בעקבות המלחמה בישראל נוצרה מגמה מפתיעה: תיירים ישראלים טסים ליעדים שנחשבים חדשים תוך הימנעות ממדינות שבשגרה נחשבו למובילות. בסוף החודש שעבר פרסמה חברת Google כי באופן כללי חלה ירידה של 30 אחוזים בחיפושי טיסות של ישראלים. בולטות במיוחד היו טורקיה ומרוקו שחוו ירידה של 75 אחוזים בחיפושי טיסות של ישראלים, אחריהן איחוד האמירויות (ירידה של 50 אחוזים) ודרום אפריקה (ירידה של 25 אחוזים).

אומנם המגמה החלה כבר באוקטובר 2023, אבל היא מורגשת במיוחד עכשיו עם עונת הקיץ והשיא של עונת התיירות. מוקדי תיירות מסורתיים כמו מערב אירופה, שבהם דווחו תקריות אנטישמיות, רשמו ירידה במספר המבקרים הישראלים, ובמקום זאת, מטיילים ישראלים יוצאים ליעדים פחות מוכרים ברחבי מזרח אירופה, דרום אמריקה וחלקים מאסיה.

פראג צ'כיה (צילום: Rostislav Glinsky, shutterstock)
הישראלים מרגישים כאן בטוחים. פראג, צ'כיה|צילום: Rostislav Glinsky, shutterstock

שינוי זה משקף לא רק דאגות ביטחוניות אלא גם רצון לתמוך במדינות בעלות גישות מסבירות פנים לתייר הישראלי. במקומות כמו בודפשט, פראג, וינה וגאורגיה חוו עלייה מטאורית במספר התיירים הישראלים, וגם יעדים באסיה כמו תאילנד. בתוך כך, סוכנויות תיירות במדינות הנהנות ממגמה זו מקדמות באופן פעיל את יעדיהן ומשווקות אותם כבטוחים, מכילים ומעשירים תרבותית עבור מבקרים ישראלים.

הישראלים מעדיפים את היעדים "הצדדיים" – חבל הבלקן מוביל

כאמור, ביעדים שעד המלחמה נחשבו פופולריים, בעיקר במערב אירופה ובצפון אמריקה, נרשמה ירידה במספר המבקרים הישראלים עקב דאגות ביטחוניות ומקרים חוזרים ונשנים של אנטישמיות. במקום זאת, תיירים ישראלים מפנים את תשומת לבם ליעדים שעד היום נחשבו לפחות זוהרים או מוכרים ברחבי מזרח אירופה, הבלקן ואפילו רחוק יותר.

מונטנגרו הפכה בשנה האחרונה לאחד מאותם יעדים שיותר ויותר ישראלים החלו לגלות. המדינה הבלקנית הקטנה משלבת נופים עוצרי נשימה הכוללים ים, איים, הרים ומרחבים. "אין ספק שהישראלים גילו את מונטנגרו. ההיצע של המדינה למבקרים בה, הגיוון, הנופים המרהיבים וזמן הטיסה הקצר ליעד הופכים אותה לאחת האהובות על הישראלים בקיץ הזה", אומר אורן כהן מגורי, סמנכ"ל השיווק של השטיח המעופף. הוא מוסיף כי "העובדה שמחירי החבילות מאוד זולים מוסיפה לא מעט להעדפת הנופשים הישראלים את היעד".  לפי בדיקה של השטיח המעופף, המחיר לאדם לשלושה לילות במונטנגרו שכוללים טיסות עם כבודה מלאה ולינה במלון 4 כוכבים עם ארוחת בוקר, יעלה 589 דולר (2,200 שקלים) לאדם.

