זה קרה לפני כמה ימים בבית מלון יוקרתי בדובאי. כמה תיירות ישראליות התיישבו בבר של מועדון לשתות אלכוהול ומשקאות קלים. בשלב מסוים ניגש אליהן המלצר כדי לקחת מהן הזמנה. "הוא אמר לנו שאם אנחנו מעוניינות להזמין משקה אנחנו חייבות לתת לו דרכון או כרטיס אשראי כערבון על כך שלא נברח מבלי לשלם", סיפרה ר', אחת התיירות לבני משפחתה. "בשיא התמימות נתתי לו את כרטיס האשראי. לא חשבתי שמישהו ינסה לעקוץ אותי. העובדים במלון נראו לי אנשים הוגנים וחייכנים כך בכל אופן חשבתי".

הבנות הזמינו משקאות קלים ומשקה אלכוהולי. בסוף הערב הן שילמו עבור המשקאות ואחת מהן קיבלה לידיה בחזרה מהמלצר את כרטיס האשראי. למחרת בבוקר, אחת הישראליות נדהמה לקבל הודעה מחברת כרטיסי האשראי שהיה שימוש בסכום של כ-3,000 שקל בכרטיס האשראי שלה. היא נבהלה. כשפנתה לחברת האשראי היא נחרדה לגלות שהשימוש בכרטיס היה בזמן שבילתה עם החברות בבר של המלון היוקרתי.

"בסף הכל הזמנתי כוס קולה וכאשר מסרתי את כרטיס האשראי שלי למלצר כערבון הוא הזמין דרכו בגדים, נעליים, שעונים וכל מיני דברים", סיפרה ר' למקורביה. היא פנתה להנהלת המלון כדי לטפל בעניין אבל לא הצליחה לזהות את המלצר שהשתמש בכרטיס שלה. בחברת האשראי בארץ הבטיחו לזכות את החשבון שלה.

דובאי (צילום: אילן ארנון)
המקומיים מנצלים את העובדה שהישראלים לא מכירים את החוקים|צילום: אילן ארנון

בעקבות ריבוי מקרים דומים, גורמים המתמחים בענף התיירות בדובאי ממליצים שלא למסור דרכון או כרטיסי אשראי כערבון להזמנת אוכל או משקאות, אלא לכל היותר רישוי נהיגה כדי שלא יעקצו אותם.

ר' היא כאמור לא היחידה שנעקצה בשיטה זו במהלך החופשה ביעד המבוקש. במקרה נוסף צעירה ישראלית נעקצה ב-1,000 דולר, כשמלצר בבר מחוץ למלון ביקש ממנה את כרטיס האשראי כערבון על כוסית וודקה שהזמינה לה ולחברתה, למקרה שיברחו ולא ישלמו על המשקאות.

כמה שעות לאחר הבילוי היא נחרדה לגלות שהמלצר השתמש בכרטיס שלה לרכישת בגדים ונעליים מאתר  איטלקי. חברת האשראי שאליה פנתה בדקה את העניין וזיכתה את חשבונה. "מדובר בלקוחה שלי", ציין אביגדור אורגד מדריך טיולים בדובאי. "אסור לתת ערבון של דרכון או כרטיס אשראי. דרכון לא נותנים כי יכולים לגנוב אותו". 


זו לא השיטה היחידה בה פועלים המקומיים בדובאי ומתברר שמאות ישראלים נעקצו בדרכים שונות במהלך השבועות האחרונים. כך למשל, בני זוג מהשפלה הגיעו לחנות בשוק הזהב ורכשו כמה שרשרות וטבעת יהלומים בכ-10,000 שקלים. הם היו בטוחים שמדובר בזהב אמיתי כאשר הגיעו לארץ ולקחו את הפריטים שרכשו התבררה להם האמת המרה: הזהב היה באיכות ירודה מאוד והיהלום בתוך הטבעת היה זול ביותר ולא שווה את הסכום ששילמו.

"בחלק מהדברים המחירים בדובאי זולים במאות אחוזים מישראל אבל לא חשבנו שיעקצו אותנו. בעל חנות התכשיטים שאנחנו מכירים היה בהלם. הוא טען שערך התכשיטים שרכשנו בדובאי הוא לא יותר מ-2,500 שקל במקרה הטוב", סיפרה ג', "הבנתי שהיו עוד אנשים שחזרו מדובאי ונעקצו כשרכשו תכשיטים בשוק הזהב וחשבו שעשו עסקה טובה והתברר להם ששילמו מחיר מופקע".

דובאי (צילום: אילן ארנון)
מחירים יקרים, איכות זולה. השוק בדובאי|צילום: אילן ארנון

שיטה אחרת שבה נעקצו לא מעט ישראלים היא על ידי נהגי מוניות. מתברר שכמה נהגי מוניות בדובאי ניצלו את העובדה שהישראלים אינם מכירים היטב את השטרות והחזירו להם בתום הנסיעה פחות עודף ממה שמגיע להם כשהם  דוחפים להם שטרות קטנים כדי לבלבל אותם.

"נתתי לנהג שטר של  500 דירהם, הוא היה צריך להחזיר לי עודף של 420 וכשאני יוצא מהמונית אני רואה שחסרים לי 200 דירהם. הוא פשוט דחף שם ערימות של שטרות קטנים ומבלבלים. זה היה היום הראשון שלי בדובאי", שחזר רוני. "מאז אותו היום אני בודק כל שטר שאני מקבל מנהגי המוניות וזה מעצבן אותם, כי זה משבש להם את העקיצה. במקרה נוסף שניסו לעקוץ אותי הערתי לנהג המונית והוא טען שהתבלבל בסכומי הכסף. פועלים לפי שיטת מצליח".

היו גם תיירים ישראלים שעלו על מוניות לא רשמיות, נעקצו במאות שקלים ונאלצו לשלם סכומים מופקעים עבור הנסיעות. "צריך לנסוע רק במוניות רשמיות, שהגג שלהן צבעוני ולדרוש הפעלת מונה", הסביר ישראלי המתגורר במקום.

עוקץ נוסף הוא במשרדי המרת הכספים מדולרים לדירהם. עשרות ישראלים נעקצו בימים האחרונים. "ביקשתי להמיר 1,500 דולר והעובד בציי'נג' העביר לי את הכסף ומסמך שהסכום תואם להמרה. כשיצאתי משם ראיתי שחסרים לי מאות דירהם. כשחזרתי העובד התעקש שהוא נתן לי את הסכום בדיוק כפי שכתוב במסמך ההמרה", שיחזר ישראלי שנמצא בדובאי. "כמה ימים אחרי זה קרה לי ולעוד כמה ישראלים והעובדים בצ'יינג' בקניון גדול בדובאי התנצלו וטענו שטעו בספירה".

כדי להימנע ממקרי עוקץ כאלה ממליצים ישראלים שביקרו בדובאי כמה פעמים לספור את הכסף במקום לפני העזיבה את הצ'יינג' , או למשוך כסף מכספומטים בכרטיסי אשראי.