כיומיים לאחר אירועי שבת השחורה של ה-7.10, מרבית חברות התעופה הזרות ביטלו את טיסתן לארץ. כך, ברגע אחד, נשארו בארץ רק מספר מאוד מצומצם של חברות תעופה פעילות. בתוכן, שלוש החברות הישראליות: אל על, ארקיע וישראייר, ועוד כמה חברות בין-לאומיות בודדות כמו פליי דובאי ואתיחאד שהמשיכו את פעילותן לאורך כל התקופה. 

בנוסף, לאחרונה התחילו לחזור מספר חברות כמו אתיופיאן איירליינס וקבוצת לופטהנזה שהודיעה על חזרה ב-8.1 ליעדים כמו פרנקפורט, וינה וציריך. יחד עם זאת, חזרתן של רובן המוחלט של חברות התעופה הזרות עדיין לא ברור ולא נראה שהן יחזרו בטווח המיידי.

נכון להיום, תאריך החזרה של מרבית חברות התעופה הוא לסוף חודש ינואר ואף מאוחר יותר מכך, אך חשוב להבין שהתאריכים הללו שרירותיים ורבות מהן יידחו אותן פעם נוספת ככל שנתקרב לתאריך היעד. זאת בהנחה שלא יהיה שינוי מהותי במצב הביטחוני בארץ בקרוב.

כך למשל, חברת אייר פראנס ו-KLM פירסמו ששיחזרו לפעול ב-21.1, ריינאייר ב-31.1, איזיג'ט, ווייז אייר ובריטיש איירווייז ב-1.2, אייר קנדה ב-6.2, אמריקן איירלנייס, יונייטד ודלתא ב-28.3 ועוד. אך, כאמור, תאריכים אלה הם על הנייר בלבד ויש לעקוב אחר תאריך החזרה הרישמי, כי הכל יכול להשתנות כל הזמן. אייר אירופה למשל, שהכריזה על חזרתה בינואר, התקפלה ממש לאחרונה ודחתה את חזרתה נכון לעכשיו ל-1.2.

נתב
רחבת המטוסים בנתב"ג. מרבית המטוסים בימים אלה הם של אל על|צילום: אילן ארנון

החשש של החברות נובע מכמה סיבות: דבר ראשון, החשש הביטחוני של להגיע לארץ בימים אלה, גם עבור הנוסעים וגם עבור הצוות. דבר שני, הביקושים לטיסות לישראל נמוכים מאוד, היות וגם מדובר בתקופת החורף (כ-20 אלף נוסעים בנתב"ג ביום). דבר שלישי, ואחד המרכזיים, הוא עלות הביטוח הגבוהה של הטיסות לארץ בימים אלה. לאחרונה פנו כמה חברות בבקשה לקבל סיוע מישראל בסיבסוד עלויות הביטוח, אך כרגע זה לא נראה מעשי. 

התסריט הסביר לחזרתן של חברות התעופה הזרות אומר שרק אחרי שהמלחמה תיגמר באופן סופי ותחל תקופה של שקט, רובן יחלו לחזור או שיכריזו על תאריך מדויק וסופי לחזרה. סביר שחלק מהחברות לא יחזרו לפני פסח, גם אם המלחמה תיגמר מחר, היות ורק אז יחזרו הביקושים.

שוקלים להזמין כרטיס טיסה בקרוב? חשוב לקחת את המידע הזה בחשבון. חשוב לדעת גם שאם הזמנתם טיסה והחברה ביטלה לכם אותה, אתם זכאים להחזר כספי מלא על כרטיס הטיסה. יחד עם זאת, בימים אלה לא תקבלו פיצוי נוסף על הביטול, כפי שהיה נהוג בחוק טיבי לפני המלחמה.