השנה יצא פרויקט "הכי טובים" בצל המלחמה, בזמן שאתרים רבים בצפון כלל לא נגישים לציבור ומהעבר השני, בעוטף, התיירות והטיולים עדיין לא שבו למסלולם. רגע לפני ראש השנה וחגי תשרי, שהם עונת טיולים פופולרית, אתם בחרתם את המקומות האהובים עליכם. ממסלול המים האהוב והקמפינג הכי מוצלח, דרך המוזיאון הכי טוב והעיר הכי מתאימה לחופשה ועד השוק הכי כיפי והאתר שאתם הכי מתגעגעים אליו בצפון, בחלק מהקטגוריות הייתה תחרות צמודה צמודה והיו כמה הפתעות.

אתם בחרתם והשפעתם, והנה התוצאות עם תקווה לשנה טובה הרבה יותר:

כולם אוהבים את חוף דור, ועכשיו זו גם עובדה מוגמרת שכן זו השנה השלישית ברציפות שהוא זוכה במקום הראשון. וגם הפעם, עם למעלה מחמישית מהגולשים (20.19% אם לדייק) שבחרו בו כחוף הטוב ביותר. חוף דור הוא שמורת טבע פסטורלית ויפהפייה שיש לה את כל הנתונים לחוויית חוף ציורית מלאה: רצועת חוף סלעית המפורצת ביותר מבין חופי ארצנו שלאורכה מסלול הליכה מעגלי המסומן אדום. כשצועדים בו נשקף יופיים של מי התכלת, הלגונות בגומחות הסלע ובהן גם "המערה הכחולה", החוף החולי, מפרץ הצדפים ושרידים ארכיאולוגיים של בארות ושקתות, תעלות ובריכות. כאן אפשר להתפרקד או לטייל, בחורף הפריחה נאה והוא שובה לב כל השנה.

חוף דור הבונים (צילום: greiss design, shutterstock)
החוף הכי טוב. חוף דור|צילום: greiss design, shutterstock

במקום השני: החוף של מוש (16.84%)

במקום השלישי: חוף אכזיב (16.81%)


גן לאומי גן השלושה, מוכר בשמו העממי "הסחנה", וזאת משום שבערבית פירוש השם "חם", והכוונה היא למים החמימים הנובעים כל השנה בטמפרטורה קבועה של 25 מעלות. הבחירה בסחנה כמקור מים הכי טוב ברוב של 31.05%, לא מפתיעה. בגן הזה יש מן הפלאי: בשטחו הרחב מתקיים שילוב נדיר של בריכות קסומות, תעלות ומפלי מים, מדשאות מטופחות, עתיקות ומוזיאונים, עצי נוי וצל לצד אמצעי פיקניק שהופכים אותו לכל כך פופולרי ואהוב. הגן הלאומי משתדרג כל הזמן ובין היתר הוקמו בו בריכות מונגשות, אך השינוי המשמעותי הוא הפיכתו לגן ירוק. החל מחודש יולי האחרון אין אפשרות להפעיל מוזיקה או להדליק מנגלים ובמקביל חל צמצום בשימוש בחומרי הדברה למען הסביבה. הגן פתוח כל השנה, מוזמנים ליהנות.

הסחנה (צילום: shutterstock Layue)
הכי טוב להתרעננות. גן לאומי גן השלושה, הסחנה|צילום: shutterstock Layue

במקום השני: פארק המעיינות (20.53%)

במקום השלישי: עין פרת (11.74%)


באופן בלתי צפוי ומפתיע, זכתה בבכורה בקטגוריית הפיקניקים פיסה של טבע עירוני בלבה של העיר ללא הפסקה – גבעת הילטון. הגבעה היא חלק מגן העצמאות בתל אביב הסמוך למלון, וכשמה זוהי נקודה גבוהה בשטח, שיש ממנה תצפית נהדרת אל הים. השילוב של הגן המוריק בלב העיר והחיבור לחוף הים הפך את המקום לפופולרי ביותר, וכך במשך היום ובזמן שקיעה, מתקבצים ובאים אליה מתפקנקים רבים, יושבים או  מתפרקדים בשטח, פורסים מחצלת וסלסלה נאה, לוגמים כוס יין ונהנים מהפוגה עירונית בין ירוק לכחול. 21.23% מהמשתתפים בשאלון, סבורים שזהו המקום האולטימטיבי לפיקניק והבחירה באתר העירוני היא כשלעצמה סוג של סנסציה. סקרנים? בואו לגלות עוד פינת חמד.

