אם תכננתם הסופ"ש לעשות סנפלינג במערות לוזית שבאזור בית שמש, כדאי שתמצאו לעצמכם תוכניות אחרות. רשות מקרקעי ישראל גידרה השבוע את השטח מפאת רמת הסיכון הכרוכה בכך, ועדיין, חברות הסנפלינג השונות מוציאות פעילויות קבוצתיות לאתר.
הרשות אוסרת על סנפלינג במערת לוזית ומזה כמה זמן מזהירה את המטיילים. מפקחי החטיבה לשמירת קרקע מטעם רשות המקרקעין, הגיעו השבוע למקום והקיפו את שטח המערות בגדרי תיל מסיביים ובשלטי אזהרה, זאת לאחר שבחודשים האחרונים חברות הסנפלינג המשיכו לתפעל את המקום ללא היתר ובניגוד לחוק, למרות הסכנה.
רק בשנת 2008, גד שרביט, שהיה מדריך טיולים במקום, נהרג לאחר שנפל לבור בעומק של 12 מטרים. "יש חברות שמפרסמות פעילות סנפלינג במקום, אך הן עושות זאת ללא אישור הרשות ולפיכך ללא ביטוח", אומר ישראל סקופ, ראש החטיבה לשמירת הקרקע ברשות מקרקעי ישראל. "מדובר באתר מסוכן שכבר גבה בעבר חיים של מטייל שביצע פעילות סנפלינג במערות. ביצוע ספורט אתגרי במקום בו הפעילות אינה מוסדרת, הוא חוסר אחריות מוחלט מצד הציבור העושה סנפלינג, קל וחומר מצד המדריכים שמייצרים הכנסה בצורה לא חוקית".
ברשות מקרקעי ישראל אומרים כי זו הפעם השלישית בשנה האחרונה שמותקן במקום גידור, כאשר בפעמים הקודמות הוא הוסר על ידי פורעי חוק שזהותם אינה ידועה. "מדובר באתר מסוכן, כל הלוקח חלק בפעילות סנפלינג במערות לוזית מסכן את חייו", אומרים ברשות. עוד מזהירים כי ברגע שייתפסו מסיגי הגבול, תוגש נגדם תלונה במשטרה ותישקל הגשת תביעה משפטית.
הסנפלינג אסור, אך החברות ממשיכות להציע
מערות לוזית בשפלה הן יעד פופולרי בקרב הישראליים, כאשר בסופי שבוע נוהגים לפקוד את האתר אלפי מטיילים שנהנים ממסלולי הליכה, כמאות מתוכם מבצעים גם פעילויות סנפלינג ואומגה. אך לדברי הרשות, פני השטח אינם מאפשרים פעילות סנפלינג תקינה.
פנינו למספר חברות סנפלינג לבדוק האם הן מתכוונות לערוך בסוף השבוע פעילות במקום. התקשרנו לאתר "Robert", שמארגן פעילויות אתגריות כדי לברר האם ניתן לקבוע פעילות סנפלינג בסוף השבוע הקרוב. רוברט לוין, מדריך בכיר לסנפלינג, ענה לנו התעניין לגבי כמות האנשים שמתכוונת להגיע. לוין אף המליץ לעשות את פעילות הסנפלינג בשבת בבוקר "כי אחר כך יהיה חם מדי". כשעימתנו אותו עם העובדה שהפעילות במקום אסורה, הוא דחה בתוקף את הדברים וטען "רשות שמורות הטבע לא סגרו את האתר. פקחים שלהם מסתובבים שם כל הזמן ומאשרים את הפעילות".
אבל רשות הטבע והגנים דווקא טענה אחרת. "מעולם פקח של רשות של הטבע והגנים שלובש ירוק לא אישר פעילות כזאת", אמר לנו אורי קייזר, פקח השפלה הדרומית ברשות הטבע והגנים. משעדכנו את לוין לגבי שלטי האזהרה שהציבה במקום הרשות למקרקעי ישראל הוא אמר "בנקודות הגלישה של הסנפלינג אין שום חסימה לבורות. לפני חודש לא היה שם שום שלט ושום איסור, אם נראה שם שלטים שאוסרים על זה, לא נקיים את הפעילות".
