"מה הקשר למיתון ולכתבה הזאת?!", עונה גיא מלמד לשאלתי הבנאלית-אך-מתבקשת "האם יש האטה בשוק תיירות היוקרה?". מנכ"ל כרמל שירותי תיירות, שמספקת נופשוני יוקרה לאלפיון העליון, פשוט לא מצליח להבין את הקישור בין עליות המחירים והזעזוע בשווקים לבין החופשה הבאה של הלקוחות שלו – והאמת שהוא צודק. אז נכון, יש בעולם משברים ויש קשיים והשוק סוער, אבל תאמינו לו – כשזה מגיע לבונגלו על המים, כזה שמגיעים אליו בסירה פרטית, הים דווקא שקט להפליא. פלטה.
ואולי כבר עכשיו שווה להזהיר: אם אתם מתכוונים לצאת הקיץ לרחובות ולדרוש צדק חברתי, כדאי שתעברו לכתבה הבאה. אם הבנקאי שלכם שמור בזיכרון הטלפון תחת "לא לענות", כדאי שתמצאו חומר קריאה אחר. כי באמת, פשוט לא נעים. הרי אין מתאים מפסח, על כל נופשוניו, כדי לעמוד על ההבדל האמיתי בין האלפיון העליון לבין אלו המשייטים בנחת בתוך העשירונים האמצעיים – ולהזכיר לנו עד כמה קל לטבוע כאן.
בעוד ביקום אחד רוב העם עומד בתור למזנון ארוחת הבוקר באיזה בית מלון שבאתר של חברת הנסיעות היה נראה מהמם אבל במציאות מרגיש יותר כמו אכסניית פרעושים, הרי שבעולם על שם שרי אריסון האוכל מוגש לך על ידי משרת צייתן היישר אל תוך המיטה בסוויטה רחבת ידיים. בעוד שרוב משפחות ישראל נחנקות למראה המחסן הדליק עם הגיגית שהוגדר במדריכים כ"צימר מפנק עם ג'קוזי", הרי ששם ההאט-טאב מבעבע בטמפרטורה מדויקת מול נוף חלומי, הבריכה הפרטית נושקת לים והמסז'יסט מחמם את כפות ידיו רגע לפני שהוא מתחיל ללוש גב עשיר.
"אלה חופשות שהכל הולך בהן, והדרישה היא מאוד גבוהה", אומר מלמד, שבין היתר מנהל את מחלקת כרמל לג'נד התופרת לעשירים חופשות מיוחדות בהזמנה, שילכו טוב עם חליפת הפראדה ונעלי הלובוטן. "יש לנו לקוחות שישנים בסוויטות של 2,000 דולר או 2,000 יורו לילה, ואז חשוב להם שתהיה סוויטה מפוארת, וגם הנוף, הלאונג' במלון ושירותי הבאטלר. הרבה לקוחות שלנו מגיעים עם המטוס הפרטי שלהם ליעדים ואנחנו עושים את כל מה שמסביב, וזה הרבה. הם יודעים מה הם רוצים, רמת מוצר גבוהה ביותר, שירות טוב ביותר. יש להם פנטזיה ואתה צריך להתאים להם את המוצר לפנטזיה הזאת".
אתם עדיין כאן? על אחריותכם. מתחילים.
הרמה: הטופ של הטופ ומעלה
כדי להתחיל להיכנס לעולם טיולי היוקרה צריך להבין דבר אחד – כשכסף הוא לא אישיו, אלוהים באמת נמצא בפרטים הקטנים. ועדיף שהם יהיו מצופי זהב. "צריך טאץ' רציני לפרטים הקטנים לכל רגע בתוכנית. זה מה שעושה את הנסיעה חווייתית", אומר מלמד. "השירותים שלנו הם שירותי לאקשרי. זה למצוא את המלון עם השירות הכי טוב מסביב לשעון, לספק רכב יוקרתי, לאתר מדריך איכותי צמוד ולהבין מה המסעדות הכי יוקרתית באזור. אנחנו צריכים לדאוג לכל מה שהם רוצים, ואלו מוצרים ברמה הגבוהה ביותר. היה לנו לא מזמן, למשל, טיול לזוג ליפן שהגיע ל-40 אלף דולר לעשרה ימים, לא כולל טיסות".
מה יכול לעלות 200 אלף שקל?
