חשיפה: מזוודות של נוסעים על כל תכולתן נזרקות לאשפה ונבזזות בשדה התעופה בן-גוריון. לידי mako הגיעו תמונות וסרטונים בהן נראות מזוודות, שבעליהן המריאו רק בשבוע שעבר מנתב"ג בדרכם לחו"ל, וכעת עדיין ממתינים למזוודתם אותה כבר לא יראו לעולם. בתיעוד ניתן לראות כיצד זרוקים על הרצפה סמוך למתחם הפחים בנתב"ג הפרטים האישיים ביותר של הנוסעים - מבגדים, דרך מפתחות לרכב, ועד לספרים וסידורי תפילה.
בתקופה האחרונה, בעקבות הקורונה, נוצרו בעיות חמורות של כוח אדם, לרבות מעמיסים, מה שגורם לכך שלא מעט מזוודות נשארות בנתב"ג ומחכות שהנוסעים יבואו לאסוף אותן. לרוב, המזוודות האבודות ממתינות באזור מסועי הכבודה שנוחתת, לפעמים גם זמן רב, ובמקרים קיצוניים מזוודה שלא נאספת מעל 90 יום יכולה לעבור למכירה פומבית. אך כאמור, מתגי הזיהוי שהיו צמודים למזוודות שבתיעוד ניתן לזהות שתי מזוודות השייכות לנוסעים שטסו ממש בימים האחרונים: אחת של נוסע שנחת מלונדון ב-3.7 ומזוודה נוספת של נוסע שהמריא לווינה ב-4.7.
מראות של ערימות מזוודות שלא הגיעו לבעליהן יש בנמלי תעופה בכל רחבי העולם, אך תמונות כאלה של מזוודות הנזרקות לפח, ובמיוחד של כאלה שבעליהן המריאו רק יומיים-שלושה לפני ומצפים עדיין לקבל את מזוודתם, הן חריגות ולא נראו בשדה תעופה מערבי.
"אם זה נכון, זה חמור מאוד. זה נעשה בניגוד לנהלים ואסור לעבור על זה לסדר היום", מדגיש גורם בנתב"ג בשיחה עם mako. "הנוהל כמובן אומר לשמור את המזוודות בחדר אחסון ולנסות לאתר את הבעלים. אם מדובר במקרה בו העובדים גנבו את תכולת המזוודות, זה בכלל פלילי וצריך לערב את המשטרה".
עד הראייה שעבר במקום ותיעד היה בהלם כשראה עובדים זורקים את המזוודות ולטענתו שומרים לעצמם את חלק מהפריטים היקרים. "ראית אותם משמידים את המזוודות בדחסנים וגונבים את הבגדים, הבשמים וכל מיני דברים שהיו בעלי ערך. הם הניחו אותם בצד", הוא מספר. "שיעבירו את זה לטיפול למחלקת האבדות והמציאות שיאתרו את הנוסעים שהמזוודות אבדו להם. כנראה אין להם בנתב"ג כוח אדם ואין להם זמן להתעסק עם זה. בעלי מזוודות לא יודעים שהפריטים היקרים שיש להם במזוודות נגנבו והמזוודות נגרסו בדחסנים. אף אחד בנתב"ג לא טרח לצלם את המזוודות או לנסות לאתר את בעליהן ובחלק מהן יש גם פרטים אישיים. העובדים פשוט לאור יום גונבים את הפריטים".
כאמור, התיעוד המטריד הזה, מצטרף לבלגן המזוודות בנתב"ג: כך, מאות נוסעים שחזרו מחו"ל לאחרונה נאלצו להמתין שעות רבות לקבלת המזוודות שהיו אמורות להגיע למסועים. חלקם אף ויתרו על ההמתנה הארוכה ונסעו לבתים. הרשת מוצפת סרטונים של המזוודות ממתינות בנתב"ג לבעליהן שלא הגיעו לקחת אותן כשחלקם מוותרים מראש ומבקשים פיצוי מחברת הביטוח.
מה לעשות כדי להקטין את הסיכוי שהמזוודה שלכם תישאר מאחור?
הדבר הראשון והכי בסיסי: לרשום שם. תמיד שידעו למי שייך הרכוש. רק בשבוע שעבר קרה מקרה שאדם ברגע האחרון החליט לשלוח את המזוודה למטוס, על אף שבהתחלה חשב שהיא תהיה איתו בטיסה. המזוודה נשלחה ללא שם ואבדה.
יש חשיבות לצבע המזוודה. אנשים רבים היום טסים עם מזוודה שחורה. כאשר תתקשרו למחלקת האבדות ותספרו על המזוודה השחורה שלכם שאבדה, דעו שיש עוד אלפי מזוודות שחורות. ולכן תכניסו סימון. שיקל לזהות את המזוודה. למרות שיש ברקוד שאם חלילה הברקוד נפל שיהיה יותר קל לזהות. צמיד, חוט תפירה, מדבקה, משהו שתדעו שהיא שלכם.
אם אפשרי, טוסו עם מזוודה קטנה, טרולי בלבד, שיכול לעלות אתכם למטוס. כך לא תצטרכו לקחת סיכון ברולטת המזוודות שמתרחשת בזמן האחרון. אם אין באפשרותכם לטוס עם מזוודה קטנה בלבד, הקפידו לשים בתיק שעולה איתכם למטוס את הדברים החשובים וגם כמה תחתונים ובגדים ספייר.
מרשות שדות התעופה נמסר: "על פניו מדובר באירוע חמור. המנכ"ל הנחה להקים ועדת בדיקה והיא תחל מיד בעבודתה".