משבר האנרגיה באירופה מכה גם בענף התיירות. מלונות באירופה נהנו מחודשים חזקים של הזמנות כאשר מטיילים נהרו לחופשות לאחר הקורונה. עם זאת, המלחמה באוקראינה הובילה לזינוק בעלויות האנרגיה שמכבידות על בתי מלון ועסקים אחרים ברחבי אירופה. מחירי הגז הטבעי ביבשת גבוהים בערך פי עשרה מאשר שהיו לפני שנה, ובעלי המלונות עשויים להתקשות להעביר לאורחים עלויות נוספות עבור חום ותאורה, בהתחשב בכך שהם כבר גבו תעריפים גבוהים מהממוצע. כמעט כל מלונאי ברחבי היבשת מתכונן לקראת עלויות האנרגיה הצפויות בחורף ומי שישלמו את המחירים זה התיירים, אליהם יתגלגלו העלויות הכבדות.

גרמניה

בחודש האחרון גרמניה החלה לצמצם שימוש באנרגיה כאשר אתרים תיירותיים רבים, כמו שער ברנדנבורג, הרייכסטאג ומגדל הטלוויזיה בברלין, מוחשכים כמעט לחלוטין בשעות הלילה בעבקות התקנה שמבני ציבור ואתרי תיירות לא יוארו לאחר השעה 22:00. זאת, בנוסף לחנויות שנאלצות לכבות את התאורה בלילה.

בנוסף, תיירים בגרמניה עשויים לגלות שחדרי ודירות האירוח יהיו קרים יותר השנה, מאחר וטמפרטורת המקסימום נקבעה על 19 מעלות ולא יותר. מטיילים שרוצים לבקר בבריכה מחוממת בגז צריכים לקחת בחשבון שהמים בה יהיו קרים כי אסור לחמם אותם, וגם שטיפת ידיים במים חמים מהברז לא תהיה אפשרית. למרות כל זאת, בגרמניה עדיין מתוכננות חגיגות האוקטוברפסט, שצפויות להביא כ-7 מיליון תיירים למדינה.

תיירים בברלין (צילום: VICTOR TORRES, Shutterstock)
מתכוננים לחורף קר במיוחד. ברלין|צילום: VICTOR TORRES, Shutterstock

צרפת

בשבוע שעבר הודיע נשיא הרפובליקה, עמנואל מקרון, על יעד הפחתה של 10 אחוזים בצריכת האנרגיה במדינה. כבר עכשיו התקבלה ההחלטה כי מגדל האייפל, סמל העיר ואחד האתרים הפופולריים בעולם, יוחשך מהשעה 23:30 במקום 01:00, במטרה לחסוך בחשמל.

כמו כן, בעקבות המצב, כבר נסגרו במדינה עשרות בריכות ציבוריות ואחרות צפויות להיסגר בזמן הקרוב, ולא ייפתחו בריכות מחוממות. בנוסף לכך, חימום בחללים סגורים יוגבל עד ל-17 מעלות בלבד, בזמן שטמפרטורה נמוכה ממוצעת בחורף בפריז יכולה לנוע סביב ה-0 בלילות קרים. כפי הנראה, מרפסות ואזורים חיצוניים של מסעדות, בתי קפה וברים לא יוכלו לחמם את היושבים.

מגדל אייפל (צילום: רויטרס)
יוחשך מוקדם יותר. מגדל האייפל בפריז|צילום: רויטרס

בריטניה

למרות שבבריטניה כבר צופים עלייה של כ-80 אחוזים בחשבונות האנרגיה, עדיין לא נקבעו חוקים לחורף הקרוב. בסקוטלנד למשל, קבוצת המלונות Crieff Hydro מדווחת על עלויות האנרגיה שזינקו בחצי מתריסר הנכסים שלה, מכ-600,000 ליש"ט בשנה שעברה לכ-1.6 מיליון ליש"ט השנה. ראש הממשלה הנכנסת, ליז טראס, שוקלת ללכת בעקבות גרמניה וצרפת ולהנהיג החלטות דומות לשלהן. 

