מלון 'רויאל ביץ' אילת מרשת 'ישרוטל' החליט לחייב את המלצרים החדשים העובדים במסעדות ובפאבים שבבעלותו לשלם לו עבור כל שעת עבודה עד 25 שקל לשעה. הסכום יגבה מכלל הטיפים שיקבלו נותני השירות במשמרת.
בכירי המלון כינסו לפני כשבוע עשרות מלצרים העובדים במסעדות המלון: 'לה קוצ'ינה', 'ראנץ' האוס' ופאב 'טרי מונקיס' והודיעו להם על כך שמעתה והלאה יופעל מודל חדש, לפיו כל מלצר חדש ישלם עבור כל שעת שירות שהוא עובד 25 שקל מכלל הטיפים שהוא מקבל.
לפי ההערכה, המלון יכניס כך לקופתו מאות אלפי שקלים על חשבון המלצרים, שלא מוכנים להסכים עם הצעד המפתיע. "זו שערורייה שהמלון עושה כסף על חשבון המלצרים החדשים שעובדים קשה כדי להתפרנס. רובנו חיילים משוחררים, מדובר בפגיעה ובהרעת תנאים בשכר שלנו", זועם אחד המלצרים, "מילא, אם היה מדובר ברשת שסובלת מבעיות כלכליות, אבל מדובר במלון וברשת שמרוויחים בשנה מיליוני שקלים. זה הליך ממש לא חוקי. יש פה הרעה ממשית בתנאי העבודה של המלצרים".
במכתב ששוגר למלצרים על ידי סמנכ"לית משאבי אנוש במלון, איילת שוימר, נאמר כי בעקבות כוונת רשות המיסים לחוקק חוק 'מיסוי טיפים' הוחלט בהסכמת ההסתדרות במרחב אילת לבנות מודל 'שכר משולב טיפים'. על פי המודל, כל מלצר חדש (מלצר שהחל לעבוד מחודש מרץ 2014 ) יפריש עד 25 שקל לשעה מהטיפים שהוא מקבל מהלקוחות לקופת המלון, מלצר בעל ותק של שנה עד 20 שקל לשעה, מלצר בעל ותק של שנתיים עד 15 שקל לשעה, מלצר בעל ותק של שלוש שנים עד 10 שקלים ומלצר בעל ותק של ארבע שנים חמישה שקלים. מלצרים ותיקים לא ישלמו אגורה למלון והטיפים יכנסו לכיסיהם במלואם. למעשה, המלון מנסה בדרך זו להגן על המלצרים הוותיקים כדי שימשיכו לעבוד במלון.
הנהלת המלון אף הבהירה למלצרים שבמידה והם לא יסכימו להפעלת המודל הזה הם יוכלו להתפטר ולקבל את כל הזכויות שלהם על פי החוק - כלומר פיצויים מלאים.
"לא הגיוני שהמלון יפעיל מודל על חוק שלא קיים"
המודל הזה, שנעשה על אף שאין עדיין חקיקה ל'מיסוי טיפים', גרם לזעם ותרעומת בקרב המלצרים החדשים, שחלקם החליט שלא להגיע במשך יומיים לעבודה ולנקוט בשביתה 'איטלקית' והוצאת ימי מחלה.
"זה לא הגיוני שהמלון יפעיל מודל על חוק שלא קיים. ההחלטה של ההסתדרות במרחב אילת להסכים למהלך הזה היא בעייתית, שכן היא גורמת לתקדים לשאר בתי המלון בעיר לנקוט באותה שיטה שתפגע בזכויות המלצרים ובהכנסותיהם", קבל אחד המלצרים.במלון ניסו לצנן את הרוחות הסוערות ולפייס את המלצרים החדשים כדי שלא יעזבו את עבודתם אבל כמה מהם כבר החליטו להתפטר.
>> עוד בערוץ החופש:
מהר לפני שייגמר: הצימרים והמלונות לפסח
דרום אמריקה להרפתקנים: המקומות שלא הכרתם
המדריך: איפה ישנים, מטיילים ואוכלים בברצלונה?
יו"ר ההסתדרות במרחב אילת, אבי שטרית הודה, כי מדובר במודל תקדימי בעיר אילת אבל לדבריו הוא 'מזער נזקים' לעומת הדרישה הראשונית של המלון שהייתה פוגעת יותר קשה במלצרים. "אני מקווה שלא יהיו עוד מלונות בעיר שיבצעו מהלך דומה. המטרה שלנו היא להגן ולשמור על זכויות העובדים. במקרה הזה, זה הליך חריג והצלחנו לבסוף למזער נזקים ולצאת בהסכם יחסית טוב לדרישה הראשונית של המלון", טוען שטרית. "אין ספק שמדובר בהרעה מסוימת בתנאי העבודה של המלצרים, לכן המלון גם הציע לתת פיצויים מלאים למי שיחליט להתפטר מרצונו החופשי. בעקבות הפנייה שלכם אני מוכן לבדוק שוב משפטית את הסוגיה הזו ואם יתברר שטעינו בהבנת הפרשנות המשפטית יתכן ונדרוש לבטל את הפעלת המודל הזה".
יצויין, כי לפי כשנה פסק בית המשפט העליון בראשותו של הנשיא, השופט אשר גרוניס, כי הטיפים שהלקוחות נותנים שייכים למלצרים ולא למסעדות. הדבר אירע לאחר מקרה שבו מלצר טבע למוות בים בעת שניסה להציל כמה צעירים. בני משפחתו תבעו את הביטוח לאומי לחשב את הטיפים שקיבל לצורך חישוב גמלת התלויים שהיו אמורים לקבל. הנשיא הציע באותו מעמד להסדיר את עניין התשר-הטיפ במסגרת החוק.
מרשת 'ישרוטל' נמסר בתגובה: "המהלך נעשה בתיאום עם ההסתדרות במרחב אילת. המלצרים מקבלים שכר מלא בהתאם להסכם עבודה קיבוצי בעבור כל שעות עבודתם. רק בעבור שעות שירות נטו במסעדה (כ-4 שעות) הם משתתפים בטיפים שקיבלו ברמות שבין 0 ל-20 שקל לשעה בהתאם לוותק שלהם".