למרות שטורקיה נכנסה לרשימת המדינות בסיכון גבוה, וכל מי שחוזר ממנה מחוייב בבידוד, ולמרות שהחל משבוע הבא (3.7), תיאסר לחלוטין הנסיעה אליה, לא מעט ישראלים ממשיכים לטוס לנופש באנטליה או איסטנבול.

כך למשל, א', בן 30 תושב אחד היישובים בנגב, חזר לפני כמה ימים מטיול במדינה, בפעם הרביעית. "אשתי רצתה לנסוע לבית מלון באילת או בנצרת ואמרתי לה: 'אין מצב. יקר מאוד. אנחנו נוסעים לטורקיה'. נסענו ארבע פעמים בשנתיים האחרונות. חזרנו לארץ לבידוד של שבועיים ואף אחד לא בדק אותנו ולא הגיע אלינו הביתה. אפילו לא התקשרו, אז הסתובבנו חופשי. עשינו קניות בסופר בבאר שבע וקנינו בגדים לילדים בקניונים. לאף אחד לא היה איכפת אם אנחנו בבידוד או לא. בשבילי שבוע או שבועיים להיות בבידוד זה הפסד של הרבה כסף. לקחתי סיכון".

גם ג', בן 50, חזר בשבוע שעבר מטורקיה ואף אחד לא בדק אם הוא נמצא בכתובת שלו ולא מפר בידוד. "לא בא אף אחד לבדוק מה קורה איתי. אולי רחוק להם, וואלה לא יודע. בשבוע הזה הייתי בבאר שבע, קניות בשוק ו'בביג'".

והם לא היחידים שמפרים בבידוד. לא מעט ישראלים שחזרו לאחרונה מטורקיה, מדינה בסיכון גבוה כאמור, הפרו בידוד ביודעין. השיטות והתרגילים שלהם מקשים על המשטרה לאתר ולקנוס אותם בסכום של 5,000 שקל.

כך למשל, חלק נוהגים להשאיר את הטלפונים בבית לבני משפחה ויוצאים לבלות במועדונים או במרכזי קניות, כשהם עלולים לסכן רבים ולהדביק אותם בקורונה. "פעם אחת קרה ששוטר התקשר לטלפון שלי. אחי היה אצלי בבית, הוא ענה להם ואפילו נופנף להם מהחלון והם הלכו. אני בכלל הייתי בבילוי בפאב", סיפר אייל, תושב חולון. "גם כשטסתי לפני כשנה והייתי צריך להיות שבועיים בבידוד, ממש לא הייתי בבית. דאגתי שחברים יהיו עם הטלפון שלי בבית כשיצאתי לסידורים".

הנתונים מצביעים על כך שטורקיה היא אחת מהיעדים המובילים במספר הנוסעים הישראלים שחוזרים ממנו ונדבקים בקורונה. למרות זאת, רק כעת היא נכנסה לרשימת המדינות בסיכון. "ההתלבטות של הדרגים הפוליטיים לא לאסור על הטיסות לטורקיה עד עכשיו גרמה לעלייה בתחלואת הקורונה בארץ. טורקיה היתה ונשארה אדומה ולא ברור מדוע איפשרו את פתיחת הטיסות אליה. זו הייתה החלטה אומללה ומספרי החולים המגיעים ממנה מעידים על כך יותר מכול", קבל גורם במשרד הבריאות.

המטוסים לטורקיה מלאים

בשבוע האחרון שבו חל הקורבן, טסו המוני ישראליים לנופש באיסטנבול, מרמריס ואנטליה, הרבה הודות להתרסקות הלירה הטורקית שהפכה את המדינה ליעד זול ומשתלם כלכלית. "מחירי בתי המלון, כולל מלונות היוקרה. השופינג בקניונים של בגדי מותגים ובכלל, זול לעיתים במאות אחוזים", טוען סוכן נסיעות. "הישראלים גילו את טורקיה בעקבות משבר הקורונה. אם בעבר חששו שיפגעו בהם או כאלה שהחרימו את המדינה בגלל דעות פוליטיות, היום יש נהירה מטורפת לטורקיה ורואים את זה במטוסים המלאים".

יחד זאת, כאמור, לא מעט מהחוזרים מטורקיה שמחויבים בבידוד, מפרים אותו. השוטרים מצליחים להגיע במקרה הטוב ל-30 אחוז מכלל הישראליים השוהים בבידוד ולברר האם אכן שוהים בבית או מפרים את הבידוד. "הישראלים ממש מתוחכמים. מעבר לכל הטריקים שהם עושים לנו, רבים מהמרים שלא נגיע אליהם או שלא נתקשר לברר היכן הם נמצאים", גילה קצין משטרה בכיר. "אין לנו יכולת כמשטרה לבדוק את כל הנוסעים ששוהים בבידוד. השמיכה שלנו בכוח אדם קצרה מאוד ויש לנו עוד מספיק משימות מבצעיות קשות ומורכבות חוץ מאשר לבדוק את האנשים בבידוד. אנחנו עושים בדיקות מדגמיות".

היו כמה מקרים ששוטרים תפסו שוהים בבידוד בזמן שהם מבלים בתל אביב או עורכים קניות במרכולי מזון. היו מקרים שנתפסו בזמן שחוגגים בחתונות ובר מצוות. "הישראלים בחלקם מצפצפים על החוק. היה מקרה שהגענו לחתונה ורשמו קנס של 5,000 שקל לאדם שהיה אמור להיות בבידוד", גילה גורם במשטרה. "היה גם מקרה ששני תאומים, שאחד היה אמור להיות בבידוד ואחיו החליף אותו. רק בדיקה בתעודת הזהות הוכיחה שהם מנסים לעבוד עלינו."