ד', תושב חיפה בן 62, עוכב במשך 20 שעות במעבר הגבול בטאבה לאחר שאובחן כחולה קורונה בעת שהותו בחופשה בסיני. על פי הנחיות משרד הבריאות, הוא ביצע בדיקת קורונה 72 שעות לפני החזרה לארץ וגילה שהוא חולה בנגיף למרות שהתחסן בשתי מנות. "מיד כששמעו שאני חולה בקורונה המצרים גירשו אותנו באמבולנס לגבול והשאירו אותנו בצד הישראלי", סיפר ד' למקורביו. "אך בצד הישראלי לא רצו להכניס אותנו לישראל".

על פי ההנחיות של משרד הבריאות, אדם שאובחן כחולה במדינה זרה לפני כניסתו לארץ, צריך לשהות במדינה הזרה עד להחלמתו, אך במקרה של ד' המצרים לא אפשרו זאת. כאן החל הפלונטר שנמשך שעות ארוכות, שבמרכזו ויכוח בין משרד הבריאות למד"א על מימון הפינוי מאילת לחיפה, שעלותו נאמדת ב-16 אלף שקלים ועל פי החוק צריכה להיות ממומנת על ידי המדינה.

"מד"א פעלו על פי הנהלים כדי שהחולה לא ייסע במכוניתו מאילת לחיפה וידביק בדרך אנשים עד לביתו", הסביר גורם שניסה לסייע לבני הזוג, "אבל במשרד הבריאות סירבו לאפשר את מימון הסעתו של ד' באמבולנס עד לחיפה והם נותרו חסרי אונים".

בשלב זה עלתה האפשרות כי ד' יועבר לבידוד במלונית, אך כזאת לא קיימת באילת וגם לא בערים אחרות בדרום כמו באר שבע או דימונה. ד' ואשתו המתינו במשך שעות ארוכות כשבכירי המעבר בצד הישראלי מנסים לסייע להם לפתור את הפלונטר אבל ללא הועיל. "מד"א ומשרד הבריאות מטילים את האחריות האחד על השני בנוגע לטיפול המתבקש. זה היה אירוע לא נעים בכלל, אבל ידינו היו כבולות לא יכולנו לפתוח את הגבול בצד הישראלי כי אנחנו כפופים להנחיות משרד הבריאות", טוען גורם במעבר הגבול. "זה נמשך זמן רב כי חיכינו להחלטה סופית בעניינם. זה מקרה נדיר".

מעבר טאבה, (ארכיון) (צילום: נתי שוחט, פלאש 90, חדשות)
אף אחד לא ידע מה לעשות והשניים נפלו בין הכיסאות|צילום: נתי שוחט, פלאש 90, חדשות

בני הזוג טוענים כי השהייה בגבול הייתה קשה מאחר ובגלל היותו חולה קורונה הם בודדו לחלוטין עד כדי כך שלא נתנו להם לאכול, לשתות או להתפנות לשירותים. "מזל שהוא ואשתו לא התייבשו למוות. מדובר באנשים בני שישים פלוס שבגלל בעיות בירוקרטיה נתקעו כמעט 20 שעות בתנאים קשים", אומר הגורם שסייע לשניים. "זה יכול היה להסתיים בתוך פחות משעה אבל המקרה הזה המחיש יותר מתמיד שאם מטיילים יחזרו מסיני עם קורונה הם עלולים להיתקע במעבר בצד הישראלי שעות ארוכות בלי לקבל סיוע, כי אף אחד לא היה מוכן למקרה כזה ולא ידעו מה לעשות".

בסופו של דבר ד' נאלץ בלית ברירה לפנות לדרגים בכירים במשרד הבריאות כדי שיחלצו אותו ממעבר הגבול ויאפשרו לו להיכנס לישראל. רק בשעות הלילה המאוחרות, לאחר שגורמים בכירים במשרד נחשפו לבעיה, הוחלט באופן חריג לחרוג מהנהלים ולאפשר לו ולאשתו לחצות את הגבול לישראל, לנסוע באמבולנס של מד"א לחניון בו החנו את מכוניתם באילת, ולאחר שקיבלו טיפול רפואי ונראה היה שחשו בטוב, הם נסעו לביתם בחיפה.

"נפלנו בין הכיסאות ושילמו את המחיר. לא יכולנו להיכנס לישראל ולא לחזור למצרים. היחס לא היה אנושי ומשרד הבריאות התייחס אלינו באופן משפיל בגלל ביורוקרטיה", טען ד' בשיחה עם קרוביו, "מה יקרה למטיילים אחרים שיחלו בקורונה בסיני, גם הם יעברו את הסיוט הזה?".

ממד"א נמסר בתגובה: "בעקבות פניית האזרח למד״א ובקשתו שנסייע לו לחזור ארצה, בדקנו את הסוגיה עם משרד הבריאות ועם משטרת הגבולות והתשובה הייתה שעפ"י הנחיות משרד הבריאות, לא ניתן להכניסו לארץ כל עוד הוא חיובי לקורונה. ההנחיה שניתנה לאזרח על ידי משרד הבריאות הייתה כי הדרך היחידה לחזור לביתו כל עוד הוא חיובי לקורונה היא באמבולנס ולא ברכבו הפרטי. בעקבות כך האזרח פנה שוב למד״א וקיבל הצעת מחיר בהתאם למחירון מד״א (שמאושר ע"י משרד האוצר והבריאות) ובכפוף למספר הקילומטרים ממקום הפינוי בטאבה ועד לביתו בחיפה. לאחר שהגיע אישור חדש ממשרד הבריאות על כך שהוא כן רשאי לחזור לביתו ברכבו הפרטי, הרי שנושא ההסעה לחיפה ירד מהפרק והוא הועבר באמבולנס מד"א לרכבו שחנה בחניון סמוך. יודגש, כי גם לדעת מד״א מדובר בתעריפי נסיעה גבוהים ואילו ניתן סבסוד ממשלתי לפעילות האמבולנסים וניידות טיפול נמרץ, הרי שהמצב היה שונה בתכלית."

תגובת משרד הבריאות: "על פי הנחיות משרד הבריאות אדם הנמצא חיובי בבדיקת קורונה במדינה זרה, צריך להחלים במקום מוצאו ולא לעבור את הגבול. במקרים חריגים ניתן להתפנות ממעבר הגבול ע"י אמבולנס למקום בו ישהה בבידוד. במקרה האמור ניתן אישור חריג להתפנות באמבולנס לפנים משורת הדין. משרד הבריאות מדגיש את החשיבות בשמירה על בריאות הציבור ובמיוחד במעברי הגבול ממדינות זרות בהם יש סכנה לכניסת וריאנטים שונים. על כן, אדם היוצא למדינה זרה ונמצא חיובי בבדיקה, עליו לקחת בחשבון שהייה נוספת במדינה בה הוא מבקר וכן במידת הצורך –תשלום הוצאות של הפינוי מן המעברים ע"י חברות וארגונים המספקים שירותים אלה."