הפיצוץ באוטובוס התיירים הישראלים (צילום: חדשות 2)
מי באמת אחראי על האבטחה? אזור הפיגוע אמש|צילום: חדשות 2

הפיגוע שאירע אמש בשדה התעופה של בורגס העלה אצל כולנו שאלה מטרידה – איך הטרגדיה  הזאת קרתה? האם מדובר במחדל? ואם גם אתם תהיתם מי אחראי על האבטחה שלכם כשאתם בחופשה בחו"ל במסגרת חבילת נופש, התשובה היא - אף אחד.

מי שנסע לחופשה נוסח הכל כלול (דיל הכולל טיסה ומלון), ודאי שמע בעת ההזמנה את המילה "העברות". עבור מי שלא מכיר את המושג נפשט אותו בצורה הברורה ביותר: הרבה ישראלים על אוטובוס אחד. מדובר באוטובוס שלוקח את התיירים משדה התעופה אל בית המלון ביעד, ובחזרה אל השדה ביום העזיבה. היות וכל נושא ההעברות הוא בתחום האחריות של החברות שמרכיבות את הנופשונים, פנינו אל מנכ"ל חברת קווי חופשה, שהפעילה את האוטובוסים משדה התעופה של בורגס, כדי לברר איך בדיוק עובד מערך האבטחה באוטובוסים הללו. מיד התבררה לנו תמונה מדאיגה: כל עוד אין אזהרת מסע מפורשת על היעד, רק המדינה המארחת אחראית על אבטחת התיירים, ואת מה שהיא עושה בנידון אין מי שבודק.

"התפקיד של קווי חופשה מעולם לא היה לאבטח חופשות", אומר לנו עמי כהן, מנכ"ל חברת קווי חופשה. "כל נושא האבטחה הוא באחריות משרד החוץ בלבד והמדינה המארחת. אנחנו עוסקים בתיירות ולא בביטחון. אין לנו כל ערוץ עם משרד החוץ בנושא זה ואנחנו לא מקבלים עדכונים. אפילו בכל הסיפור שהיה עם טורקיה לאחר תקרית המרמרה, לא קיבלנו אזהרות מסע ממשרד החוץ אלא מאמצעי התקשורת כמו כל הציבור. אין לנו בכלל ערוץ איתם בנושא זה".

ואתם דואגים לוודא איך המדינה המארחת מאבטחת את הישראלים?
"אנחנו עוסקים אך ורק בבנייה של חבילות נופש שכוללות טיסות, מלונות והעברות משדה התעופה. אנחנו לא מתעסקים במה שקורה באוטובוסים שלנו או באזור שדה התעופה. שוב, נושא הביטחון הוא ברמה הממשלתית ומי שנותן את הדעת זה משרד החוץ והמדינה בה מבקרים התיירים. אנחנו לא מומחי אבטחה ואין לנו מושג מה קורה על האוטובוסים, אם יש מאבטח ביציאה משדה התעופה, או אם יש איזה משקיף שצופה על האוטובוסים. זה לא עניין שלנו".

אם אין אזהרת מסע, אף אחד לא טורח לוודא את ביטחוננו

גם יוסי פתאל, יו"ר התאחדות סוכני הנסיעות, אמר לנו את אותם דברים. "מי שאחראי על אבטחת האוטובוסים זו המדינה המארחת ושלטונות הביטחון של ישראל, לפי העניין ושיקול דעתם. קיימים מקרים בהם יש התרעה ממוקדת, ושלטונות הביטחון הישראלים עומדים בקשר עם המדינה הזו ומבקשים שיגבירו את האבטחה במקומות המועדים. במקרים אחרים, אפילו מציבים אנשים מהשב"כ, כל זאת, כמובן, בתיאום מלא עם המדינות".
 

שרידי האוטובוס שבו התרחש הפיגוע, השבוע (צילום: אביגדור שטרן)
האם האחריות מוטלת רק על המדינה המארחת?|צילום: אביגדור שטרן
עוד הוא מוסיף, שגם כשמוציאים התרעה כזו, איש לא צופה פיגוע בשדה התעופה. "זה אמור להיות המקום הכי בטוח בכל מהלך הטיסה, זה אזור סטרילי". ומוסיף, "בעיקרון בשדה התעופה בבורגס אין אבטחה מוגברת בשגרה, בדומה לנמלי תעופה אחרים באירופה, אבל ברור שעכשיו הם ישנו את זה".

פנינו גם למשרד החוץ בנושא ומשם הופנינו ליחידה ללוחמה בטרור, שם נמסר לנו שאם אין מדובר באזהרת מסע, יש להפנות את האחריות למדינה המארחת בלבד. כשיש אזהרת מסע כולם יודעים עליה והיא מופצת באמצעי התקשורת, אך כשאין כזו, גם אם מדובר באוטובוסים מלאים בישראלים, אף אחד לא טורח לוודא שיש מי שדואג להם.

כרגע אין הנחיות חדשות

אבל אם חשבתם שעכשיו, לאחר התקרית, חברות הנסיעות ישקלו את פני הדברים מחדש ויאבטחו את האוטובוסים שלהם, אתם טועים.

"אני לא חושב שיהיה איזה שינוי בנושא ההתמודדות עם האבטחה מצידנו", אומר כהן. "אנחנו מתעסקים רק בתיירות. אם יפנו אלינו בנושא אנחנו נעשה כל מה שיידרש, אבל בינתיים אנחנו פועלים באותה הדרך ולא מעוניינים להתעסק באבטחה. זה באחריות משרד החוץ ובולגריה".

כהן מדגיש שגם עכשיו, זה לא מתפקידו. "אנחנו יודעים שבתי המלון בהם יש ישראלים עכשיו יותר מאובטחים ושבולגריה עושה את מירב המאמצים לשמור על התיירים מהארץ. אנחנו דואגים לנוסעים שרוצים לקצר את הטיסה וחזור הביתה ומספקים להם טיסות ללא תוספת תשלום, ויש לנו נציגים שעובדים עם הספקים שלנו שם ואחראיים על כל התפעול השוטף שבקשר שם הנוסעים. בנוסף, שלחנו נציגים מהארץ שיעזרו ויסייעו במה שניתן".

גם פתאל מאשר שלא הוצאו הנחיות חדשות בעקבות הפיגוע לספקיות הנופשונים, הוא כיו"ר התאחדות סוכנויות הנסיעות לא קיבל כל פנייה מגופי הביטחון של המדינה ושלא הוצאו כאלה גם בעבר.

>> למה הישראלים כל-כך אוהבים את בורגס?