מלון הילטון תל אביב (צילום: shutterstock)
הכי טוב לפיקניק. גבעת הילטון בתל אביב|צילום: shutterstock

במקום השני: פארק קנדה (15.03%)

במקום השלישי: כתף שאול בגלבוע (13.95%)


שיגעון עגלות הקפה שהגיע עם הקורונה, הוא מתנה וברכה, יש בו מן הרומנטיות והקלילות אבל בעיקר מהזמינות והקרבה לאתרי הטבע והטיולים. הקונספט מתיישב עם הכמיהה של הנפש הישראלית לקפה משובח בדרך ליעד הטיול הבא, ולא מפתיע שיש צונאמי של עגלות קפה ברחבי הארץ. עגלת "טראק במושבה", הממוקמת במושבה בת שלמה, קטפה את המקום הראשון בפער קטן יחסית של 18.64%. יש לה לוקיישן נוח, בין זיכרון יעקב ליוקנעם, בין כבישי אורך ראשיים ועם שטח נוח למשפחות עם ילדים שיכולים להתרוצץ בבטחה. הדגש הוא על קפה איכותי ומעדנים בלחם, דהיינו כריכים טובים מחומרי גלם מקומיים שיוצרים ביס שלם.

טראק במושבה (צילום: דיאנה דבלמן)
המקום הכי טוב לשתות בו קפה. טראק במושבה|צילום: דיאנה דבלמן

במקום השני קפה על הקצה (16.79%)

במקום השלישי השמורה 215 (15.26%)


גם בקטגוריה הזו, המאבק על המקום הראשון היה די צמוד ונחל דוד, אשר בשמורת עין גדי, זכה בבכורה בפער של חצי אחוז בלבד מהמקום השני עם 17.30%. מה זה אומר? שקשה להחליט מי באמת טוב יותר, ושכולם יפים, מוצלחים ואהובים. נחל דוד נהנה מכמה יתרונות בולטים למשפחה. מסלול הטיול אינו ארוך וכך גם קטנטנים יכולים להצטרף בכיף. בנוסף הוא גם לא קשה וזה יתרון למבוגרים שבחבורה. אבל הכיף הכי גדול הן בריכות המים הנקוות לאורך המסלול אל המפל, בהן אפשר לטבול כשחם בחוץ, מה שהופך אותו למרענן כל השנה. הניגודיות שבין המדבר המפואר העוטף את הנחל, לבין נאות המדבר, היא שמעניקה לו ייחודיות ואולי זו הסיבה שהוא כל כך מבוקש ואהוב.

נחל דוד ים המלח עין גדי (צילום: RnDmS, shutterstock)
הרוב חושבים שזה המסלול הכי טוב. נחל דוד|צילום: RnDmS, shutterstock

במקום השני: נחל השופט (16.80%)

במקום השלישי: עין עבדת (15.42%)


למרות פריחת אתרי הגלמפינג בשנים האחרונות, יש לנו הישראלים פינה חמה בלב לחוויית הקמפינג הכי פשוטה ובסיסית, עם אוהל, טבע, אווירה וביחד מרוכז ומגבש. לכל אלה אין תחליף ולערך שהוא מעניק אין מקבילה. הבחירה באכזיב של 21.79% מהגולשים, מבטאת אולי גם געגוע לאתר שאינו נגיש כבר שנה שלמה, ומגלם כל כך הרבה יופי. חניון הלילה בגן הלאומי אכזיב, הוא חלקת אלוהים קטנה ומלאת קסם. הגן משלב אזורי קמפינג המשובצים בינות לשרידים ארכיאולוגיים מהתקופה הצלבנית לצד בתי כפר ערבי שניטש. זהו חניון מסודר עם כל הפסיליטיז החל ממלתחות, דרך שקתות מים, אזורי הכנת אוכל עם מקררים ועד חוף ים שהוא לגונה מרהיבה עם מפרצונים, סלעים ועולם חי עשיר. נותר רק לקוות שבקרוב מאוד נוכל לחזור לאזור וליהנות מאוצרותיו.

אכזיב (צילום: RnDmS, shutterstock)
שווה לעשות פה קמפינג. חוף אכזיב|צילום: RnDmS, shutterstock

במקום השני: חורשת טל (17.89%)

במקום השלישי: חאן בארות (12.99%)


גם בקטגוריה הזו היה נדמה שהבחירה במוזיאון הילדים תהיה גורפת, ושוב הופתענו עם פער שעומד על כחצי אחוז בלבד. 18.37% סברו שזהו המוזיאון המשפחתי הכי טוב שכן שנים שהוא ממוצב כיעד משפחתי המותאם בצורה מדויקת לילדים בטווח גילאים רחב ומעניק סביבה יצירתית מעשירה. במוזיאון מגוון פעילויות רחב כאשר האג'נדה הבסיסית נוגעת לעיסוק החוויתי בתחום האינטליגנציה הרגשית, חינוך לסובלנות וקבלת השונה והאחר. הפעילות במוזיאון מודרכת בלבד, מחולקת לפי גילאים (החל משנתיים) ונעשית בקבוצות קטנות להנאה מקסימלית. בשנת 2015 הוא נבחר למוזיאון הילדים הטוב בעולם בין היתר משום שמדובר באתר מושקע מאוד בעיצוב ייחודי נפלא. אין ספק שכל משפחה חייבת לבקר במקום, בכל פעם מובטחת חוויה שונה ומיוחדת.