"זה מתחיל במלונות הכי יוקרתיים. עשינו להם לינה רק בריוקאן, שזו לינה מסורתית ביפן, והמלונות האלה מאוד מפוארים. זה לא משהו סטנדרטי. צריך לקחת בחשבון שמצרפים לזה מדריך טיולים צמוד ברמה גבוהה ביותר שדובר כמה שפות, נהג צמוד ורכב מפואר ברמת מרצדס ומעלה. הכל פרייבט כמובן. חוץ מזה יש כניסות לאתרים, כרטיסים להצגות, הזמנות למסעדות – הכל ברמת הטופ של הטופ ומעלה. גם בתאילנד, למשל, אתה יכול להגיע לסכומים אסטרונומיים של מינימום 1,500 דולר לילה. ולא רק שם: קפריסין, לדוגמה, היא יעד מאוד חזק עכשיו, שם אנחנו מציעים חופשה למשפחה במלון anassa במחיר של 4,500 אירו ללילה. זו לא סוויטה רגילה, כמובן, אלא וילה מפוארת של 280 מטר עם בריכה פרטית וכל העולה על הדעת".
כרמל לג'נט, כאמור, מספקת את השירותים האלה דרך סוכני נסיעות שפונים אליה ברגע שהם נתקלים בלקוח וי.אי.פי עם עו"ש נדיב. יש כמותה עוד כמה בודדים בארץ שעוסקים בתיירות סופר יוקרתית, כשבתוך ההיצע הדליל בולט אתר ניו-הורייזן, שמתיימר להציע מידע על יעדים אטרקטיביים לבעלי כיס עמוק. "אלה אנשים שראו הרבה דברים ומחפשים את הדברים היותר מיוחדים שהקהל הרגיל לא מגיע אליו", אומרת בת שבע כביר, מקימת הפורטל, וממהרת להמשיך לזרות מלח על הפצעים. "בכל יעד שהם מגיעים אליו, אפילו במקומות הנידחים ביותר, ממתין למטיילים נציג מטעם הסוכנות, אוסף אותם ברכב ממוזג ומתחילים לנוע לכיוון שהם צריכים להגיע. הכל מסודר ודופק כמו שעון שווייצרי. אי אפשר שיהיו תקלות כי האנשים האלה משלמים הרבה כסף".
טורקיה זה כבר לא זה
מבחינת היעדים לחופשה, מתברר מהר מאוד שזה לא המקום שקובע – אלא הבאטלר. "היעדים לא שונים מאלו של רוב האנשים", קובעת בת שבע. "היום, למשל, יש הרבה שנוסעים למזרח הרחוק – להודו, לתאילנד, לסין ולהונג קונג. אז נכון, כולם נוסעים לשם, אבל השאלה היא איזה שירות את מקבלת כשאת מגיעה למדינה. הכל תלוי בכמה כסף את מוכנה לשלם. הלקוח העשיר רוצה בסופו של דבר לקבל חבילה הכי מתוקתקת: הוא יודע לאיזה פאב הוא ילך בערב, איפה הוא יאכל, אם יהיו לו בעיות רפואיות הוא יודע בדיוק לאן לפנות. אם יש לו פנטזיה מסוימת שבה הוא יוכל לפתוח את החלון בבוקר ולראות אתר מסוים – גם זה אפשרי. אז לוקחים מסוק פרטי, עושים מה שצריך".
"הם אוהבים את המלדיביים, שזה אחד המקומות היקרים בעולם", אומר מלמד. "שם הם הכי אוהבים את מלון ארבע העונות, זו רשת מובילה ברמת הלאקשרי ומאוד פופולרית בקרב לקוחות האלפיון העליון וגם מלון הW. יש גם לקוחות כבדים שנוסעים לפריז וללונדון. דרום אמריקה זה יעד פופולרי, הריביירה הצרפתית, הריביירה האיטלקית, רוסיה, סרי לנקה. גם הודו זה יעד מאוד יוקרתי, להתאכסן ברשת טאג' או אוברוי. הפערים שם מאוד גדולים, אבל בהודו יוקרה זה יוקרה".