בוקה ביי קוטור (צילום: shutterstock)
נכנסה חזק למפת התיירות הישראלית. מונטנגרו|צילום: shutterstock

אזור הבלקן באופן נרחב יותר הפך בשנה האחרונה למוקד משיכה חזק לתיירים הישראלים. אלבניה, שעד לא מזמן שהתה בצל של שכנותיה התיירותיות יותר, מושכת כעת מטיילים יותר ישראלים עם החופים הבתוליים, ההיסטוריה העתיקה והאירוח החם שלה. הבירה טירנה והריביירה האלבנית הפכו ליעדים פופולריים בהרבה ממה שהיו בשנים האחרונות. גם קרואטיה, ובמיוחד ערי החוף ההיסטוריות שלה כמו דוברובניק וספליט, עלתה בשנה-שנתיים האחרונות על מפת התיירות, עם יותר ויותר ישראלים שטסים למדינה.

אלבניה (צילום: Iurii Dzivinskyi, shutterstock)
הריביירה של אלבניה כבר לא אפורה כמו שהיא הייתה|צילום: Iurii Dzivinskyi, shutterstock
קרואטיה (צילום: xbrchx, shutterstock)
גם קרואטיה הפכה למוקד משיכה לישראלים|צילום: xbrchx, shutterstock

אחת ההפתעות הבולטות בטרנד החדש נמצאת גם היא באזור הבלקן, וזוהי סרביה או ליתר דיוק עיר הבירה שלה בלגרד. עם טיסות ישירות ומחירים נמוכים בהרבה משכנותיה בזכות העובדה שהיא עדיין משתמשת במטבע המסורתי שלה, בלגרד כבשה את התיירים הישראלים עם השילוב של היסטוריה, חיי לילה ואווירה מסבירת פנים.

הישראלים מחפשים יעדים זולים, בטוחים ומסבירי פנים

למרות שיוון חוותה עלייה קטנה של אחוז אחד במספר הישראלים שביקרו בה השנה, אי אחד הפך בשנה האחרונה למוקד מרכזי מבין כל השאר. האי קורפו, שידוע בארכיטקטורה הוונציאנית שלו, בחופים המדהימים ובנופים המרהיבים, עלה על מפת התיירות של הישראלים, כשהגידול במספרים מיוחס גם לשיפור הנגישות, כאשר טיסות ישירות מתל אביב מקלות כעת על המטיילים לאי. מגזר התיירות בקורפו אימץ את השוק הישראלי, ומקדם את האטרקציות באי באמצעות קמפיינים שיווקיים ממוקדים ושותפויות עם סוכנויות נסיעות בישראל.

קורפו (צילום: דור חייק)
יוון לא עלתה במיוחד, אבל קורפו הפכה ללהיט|צילום: דור חייק

עוד מדינה שהישראלים החלו לגלות היא ליטא הבלטית, שהביעה תמיכה בישראל מהיום הראשון למלחמה. באירוע שהתקיים בשבוע שעבר מטעם לשכת התיירות של ליטא, הדגישו הנציגים כי הם שמחים לבקר בישראל ולהזמין את המטיילים הישראלים לבוא ולגלות את המדינה. "הטיסות הישירות הופכות את הנסיעה לזמינה, נוחה וקלה הרבה יותר ומאפשרות גישה לשתי הערים המרכזיות במדינה, לטבע הקרוב והמדהים וכן לעיירות הספא המובילות", אמרה אולגה גונכרובה, מנכ"לית לשכת התיירות של ליטא.

מדרחוב וילנה (צילום: דניאל ארזי)
בליטא רוצים את התיירים הישראלים, במיוחד במלחמה. וילנה|צילום: דניאל ארזי

אזרבייג'ן תיירים באקו (צילום: Vastram, shutterstock)
חמישים אחוזים עלייה במספרי הישראלים. באקו, אזרבייג'ן|צילום: Vastram, shutterstock

מחוץ לאירופה, גם באקו, בירת אזרבייג'ן, רשמה עלייה ענקית של 50 אחוזים במספר המבקרים הישראלים. זאת למרות שמדובר במדינה מוסלמית שגובלת באיראן. הרשויות באזרבייג'ן מדגישות כל הזמן את המעטפת הביטחונית שהן מעניקות לתיירים מישראל, כמו גם את ההיצע התרבותי שאמור להוות תחליף למדינות אחרות ובראשון טורקיה שכמעט נמחקה ממפת התיירות הישראלית מתחילת המלחמה.