הממשלה אישרה שהחל מיום רביעי (22.12) ייצטרפו 10 מדינות חדשות לרשימה האדומה והמתארכת: איטליה, בלגיה, גרמניה, הונגריה, מרוקו, פורטוגל, קנדה, שוויץ, טורקיה ומעל כולן - ארצות הברית. 

מתחילת החודש היו למעלה משלוש מאות וארבעים טיסות לארצות הברית עם כ-65 אלף נוסעים ששבו וטסו למדינה. מדובר ביעד הכי פופולארי ומבוקש בימים אלו. בנובמבר, ארה"ב היתה היעד השני אליו טסו הכי הרבה ישראלים, עם 113,469 (שנייה לטורקיה, אליה טסו בעיקר כיעד ביניים), בפער גדול מהמקום השלישי (צרפת עם כ-70 אלף נוסעים). בכל יום יש לארצות הברית טיסות של 4 חברות תעופה שונות וכעת, מרבית למדינה צפויות להתבטל החל מיום רביעי.

הנתונים הללו מראים עד כמה ההחלטה להכניס את ארה"ב לרשימת המדינות האדומות היא משמעותית. "זוהי דרמה גדולה. במקום לעודד אנשים להתחסן ולתת לאלו שהתחסנו לחזור לשגרה ככל הניתן ולדעת לחיות עם הקורונה - ממשיכים עם הקו ההיסטרי", אומר זיו רוזן, מנכ"ל קבוצת גוליבר. "ללא מתן מענה ללקוחות ולציבור שהזמין או רוצה להזמין כרטיסי טיסה. מסתבר שהממשלה החליטה לא רק להפקיר את ענף התיירות אלא גם את ציבור הלקוחות. אנחנו נעשה הכל כדי לתת מענה ללקוחות ולמצוא עבורם פתרונות יצירתיים."

תמיד באופנה, ניו יורק (צילום: Luciano Mortula - LGM)
היעד הכי מבוקש, ניו יורק|צילום: Luciano Mortula - LGM

יעקב אמסלם, מנכ"ל ובעלים של קבוצת אמסלם תיירות ונופש, מציין כי: "בתחום הנסיעות העסקיות, אנו רואים דריכות מרגע ההכרזה על היתכנות להפיכתה של ארה״ב לאדומה. אומנם זו תקופת הכריסמס ולרוב לקראת סוף דצמבר הפעילות העסקית פוחתת, אך ניכר שהתכנון מעלה הרבה שאלות.

"בקרב הנוסעים הפרטיים, קיימת התעניינות רבה ורצון להבין מה צפוי להם, אך כרגע אין ביטולים.  מאחר ונסיעה לארצות הברית היא לתקופה ארוכה רבים רבים מתחבטים מהשפעה עליהם מהחלטה שכזו.  חשוב להזכיר כי ארצות הברית הקפידה לשמור על תנועה והייתה יעד פתוח גם בתקופות הקשות של הסגרים, כך שחלילה הפיכתה לאדומה תהיה משמעותית ובכך תגביר את האתגרים הרבים איתם אנו מתמודדים בעולם התיירות".

במקביל, חשוב לציין כי רק אתמול הייתה ‏התפרצות קורונה בקונסוליה הישראלית בניו יורק, כ-10 אנשי צוות מאומתים והקונסול אסף זמיר נמצא חיובי לקורונה גם כן.

"דין מחוסן כדין הלא מחוסן"

רה"מ נפתלי בנט הוא זה שמקדם את הקו של סגירת השמיים כצעד מניעתי, על רקע הנתונים המראים כי נוסעים השבים לישראל הם מקור כניסה עיקרי של זן האומיקרון לישראל. מנגד, שרת התחבורה מרב מיכאלי ושר התפוצות נחמן שי הצביעו נגד הוספת מדינות אדומות לרשימה. לדברי השניים, עד שלא יושג מתווה סיוע אמיתי מיידי לתעופה הישראלית, לא ניתן יד להמשך הפגיעה בה.

וריאנט דרום אפריקאי, נתב
עוד מדינות נכנסות לרשימה האדומה|צילום: 123rf, פלאש/90

שמוליק קרביצקי, בעל סוכנות נסיעות ותיירות אשר נמצאת בניו יורק, עובד בתחום למעלה מעשרים ושבע שנים אומר בשיחה עם mako כי: "אנחנו פשוט הפכנו מקבוצה מוערכת לכלכלה הישראלית, לשקופים. לא מוזכרים כלל. לא רואים אותנו ממטר. מדובר כאן בעשרות רבות של סוכנויות ברחבי העולם, שבמסירות ואהבה עסקו בהעלאת 4.5 מיליון תיירים שפרנסו את ישראל במיליארדי דולרים, וחזרו שגרירי רצון טוב ואהבה ליהודית וישראל. עכשיו מטה לחמנו נרמס בלי לספור אותנו כלל. זה כואב, מפחיד ומעליב".

הוא מוסיף: "לאסור כניסה לארץ זה מטורף. במשך שנים אומרים לנו שישראל היא הארץ שלנו. התקציבים של משרד התיירות לעודד את יהדות ארצות הברית, אין כמעט משפחה יהודית שאין לה מישהו שהיא מכירה בארצות הברית. זו מערכת אחת גדולה שמתעלמים ממנה. כשצריך משהו בוושינגטון פונים ליהדות ארצות הברית, איך פתאום אי אפשר להכניס אותנו לארץ? במה יהודים שונים מישראלים? לאן נעלמה כל האחווה, לאן נעלם עם אחד? מדברים על עשרות רבות של סוכנויות, אני 27 שנים מוכר מלונות בארץ ומשכנע אנשים להגיע ולתרום לארץ ישראל. אני לא נספר, אני לא נחשב, לא לוקחים אותי בחשבון. יש דרכים להשאיר את השמיים פתוחים".

הרב מרדכי מנדלסון מספר כי: "החותן שלי, הרב רייכמן מתל אביב, נפטר שנה שעברה בדיוק בזמן שנתבג היה סגור לחלוטין. חשבנו שלכל הפחות ביום השנה הראשון נוכל להתאסף בארץ, וכבר כולם קנו כרטיסים ולקחו חופשות מהעבודה. כמובן שכולם כולל בני הזוג כולם מחוסנים. אני לא מצליח להבין את ההיגיון, למה אדם מחוסן כחוק ושעשה PCR לפני הטיסה לא יכול לטוס לארץ. ההתנהגות הזאת, במידה מסוימת  גם פוגעת בשכנוע אלו בארץ שעוד לא התחסנו. עכשיו דין מחוסן כדין הלא מחוסן".