מי הם האנשים האלה, אתם בוודאי תוהים. כדי לשמור על הלקוחות נאמנים מסרבים ספקי החלומות לתת פרטים, אבל אנחנו יכולים לספר לכם שנוחי דנקנר, ארנון מילצ'ן ושלמה שניצר הם בהחלט חלק מהלקוחות הקבועים. בכל מקרה, גם בחוגים הנוצצים האלה יש מנהיגי טרנדים – והשנה, מספרת בת מזל אחת מהאלפיון שמבקשת להישאר בעילום שם, האופנה הכי חזקה היא דווקא להישאר קרוב לבית. לא נופש בקיבוץ, אמנם, אבל קרוב. "הרבה עשירים נסעו לאחרונה למיקונוס והסביבה", היא אומרת. "אם זה אילן שילוח, משפחת שטראוס, ישראל אשתיר, דרורית ורטהיים, שירה מרגלית, גלית ויואב חרלפ, יונתן ליידסטרוף ורונית רפאל. זה יעד מאוד טרנדי עכשיו כי הוא גם קרוב מאוד לארץ, גם יש שם מזג אוויר דומה לשלנו וגם אפשר למצוא בו מסיבות וחופים מדהימים. רובנו פשוט שוכרים שם וילה עם בריכה. מוקי שניידמן, למשל, היה עכשיו במלון הבלו פאלאס בכרתים.
"לעומת זאת, יש את המרחיקים. אלי פפושדו ומיכאל שטראוס, למשל, אוהבים לבלות מול החופים של סן טרופה. הם עוגנים עם היאכטה שלהם ופשוט מבלים בעיר. סן טרופה זה הכי חיים בסרט. מסיבות, שמפניות, חופים יפים, חנויות, בתי קפה, בגדי חוף, לדפוק הופעות בערב – אין, זה מהמם. מי שיש לו יאכטות נוסע לשם או לסרדיניה. פעם היה גם קטע של גולט בטורקיה, שזה כמו יאכטה. אודי פרידן ואביב רייס היו עושים את זה הרבה, לוקחים את המפרשית הזאת עם שף פרטי. אבל היום טורקיה כבר לא הולך אז כולם נוסעים ליוון".
קרנבל פרטי בברזיל, מישהו?
ומה אם יש לך עסק עם מיליונר כבד במשבר אמצע החיים שמחליט שמה שמתאים לו הוא דווקא טיול תרמילאות, אבל לא מתכוון לוותר על הנוחות? גם את זה, מספרים סוכני הנסיעות של האלפיון, אפשר לפתור. רק דמיינו לכם תפאורה של ירח מלא, שמיכה של כוכבים וטבע מסביב – ועכשיו תוסיפו את המיטה הכי נוחה בעולם, מקלחת מפנקת ואיזה גורדון רמזי שעומד על הסירים.
"הטיול הכי מטורף שהפקתי היה טרק עם פרייבט ג'ט בארגנטינה, במקום שאין בו בכלל טרקים מסודרים", מספר רענן בן בסט, אחד הבעלים של החברה הגיאוגרפית, שבין היתר מספקת טיולים אתגריים למטיילים המעושרים. "הרמנו הפקה של שלושה ימים שעלתה עשרות אלפי דולרים, אוהלים עם מיטות ומקלחות ובאטלרים וארוחות גורמה וכל מה שאפשר לחשוב עליו. הכי פשוט זה למצוא מלון מטורף, יש כאלה מפה ועד השמיים, אבל הקטע היותר מעניין זה ההפקה של הטיול".
על פי בן בסט, תכנון חופשות של עשירים מצריך התמודדות עם אנשים שסף הריגוש שלהם גבוה מאוד ולוח הזמנים שלהם צפוף במיוחד. "הם בדיוק כמו כולנו, רק הרבה יותר קצרים בזמן, מה שאומר שהם הרבה יותר צריכים אותי", הוא אומר. "בגלל המקום שממנו הם באים, של טירוף בעסקים ותנאים מצוינים, מאוד חשוב להם שיזהו את הצרכים שלהם ולא יבזבזו להם זמן, כי זה המשאב הכי יקר שהם נותנים לך – וחייבים להתייחס אליו ברצינות. אחד המשפטים שאני שומע הכי הרבה זה 'אין אף בית מלון שמשתווה לבית שלי, יש לי את הבית הכי טוב עם התנאים והמשרתים והכל', ומבחינתי המטרה היא לייצר להם הפקה שלא קיימת".
