מהפסגות המחוספסות של "האלפים הדרומיים" ועד הגבעות הירוקות והמתגלגלות של האי הצפוני, ניו זילנד היא מדינה מרהיבה עם נופים מהיפים ביותר בעולם. בתוך כל היופי שלה מתערבבות היסטוריה ותרבות שמשלבת את הילידים המאורים והמתיישבים, בעלי חיים יחודיים והרבה מאוד כבשים.

ניו זילנד הרחוקה היא לא רק יעד מדהים לטייל בו, היא גם הנקודה האחת עשרה והאחרונה של "המירוץ למיליון", ובמדינה היפהפייה הזו יסיימו הזוגות את המסע שלהם מסביב לעולם. אז רגע לפני שאנחנו נפרדים מהם, בדקנו מה מסתירה הנקודה האחרונה של המירוץ.

חיבור עמוק לארץ

ניו זילנד קווינסטאון (צילום: Iryna Shpulak, shutterstock)
הארץ עם העננים הארוכים באופק. ניו זילנד|צילום: Iryna Shpulak, shutterstock

פירוש השם המאורי של ניו זילנד – אאואטרואה (Aoetaroa) – הוא "ארץ הענן הלבן הארוך". ישנם הסברים שונים לשם זה, רובם מושרשים בסיפורים מאוריים מסורתיים, אך כולם קשורים איכשהו לרעיון שהאופק בניו זילנד מכוסה לעתים קרובות בעננים לבנים ארוכים. המאורים הם בני העם הפולינזי הילידים בניו זילנד. הם הגיעו לשם במספר פעימות של הפלגות קאנו בין 1320 ל-1350 בערך. תרבותם עשירה ומגוונת, עם קשר חזק לארץ, לאבותיהם ולים.

הרבה יותר כבשים מאנשים

כבשים ניו זילנד (צילום: Takuya TOMIMATSU, shutterstock)
יש כאן יותר כבשים מאנשים|צילום: Takuya TOMIMATSU, shutterstock

ניו זילנד היא מדינה שמאוכלסת בדלילות. מבחינה גאוגרפית גודלה קרוב לזה של בריטניה, אך אוכלוסייתה מונה רק 4.47 מיליון (לעומת 64 מיליון בבריטניה). יותר מכך – מספר הכבשים עולה בהרבה על אנשים: על כל אדם בניו זילנד יש בממוצע כשש כבשים; אחד היחסים הגבוהים בעולם.

שם מסובך לגבעה תמימה

גבעת טאומטאפקאטאנגיהנגקואוואווטמטאפוקאיפנואקיטאנאטאהו ניו זילנד (צילום: Michal Durinik, shutterstock)
תנסו להגיד את השם הארוך הזה|צילום: Michal Durinik, shutterstock

עם 85 אותיות "Taumatawhakatangihangaoauauotameteaturipukakapikimaungahoronukupo-kaiwhenuakitanatahu" הוא השם הארוך ביותר למקום שנמצא במדינה דוברת אנגלית. בתרגום גס: "המקום שבו טמטאה, האיש עם הברכיים הגדולות, שהחליק, טיפס ובלע הרים, המכונה אוכל האדמה, ניגן בחליל לאוהביו". המקומיים פשוט קוראים למקום גבעת טאומטה, גבעה בגובה 305 מטר שממוקמת דרומית למפרץ הוק באי הצפוני.

הרחוב התלול בעולם

דנידן ניו זילנד (צילום: RuslanKphoto, shutterstock)
לא קל לעלות או לרדת ברחוב התלול בעולם. דנידן|צילום: RuslanKphoto, shutterstock

בניו זילנד לא רק תמצאו את המקום עם השם הארוך ביותר בעולם, אלא גם את הרחוב התלול ביותר. לפי ספר השיאים של גינס, הרחוב התלול בעולם ממוקם באי הדרומי והוא רחוב בולדווין בעיר דינידין (Dunedin), בשיפוע של 19 מעלות. אתם יכולים לדמיין איך זה לחיות בפסגה של הרחוב?

