אחרי שנתיים קשות לענף, בחודשים האחרונים החל עולם התיירות הבינלאומי להתעורר בהדרגתיות, כאשר מדינות ברחבי העולם מתחילות להקל על נהלי הקורונה, צעד שמחזק את רצונם של התיירים לנסוע ולטייל.
כעת, גל האירועים הביטחוניים שפוקד את המדינה לאחרונה מביא איתו אתגרים רבים לענף התיירות שבלאו הכי ניזוק באופן חמור במהלך השנתיים האחרונות. עם חופשות הפסח הקרבות והעיניים הנשואות לקיץ, חברות ואנשי התיירות הישראלים בוחנים את המצב, כאשר נכון לעכשיו ביטולים או שינויים אינם על הפרק.
לפי יוסי פתאל, מנכ״ל לשכת מארגני התיירות הנכנסת לישראל: "נכון לעכשיו הביקושים ממשיכים לעלות לקראת הפסח ועונת הקיץ. אנחנו לא רואים בינתיים שינויים נוספים. אנחנו נעשה הכל כדי לסייע לענף התיירות הישראלי בכל מה שדרוש, ענף שמכניס עשרות מיליוני דולרים בשנה למדינה. ישראל היא אחת המדינות הבטוחות בעולם. אנחנו גם מחזקים את ידיו של שר התיירות, יואל רזבוזוב שפועל ברוח זו בנושא מול משלחת שרי התיירות שנמצאים בארץ ובהסברה בעולם".
גם ברשת המלונות פרימה מדגישים כי נכון לעכשיו לא קיימת אינדיקציה לשינויים בהזמנות ואומרים כי "אירועי הימים האחרונים הינם קשים מאוד ואני משתתף בצער המשפחות הנפגעות" אומר חיים דוק, סמנכ"ל השיווק של החברה, "יחד עם זאת, אנחנו לא רואים שינוי ניכר או ביטולים מצד הנופשים במלונות הנמצאים בפריסה ארצית. התיירות בישראל נמצאת בתקופה של התאוששות לאחר שנתיים לא פשוטות וניכר כי הישראלים בוחרים להמשיך ולהגיע, גם היום אנו מקבלים מספר רב של הזמנות במוקדים ובאתר. מאחל לכולנו ימים טובים יותר ובטחון לעם ישראל, חג שמח".
הדברים דומים גם אצל חברת התיירות קלי טורס שעוסקת בעיקר בהבאת תיירות צליינית מחו"ל לארץ. "התיירות לישראל התפרצה במלוא הכוח וזאת החל מחודש מרץ, כהמשך להחלטת הממשלה להסיר חלק משמעותי מהמגבלות לכניסת תיירים לישראל. אנו חווים ביקושים משמעותיים לחודשים הקרובים, ואני מעריך שאם לא יהיו זעזועים נוספים בעתיד הקרוב, במהלך 2023 מספרי התיירים יתקרבו לאלו של 2019, ואולי אף יחצו את רף הגבוה שנקבע אז. אלי קדמי, מנכ"ל
"אם המצב הבטחוני ימשיך להדרדר - ההשפעה תהיה קשה"
"מאז פתיחת נתב"ג ב-1.3 השנה, התיירות הנכנסת חוזרת בקצב מהיר מאוד", אומר אוני עמיאל, הבעלים ונשיא חברת עמיאל טורס. "ניכר שהיה מעין 'פקק' ויש ביקושים עצורים גדולים לחודשים הקרובים וגם להמשך שנת 2022 ואפילו לשנים הבאות"..
עמיאל ממשיך ואומר כי "אירועי הטרור האחרונים וגם המלחמה באוקראינה מורגשים ויש מידה של חששות. בפועל אנחנו עוד לא מרגישים ביטולים, אבל מנסיון העבר, אם המצב הבטחוני ימשיך להדרדר, ההשפעה תהיה קשה ותחזיר אותנו אחורה מהר מאוד, כמו בתקופות עבר. אנו סומכים על מדינת ישראל שתעשה את הדברים בחכמה ונחישות ומצפים לחזרה מהירה ומתמשכת של ענף התיירות הנכנסת".
גם יהודה זפרני, מומחה ניהול, תיירות ותעופה ומנהל תחום התיירות במועדון הצרכנות הוט מדגיש כי לגלי טרור השפעה ברורה על ענף התיירות הישראלית. "אנחנו חווים כרגע גל טרור ומתפללים שיסתיים במהרה. מניסיון העבר תמיד יש השפעה של גל כזה על עולם התיירות, אבל כל גופי התיירות בשנים האחרונות הבינו שאסור לנו לתת פרס לטרור ולהפסיק את העשייה.
"בדרך כלל ההשפעה היא קצרת מועד ובטווח הארוך לא תהיה פגיעה. על פי בדיקה של מועדון הצרכנות הוט, התיירות היוצאת ממשיכה לדהור קדימה. מבחינת התיירות הנכנסת ההשפעה כמעט ולא מורגשת משיחות עם סיטונאים ומלונאים בישראל התיירים ממשיכים להזמין וכמעט שלא נרשמו ביטולים בגלל המצב הבטחוני".
ירושלים במוקד העניינים
עיר הבירה, כהרגלה בזמנים כאלה, עולה לכותרות כזו שאצלה ההתרעות הביטחוניות הן החמורות ביותר. זאת גם על רקע חגי הפסח, הרמדאן והפסחא שיוצאים השנה בתאריכים סמוכים, ולהם מתוכננים אירועים רבים שמושכים קהל רחב.
בתוך כך, עיריית ירושלים מסרה כי נכון לעכשיו אין שינוי בתוכניות לקראת החגים הקרובים, וכי העיר השלימה את היערכותה המיוחדת לקראת חודש הרמדאן שיחל ביום שבת. בהנחיית ראש העיר ירושלים, משה ליאון, וכהכנה לקראת החגיגות הקרובות, שמו הרשויות בעיר דגש על שורה ארוכה של תחומים: תחבורה, תשתיות, שיפור פני העיר, תרבות ורווחה, זאת למען תושבי ירושלים המוסלמים והעולים לרגל.
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "משטרת ישראל אחראית לבטחון תושבי העיר ומבקריה ונערכת בכוחות מתוגברים לקראת חודש הרמאדן וחגי ניסן. עיריית ירושלים פועלת בתיאום מלא עם המשטרה ומסייעת בהיערכות לאירועים הנ"ל. ירושלים ערוכה ומוכנה לקבל מבקרים, מהארץ ומחו"ל, ומשפחות מקהילות יהודיות ברחבי העולם, שחיכו להגיע לישראל לחגוג את חג הפסח אחרי שנתיים של קורונה. כל המלונות, האטרקציות ומוסדות התרבות הכינו פעילות ותוכן למבקרים. העיר תלבש חג עם עשרות סיורים ופעילויות מגוונות ומותאמות".