לונדון כיכר (צילום: Albert Pego, shutterstock)
צפויים ללכת בעקבות המדינות האחרות. לונדון|צילום: Albert Pego, shutterstock

שוויץ

בשוויץ כבר החלו לקבוע חוקים נוקשים לקראת החורף הקרוב. על פי הכללים החדשים, ניתן להעלות את הטמפרטורות בבניינים עם מערכות חימום בגז למקסימום של 19 מעלות בלבד, וניתן לחמם מים עד 60 מעלות צלזיוס. תנורי ספירלה אסורים לשימוש, בעוד שסאונות ובריכות שחייה חייבות להישאר קרות. בשווייץ יבצעו בדיקות שהכללים נאכפים, ומדגישים כי מי שיפר אותם מסתכן במעצר.

ספרד

החל מהחודש שעבר ועד אוקטובר 2023, מלונות לא יכולים לקרר חדרים מתחת ל-27 מעלות צלזיוס, או לחמם חדרים בחורף מעל 19 מעלות צלזיוס. הפקחים יסיירו במתקנים כדי לוודא שמערכות מיזוג האוויר והחימום פועלות ביעילות.

המאמץ של ספרד בולט מכיוון שהמדינה אינה תלויה כמו מדינות אירופיות רבות אחרות בגנראטורים הפועלים על גז טבעי לייצור חשמל או חום. "עלינו להפגין סולידריות בספרד עם עמיתינו במרכז ובצפון אירופה, בדיוק כפי שהם הראו סולידריות כלפינו בזמן המגיפה", אמר דובר ארגון המלונות והתיירות בספרד CEHAT.

לעומת זאת, איזבל דיאז איוסו, נשיאת מדינת מדריד, צייצה בטוויטר שהיא לא תפעל לפי הכללים להחשכת מבנים מכיוון שזה יגרום לחוסר ביטחון, ירתיע תיירים ויביא "חושך, עוני ועצב", ויאיים על חיי הלילה במדינה שבה 22:00 היא שעת ארוחת ערב רגילה.

מדריד (צילום: שאטרסטוק)
חורף הרבה פחות מואר ושמח. מדריד|צילום: שאטרסטוק

מדינות סקנדינביה

ממשלת פינלנד ממליצה לאזרחים ולמבקרים לחסוך כמה שיותר במים, ולנהל מקלחות קצרות או להתקלח פחות באופן כללי. שבדיה הודיעה כי היא תספק כמה מאות מיליארדי דולרים בערבויות לחברות אנרגיה נורדיות ובלטיות כדי למנוע משבר פיננסי. 


ככל שהחורף יתקרב, כך יותר ויותר מדינות באירופה צפויות ליישם חוקים ונהלים חדשים כדי לצמצם את הנזקים והפגיעה באזרחים ובתיירים. כפי הנראה, מדינות רבות שנתמכות על הגז הרוסי ייאלצו לצמצם בתאורה ובחימום, גם באטרקציות התיירותיות ביותר כמו ברומא, אמסטרדם, ברלין ופראג.

המרוויחה הגדולה מהמצב – טורקיה

המלונאים הטורקים מקווים שהמדינה תמשיך להביא מבקרים מאירופה, או כאלו שהתכוונו להגיע אליה בחודשים הקרובים, שכן משבר האנרגיה שם עלול לפתות מאזרחים ותיירים לבלות את החורף שלהם ביעדים חמים יותר. זו עשויה להיות עונת החורף העמוסה ביותר בשלוש השנים האחרונות, לדברי אנשים מהתעשייה הטורקית.

איסטנבול טורקיה (צילום: Valeri Potapova, shutterstock)
די מרוצים מהמצב הנוכחי. איסטנבול|צילום: Valeri Potapova, shutterstock

"מאז 2014, אנחנו עובדים על תוכניות להארכת עונת התיירות לחודשי החורף, בשאיפה למשוך תיירים עד נובמבר עד אפריל. הנתונים וההתפתחויות האחרונות באירופה מצביעים על כך שתהיה לנו עונת חורף עמוסה", אמר ארקאן יאג'ה, יו"ר איגוד המלונאים והמשקיעים של הים התיכון (AKTOB).

גרמניה, בריטניה, הולנד, בלגיה והסקנדינביות יהיו השווקים העיקריים על הרדאר של תעשיית התיירות בטורקיה בחורף הקרוב, לפי יאג'ה. הזמנות מוקדמות מראות שנובמבר יהיה עמוס מאוד, וזה המקרה במיוחד עבור השווקים באירופה ובבריטניה, הוא אמר, והוסיף שגם תיירות העסקים והועידות צוברת תאוצה.