בין שלל החוקים עליהם הצביעו אתמול (ב') במליאת הכנסת, לרבות החוקים השונים הקשורים למהפכה המשפטית, עברו בקריאה שנייה ושלישית גם התיקונים ל"חוק הכניסה לישראל", המקדמים אותנו לקראת הפטור המיוחל מוויזה לארה"ב.
כזכור, לאחר שישראל עמדה ביעד של פחות מ-3 אחוזי סירוב כניסות ב-2022, נשארו עוד כמה תהליכים חוקתיים שיש להסדיר על מנת לקבל את הפטור לו אנו מחכים כל כך הרבה שנים. אחד המשמעותיים שבהם הוא חוק הכניסה לישראל שמסדיר בין היתר את המידע שישראל תעביר לאמריקאים על הנוסעים המגיעים אליה וממנה.
> כל מה שצריך לדעת: מתי באמת נקבל את הפטור ומה זה אומר?
> עד שנקבל את הפטור: כך תוציאו ויזה עצמאית
אזרחי ישראל קיבלו היום בשורה משמחת pic.twitter.com/Oie6347heK
זה מה שנכתב בין היתר בהצעת החוק החדשה שעברה אתמול: "רשות האוכלוסין וההגירה רשאית להעביר את המידע, כולו או חלקו, לגורמים המנויים בתוספת הראשונה, לשם מילוי תפקידיהם על פי דין, ובתנאים הקבועים בתוספת האמורה, ובלבד שמי שקיבל מידע לפי סעיף קטן זה לא יעבירנו לגורם אחר, וימחק את המידע מכל מקום שבו נשמר לא יאוחר מתום התקופה האמורה בסעיף קטן".
העברת התיקון לחוק מקרבת אותנו כאמור לקראת הפטור, אך זהו אינו סוף התהליך. בפני ישראל נשארו לא מעט טיפולים טכניים לטפל בהם, אותם נצטרך להשלים עד ה-1 באוקטובר, או שנאלץ לעבור את כל ההליך מחדש ב-2024.
לדברי גיל ברינגר, המשנה למנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה והפרויקטור שמוביל את מבצע הפטור: "אם נעבוד מאוד קשה, ב-1 באוקטובר נהיה שם. עד 30 בספטמבר ישראל חייבת לעמוד בכל התנאים שארצות הברית מציבה לה. אם הכל יתנהל כמו שצריך, ב-1 באוקטובר ישראל צריכה לקבל פטור מוויזה לתיירים ואנשי עסקים שייהנו מהחוויה הזאת. היום בבוקר יקנו את הכרטיס, ומחר כבר יהיו בניו יורק".
לאחר אישור הפטור, אם יקרה, ישראלים יוכלו להיכנס לארה"ב עם אישור ESTA, אותו נדרשים למלא אזרחי מדינות שכלולות בתוכנית הפטור מוויזה. את הטופס יש למלא באופן מקוון, באתר ביקורת הגבולות של ארצות הברית. בעת מילוי הטופס, ייתבקשו הנוסעים לצרף פרטים אישיים, כגון שמות כפי שהם מופיעים בדרכונים, מידע על הביקור בארצות הברית, השבה על שאלות הקשורות לביטחון, מצב רפואי ועוד. על מילוי הטופס נאלץ לשלם כ-21 דולרים, סכום שלא יוחזר גם למי שלא יקבל אישור כניסה.