בליל יום חמישי האחרון (19.10), הודיעה ממשלת ארצות הברית כי ישראל נכנסה באופן רשמי לתוכנית הפטור מוויזה (Visa Waiver Program). כעת יכולים אזרחי ישראל להיכנס לארצות הברית על ידי מילוי טופס מקוון, ESTA, שמקצר את זמני ההמתנה לאישור לעד שלושה ימי עסקים (לעיתים מתקבל אישור בתוך כמה שעות), ועלותו נמוכה בהרבה ועומדת על כ-21 דולרים.

יחד עם הבשורה המשמחת לישראלים, כדי שתוכל ישראל להיכנס לתוכנית הפטור היה עלינו לעמוד במספר תנאים. בראש ובראשונה ישראל נדרשה להוכיח כי היא מצליחה לעמוד באחוזי סירוב לוויזות הנמוכים מ-3 אחוזים, בזה היא הצליחה לעמוד בלי בעיה ועברה לשלב הבא. האמריקנים דרשו הקמת מערכת שתוכל לדווח על אלו שמתכוונים לטוס אליה, ולמעשה דרשה מחברות התעופה לשתף במידע אישי לרבות שמות, מספרי טלפון, גיל ועוד.

שגרירות ארה
לא צריף לעמוד בתור בשגרירות, אבל באיזה מחיר? שגרירות ארה"ב בתל אביב|צילום: Sakchai Lalit | AP

אבל הסעיף שללא ספק רשם את הספקות הרבים ביותר היה זה שמאפשר לאזרחים אמריקנים-פלסטינים להיכנס לתוך שטחה של ישראל. על פי מערכת הביטחון הישראלית, בעזה ובגדה יחד ישנם כמה עשרות אלפים שמחזיקים באזרחות אמריקנית, וכך גם בארצות הברית עצמה. מבחינת האמריקנים, האפשרות של מעבר חופשי לאזרחיה, גם אם מדובר בפלסטינים המתגוררים בעזה או ברמאללה, היא ערך עליון. כך, בחודש יולי הגיעה משלחת אמריקנית שביצעה פיילוט מעבר של אזרחיה מהגדה המערבית לתוך ישראל ובפה אחד הניסוי נחתם כהצלחה.

כל זאת היה נכון עד שהחלה המלחמה הנוכחית. כעת כשישראל נכנסה לרשימת אותן 40 מדינות עם אפשרות כניסה ללא ויזה לארצות הברית, היא נאלצת לעשות ויתור ביטחוני אדיר. משמעות הדבר: אזרחים פלסטינים-אמריקנים יכולים מעתה, באופן תיאורטי, להיכנס לתוך שטח ישראל עם רכבם הפרטי בין אם מהגדה המערבית ובין אם מעזה בתור תיירים למשך 90 ימים. כמובן שמדינת ישראל, ובתוך כך גם הגופים הביטחוניים שלה, רשאים למנוע מאדם כזה או אחר שנחשד בפלילים או בטרור מלהיכנס לשטחה, אך כעת לאור המצב אותם גופים ייאלצו לבחון כל אדם בשבע עיניים. כמו כן, כל אדם שיבקש להיכנס לתוך שטח ישראל יצטרך לעבור אצל השב"כ אבחון ביטחוני מקיף כדי לשלול ממנו כל קשר לאיום ביטחוני.

מעבר ארז (צילום: Oded Balilty, ap)
מעבר מעזה ומהגדה המערבית יתאפשר?|צילום: Oded Balilty, ap

בפנייה של mako לשב"כ, הפנו אותנו אל המתפ"ש (מתאם פעולות הממשלה בשטחים) שתפקידו להוציא את התהליך אל הפועל, טענו כי כל עוד הלחימה נמשכת המשאבים כולם מופנים אליה והם אינם מתעסקים בעניין. לאחר שנשאלו אם יוכלו אותם תושבים מעזה ומהגדה להיכנס לשטח ישראל ולטוס מנתב"ג דה-פקטו, לא התקבלה תשובה.

משגרירות ארצות הברית בישראל נמסר: "תוכנית הפטור מוויזה (VWP) היא בראש ובראשונה שותפות ביטחונית. הסטנדרטים הגבוהים של VWP, המתואמים עם שיטות העבודה המומלצות העולמיות, מבטיחים שלמדינות החברות בתוכנית יהיו הכלים לקבל החלטות מושכלות, עקביות ומבוססות על עובדות לפני קבלת כל מטייל. כניסה ל-VWP אינה סוף התהליך אלא תחילתו של שיתוף פעולה הדוק ומתמשך בשמירה על כל דרישות ה-VWP, לרבות המשך הרחבת ההרשאות ההדדיות על ידי מדינה שותפה בדומה לאלו שמספקת ארצות הברית". מבחינת האמריקנים מדובר בסעיף חשוב בחוזה והוא חלק בלתי נפרד ממנו, אך יש בו גם חופש פעולה מסוים למערכת הביטחון הישראלית שתצטרך לבחון בשטח כל בקשה בנפרד.