מוזיאון הילדים חולון (צילום: Roman Yanushevsky, shutterstock)
המוזיאון הכי טוב בארץ. מוזיאון הילדים בחולון|צילום: Roman Yanushevsky, shutterstock

במקום השני: מוזיאון ישראל בירושלים (17.91%)

במקום השלישי: מוזיאון המדע בחיפה (16.49%)


מסתבר שטיול הוא לא רק בחיק הטבע וקונספט הטיילות העירוניות מכניס לחיים האורבניים טוויסט בעלילה ומאפשר טיול נינוח באווירה קצת אחרת. כל עיר הגונה צריכה טיילת ובארץ יש לכל אחת גם דגש משלה. בתל אביב, הזוכה בקטגוריה עם 18.33% הדגש הוא חוף הים, והטיילת החולפת לאורך קו החוף מלאה בחיים. מיפו ועד הנמל (ואפשר להמשיך צפונה ודרומה), ולאורך של כעשרה קילומטרים, חולפת הטיילת לאורך חופי הים המטופחים, ומקבלת פנים וצבעים רבים. יש לאורכה חיי ספורט עשירים, המוני זוגות, משפחות וחברים שמשוטטים בה ובימים היפים גם תיירים רבים. היא מנוקדת במתקני ספורט, ספסלי ישיבה, בתי קפה, גלידריות ומסעדות ושוקקת חיים בלי הפסקה.

טיילת תל אביב תמונה (צילום: Protasov AN, shutterstock)
כאן נמצאת הטיילת הכי יפה בארץ. תל אביב|צילום: Protasov AN, shutterstock

במקום השני: טיילת אילת (16.36%)

במקום השלישי: טיילת המצוק במצפה רמון (14%)


תוצאות הבחירות מעידות שאפשר להכתיר את שוק מחנה יהודה כשוק הלאומי וזו הקטגוריה היחידה שבה המקום הראשון משאיר אבק לשני בפער כמעט כפול. מחנה יהודה עם 31.12% תמיכה, מוביל בגאון את הרשימה ולא בכדי. השוק ההיסטורי חווה מטמורפוזה כבר למעלה מעשור. משוק מסורתי של רוכלים הוא הפך לשוק אופנתי עם ברים, מסעדות ובתי קפה, מקום שיקי לראות ולהיראות כשבין לבין מנסים לשמור על מאפייניו השורשיים. ישראלים ותיירים מאוהבים בו וצובאים בסיורים על הדוכנים המיוחדים, החנויות הבוטיקיות והיצרנים המציעים מרכולתם. שישי בשוק זו חוויה נהדרת אם כי עמוסה למדי, קחו בחשבון כי יש מחיר לתהילה.

השוק (צילום: אריאלה אפללו)
כדאי לכם לבקר פה. שוק מחנה יהודה|צילום: אריאלה אפללו

במקום השני: שוק הכרמל (15.90%)

במקום השלישי: ואדי ניסנס (15.5%)


היא מכונה עיר השמש הנצחית ולא לחינם, ויש לאילת הרבה סיבות להתגאות בכך ששנים היא ניצבת בראש דירוג התיירות כעיר הכי טובה לחופשה ישראלית. אילת, שקיבלה 28.04% מהקולות, פיצחה את הסוד להצלחה: שילוב של ים מרהיב וטבע פראי, תעשיית מלונאות משגשגת, אטרקציות, מסעדנות ועסקי תיירות משלימים, אזור סחר חופשי שמעודד קניות ובעיקר אווירה של עיירת נופש אירופית שגם קורצת לאירופים בעיקר בחורף. גם תחום הקהילה מתפתח בעיר ותושביה כולל בעלי עסקים קטנים, נפתחו למטיילים כולל לאירוח ביתי. את כל אלה ממנפים בעיר לפסטיבלים, מופעים ואירועים גדולים וכך אילת היא כוכב הדרום, עיר שהתיירות זורמת בעורקיה ושחקנית נשמה, לא תבואו?

