למרות האזהרות הקשות על כך שתיירים רבים יבטלו את הגעתם לארץ, ביום שישי האחרון (24.2) אושר הביטול של פטור המע"מ לתיירים. הדבר אומר שבזמן הקרוב כל תייר שיגיע לארץ  יאלץ לשלם 17 אחוזים תוספת מע"מ למלון ולאטרקציות תיירותיות שונות, דבר שייקר מאוד את החופשה בארץ, שהיא מהיקרות בעולם גם ככה.

בנוסף, תקציב משרד התיירות קוצץ ביותר מ-200 מיליון שקלים לשנה, דבר שיקשה מאוד על אישור ויישום פרויקטים חדשים, זאת דווקא בשנה הראשונה בה הקורונה לגמרי מאחורינו. בעקבות כך, שר התיירות, חיים כץ, החרים את ישיבת הממשלה בה אישרו את התקציב החדש ואת הפטור ממע"מ.

שר התיירות חיים כץ אמר: שר התיירות חיים כץ: " אני מברך את ממשלת ישראל על אישור התקציב. לא הגענו להסכמות בתחום התיירות ובכוונתי לפעול לתיקון העוולות בהמשך הליך החקיקה. אני מקווה שהשכל הישר ינצח. פגיעה בתיירות היא פגיעה כלכלית והסברתית כאחד. התיירים הם השגרירים שלנו, התיירות היא נכס ואין לנו את הפריבילגיה לזלזל בה".

שר התיירות שנכנס לתפקידו לפני כחודשיים בלבד, נכנס במהלך שנה שהיתה אמורה לשקם את ענף התיירות, שספג את אחת המכות הכי קשות במשק במהלך הקורונה. כחלק מההתאוששות, במשרד הציבו יעדים כמו שבירת שיא הגעת התיירים שעומד על 4.4 מיליון משנת 2019, הורדת מחירי המלונות ופיתוח מוצרי תיירות חדשים. כעת, לאחר אישור התקציב החדש, לא נראה שניתן בפועל לעמוד ביעדים חשובים אלה.

תיירים בארץ (צילום: נאוה מרקו)
תיירים בארץ|צילום: נאוה מרקו

יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת לישראל, אמר לאחר כניסת השר לתפקידו: "אנחנו מברכים את השר ועל זה שהוא בחר להיות במשרד, זה דבר לא ברור מאליו. אנחנו חושבים שהמשימה החשובה ביותר של השר ושל המשרד זה לדאוג קודם כל שהתיירות הנכנסת לישראל תקבל את המקום שהיא ראויה לו על פי משקלה וחשיבותה הכלכלית, דבר שלא קורה היום ואנחנו ענף שמתנהל כקבצנים.

"הדבר הנוסף, זו תוכנית אב לנושא של ניהול תנועת התיירות בארץ, רמת תחזוקת ניהול האתרים ורמת השירות. היום הדבר הזה בעוכרינו, אין פרופורציות בין הציפיות לבין רמת השירות שניתנת והדבר הזה מביך אותנו בחו"ל".

ד"ר ערן כתר, מרצה בכיר במחלקה לניהול תיירות ומלונאות, המכללה האקדמית כנרת, הוסיף בזמנו: "מול כ-80 אחוזים התאוששות באירופה (ואף למעלה מכך ביעדים כגון יוון וספרד), בישראל חזרו רק כ-60 אחוזים מהיקף התיירות הנכנסת ביחס לשנת 2019.

"גם יוקר המוצר התיירותי של ישראל בו אנו מדורגים במקום השני בעולם מבחינת יוקר המוצר התיירותי, דורש טיפול".

כעת, כאמור, הטיפול בדברים אלה הופך ללא ישים. "התוכנית המוצעת מעידה על חוסר הבנה מהותי של תעשיית התיירות ותרומתה לישראל", אומר ד"ר כתר. "במקום לחזק את הכלכלה הישראלית המהלך יפגע בכלכלה".