הקיווי הוא הסמל של המדינה

 ניו זילנד קיווי (צילום: Urban Napflin, shutterstock)
הציפור הקטנה הפכה לסמל של ניו זילנד. קיווי|צילום: Urban Napflin, shutterstock

למה אנשים זורקים את המילה "קיווי" כשהם מדברים על ניו זילנד? ובכן, זה במקרה השם של הפרי הקטן והפרוותי (רוב הסיכויים שהוא גדל בניו זילנד!), ציפור ילידת ניו זילנד וכינוי חיבה לתושבי המדינה. הקיווי היה תחילה רק השם של הציפור הקטנטנה וחסרת המעוף שהפכה גם לסמל המדינה, ורק אחר כך הפך לשם של הפרי כאשר כמה אנשי שיווק הבינו ששמו המקורי – דומדמנית סינית – לא יימכר, ולכן קראו לו על שם הציפור. באיזשהו אופן השם גם הפך לכינוי עבור ניו זילנדים, מה שהופך את כל העניין לאפילו יותר מבלבל.

שלוש שפות רשמיות

אישה מאורית ניו זילנד  (צילום: Yevgen Belich, shutterstock)
השפה המאורית היא שפה רשמית בניו זילנד|צילום: Yevgen Belich, shutterstock

בנוסף לאנגלית ושפת הסימנים, מאורי היא גם שפה רשמית בניו זילנד. 17 אחוזים מאוכלוסיית המדינה הם מאורים ילידיים, ולמרות שנים מסוימות שבהם השפה המסורתית כמעט ונעלמה, היום הם מנסים לשמר אותה. אם אתם עוברים בניו זילנד ורוצים ללמוד עוד על התרבות המרתקת הזו והשפה המיוחדת שלה, ביקור ברוטורואה (Rotorua), עיר מאורית באי הצפוניף, הוא אופציה נפלאה לעשות זאת. את המאורית תמצאו בשלטים, בבתי עסק ואפילו בכסמפומטים.

הראשונות להצביע

אישה ניו זילנד (צילום: Artacke Pictures, shutterstock)
ניו זילנד היא תומכת נלהבת של זכויות נשים|צילום: Artacke Pictures, shutterstock

הפינה הרחוקה הזו בעולם הייתה גם מהמתקדמות ביותר: ניו זילנד הייתה חלוצת זכויות הנשים הרבה לפני מדינות כמו ארה"ב ובריטניה, והייתה למדינה הראשונה בעולם שהעניקה לכל הנשים זכות הצבעה כבר ב-1893. עד היום ניו זילנד נחשבת למדינה שתומכת בנלהבות בזכויות נשים, והיא גם מתגאה בהיותה המדינה הראשונה שבה בשלוש המשרות החשובות ביותר שלה החזיקו נשים זו-זמנית; מ-2001 עד 2006, הלן קלארק הייתה ראש הממשלה, דיים סילביה קרטרייט הייתה המושלת הכללית וסיאן אליאס הייתה השופטת הראשית.

שומרים פה על הטבע

 ניו זילנד שמורת טבע (צילום: trabantos, shutterstock)
שליש מהמדינה שמורת טבע|צילום: trabantos, shutterstock

התמונה הראשונה שעולה לראש כשחושבים על ניו זילנד היא הגבעות הירוקות והיערות המלאים בצמחייה עבותה. אחת הסיבות שהופכות את המדינה הזו לגן עדן טבעי, כמו גם המודעות האקולוגית הגדולה של תושביה, היא העובדה שכ-30 אחוזים מהמדינה נחשבים לשמורה לאומית מוגנת. משמעות הדבר היא שכמעט שליש משטחה של ניו זילנד מוגן מפני פיתוח והפרעות אנושיות, מה שמאפשר לשמר את המערכות האקולוגיות הייחודיות, המגוון הביולוגי והנופים המדהימים שלה.

 הזריחה הראשונה בעולם

גיסבורן ניו זילנד (צילום: Tuari Media, shutterstock)
הזריחה הראשונה בעולם היא כאן. גיסבורן, ניו זילנד|צילום: Tuari Media, shutterstock

גיסבורן (Gisborne), הממוקמת באי הצפוני של ניו זילנד, נחגגת לעתים קרובות כעיר הראשונה בעולם שמברכת את הזריחה בכל יום. מיקומו בחוף המזרחי אומר שהוא פונה ישירות לכיוון השמש העולה, מה שהופך אותו למקום פופולרי לחובבי זריחה וצלמים. תכונה ייחודית זו הפכה את Gisborne ליעד בולט עבור אלה המחפשים לחוות את שחר של יום חדש בסביבה יפה.