"אם אתם מפחדים, אל תבואו"
חברה נוספת שבדקנו היא חברת "sarma", שגם היא, כמו האחרות, מפרסמת באתר האינטרנט שלה פעילויות ספלינג קבוצתיות במערות לוזית. מספר הטלפון שנמצא באתר מפנה אותנו לאלונה, שמפנה אותנו בחיוב למנהל החברה, סרגיי על מנת לתאם מועד לסנפלינג בימים הקרובים. סרגיי מבקש לדעת אם אנחנו קבוצה של 10 איש, אך כשאמרנו לו שנודע לנו כי הפעילות נאסרה על ידי רשות מקרקעי ישראל הוא טען: "נכון, אני יודע שאסור, אבל הם השאירו כמה פתחים, ששם מותר לעשות. אין לכם מה לפחד, בכל שבוע מגיעים לשם המון אנשים. אבל אם אתם מפחדים, אל תלכו לשם. תלכו למקומות אחרים כמו מערות קשת או עלמה". אגב, רשות מקרקעי ישראל מוסרה כי כל הפתחים אסורים לפעילות סנפלינג.
קובי בלין, מרכז תחום החינוך האתגרי בבית ספר לתיירות אתגרית במכללת וינגייט, ומדריך מוסמך לסנפלינג כואב את סגירת אתר מערות לוזית. "זה לא פתרון. צריכים לאפשר לציבור הגדול של חובבי הגלישה תנאים מתאימים לסנפלינג בלוזית ולא להתנהג כמו עכברים ולטמון את הראש בחול. זו לא חוכמה לסגור, זה הפתרון הקל". בלין פנה לרשות מקרקעי ישראל וביקש שדינה של מערות לוזית יהיה כדינה של מערת קשת. "בעליה למערת קשת רשומות הוראות מדויקות למי שרוצה לגלוש שם. כתוב שם שהאחריות על גלישת הסנפלינג היא על האדם עצמו וצריך הכשרה מתאימה וציוד מתאים. בלוזית השאיפה לעשות את זה בצורה כזאת ואז תהיה חגיגה, ואנשים יבואו וזה יהפוך להיות חוקי".
מה חשוב לבדוק לפני שיוצאים לטיול סנפלינג?
בלין עזר לנו להבין מה גולש הסנפלינג הממוצע צריך לבדוק לפני ביצוע פעילות קבוצתית:
- המדריך חייב להיות מדריך מוסמך, שסיים קורס מדריכים שמפוקח באופן ממשלתי.
- ברגע שמדריך גובה כסף, הוא חייב פוליסת ביטוח צד ג' שמכסה הכל.
- צריך לוודא שהציוד של המדריך תקין, שהציוד שלא יראה ישן מדי, כמו חבלים בלויים.
- חשוב לבדוק את האתר – באתרים של שמורות הטבע והגנים הנושא מוסדר. בנוסף, באתר האינטרנט שלהם רשום בצורה ברורה איפה מותר לגלוש ואיפה אסור. האתרים שאינם תחת אחריות שמורות הטבע, באחריות המדריך לבדוק את תקינות האתר ובטיחותו, אם אין שם נחשים או אבנים רופפות ואם חלו איסורים לטיפוס או לגלישה לאתר, כמו לדוגמא במערות לוזית.
- צריך לשים לב להופעת המדריך – מדריך שיבוא עם סנדלים, לא מעיד על רצינות ומקצועיות, הוא חייב לבוא עם נעליים.
- הרצאת פתיחה של המדריך – בקורס מדריכים לומדים שהדבר הכי חשוב לעשות בפעילות סנפלינג לקבוצה, הוא הרצאת הפתיחה. המדריך סוקר את הענף, מסביר מה עומד לקראתך, מדגים איך לעבוד עם הציוד ועושה סקירה של כללים 'עשה ואל תעשה'.