהג שתזמינו יגיע במונית רגילה), או באפליקציות כמו iMove ואחרות.

לאכול או לשתות במטרו

יוון אתונה מטרו  (צילום: Alexandros Michailidis, shutterstock)
אל תשתו או תאכלו במטרו של אתונה|צילום: Alexandros Michailidis, shutterstock

האתונאים גאים מאוד במטרו שלהם. הרכבת התחתית של העיר, ששופצה והורחבה בשנת 2000, נקייה ומסודרת מאוד בהשוואה למקובל בבירות אחרות, משום שהאתונאים למדו לכבד אותה. אם יש מקום אחד שהיוונים נשמעים בו לכללים, זה במטרו. ולכן, הם לעולם לא יאכלו או ישתו על הרציף או בקרון עצמו (מותר לשתות מים, כמובן), ומצפים גם מתיירים לנהוג כמותם.

להזמין כרטיסים למעבורת ברגע האחרון

מעבורת יוון  (צילום: Gagarin Iurii, shutterstock)
את הכרטיסים למעבורת כדאי להזמין מראש|צילום: Gagarin Iurii, shutterstock

למה לסכן את החופשה היוונית הבלתי נשכחת שלכם כשאפשר לחסוך מראש עוגמת נפש? השיט במעבורת בין איי יוון פופולרי ונוח מאוד, אבל כדאי לזכור שבחודשי הקיץ מדובר גם באמצעי תחבורה מבוקשים ביותר, ולפעמים קשה להשיג כרטיסים ברגע האחרון. אז אל תסמכו על אלת המזל הישראלית, זאת שנקראת "יהיה בסדר", השתמשו באתרים כמו Ferryscanner ותוכלו להזמין מושבים בקלות ובנוחות. וטיפ נוסף, אם יש לכם בחירה בין מעבורת איטית של חמש שעות לרחפת מהירה של שעתיים, שלמו קצת יותר ואל תבזבזו זמן חופשה יקר.