שר הכלכלה והמסחר, ניר ברקת שנמצא בימים אלה בווייטנאם, הודיע היום (רביעי) כי חתם על הסכם עם עמיתו הווייטנאמי, ולפיו מאוקטובר ייפתח קו טיסה ישיר בין ישראל לווייטנאם בפעם הראשונה. "אנו מכריזים הבוקר על הישג היסטורי חשוב, במהלך הביקור שלי סיכמנו על פתיחת קו טיסה ישיר בישראל לווייטנאם לראשונה בהיסטוריה", כתב ברקת. "בנוסף, סיכמנו על ביטול הצורך בוויזה בשגרירות לפני טיסה ובמקומה ויזה אלקטרונית מקִלה לאזרחי ישראל, מהלך שנכנס לתוקף החל מהיום. אלה הישגים משמעותיים ביותר שיאפשרו להגביר את המסחר, עשיית העסקים ואת התיירות בין המדינות".
אני שמח וגאה לבשר לכם אזרחי ישראל, על הישג היסטורי בביקור המדיני-כלכלי שלי בווייטנאם: סיכמתי עם מקבילי הוייטנאמי על פתיחת קו טיסה ישיר מישראל לווייטנאם לראשונה בהיסטוריה. ממשלת וייאטנם נענתה לפנייתנו ותפעיל את הקו החל מאוקטובר הקרוב. בנוסף, סיכמנו על ביטול הצורך לגשת לשגרירות… pic.twitter.com/vpqqdXxfFD
עדיין לא ברור אילו חברות תעופה יפעילו את הקווים בין המדינות, וכרגע לא קיימים כרטיסים לרכישה. נכון לעכשיו, באל על מציינים כי הם בוחנים מספר יעדים חדשים באסיה אך וייטנאם לא נמצאת על הפרק מבחינתם.
אם ייפתח הקו המדובר, יהיה מדובר בבשורה של ממש למטיילים הישראלים, שכיום נאלצים לבחור בין עצירת ביניים אחת או יותר כדי להגיע לווייטנאם. מרבית המטיילים טסים הים דרך דובאי, הונג קונג או אפילו בוחרים בעצירת ביניים נוספת דרך קטר. הקו הישיר צפוי לחסוך לטסים לפחות שעתיים בטיסה, ולהוזיל את הכרטיסים שכיום עומד מחירם על 1,000 דולר (כ-3,700 שקל) בממוצע לכרטיס הלוך וחזור, ויכול לעלות גם 1,500 דולר ויותר.
על פי הדיווחים, הקו החדש יופעל על ידי חברת התעופה הלאומית Vietnam Airlines, שמפעילה טיסות ל-61 יעדים במזרח הרחוק, אוקיאניה ואירופה, ונחשבת לאחת מחברות התעופה עם מחלקות התיירים הטובות בעולם. בעבר גם נעשו ניסיונות של שיתופי פעולה עם חברת הלואו קוסט הווייטנאמית VietJet Air, אך אלה עדיין לא הבשילו.
כאמור, שר הכלכלה גם הודיע כי מהיום ישראלים שירצו לבקר בווייטנאם יוכלו לעשות זאת על ידי הגשת בקשה לוויזה אלקטרונית במהירות וללא צורך להגיש בקשה בשגרירות. כיום רבים מהישראלים שמתכננים לבקר בוויטנאם נעזרים בסוכנויות המסייעות להם במילוי והגשת הבקשה לוויזה שעלותה מתחילה בכ-100 שקל (תלוי במספר הימים והכניסות למדינה) וגובות מחיר נוסף על הטיפול. ההסכם החדש עתיד להקל את התהליך ולחסוך מהמטיילים את ההוצאות הנוספות.
החתימה על ההסכם החדש מצטרפת להסכם הסחר החופשי שנחתם בין ישראל לווייטנאם בסוף החודש שעבר בירושלים בנוכחות ראש הממשלה נתניהו. מטרת ההסכם להוביל להפחתת מכסים על מוצרים והקלה בסחר בין שתי המדינות ויצירת דרך לצמיחה עסקית. זאת במסגרת המאמץ של מדינת ישראל להיכנס לשוק האסייתי העצום בשנים האחרונות ופתיחה של יצוא ויבוא הקשורים במשווקים חדשים.