מדורה 1
המדורה הגדולה ביותר היא, ללא ספק, בהר מירון

פסח רק נגמר ול"ג בעומר כבר כאן. בכל מקום בארץ הילדים אוספים קרשים, תפוחי האדמה והמרשמלו הופכים למוצר אטרקטיבי וכולם נהנים שוב להשתמש במנגל של יום העצמאות. את החג והמסורת חוגגים מידי שנה בהדלקת מדורות, אבל המדורה הגדולה ביותר, או אולי ההילולה הגדולה ביותר, נערכת בהר מירון – שם נמצאת חלקת קברו של הרשב"י (רבי שמעון בר יוחאי). מה בדיוק קורה על ההר בערב החג? וגם: מסלול מיוחד ומשפחתי לכבוד החג.

שמורת הר מירון: בין הגדולות והוותיקות בארץ

הר מירון הוא ההר הגבוה ביותר בשטחה של מדינת ישראל, באזור אשר ממערב ממלכת ירדן. הפסגה של ההר מגיעה לגובה של 1,204 מטר מעל לפני הים והיא הגבוהה ביותר ברכס הרי מירון שבגליל העליון (הכולל גם את הר הלל והר האר"י). בעבר ההר נישא עד לגובה של 1,208 מטר אך צה"ל שיטח את פסגתו לצורך הקמה של בסיס צבאי בנקודה גבוהה ואסטרטגית זו.

האזור מבחינת אקלים הוא מבין הגשומים בארץ בעונת החורף, ובמרבית החורפים יורד בהר שלג רב אשר נערם למרגלותיו ולאורכו. ההר הוא מרכזה של שמורת הרי מירון אשר משתרעת על פני 100,000 דונם. השמורה היא מהגדולות והוותיקות מבין שמורות הטבע בארץ והיא הוכרזה כשמורה עוד כשהבריטים שלטו בארץ משנת 1942.

הר מירון 1
מככב במרכזה של הילולת הרב שמעון בר יוחאי. הר מירון

חגיגה והילולה של חצי מיליון איש

הר המירון מככב גם במרכזה של הילולת רבי שמעון בר יוחאי אשר מתקיימת מידי שנה בל"ג בעומר למרגלות ההר. האירוע יתקיים מחר (רביעי), ערב ל"ג בעומר. לקראת הערב תתחיל הילולה המונית של כחצי מיליון איש, אשר באים לפקוד את הקברים הקדושים של הרשב"י ובנו רבי אלעזר. האירוע הגדול הזה מזמין אליו אנשים מכל הארץ ולמתחם זוכים להיכנס רק ממש מעטים. לכן, לרוב מגיעים לשם קבוצות של אנשים מראש על מנת לתפוס מקום ליד הקבר.

במושב מירון נמצא קברו של הרשב"י ובנו, שתי כיפות לבנות גדולות מתנוססות בראש המבנה מעל קבריהם. האגדה מספרת כי רבי שמעון בר יוחאי ובנו התבודדו 13 שנה במערה בגלל רדיפות הרומאים ועסקו בעיקר בתורה, בעוד הם ניזונים ומתפרנסים מעץ חרוב וממימי מעיין שנבעו בסמוך למערה. מלבד קבריהם של הרשב"י ובנו, כל האזור מלא בקברים של רבנים ומקובלים מכובדים - לכל אחד ההילולה שלו, כשגם לעדה הדרוזית הרבה אתרים קדושים במקום.

אלפי מאמינים יהודים ידליקו מדורות וישאו תפילה אל בורא עולם ביום ה-33 לספירת העומר, זהו גם יום זיכרון מותו של רבי שמעון בר יוחאי הקבור בהר המירון. כמנהג החג ילמדו ויכינו אבות רבים במתחם ביחד עם ילדיהם המסופרים את משחק החץ והקשת. לתוך מתחם גג הקבר יורשו להיכנס על ידי המשטרה רק מאות בודדות של מאמינים ועיתונאים וזאת מחשש לקריסת המקום מרוב עומס.

דתיים בקבר של רבי שמעון בר יוחאי
הקבר של רבי שמעון בר יוחאי, הילולת ל"ג בעומר
מניחים פתקים בקברו של הרשבי
מניחים פתקים במערה בה התחבאו הרב ובנו 13 שנה

מתי מורידים לילדים את הקוקו?

למעלה מאלף שוטרים כבר התפרסו באזור בכדי לאבטח את החוגגים ולהסדיר את התנועה הערה במקום במהלך החג. במשטרה מספרים כי הפיקוח על ההילולה יעשה בכמה אמצעים וביניהם: מצלמות אבטחה, מסוק שיחול מעל האזור ואף חפ"קים. גם מצוותי מד"א אנו שומעים כי ההערכות גבוהה וכי קרוב לכ-130 רופאים, חובשים ומתנדבים יפקדו את האירוע, במטרה לשמור על שלום החוגגים. לאזור כבר החלו לצאת הסעות רבות מבני ברק ואשדוד וצפויים להגיע עוד כ-180 אלף איש באמצעותם למתחם.

