במשרד החוץ מזהירים את המטיילים הישראלים בעולם מתופעה מדאיגה שרק הולכת וגדלה: הברחת גת. בשנתיים האחרונות כבר נעצרו עשרות ישראליים שניסו להבריח מאות קילוגרמים של גת למדינות שונות באירופה ולסיני. הגת, כך מסתבר, נחשב ללהיט במדינות שונות והביקוש אליו גדול מאוד עד כדי כך שק"ג אחד יכול לעלות כמה מאות יורו ואף יותר.
>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
ישראלים רבים כבר זיהו את הביקוש הגדול לשימוש אישי ולסחר והם מבריחים אותו במהלך הטיול במטרה להרוויח כסף ולממן את השהות והבילויים שלהם. הבעיה היא שהגת נחשב במדינות רבות באירופה וגם בסיני לסוג של סם מסוכן ונאסר להכניסו, אבל מטיילים רבים לא יודעים על כך ומסתבכים עם רשויות החוק באותן המדינות. אותם מטיילים עלולים להיות מואשמים בעבירות של סחר בסמים ולרצות עונשי מאסר ממושכים.
רק בשבוע שעבר שלטונות גרמניה עצרו בעיר המבורג שלושה ישראליים בשנות העשרים לחייהם שהגיעו מאיסטנבול כשבמזוודות שלהם נתפסו 60 ק"ג גת. הם נעצרו ולאחר מכן מעצרם הוארך בבית המשפט עד שהתביעה בגרמניה תחליט באיזה סעיף להאשימם. כל ההסברים שנתנו השלושה על כך שלא מדובר בסם נדחו על הסף. הם עלולים לשבת בכלא בין חצי שנה ועד לשנתיים.
ישראלים נוספים נעצרו בשנה האחרונה בדנמרק, טורקיה, סיני ואוקראינה כשניסו להבריח גת. במקרים אחרים מטיילים ניסו להבריח גם כמויות גדולות של בקבוקים שהכילו מיץ גת, שגם הוא נחשב באירופה למעין סם ממריץ מסוכן.
"מדובר בעיקר בצעירים שלא מודעים לכך שהם מסתכנים בהברחת סם לכל דבר ועניין", טוען גורם במשרד החוץ. "אותם צעירים עלולים להסתבך המעצר, העמדה לדין, ישיבה בכלא ותשלום קנסות כבדים".
על מה עוד חשוב להקפיד?
בנסף לזאת, באתר משרד החוץ ממליצים לישראליים להקפיד על מספר דברים כדי לא להסתבך בטיול בחו"ל: כך למשל, הם ממליצים למטיילים להצטייד בכרטיס טיסה חזרה לישראל או ליעד אחר. במדינות רבות ברחבי העולם קיימת חובת הצגת כרטיס יציאה מהיעד אליו נכנסים. באחרונה, מטיילים ישראלים רבים גורשו חזרה לארץ בגלל שלא החזיקו בידיהם כרטיס כזה. החשד באותן מדינות שהישראליים מתכוונים להשתקע בהן בניגוד לחוק ולעבוד ללא אישורי עבודה.
כמו כן, אזרח ישראלי בעל אזרחות כפולה חייב לברר את מעמדו לפני שהוא נוסע למדינה אחרת, זאת מחשש שייעצר וייחויב שם בשירות צבאי. כעשרה ישראליים הסתבכו בעניין זה בשנים האחרונות ובילו שבועות רבים בבתי כלא באותן המדינות.
במשרד החוץ ממליצים גם למטיילים להקפיד לשאת מסמכים וכרטיסי טיסה צמודים לגוף ותחת השגחה, כולל דרכונים. באחרונה, היו מקרים בכמה מדינות בדרום אמריקה בהם שדדו תיקים שהכילו דרכונים, כסף ומסמכים של המטיילים. המלצה: צלמו עותקים של הדרכון וכרטיסי הטיסה ושמרו אותם במקום נפרד.
תופעה נספת: ישראלים רבים שנעצרו בגיאורגיה לאחר שבתיקים שלהם נמצאו תרופות המשמשות אותם ביום יום. בגיאורגיה ובמספר מדינות נוספות התרופות הללו מוגדרות כסם ומי שמחזיק בהן מסתכן במעצר ובתשלום קנס גבוה מאוד. מומלץ להצטייד באישורי רופא המסביר את מהות המחלה והצורך לקחת את התרופות ולברר לפני הטיסה האם המדינה אליה אתם נכנסים מערימה קשיים בכל הנוגע להכנסת תרופות לתחומה.