אילת (צילום: trabantos, shutterstock)
עיר החופשות של ישראל. אילת|צילום: trabantos, shutterstock

במקום השני תל אביב (16.71%)

במקום השלישי טבריה (14.95%)


מרחב העוטף, של עזה (או ישראל, תלוי את מי שואלים), חווה את שנתו המטלטלת ביותר וידע טרגדיה כואבת. חלקים מתושביו אמנם חזרו לביתם, אך המטיילים לא שבו לשבילים. חבל הארץ של הנגב המערבי הוא אזור מטויל, בעיקר בחורף, והבחירה בבתרונות בארי כאהוב מכולם, עם 18.09% סמליים במיוחד. שמורת הטבע משתרעת מצפון לקיבוץ בארי, שנפגע קשות, ובימים כתיקונם היא מוריקה בחורף בצמחייה ים תיכונית ומדברית ופורחת במרבדי כלניות הבוהקים באדום. בליבה כמה מסלולי טיול רגליים אך הבולטים שבהם הם מסלולי הרכיבה באופניים. הטבע המקומי ידוע באדמת לס שאינה סופחת מים ולכן באזורים בהם הקרקע רכה, הגשם יצר חריצים שהפכו למעין בורות וכך נוצרו עם השנים בתרונות, בעלי מראה ירחי משהו. התקווה היא שבקרוב ימלאו שבילי השמורה מטיילים שיתבשמו מיפי הטבע ללא חשש. 

בתרונות בארי (צילום: kavram, shutterstock)
הישראלים מתגעגעים לטייל פה. אזור בתרונות בארי|צילום: kavram, shutterstock

במקום השני: מרכז המבקרים ביד מרדכי (17.52%)

במקום השלישי: פארק אשכול (17%)


קשה לבטא געגוע במספרים, אבל מבין אתרי הצפון המובילים, רבע מהציבור, 25.50%, מתגעגע יותר מכל לשמורת הבניאס שהיא התגלמות של טבע פראי. הגזרה הצפונית מנותקת מהמדינה כבר שנה שלמה, ורגל מטייל לא דרכה באתרי הטבע, בשמורות ובשבילי הטיולים והגעגוע גדול. שמורת הבניאס היא נכס משום שהיא שוזרת בתוכה מגוון אתרים: ארכיאולוגיים, היסטוריים, נופיים וערכיים והיא שופעת בחי וצומח מגוונים ובמים רבים. הבניאס ובעברית נחל חרמון, הוא ממקורות הירדן, וראשיתו במעיינות הנובעים בהר, תוצר של משקעים באזור החרמון לצד הפשרת מי שלגים. בחלק העליון בשמורה ישנן בריכות מרהיבות ומערה עם מקדש לאל פאן שסמוך לה נערכות לפרקים חפירות. לב השמורה כולל מסלול מהפנט בתוך טבע בראשיתי ובחלקה התחתון מפל הבניאס וסמוך לו הגשר התלוי. היכן שלא פוסעים במרחבי השמורה היופי שובה לב ומכאן גם הגעגוע.

הייתי לא הייתי (צילום: shutterstock Protasov AN הבניאס)
גם לכאן כולם רוצים לחזור. הבניאס|צילום: shutterstock Protasov AN הבניאס

במקום השני: החרמון (22.71%)

במקום השלישי: הר מירון (18.52%)


את הקטגוריה הזו הכנסנו בעקבות אירועי השנה האחרונה, מתוך הבנה שזו ארצנו וכאן עתידנו ובכדי למצוא את המחבר, המאחד והמכנה המשותף הכי רחב לחברה הישראלית. 27.73%, בחרו בכותל המערבי כאתר הכי ישראלי מה שמעניק לו משמעויות שהן מעבר לדתיות ופולחניות. הכותל הוא שריד לקיר המערבי שתמך במתחם בית המקדש השני, וקדושתו נובעת מכך שהיה הקרוב ביותר לקודש הקודשים במשכן. עצם הבחירה באתר יש בה כדי להעיד על הקונצנזוס הקיים סביבו, ולכך שהוא הרבה מעבר לאתר עלייה לרגל דתי. הכותל הוא סמל למלחמות ישראל ויעידו צילומי הצנחנים ששחררו אותו במלחמת ששת הימים, בחודש אלול מתקבצים אליו אלפים לסליחות מה שמבטא ערכי הדדיות חברתיים, בחגים נאספים בו אלפים לתפילות והוא גם מקור לשמחות ולחגיגות.

הכותל המערבי (צילום: shutterstock By waupee08)
זה המקום הכי ישראלי. הכותל המערבי|צילום: shutterstock By waupee08

במקום השני: יד ושם (15.45%)

במקום השלישי: החרמון (12.13%)