הצטרפו לשידור החי מהחגיגות (צילום: דניאל נחמיה)
כחצי מיליון איש לוקחים חלק בחגיגות|צילום: דניאל נחמיה
לאחר הדלקת המדורה החסידים יפתחו בשירה ובריקוד אשר ימשכו כל הלילה, עד ליום שלמחרת. בחצר הקבר תנגן כמידי שנה תזמורת כליזמרים המשבחת את הרשב"י בשיריה. להילולה זו מצטרפים כמובן גם מכובדים ושרים אשר נושאים נאומים בחצר הצפופה אשר ממנה יוצאת תהלוכה שלמה העוברת בסמטאות צפת עם חשיפת ספרי תורה ומוזיקה יהודית. כמידי שנה ביומה האחרון של ההילולה יתקיים טקס הדלקת "מדורת האש הנצחית" על ידי האדמו"ר מבויאן (אחת מהחסידויות אשר נוסדה באוקראינה) וגם טקס ה"חלאקה" המפורסם, בו מספרים את שיערות ראשם של ילדים אשר הגיעו לגיל 3.

איך מגיעים להר מירון: נוסעים על כביש מספר 89 (כביש סאסא-נהריה), בערך כקילומטר וחצי דרומית לקיבוץ סאסא לוקחים את הפניה דרום מזרחה לעבר הר מירון ונריה (על פי השילוט). חוצים ברכב את בית ספר שדה הר מירון ועולים עם הכביש עד לחניון הרכבים בפסגת ההר.
מתי מתחילה ההילולה: עם רדת החשכה. שימו לב: הצפיפות היא גדולה ויש לצאת לאירוע כמה שיותר מוקדם. אנשים רבים נמצאים במקום כבר שבוע כדי להיות הראשונים שיגעו בקברים.

גם למשפחות: טיול קיצי בהר מירון

ואם אתם פחות בקטע של להשתטח ויותר בקטע של לראות את נופיה המדהימים של ישראל, מצאנו במיוחד בשבילכם טיול אביבי לשביל הפסגה שבהר. המסלול מתאים גם לילדים, אורכו כ-2 קילומטר, והוא אורך כשעתיים.

הר מירון - נקודת תצפית מערבית מן ההר על הנוף
נקודת תצפית מערבית מן ההר על הנוף

המסלול

הטיול, כאמור, מיועד למשפחות ולכן הוא אינו קשה וכדאי להתמקד בעיקר בחוויות הטבע והנופים של הר מירון. מדובר במסלול מעגלי, כאשר הולכים לכיוון מזרח מאזור החנייה ועולים על שביל הפסגה המקיף את פסגת הר מירון, שימו לב כי אתם עוקבים לאורך הדרך אחר סימון השבילים האדום. את מרבית הטיול מעבירים בתוך חורש ים–תיכוני צפוף מאוד ועל כן במיוחד לילדים מומלץ להצטייד בנעלי הליכה ומכנסיים ארוכים בכדי להימנע מלכלוך ובכדי להקל על הליכת המסלול.

במהלך הדרך ניתן לעצור כמה וכמה פעמים ולצפות מן ה"מרפסות" המסודרות במקום וליהנות מנופי הרי הגליל העליון והלבנון, רמת הגולן והחרמון, מישור החוף וחלקים מהגליל התחתון. זה בדיוק הזמן גם ליהנות מפריחת סחלבים ומיני פרחים אחרים נדירים. במהלך המסלול נתוודע גם לאלון מצוי ואלה ארץ-ישראלית, אלון תולע, חרוב, כליל החורש, אגס סורי שזיף הדוב , לבנה רפואי, עוזרר אדום, קטלב ועצים נוספים.

תצפית משביל הפסגה על אגם הכינרת
תצפית משביל הפסגה על אגם הכינרת
בהמשך המסלול נראה את אגם האגירה הגדול של רמת הדלתון למרגלותינו, ומצפון לאגם נראה את המושב כרם בן זמרה וממערבו הכפר ג'יש הבנוי על שרידי היישוב היהודי הקדום גוש חלב. בנקודה הצפונית נשקיף על היישובים לאורך הגבול הצפוני משגב-עם ומנרה, מהמצפור נוכל לראות היטב את "הקו הירוק".

לאחר מכן כשנמשיך על השביל נגיע לגת עתיקה בה היו דורכים על הענבים ברגליים יחפות, עד שהפכו לתירוש ולאחר מכן ליין, הסיבה לכך שהיו דורכים על האבנים ברגליים יחפות היא בכדי למנוע את ריסוק חרצני הפרי.

ממשיכים לעקוב אחר סימון השבילים האדום ומגיעים לנקודת "מצפור ההר", מנקודה זאת ניתן לראות את כל שמורת הר מירון כולל את הכפר הדרוזי בית ג'אן אשר נמצא בתחומה. קרוב יותר אלינו נבחין באזור ללא צמחייה וזוהי חירבת ב"ק על שם רבי ישראל ב"ק מצפת. הרב התיישב בצפת לראשונה והקים שם בית דפוס אך לאחר רעידת אדמה כנראה שפקדה את האזור ב1873 הוא עבר באישור השליט המיצרי מוחמד-עלי לאדמות הכפר הדרוזי הנטוש "אל ג'רמק". נמשיך עוד קצת עם השביל ונגיע בחזרה לכביש ולחנייה בה החנינו את רכבינו.

>> עשרת הכבישים היפים בישראל