"אתה צריך לזהות מה הם אוהבים ומה עושה להם את זה. מי אוהב לרקוד, מי חובב בישול, מי ארכיטקטורה, מי ספרות, יו ניים איט. ברגע שהבנת את זה עולה השאלה איך אתה מרים הפקה שקשורה לנושא הזה – ואז השמיים הם הגבול. למי שאוהב בישול אתה יכול לארגן סדנאות עם השפים הכי גדולים בעולם, את מי שאוהב ארכיטקטורה אפשר לקחת ליעד כמו ברצלונה ולסיורים פרטיים עם הארכיטקט האהוב עליו. אפשר להפגיש אותם עם סופרים, עם מוזיקאים – הכל כבר עשינו, ואלו דברים שעולים אלפי דולרים ליום. זה להגשים את החלום של כל אחד. אפשר להשכיר מסוק ולנחות איתו בחוף פרטי, ושם מחכה ארוחת צהריים של שף מאוד מיוחד. אפשר לארגן השתתפות בקרנבל בברזיל, עם תלבושות והכל. באמת שאין לנו גבולות".
מה התקציבים הממוצעים שמבזבזים על הפקה כזאת?
"חלק גדול מעשירי ארצנו הם דווקא אנשים צנועים. אין כאן תרבות עושר כמו באמריקה של פרייבט ג'ט וכאלה. כלומר, יש גם את זה, אבל זו לא המאסה העיקרית. בגדול, המינימום שצריך לקחת בחשבון זה 1,000-1,500 דולר לילה לזוג, אבל זה בלי הפקות ובלי אבוג'רסים למיניהם. צנוע יחסית".
אז אחרי שהבנו את הסטנדרטיים, הגיע הזמן למלא לוטו ולעבור לתוכנית האומנותית. ריכזנו עבורכם את רשימת בתי המלון המועדפים על האלפיון העליון הישראלי.
מלון אנסה, קפריסין
במלון: ספא רחב ידיים, גינות מטופחות, בנייה כפרית, פעילויות חוף, מועדון לילדים, בריכה ציבורית חנויות יוקרה ומבחר מסעדות.
מפרט טכני בחדר: 90 מ"ר, מזגן, טלוויזיה עם ממיר לוויני, נגן דיסקים ודי.וי.די, מכונת אספרסו, מיני בר וכספת. הבריכה הפרטית מחוממת, למקרה שחששתם.
מחיר לילה בחודש יולי: 1,690 אירו, לחדר עם בריכה פרטית.
מלון בלו פאלאס, כרתים
במלון: ספא ומסעדות זוכות פרסים, קוקטיילים כיד המלך, בריכה הנושקת לים ועיצוב התואם את התרבות המקומית. מינוס הצלחות השבורות על הרצפה.
מפרט טכני בחדר: 775 מ"ר ובהם חצר פטיו הצופה לים, בריכה מחוממת, מרפסת דק, אמבטיה מפוארת ונוחות מרבית.
מחיר ללילה בחודש יולי: 697 אירו לסוויטה עם בריכה פרטית.
מלון בלו פאלאס, כרתים
הוטל קרוסו, רבלו, איטליה
במלון: המחיר כולל ארוחת בוקר, אבל לא משקאות ולא מיסים. כן תיהנו מאינטרנט ללא הגבלה, שאטלים למוקדים תיירותיים, שייט לאורך החוף היפהפה של דרום איטליה, מכון כושר, בריכה, מרכז עסקים, מגרש גולף וטניס.
מפרט טכני בחדר: אייפד, משקאות קלים ומיני בר, שירות פריקת המזוודה ואריזתה מחדש בתום החופשה.
מחיר ללילה בחודש יולי: 2,974 אירו לילה בסוויטה אקסקלוסיבית.
הוטל קרסו, רבלו, איטליה
מלון ספלנדידו מארה, פורטופינו, איטליה
במלון: בופה אמריקאי לארוחת בוקר, בריכה, ברים ומסעדות עליהן מנצחים שפים זוכי כוכבי מישלן.
מפרט טכני בחדר: נוף לים, מרפסת אחת לפחות, אמבטיית שיש מפוארת ובה ספה, אינטרנט, טלוויזיית HD, נגן תקליטורים ודי.וי.די, מיני בר, מדפסת, כספת ושולחן כתיבה.
מחיר לילה בחודש יולי: 2,868 אירו, לסוויטת חדר אחד, נשיאותית.
מלון ספנדידו מארה, פורטופינו, איטליה
מלון האי הצפוני, איי סיישל
במלון: הפעם מדובר במלון מיוחד שמציע וילות מבודדות להשכרה. במחיר תקבלו גם ארוחות גורמה המוגשות במקום לבחירתכם, מבחר יינות יוקרתיים וגינת תבלינים – למקרה שתחשקו בתה טוב עם נענע.
מפרט טכני בחדר: 450 מ"מ הבנויים מחומרי גלם מקומיים, 4 חדרי שינה המלאים בחפצי אומנות מקומית, אמבטיית שיש ושתי מקלחות – חיצונית ופנימית. כמו כן תיהנו ממזגן, טלוויזיה המחוברת לממיר לווייני, די.וי.די במטבח ובריכה פרטית עם מיטת שיזוף מיוחדת.
מחיר לילה: 3,610 אירו לאדם.
מלון האי הצפוני, איי סיישל
מלון W, האיים המלדיביים
במלון: כאן מדובר ב פרטי הכולל מסעדות, ברים, ספא מפואר ואיסוף מיוחד לריזורט במטוסונצ'יק שיודע לנחות על המים. יותר כיפי ממונית, זה בטוח.
מפרט טכני בחדר: בריכה פרטית על מרפסת דק מעל המים, טלוויה 42", נגן DVD, סלון עם רצפת זכוכית, מקלחת עם רצפת זכוכית מעל הים, מערכת סאונד איכותית.
מחיר ללילה בחודש יולי: 1,320 דולר לחדר עם בריכה פרטית.
מלון W, האיים המלדיביים
מלון four seasons, האיים המלדיביים
במלון: אי פרטי הכולל ספא, מועדון כושר, מסעדה ופעילויות ספורט ימי.
מפרט טכני בחדר: אמבטיה על הים, שני חדרי שינה, מרפסת דק ענקית עם בריכה פרטית ושתי מקלחות חיצוניות. מייבש שיער, כריות היפו-אלרגניות, אינטרנט, חדרניות שמסדרות את החדר פעמיים ביום, טלוויזיה וממיר לווייני, פקס, כספת, מגהץ, בר פרטי, מכונת קפה ותה. העיקר שיש מגהץ, לא?
מחיר ללילה בחודש יולי: 1,600 דולר.
מלון ארבע העונות, האיים המלדיביים
"באן מיקה", תאילנד
במלון: באן מיקה אינו מלון כי אם מתחם וילות שבנה הפרסומאי יורם באומן יחד עם אשתו מיקה על רצועת חוף שרכש בקוסמואי. במתחם שש וילות סופר יוקרתיות, מצוידות באבזור ברמה הגבוהה ביותר, שפים המתקינים ארוחות מפנקות, בריכה וחוף פרטי. כמו כן תמצאו שם חדר משחקים לילדים.
מפרט טכני בחדר: אינטרנט, טלוויזיה, מערכת קולנוע ביתית, גריל חשמלי וכל העולה על הדעת.
מחיר ללילה: 2,400 דולר – 3,210 דולר ללילה.
באן מיקה, תאילנד
מלון obresi rajvilas, ג'איפור, הודו
במלון: מי אמר שהודו זה רק למטונפים? במלון המפואר הזה תמצאו גינות מפוארות, בריכות ומפלים. מסעדות עם מיטב המזון המקומי, שטח אינסופי, מכון כושר ומקדש שיבא בתוך המלון.
בחדר: 450 מ"ר, חצר, פטיו ובריכה פרטית. עיצוב הודי, מיטת קינג סייז, טלוויזיה ושאר פינוקים.
מחיר ללילה בחודש יולי: 1,185 דולר לווילה עם בריכה.
מלון obresi rajvilas, ג'איפור, הודו
מלון six senses, וייטנם
במלון: המבנה ממוקם על סלע ענק מעל הים, כאשר צוות באטלרים מיומן זמין לבקשותיכם 24 שעות ביממה. במלון מסעדות המגישות אוכל אורגני לצד לובסטרים ודגים טריים, כשבין הארוחות אפשר ליהנות מבריכת סלעים יוצאת דופן.
בחדר: 271 מ"ר, חדר ספא, בריכה פרטית, אזור הסעדה, מרפסת וחצר הפונה לים ולנוף עוצר נשימה. מקלחת ייחודית הצופה לים.
מחיר ללילה בחודש יולי: 2,295 דולר ללילה בווילה הנשיאותית.
מלון six senses, וייטנאם